Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva legger du i begrepet "folkelig"

#1

Che sa for siden:

Jeg og venninnene mine har diskutert nettopp dette. Hva legger man i begrepet folkelig, og er det et positivt eller negativt ladet ord?


#2

Nenne sa for siden:

Det avhenger av sammenhengen og tonen. Det kan være en hedersbetegnelse på noen, for eksempel noen som har hatt stor suksess, men har greid å beholde beina rimelig godt på jorda allikevel. Det kan også være nedsettende ment, om noe som er "harry" og nærmest pinlig.

Hvis jeg skulle bruke det selv, ville jeg ha valgt å bruke det i positiv betydning.


#3

Lisa sa for siden:

I dette landet er vel det å være folkelig kun positivt? Folk flest liker jo politikere og de konglige hvis de er "folkelige", dvs de kan relatere og snakke til vanlige folk på gata. Bestemor og hennes generasjon kritiserer jo Jens S og hans ny Ap krets for at de er "så lite" folkelige, "slike akademikere", ikke som gamle gode folkelige Berntsen og Co :fnise:


#4

Che sa for siden:

Eller er det grilldress og dansband?

For meg er folkelig det samme som "jovial" - jeg mener selv at det er positivt.

Likevel - når man snakker om at FrP-velgere er folkelige, så identifiserer jeg meg jo just ikke med dem.

Er det akademieren i meg som definerer folkelig som litt negativt tenker jeg?


#5

him sa for siden:

Jeg bruker folkelig som et positivt ord, selv. (Det utelukker jo ikke at andre legger negative ting i det). Synes det er fint å være folkelig. Jeg tenker på kong Harald i slitt boblejakke da det var oversvømmelse på vestlandet etc


#6

malena sa for siden:

Jeg får positive assosiasjoner når jeg ser/hører ordet folkelig.
Da tenker jeg på mennesker som gir beng i status og klasse, som er seg selv og som "tar i mot" andre uten å tenke på hva de jobber med og hvilken bil de kjører.


#7

Nooria sa for siden:

Jeg tror at forholdet vi har til begrepet folkelig bl.a er avhengig av hvilken "klasse" vi selv tilhører.


#8

Kråka sa for siden:

Jeg ser på dem som ordentlige.


#9

Elin sa for siden:

Jeg er ikke flau over å si at jeg signerer him! :folkelig: :nemlig:


#10

Che sa for siden:

Er det jo noen som virkelig ikke er folkelig (tatt i betraktning at det betyr "som folk flest") så er det jo kongen...Men jeg er jo enig i at slike situasjoner definerer kongen som folkelig altså.


#11

Sansa sa for siden:

Jeg tenker som regel at "folkelig" er et slags synonym til "triviell". At kongen er folkelig betyr liksom at han gjør dagligdagse ting som alle oss andre - og at han snakker om det/viser det.

"Folkelig" litteratur er, i hvert fall i følge kultureliten, helt klart mindreverdig i forhold til finkulturen. Andre igjen mener at det er i den folkelige litteraturen man finner selve Sannheten. Sånn sett er det kanskje vanskelig å avgjøre hvilken verdiladning ordet "folkelig" har.


#12

Pelikan sa for siden:

Folk som jeg kaller "folkelig" er dem jeg ser på som omgjengelige og trivelige mennesker!


#13

Che sa for siden:

Ja, det er det jeg gjør også - sånn egentlig....


#14

Fruktflua sa for siden:

Om man er folkelig anlagt, så klarer man å finne tonen med alle sjikt, helt uproblematisk. Å være folkelig innebærer at man utøver vennlighet og respekt, uansett hvem man snakker med.


#15

Bequita sa for siden:

Jeg tolker det også positivt; i samme bås som ujålete, ekte, realt.


#16

Skilpadda sa for siden:

Jeg oppfatter ordet som positivt ladet. Det betyr ikke at jeg nødvendigvis liker alt som dekkes av ordet, men at selve ordet er positivt (i motsetning til f.eks. "harry", som stort sett er negativt ladet, og kan brukes om en del av (men ikke alle) de samme tingene).

Hva jeg legger i begrepet varierer med sammenhengen - det kan være litt det motsatte av "snobbete" eller "jålete", eller litt det motsatte av "intellektuell", eller det kan være noe i retning av "enkel" eller til og med "simpel" (det motsatte av "avansert", kanskje). I kultursammenheng, f.eks. brukt om musikk eller artister, kan folkelig bety noe i retning av "allment tilgjengelig", "lett å like" (noe som vanligvis har en stor overlapp med "populær"). Et folkelig språk er et ukomplisert og direkte språk med enkle metaforer, i motsetning til et avansert språk. (Hva som er "best" av disse, kommer naturligvis an på hva det skal brukes til.)


#17

Skilpadda sa for siden:

Det er jeg ganske uenig i. En "folkelig anlagt" person klarer sannsynligvis å finne tonen med andre folkelig anlagte personer, men trenger slett ikke å greie det med folk som ikke selv tilhører den gruppen.


#18

Jinx sa for siden:

En person kommer i tankene med en gang, Kong Olav. Så for meg er det ensbetydende med positivt


#19

malena sa for siden:

:dåne:

:tilber:

:fnise:


#20

Line* sa for siden:

For meg blir det ett ord som slår meg når noen sier folkelig: Uhøytidelig.

Men mye klokt skrevet over her. :nemlig:


#21

Slettet bruker sa for siden:

Folkelig assosierer jeg med følgende: campingvogn og spikertelt, kiosklitteratur, grandiosa, danseband, ukeblader, FrP, øl, fotball og sydenturer.


#22

Line* sa for siden:

WOW! :dåne:

Jeg trodde jeg var folkelig, jeg...


#23

Slettet bruker sa for siden:

Det er vel ikke noe å dåne over. Det ble spurt om hva man legger i ordet "folkelig". Jeg tenkte godt over det, og jeg tolker ordet slik. Altså som "folk flest".


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.