Dette kan man sikkert google seg til, men jeg stoler mer på dere. Vi skal lage pinnekjøtt for første gang i morgen og jeg har fått med meg at det skal vannes ut 12 timer før servering. ( :stolt: ) Hva betyr det? I en kjele med vann? Vi har kjøpt bjørkepinner. Trenger stikkordsforklaringer og gode tips. :neie:
Vi vanner i omtrentlig et døgn. Hvis du har knapt med tid, skifter du vann en gang underveis.
I år lagde vi en prøvemiddag der vi ikke dampet på pinner, men på potet. Saltet i kjøttet sørger for at potetene holder fasongen, og de smaker veldig spennende.
Vi vanner i ca et døgn, bytta vann ca halvveis, og vi foretrekker urøkt pinnekjøtt. Vi legger kjøttet oppå ei damprist som vi har i bunn av kjelen. I dag tror jeg kjøttet sto og dampa i ca 3.5 timer. :nam:
Det står vanligvis på pakken hvor lenge kjøttet bør vannes. Jeg kjøpte røkte, hele sider i år, og der står det at de skal vannes i 12-16 timer, og at vannet bør byttes en gang. Jeg vanner i nærmere 16 timer.
Det er forskjell på pinnekjøtt, så jeg anbefaler å lese det som står på akkurat det pinnekjøttet du har kjøpt.
Mitt ble lagt i vann på morgenen, og deretter dampet i tre timer. Altså, det hadde ikke stort mer enn 3-4 timer i vann. Ingen vannbytte.
Vårt er urøkt, og ikke industrielt saltet, så som mamma sier, vi kan la det ligge i salt minst en dag lenger på høsten, da kan det vannes ut over natta. Men det var perfekt salt som det var i går :)
Jeg har gjennom årene sikkert teste ut pinnekjøtt fra i alle fall 30 ulike produsenter, og jeg lar det aldri vanne lengre enn over natta, altså 10-12 timer. Jeg har ikke opplevd at noe av pinnekjøttet har vært for lite vannet eller alt for salt, så jeg tror at dette må være snakk om smak og behag og hva man er vant til.
Man kjenner det jo gjerne på lukta om det er veldig salt. Her har jeg opplevd at det har vært nesten for salt selv etter 1 døgns utvanning (og skift av vann 2-3 ganger), mens det vi hadde i år ikke kunne ha ligget i vann særlig mye lenger uten å bli for tamt. Men det luktet omtrent ikke salt da vi tok det ut av pakken heller.
Nå har du vel allerede laget pinnekjøttet, men her bruker vi saftkokeren til pinnekjøttet. Vann i nederste kjelen og kjøttet i den øverste og så er det bare å tappe av kraften underveis når man skal lage saus/kålrotstappe. Enkelt penkelt, og kjøttet blir veldig mørt og godt, og man slipper å styre med pinnene - må kun passe på at det ikke tørrkoker i den nederste kjelen.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.