Jeg skal ned en del kilo, mannen skal også ned, og vi må prøve å reduserer melk så mye som mulig, vi ønsker også å reduserer brød, pasta og ris.
Jeg trenger tips og råd til gode frokoster, som går fort.
Lunsj, salater som holder seg bra, andre ting?
Middag, hva kan erstatte pasta, ris og poteter i større grad.
Det er viktig at maten kan holde blodsukkeret stabilt. Og hva er sunt og kan hjelpe på et sukkeravhengig menneske som er veldig sensitiv i forhold til blodsukker? :o
Noen gode tips til nettsider eller blogger der ute?
Jeg bruker tynne hjemmelagde knekkebrød, ture lavkarboknekkebød med nøttesmak. Cottage Cheese og Kesam (kvarg) metter med få kalorier. Fisk, lyst kjøtt og supper til middag. Erter, bønner og linser til tilbehør. Laks med grønne puy linser er en familiefavoritt. Minst 30 minutter moderat mosjon hver dag, heller ofte enn hardt er vår erfaring. Og minst mulig alkohol.
Hjemmelaget knekkebrød og musli er godt og kjapt. Musli blir lity rart uten melk riktignok. Men hjemmelaget k ekkebrød metter godt. Med masse makrell i tomatnog agurk feks.
god oppskrift på trines matblogg.
Egg holder meg mett lengst av all mat! Knekkebrød gjør meg bare sulten, selv hjemmelaget! -Samma med musli, blir fort sulten igjen. Grovt brød meg egg holder meg gående til lunsj! Uansett så er det å ha noe å gjøre det som funker best, altså ha noe å gjøre slik at du ikke tenker på neste måltid eller rekker å småspise...
Jeg spiser det jeg har lyst på, men det gjelder å begrense mengdene! Ikke spise meg stappmett, men sånn passe slik at jeg orker gjøre noe etterpå framfor å kollapse på sofaen...:nikker:
Minst 5 måltider om dagen, ikke la det gå mer enn 3 timer mellom hvert måltid for å holde blodsukkeret vedlike. Frokost, lunsj, mellommåltid, middag og lett kvelds. I perioden der vekten skal ned er tallerkenmodellen grei å følge, 1/3 (aller helst 1/2) skal være grønnsaker (og litt frukt), 1/3 (1/4) til kjøtt og andre proteinrike matvarer og resterende 1/3 (1/4) til karbohydrater som ris, pasta, potet og slikt.
Pass på å drikke masse vann i løpet av dagen, gjerne 2 liter.
Tenk på endringene som evigvarende og noe dere skal gjøre til dere er 95. Ikke en kur.
Bak grovt brød og evt. knekkebrød selv.
Ha en absolutt maksgrense for antall skiver og porsjoner. Jeg har to tynne skiver eller knekkebrød pr. brødmåltid og maks 1 middagsporsjon. UANSETT hvor godt det er eller hvor sulten jeg mener jeg er.
Kjøp små middagstallerkner, så små som mulig. 5 cm i diameter er stor forskjell i matmengde. Vi bruker gamle PP-tallerkner fra 60-tallet, de er betydelig mindre enn Jasper Conran-tallerknene vi bruker til fint.
Halvparten av middagstallerknen skal være grønnsaker, resten skal være mest kjøtt/fisk og litt karbs.
Det er lov med godteri på lørdag.
Tenk næringsinnhold og sunnhet, vel så mye som kalorier. lag mat fra bunnen så du reduserer sukker og salt. Spis gjerne noen vegetarmåltider pr. uke.
Gå tur. Helst hver dag.
Last ned Skimble Workouts og prøv treningsprogrammene som er for vektnedgang.
Hvis du skal lykkes må du bestemme at de reglene du lager deg nå er uten unntak. Du kan heller ikke være for streng hvis dette skal vare til du er 95.
Men eg syns det var strengt, det du skriv, harriet. Eg kunne aldri klart det på den måten. Men det er sjølvsagt ulikt frå person til person. Eg har fulgt Grete roede, fordi på den måten held eg auga både med at eg får i meg nok av dei ulike tinga, og eg kan variere mykje på maten. Eg klarer ikkje lavkarbo, er alt for glad i brød.
Det eg er heilt einig i, er at det mø vere endringar som du kan leve med over mange mange år, og som til slutt blir integrert i deg som den måten du ønsker ha det på. Eg er der no etter eit år og ti kilo, og mannen etter eit og eit halvt år og tjue kilo.
Det var visst ikkje heilt dette du spurte om. Kvifor skal melka heilt ut av kostholdet? Litt kalsium skal ein vel ha i seg?
Takk for råd.
Vi har 3 i husholdningen som reagerer/er sensitive på melk, og dermed bør også middagen inneholde minst mulig av dette.
Jeg vet jo at mange av feilene jeg gjør er å spise for mye mat og for mye godis. Det er bare det at for meg er mat trøst, belønning og kos i altfor stor grad.
Jeg trenger å komme inn i en bedre rytme. Litt godis på lørdag, mindre porsjoner osv. Treningen er på plass, sånn nesten. Nå i jula har jeg trent annahver dag, målet er 3 dager i uka.
Det viktigste er at du finner noe du kan leve med. Resten av livet. Det nytter lite å gjøre endringer du ikke vil klare å holde i lengden.
For meg er det beste alternativet til potet/pasta/ris ingenting. Det er bare en vanesak. Vi lager mer grønnsaker til middagene heller, sånt som man kan spise så mye man vil av.
Mannen kjører samme opplegget (i kombinasjon med andre ting selvfølgelig), og det med å bare forsyne seg en gang til middag er det soom virkelig hjelper for ham. Grønnsaker kan han spise så mye han vil av, så klart. Og så må han passe på at han ikke "tar igjen" til kveldsmaten.
Samme her. :ja: Alle middager som er karbotunge i seg selv (spagettiretter f.eks) blir laget svært sjelden. Vi har alltid en eller annen karbokilde til middag (fullkornsris, byggryn, fullkorspasta evt. poteter), men vi voksne spiser svært begrenset av det.
Jeg synes ikke det er så strengt. Jeg slipper jojo-slanking, med Grete halve året og full rulle andre halvparten. Jeg elsker mat og spiser god kvalitetsmat hver dag, har sjokkis til kaffen nå og da eller spiser kake innimellom. I mitt liv er det rom for vin og smør, men faktum er at dersom jeg skal veie ca 65 kilo må jeg spise det en på 65 kilo spiser. Og det er ikke så mye, og mindre blir det når alder siger på og forbrenningen blir lavere.
Det var det med å slutte og ete når ein framleis var sulten eg syns var strengt, men det er jo fordi eg ikkje hadde fiksa det. Men dette går jo berre på det at ein har ulike måtar å fikse det på, og det viktige er jo det alle seier, at ein må finne sin måte. Eg erindrar jo no at dei tre første veken på gr-kurs var jo ikkje særleg festlege, men etter kvart blir ein jo litt herpa i hodet, og VIL leve på den nye måten, og då har ein nådd eit mål.
Å slutte å spise etter én porsjon er en vanesak. Man venner seg til mindre mengder mat, på samme måte som veldig mange er tilvent alt for store mengder. Og det gjelder om å kunne se for seg hva et menneske på den størrelsen og med det aktivitetsnivået man vil være faktisk kan spise. Jeg er liten og har lavt aktivitetsnivå. Det er virkelig ikke store porsjonene jeg kan spise om jeg ikke har tenkt å bli større og større. Jeg gjør mange valg i forhold til hvilke kalorier det er verdt å innta.
Jeg tenker at for HI er det om å gjøre å gradvis justere målet. Starte med gode vaner og ta det derfra når det er stabilt. Passe på å ikke falle tilbake til gamle uvaner hvis en blir syk eller av andre grunner ikke gjennomfører planen en stund.
Jeg er ikke så streng med meg selv i det hele tatt. Jeg veier verken meg selv eller maten. Tror vekten er ca 75 kg om vinteren og kanskje tre kg mindre etter sykkelsesongen. Synes det er helt greit med vintervekt og sommervekt. For jeg vet at knekkebrød, te og trening får meg ned igjen. Jeg synes det er viktig å være sunn og ikke øke i vekt for hvert år. Regner med å ha tatt av nesten ti kilo siden jeg veide meg for vel to år siden.
Jeg liker faste ting, så jeg spiser enten havregrøt med enten lett syltetøy, eller sukrin og kanel med en dæsj smør. Ellers så spiser jeg 2 knekkebrød med magert pålegg og agurk paprika ved siden av og et kokt egg. (Dette er for kvinner) Menn kan spise 4 knekkebrød eller 2 brødskiver, mens vi bare kan spise 2 knekkebrød eller 1 brødskive.
Så spiser jeg mellommåltid så lunsj. 2 skiver brød, eller fire knekkebrød. Eller en stor salat uten noe dressing.
Så mellommåltid før middag. Der gjelder tallerkenmoddelen som er halvparten grønt, 1/4 kjøtt og 1/4 ris pasta, poteter eller hva man har ved siden av.
Så spiser jeg gjerne en banan og en joughurt til kvelds.
Det blir ca, 1500 kcal pr dag for meg. Til sammen har jeg gått ned 11 kilo på 10 uker.
I helgen kan jeg skeie ut med 500 ekstra kcal en dag. Enten mat eller godis.
I haust var det ein sak i Iform om eit studium som var gjort med ein fem-seks ulike typar diettar og 7200 deltakarar. Det viste seg at i alle testgruppene, gjekk dei deltakarane som klarte å halde dietten gjennom eit heilt år ned like mykje i snitt. Så konklusjonen var at det største suksesskriteriet er at ein finn ein variant ein sjølv liker og klarer å leve med over tid. Eg syntest dette var veldig interessant med tanke på at eg har prøvd litt ulike variantar sjølv, og ser at når eg klarer å følgje lavkarbo er det mykje lettare enn å klare å halde meg til streng kaloritelling. Og eg tenker vel at den koklusjonen er interessant uansett kva linje ein bestemmer seg for å legge seg på.
Sjølv har eg best erfaring med å vere litt "streng" i starten, vege og telle maten i ein tovekersperiode, medan eg får litt oversikt over innhald i matvarer og kjem inn i gode rutiner. Så går det ofte av seg sjølv, men i periodar sklir eg litt ut og då begynner eg med registrering og med å skrive opp det eg spiser igjen.
Jeg tror også det er vesentlig å finne noe en kan leve med over tid. Jeg har gått ned mye på GR i sin tid, men å skulle telle kalorier i årevis uten opplegget rundt tuller med hodet mitt, så det er helt umulig. Det som funker for meg er en moderat lavkarboutgave, med rom for utskeielser etter en litt streng innledningsperiode. Jeg har gått ned ca. 1/2 kilo i uken siden starten av november, noen uker mer noen mindre. Det går sakte, men det går rett vei.
Uansett, det som funker mot søtsug her er måltider med passelige mengder sunt fett og lite raske karbohydrater. Avokado, nøtter og kjerner hjelper veldig på søtsug. Grønnsaker i stedet for pasta, ris osv. Salater med proteinkilde og sunt fett i stedet for brødmat til lunsj. Mye bær, bare litt frukt.
Jeg har troen på at en ikke må følge en "isme", men finne noe som fungerer for seg selv og familien, og som sagt over tid. Lykke til! :heia:
Hjemmelaget knekkebrød, havregrøt laget av glutenfritt havregryn bruker jeg til frokost.
Spiser masse grønsaker til middagen, lite potet, ris og pasta.
Til kvelds spiser jeg mager cottage cheese blandet med gresk yoghurt, valnøtter, bær og litt honning.
Jeg gjorde en slik endring i fjor. Spiser lite brød og karber. Til helgekos går det mye i bær, mørk sjokkis, gode oster osv.
Jeg har nesten aldri lyst på snop lengre og har gått ned er par kg, og vekten holder seg stabilt der. Jeg skeier selvfølgelig ut innimellom, men det har gått fint uten at vekten har gått opp igjen.
Drar opp denne igjen, jeg. :)
Nå har jeg lest alt jeg har kommet over herinne om slanking, karbo og 5:2 dietten. :p
Jeg slanker meg nå. Har holdt på i 2 uker. Har aldri telt kalorier før så har lastet ned den appen, Lifesum og registrerer alt jeg spiser i uka. Litt mer slakk i helgene men følger med. Synes den appen er kjempefin og inspirerende.
Jeg spiser visst altfor mye karbohydrater så må lese mer om det.
Har kuttet ut brød i ukedagene og spiser Rugsprø og Ryvita knekkebrød i steden. Skal prøve meg på å bake brød men har dårlig erfaring med det, det pleier å ende som mordvåpen. :fustrert:
Sparer inn på karbohydrater på knekkebrødspising så har litt mer å gå på til middag.
Jeg fant dette på nett
Spiser du derimot mye karbohydrater disse dagene, vil du verken gå ned i vekt eller oppnå helsefordelene.
Du vil antagelig ikke få bedre helseverdier, fordi det handler om å holde et stabilt insulinnivå. Går du ikke ned i vekt, bør du revurdere hva du spiser når du ikke faster.
Dropp karbohydrater på fastedagene
Blir du veldig sulten på fastedagene, anbefaler Mosley karbohydratfattige fastedager. Selv spiser han kun proteinkilder som kjøtt og fisk med grønnsaker som tilbehør når han faster.
Blodsukkeret stiger med karbohydrater og gjør deg mer sulten. Grønnsaker er kalorifattige, så spis store mengder og bli mettere.
Jeg er veldig glad i pasta så må skjerpe meg på det. Mulig det hjelper å bruke fullkornspasta og brun ris? Må lese mer om det. Skal lese litt mer om middagstips ved lavkarbo.
Evt spise mindre av karbo og heller mer grønnsaker til middag. Det er sikkert en tilvenningssak etter hva jeg leser her. :riktig:
Jeg er muligens på riktig vei for har gått ned 1 kg og magemålet er 1,5cm mindre enn for 2 uker siden så spent på fortsettelsen. ::D
Kaloririkt er det, men hvis det er karbohydratene du vil kutte på, GinaK, er det i hvert fall bedre enn hvit ris og pasta. Jeg har veldig nytte av tallerkenmodellen, der maks 1/4 skal være karbohydrater, 1/4 proteiner og 2/4 grønnsaker. Jeg har i perioder kuttet karbo helt fra middagen, men nå praktiserer jeg stort sett en liten mengde, mens jeg ikke spiser brød eller andre karbohydratrike matvarer resten av dagen.
Uansett tenker jeg du bør velge om du skal telle kalorier eller legge fokus på karbohydrater eller hva du nå velger, for å gjøre begge deler er veldig slitsomt og det blir fort lite mat. :btdt: Jeg går jevnt og fint ned på lavkarbotett-kostholdet mitt. Ikke raskt, men sunt og til å leve med. Kaloritelling hadde jeg blitt koko av i lengden, men sånn er vi forskjellige. :)
Det hjelper kun å spise fullkornspasta hvis det fører til at du spiser mindre. Og så er det generelt fint å spise fullkorn selvsagt, men kalorimessig har det lite å si. Pasta fiser kalorier uansett, det er veldig leit :sukk: .
Supper er greie middager, og restene kan varmes til lunch. De fleste kremete supper kan lages uten melk ved å bytte til soya/ris/havre/kokos-varianter. Masse gode grønnsaker, lite karbohydrater (bruker du meljevning er det ikke mye mel pr. porsjon), og akkurat så mye fett som du ønsker å putte i. Sleng i litt kokt egg, kjøttboller, linser eller lignende, så har du masse fine proteiner også.
Har dere salat til middag, server dressingen ved siden av. Da blir ikke salaten så bløt, og kan fint has med til lunch dagen etter.
Kikerter, bønner og linser er fine i salat også. Blomkål er en fantastisk grønnsak som kan brukes både som mos (1 blomkål moses sammen med ca 100 gram kremost, gjerne soyavarianten), og krydres etter smak), eller som ris (rives på grovt rivjern, freses i pannen med litt olje/smør/krydder). Lavkarbo, lavkalori, og masse god smak.
Eg har greidd å redusere forbruket av snop betraktelig. Det starta med ein hestekur etter jul - fullstendig stopp på alt. Eg lovde meg ikkje 8 veker - slik som opplegget eigentleg var, men ca 4-6 - nok til å bryte vanen. Eg hadde lov å ete chilinøtter i helga (og ja, dei er feitande, men mitt mål var å slutte med sjokolade, kjeks, potetgull kvar dag).
Eg trur eg tenkte på søtsaker sånn ca. kvart 10. minutt. Den første veka var vanskelig. Det hjalp veldig med epler, mandariner, gulrøtter og mandler. Sjølv om det ikkje frista i det heile tatt der og da, var det likevel nyttig å ha noko å knaske på til abstinensen var over. Nå anser eg "kuren" som over, og har eit normalt forhold til knask og snop. Eg tar kanskje ei rute kokesjokolade til kaffe etter middag, og knaskar litt chips i helga - men orkar ikkje lenger dei mengdene eg var blitt van med. Søtsuget er i stor grad borte. Det er veldig befriande! Så altså: kjøp inn frukt og ha dei framme i ei fin skål - unngå altfor søt frukt - grøne eple og knaske-gulrøtter er fint. Du vil aldri syns det er like godt som det du eigentleg vil ha, men det hjelper deg over kneika når du kunne ha dødd for ein pose smågodt.
Holder ut, jeg. :) Fortsatt veldig skjerpings på karbohydrater.
Takk for tips om blomkålris, Fibi. Nam, det er veldig godt. Gutta mine spiste også og mannen ble overrasket. :)
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.