Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Julegrøten

#1

Hondacrv sa for siden:

Eg skal lage graut, og bruker som vanleg to pakker med Toro som skal koke i 25 minutt. Eg har lyst å få han ekstra god, og lurer på om eg kan putte ei vaniljestang oppi? Blir det bra? Andre gode forslag?


#2

Filifjonka sa for siden:

Vaniljestang blir mer riskrem syns jeg. Litt creme fraiche på slutten kan være godt.


#3

Hondacrv sa for siden:

Åh, nam! Eg elskar jo creme fraiche-smaken!


#4

Addison sa for siden:

Jeg er glad i litt vaniljesmak i risgrøten også, og har i vaniljesukker. Men vaniljestang er jo enda bedre, tipper jeg!


#5

løve70 sa for siden:

Vaniljestang er veldig godt. Det er også godt og erstatte noen av melken med fløte. Å røre inn litt creme fraiche eller rømme på slutten er også godt synes jeg.


#6

Fibi sa for siden:

Mitt første tips er å bruke Geisha grøtris som skal koke i 50 minutter i stedet for toro. :nemlig: (Og helmelk+fløte er en sikker vinner. Og smør. Masse smør!)


#7

Darth sa for siden:

Jeg er enig med Fibi. Den toropakken (ja, for jeg har jo brukt den/bruker den en gang i blant jeg også) er ganske så søt i utgangspunktet - så å tilsette vaniljesukker/vaniljestang eller andre greier tenker jeg fort kan bli kvalmt? Jeg hadde tatt meg tid til å lage "ekte" risgrøt hvis jeg skulle lage den ekstra god. Det er jo ikke vanskeligere enn toroposen, tar bare lenger tid, men den gjør jo jobben selv mens den står alene på komfyren og godgjør seg.


#8

Eia sa for siden:

Grøt som trenger lang koketid blir god. :gammelt jungelord:

Vi får som regel til ganske god grøt når husker salt og når vi sper på med et par spiseskjeer rømme rett før servering. Smøret sparer vi til smørøyet.


#9

allium sa for siden:

Enig med Darth og Fibi. Grøten setter jeg ovnen på 50 grader etter at den er kokt opp, så det trengs ingen røring heller. Og kun h-melk, ikke vann.


#10

Niobe sa for siden:

:jupp:


#11

Annki sa for siden:

Hvor lenge står den i ovnen da? Og hva slags grøtris brukes?


#12

Hondacrv sa for siden:

Eg såg det komme, men det er uaktuelt. Toro blir det uansett. :nikker:


#13

Niobe sa for siden:

:jupp: Og siden jeg ikke er så godt på å stå og røre mens melken koker opp, så varmer jeg melken 5 minutt i mikro først, så oppkokingen tar mye kortere tid. :riktig:


#14

Magica sa for siden:

Lurt! Jeg går for fjorlands i år. :D


#15

allium sa for siden:

Langkokt grøtris. Det tar et par timer, raskere hvis man koker den opp en gang halvveis.


#16

emin sa for siden:

Vi også. latmannsversjon


#17

tinkadott sa for siden:

Vi skal ha 32 stykk på grøt i morgen, flest voksne. Vi har hamstret fjordland!


#18

Molly sa for siden:

Vi har spist grøt i dag. Geisha grøtris som ble kokt kun på helmelk. Den ble utrolig god, det var virkelig noe helt annet enn å koke på vann og ekstra lett melk slik vi gjør til vanlig. :nam: Tipper riskremen blir nydelig i morgen!


#19

Filifjonka sa for siden:

Sånn pleier jeg å lage den også, ikke noe vann, bare helmelk og gjerne et par skjeer Creme Fraiche til slutt. :) Det er så sjelden vi spiser grøt at vi ikke trenger å tenke så veldig på fettprosenten.


#20

Odelia sa for siden:

Geisha, ja :nikker: Og koke på melk rett fra tanken om du har muligheten til å få tak i slik melk, men det har vel de færreste av oss (den grøten smelter i munnen, nemlig :nam: ). Eller bruke helmelk, og ha oppi litt vaniljestang(/-sukker/-essens/-ekstrakt).


#21

Dixie Diner sa for siden:

Geisha/Ming ja, jeg bruker den. Og vaniljestang er kjempegodt oppi. Jeg liker grøten litt søt og god.

Fibi: smør? I selve grøten? Eller mener du smørøye? Jeg har aldri hatt smør i grøten når den kokes. Skal man det?


#22

Odelia sa for siden:

Nei, det er ikke vanlig å ha smør i grøten når den kokes.

Hvilken melk bruker du å lage julegrøten på, Dixie? Jeg har brukt kokosmelk (og faktisk ikke redusert på mengden væske akkurat til dette da jeg opplever at den trekker godt inn), og en dæsj "mat", men føler grøten lett blir litt klissete kontra grøten som er kokt på helmelk i nabogryten. Bruker du havremelk?


#23

Niobe sa for siden:

Jeg rører inn en god klatt smør i grøten når den er ferdig kokt.


#24

Dixie Diner sa for siden:

Nei, jeg har prøvd det aller meste av melketyper til grøt, og havremelk og rismelk blir ikke godt, det blir tynt og vannete. Den aller, aller beste kombinasjonen jeg har prøvd noensinne, er kokosmelk og soyamelk, ca. 40-60. Bruker denne oppskriften, og grøten blir kanongod!!

Har servert den til elleveåringens venninner, og alle har elsket den.

Jeg lagde riskrem av den til julaften og hadde med til svigers, alle spiste den og likte den. Svoger og kona visste ikke at den var vegansk før etterpå, de merket ikke forskjell. Brukte havrevisp. Alpro sin soyakremfløte er også digg til riskrem, brukte den til multekrem 1. juledag og det var himmelsk godt!


#25

Fibi sa for siden:

Jupp, jeg også. I stedet for å ha salt i.


#26

Odelia sa for siden:

Takk! Jeg tør ikke bruke for mye soya da hun kan reagere på soyaproteinet siden det er såpass likt kumelkproteinet så jeg prøver å unngå å bruke rene soyaprodukter der jeg kan. Men jeg har også brukt havrevisp til både multekrem og riskrem, og da gikk det greit at risgrøten var litt klissete. Smakte ikke for mye havre heller, slik jeg synes vaniljesausen til Oatley gjør.

Jeg bruker generelt havre- eller rismelk til lite, for det er så tynt at det ikke duger til det meste jeg bruker melk til (gjærbakst, kake, mat) uansett, men hadde håpet at det kanskje kunne spe ut risgrøten litt. Jaja, får se om jeg prøver eller om vi lar det være med kokosmelka.


#27

Dixie Diner sa for siden:

Ja, om man reagerer på soya bør man jo bruke noe annet, selvsagt. Rismelk skal ikke gis til barn under 6 år, men om det er 08-modellen så går det jo greit. Men tåler hun mandler? Alpro sin mandelmelk er kjempegod og passer perfekt i grøt! Helst sammen med kokosmelk, da blir grøten best.


#28

Odelia sa for siden:

Mandelmelk kan jeg prøve, ja, lurt!

Vi bruker jo ikke rismelk, men det hadde sikkert gått bra for en gang eller to i løpet av et år (er den minste).


#29

ingling sa for siden:

Jeg lagde med blanding av rismelk og en litt tynnere kokosmelk (sto sammen med mandelmelk, rismelk etc. i butikken), det ble skikkelig godt. Sånn en gang eller to i året tror jeg ikke det er noe problem med rismelk til små barn heller (mine fikk dog den av vanlig melk i år). Det er jo for at de ikke skal få for mye arsen, men så sjeldent kan det ikke være noe stort problem.


#30

Dixie Diner sa for siden:

Sant nok, det kan ikke gjøre noe særlig skade i en risgrøt i ny og ne.


#31

Guttemammis sa for siden:

Hvorfor skal ikke rismelk gis til barn under 6 år?
Vi har flere barn i barnehagen som drikker rismelk, helt fra 2-årsalder.



Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.