Jeg er innmari dårlig på å invitere folk hjem til oss. Så dårlig at jeg må skjerpe meg.
Problemet tror jeg er at jeg ser for meg at det er utrolig mye forberedelser som må til for at det skal bli bra. Jeg er ikke vant til å invitere, så jeg mangler vel rett og slett litt skills her (selv om vi selvfølgelig gjør det innimellom, altså, men for meg innebærer det mye stress i forkant). Finnes det noen som ofte inviterer folk hjem, som ikke er den typiske hjemlige typen som bruker mye tid på å tenke på slike ting, men som likevel får det til å funke? Jeg trenger altså råd fra folk som ikke har interiørkataloghjem og ferdig hjemmebakst til enhver tid.
Hva forventer/liker dere når dere er på besøk hjemme hos andre? La oss si på et planlagt besøk en lørdagskveld, og på et mer spontant kaffebesøk på dagtid. Hvor mye, og hva slags, servering? Hvor mye organisering? Har dere tenkt igjennom hvordan dere tar imot gjester, og hva som er viktig som vertskap og som gjest? Jeg tenker ikke på spesielt formelle situasjoner.
Jeg innser at dette er et litt pinlig og rart spørsmål å stille, men det er vel ihvertfall plassert i riktig forumkategori. :knegg: Kanskje er det noen som tenker og skriver noe som får noe til å falle på plass.
I dag skal vi ha besøk av nabofamilie med barn. De er flinke til å lage mat, vi er ikke det. Vi har ikke ryddet og skal servere hjemmelaget pizza. Alle gleder seg, barna løper rundt og vi voksne drikker vin og skravler. Alle passer på alles barn.
Jeg bryr meg veldig lite om hvordan det ser ut hos andre og hva de serverer. Men jeg er likevel ikke glad i overraskende gjester som kommer hit. :sparke: Det er mye hyggeligere å få besøk da vi har ryddet litt, ikke står på farten med kjøring og henting, ikke står midt i middagslaging osv. Servering er ikke så nøye, vi har alltid kaffe og te i hus, og kanskje litt frukt. Om det er avtalt besøk kan jeg godt bake noe eller kjøpe noe godt. :)
Men vi er ikke flinke nok til å invitere. Vi har stor familie på begge sider, og rekker liksom ikke å besøke eller invitere noen ofte nok. Med ungenes hobbyer og mannens jobb er det kryss i taket om vi har en lørdag eller søndag fri, og da vil vi gjerne sløve litt heller enn å ha masse besøk. :sparke:
Vi inviterer vel ikke ofte hjem, men innimellom. Mest er det et vennepar av oss, og hva vi serverer varierer. :nikker:
Noen ganger er det kun snop, brus og en film. Lett henslengt i sofaen. Andre ganger er det middag. :jupp:
Vi har ikke et skinnende rent og ryddig hus, iallefall ikke når vi har alle 4 barna her. :gal:
Men det jeg «ser over» er vel badet, og at det er tålelig ryddig på stue og kjøkken. Men jeg vasker ikke gulv og alt sånn, men tar en lite ryddeshining. Noen ganger det å invitere noen hjem det beste puffet jeg trenger i ryggen for å faktisk rydde litt :knegg:
Om det kommer noen litt spontant en lørdag, på dagtid, så synes jeg det er helt innafor å kun servere kaffe eller te. Eller noe sånt. Jeg forventer ikke servering av noe stort slag når det er slike besøk, men ofte kan vi vel ha noe sjokolade eller kjeks i skapet. :vetikke:
Jeg øver meg på å tenke at de som kommer gjør det for å treffe OSS, og være med oss, ikke for å sjekke hvor flinke vi er til å rydde og vaske. :niks: Det beste er å ha folk her om kvelden, med litt dempet belysning, og masse telys. Da er det jo ingen som ser hybelkaninene og det som er :uskyldig:
For meg og min helsesituasjon, så er helgebesøk osv litt tyngre enn bare sånn kveldsbesøk osv. Eller besøk av mange, der det blir litt mer «organisering» enn når det kommer 1-4 stk.
Jeg er alltid glad når jeg får se hverdagsrotet til folk og tenker at det antaglig betyr at de stoler på meg. (Jeg kunne jo tolket det dithen at jeg ikke betyr noe, men jeg tror ikke det stemmer :knegg:).
Til planlagt besøk lørdag kveld ville jeg syntes det var rart om ingenting var forberedt, dvs at de ikke hadde noe å sette frem. Men jeg forventer ikke stor servering og ikke rydding. Jeg forventer vel kanskje til en viss grad at hvis de har barn som er på alder med mine, at det er avklart om disse barna er der eller ikke og ikke minst at de ikke har konkurrerende besøk (her er det mye som går bra også altså). Det kan nemlig bli ganske trøblete. Men lite utover det.
Vi har mye besøk. Både planlagte og folk som dumper innom.
Er det planlagt får de som regel ok servering, men jeg er milevis unna det mange her inne driver med. Har aldri machet en vin til mat noen gang :knegg:
Ei heller har vi mer enn middag og dessert.
Viktig for meg er at alle får sitte, at noen setter på kaffen og evt steker vaffler.
At det er nok mat og at alle finner noe de kan spise.
Er jeg skikkelig på tilbudssiden får alle like kopper. :knegg:
Vi inviterer nå og da, og det er svært lavterskel. På en lørdag serverer vi typisk hjemmelaget pizza, tacoform eller noe annet som er lite stress for meg å lage. Setter frem litt snacks ut på kveldinga (sjokolade, chips). Som Pelle, skravler vi mens ungene leker. Andre ganger har gjestene barnevakt og ungene våre legger seg som vanlig.
Kaffe på dagtid serveres ofte ved kjøkkenbordet, kanskje med en sjokoladebit eller kjeks, men ofte er det bare kaffe. Da skravler vi mens ungene løper rundt.
Av rydding og vasking blir det støvsuging og shining av bad til et middagsbesøk. Et spontant kaffebesøk får ta huset som det er. :knegg:
Tja. Vi inviterer forholdsvis ofte, og har oftere gjester enn vi er hos andre.
Vi har på ingen måte et interiørkataloghjem og det å ha gjester innebærer at vi må rydde litt, men vi gjør det ikke mer enn at vi sørger for at alle bordene er tomme. Vanligvis er halve spisebordet vårt opptatt av ulike hobbyprosjekter, vi har to stuebord, det ene går jeg inn for at skal være ryddig til en hver tid, men det andre pleier ofte å flyte av bøker, aviser og strikketøy. Så altså, ryddige bord, rent bad (det vasker vi uansett to ganger i uken, vi er ikke helt sjuskete), ryddig gang (det vil si at skoene som jentene pleier å slenge av seg må ryddes på plass) og nyvasket kjøkken. Jeg vil anslå at det tar halvannen time å rydde og vaske.
Når det gjelder mat så pleier jeg å ha hovedrett og dessert. Jeg liker å lage mat, men er ikke veldig opptatt av dessert, så med mindre jeg har fått en eller annen veldig god ide, så pleier desserten å være is. Middagen er ofte typisk en gryterett eller noe stekt i ovn, fordi det er mat som er lett å lage til flere. Det kan ta litt tid å lage i stand, særlig å skjære opp grønnsaker tar ofte en del tid når man skal være mer enn dobbelt så mange som det man er til vanlig. Fordelen er at det kan gjøres i stand tidligere på dagen og så kan jeg dusje og kle meg og slappe av før folk kommer. Jeg pleier å beregne at vi skal spise ca en halv time etter den tiden jeg inviterer til. Det vil si, inviterer jeg til kl. 18 så regner jeg med at vi skal spise ca 18.30.
Det jeg forventer når jeg er gjest hos andre er at vi får mat sånn i løpet av en time etter den tiden vi er invitert til. Jeg synes det er høflig å være sånn noenlunde sulten når man kommer sånn at man setter pris på maten man får og når jeg da har opplevd at vi må vente opp til to timer på mat så kan det bli litt leit. Eller forventer jeg egentlig ikke så mye. Og så forventer jeg at vertskapet har laget mat som de i hvert fall forventer at gjestene liker. Jeg har en gang opplevd å komme i middagsselskap og få servert mat som vertskapet regnet med at barnene ikke kom til å like (uten at de hadde noe alternativ) og det synes jeg fremdeles at var litt sjokkerende.
Jeg har følelsen av at de fleste vi omgås har omtrent samme forhold til å ha gjester som oss. Jeg pleier å si at jeg tror at gjestene heller vil ha god mat og uthvilt vertinne, i et litt rotete hus, enn dårlig mat og trett vertinne , i et strøkent hus.
Jeg skjønner at det sitter litt langt inne dersom du er uvant med å ha gjester. En måte å gjøre det på er å invitere til hverdagsmiddag. Da forventer ingen noe annet enn helt vanlig mat og vanlig smårotete hus, og så kommer du over den første kneiken og forhåpentligvis synes du at det blir morsomt med selskaper.
Jeg kjenner meg godt igjen i den beskrivelsen av å ikke være opptatt av interiør eller hvordan jeg har det hjemme. Jeg er for å si det mildt, godt under snittet opptatt av hvordan jeg har det. (Bor i liten leilighet sentralt i Oslo).
Jeg har ofte store middagsselskaper rundt kjøkkenbordet mitt. Det koster meg ingenting å invitere, det kan jeg fint gjøre på impuls samme dag og det skjer ofte. Jeg liker å lage mat og det kan være store indiske måltider jeg lager hvis jeg har veldig mange gjester eller jeg steker hele Stangekyllinger og lager tilbehør til. Har flere vegetarianere i omgangskretsen så det blir ofte mange retter jeg lager og har tilbehør til.
Heldigvis bryr jeg meg ikke om det er rent og pent til ethvert middagsselskap jeg har og det tror jeg ikke gjestene bryr seg så mye om heller. Det er praten som teller og vi sitter rundt kjøkkenbordet hele kvelden, ofte til sene nattetimer.
Jeg er også av typen som gjerne ber venner ta med seg en spesifikk person jeg vet de kjenner godt som jeg gjerne ønsker å møte. I det store og hele liker jeg veldig godt å sette sammen folk jeg vet har mye på hjertet og som jeg vet kommer godt overens med hverandre. :knegg:
Vi har mye relativt spontant besøk, og vel forsåvidt en god del planlagt også. Ingen av delene er formelt whatsoever.
Vi bruker å invitere gjester når vi synes vi må få ryddet huset, det hjelper på. Men sånn til hverdags kan godt huset være normalt kaotisk og gjestene få servert fiskekaker og bli bedt om å ta med noe dessert om de likevel passerer butikken (akkurat det kommer litt an på hvor godt vi kjenner besøket, da).
Stalltipset mitt er å ta folk på ordet når de spør om de skal ta med noe. De mener det vanligvis.
Hm, dette har jeg visst aldri tenkt over. :) Hverken som gjest eller som vertskap. Men jeg er i alle fall helt klart i ikke-interiørkatalog-gruppen, så jeg kan jo prøve å svare noe. :knegg: Jeg synes egentlig ikke jeg trenger noen forberedelser for å invitere noen hjem, og er litt nysgjerrig på hva slags forberedelser du ser for deg? :)
Som vertskap foretrekker jeg at det er litt ryddigere enn til vanlig (dette er en veldig vid kategori hos oss!). Det betyr egentlig ikke mer enn at bordet/bordene skal være noenlunde ryddet av, at det ikke står masse skrot i gangen eller på kjøkkenet, og at det ikke skal være synlig skittent. Jeg foretrekker å være tilgjengelig for gjestene når de kommer, i den forstand at jeg ikke holder på med noe helt annet eller står i dusjen. Jeg kan godt holde på på kjøkkenet, eller gå til og fra - hvis gjestene vil snakke med meg, kan de henge på kjøkkenet eller kanskje til og med hjelpe til med å hente glass eller drikke vin, eller bære ut mat, hvis det er snakk om mat. Hvis det er en invitasjon til å spise, har jeg selvsagt planlagt/forberedt mat. Hvis det er en kaffeinvitasjon, passer jeg på å ha nok kaffe i hus, og har enten kjøpt, laget eller tint noe til kaffen. Hvis det er en vin-invitasjon, har jeg husket å sette vinen i kjøleskapet (eller på kjøkkenbenken, om den skal tempereres), og kanskje kjøpt noe snacks. Hvis det er en invitasjon til å se film eller spille spill, har jeg helt sikkert også gjort klart til kaffe og vin, og muligens kjøpt snacks også. (Eller bedt noen ta med.) Hvis jeg har gjester som ikke kjenner hverandre fra før, introduserer jeg dem for hverandre og passer kanskje på å komme med relevante samtaleinnspill om det skulle føles nødvendig.
Som gjest foretrekker jeg å ha fått en antydning om det skal serveres noe, og om jeg skal ta med noe. (Jeg spør gjerne om det siste hvis det ikke blir sagt noe.) Hvis vertskapet har tenkt å servere middag, er det jo dumt å ankomme stappmett - og omvendt er det lurt å faktisk spise før man kommer dersom det ikke er snakk om mat. Tilsvarende som når jeg er vertskap, foretrekker jeg at de jeg besøker er tilgjengelig for prat når jeg kommer, men det er helt greit om de går til og fra og fremdeles forbereder/ferdiggjør ting. Hvis det er en plan for kvelden, vil jeg gjerne vite om den (film, kortspill, ølsmaking). Jeg synes også det er hyggelig å vite om det kommer andre gjester, og omtrent hvem dette i så fall er. Og hvis det er en bursdag, vil jeg veldig gjerne vite om det, så jeg ikke er den eneste som ikke har med gave!
Jeg bryr meg lite om hvordan det ser ut hos folk eller hva vi får servert. Når vi har vært invitert til andre har vi fått alt fra flere retter og alt hjemmelaget til enkel middag og f.eks. iskrem fra frysedisken til dessert.
Når jeg inviterer lager jeg alltid alt selv, men det er fordi jeg liker å lage mat og har tid til det. Jeg rydder litt i de rommene vi skal være, støvsuger kjapt og sørger for at badet gjestene skal bruke ser ok ut.
Jeg setter veldig pris på at andre inviterer selv om det betyr at de ikke har tid til å lage så mye selv fordi det skal rekkes etter en travel dag og barnas sengetid. For min del er det sosiale det viktigste. Jeg setter pris på god mat også, men det trenger ikke være noe avansert. Det hadde vært synd å ikke bli invitert (så ofte) fordi vertskapet synes de ikke kan ha middagsgjester uten at de har tid til å diske opp med masse hjemmelaget mat og prikkfritt hus.
Jeg mopper gulv og tørker bad. Sørger ellers for vann, te og kaffe. Frukt hvis vi har og enkel varm mat hvis det er planlagt. Vi har ikke et stilig hjem, men stygg vannkoker og gammel komfyr, men det er det ingen som har kommentert.
Vi var fem barn og åtte voksne her på familiegruppe. Så kommer nabojenta innom med en av våre smågjester. Så koselig det er her, sier lille gjest. Ja, jeg vet, svarer nabojenta som kommer fra et dyrt kataloghjem. :).
Tenk at så mange svarer ordentlig på det dumme spørsmålet mitt! :hjerter: Tusen takk for alle svarene!
Vi har alltid kaffe (og det er jo tross alt, i min verden, det viktigste), men jeg skal kjøpe inn litt te å ha på lur også. Problemet vårt med å "ha noe liggende" er at vi spiser opp alt godt som finnes i skapet. :knegg: Jeg er også ofte skikkelig lite oppfinnsom, og kommer rett og slett ikke på hva jeg kan lage eller kjøpe.
Vi (særlig jeg) er også litt der. Jeg er introvert, og det bidrar jo til at jeg opplever dette med besøk som litt styr. Det er derfor jeg vil se litt nærmere på hvordan jeg kan eliminere styrete faktorer slik at jeg tenker litt annerledes på det. Men jeg skjønner veldig godt at dere vil prioritere sløving alene når dere har så få dager fri sammen.
:knegg:
Hva er konkurrerende besøk?
:knegg:
Lurt! :noterer:
Absolutt. For meg (som ikke er opptatt av strøkent hus) kan det overføres til at gjestene sannsynligvis setter mer pris på litt enklere oppvarting og blid vertinne, enn hjemmelaget, halvimponerende mat med stressa og usosial vertinne.
Veldig god idé! Vi har så få faste tider vi kommer hjem på etter jobb at det vil ikke bli så lett i praksis for oss akkurat nå, men ideen er god og kan sikkert bli aktuell senere.
Dette hørtes utrolig hyggelig ut!
Dette med å sette sammen venner synes jeg også er kjempevanskelig (kanskje et nyttårsforsett bør være å slutte å problematisere ting - jeg vet). Vi har veldig mange ulike typer av venner og bekjente, og få jeg egentlig tror passer spesielt godt sammen (!). Jeg har egentlig så lyst til å introdusere dem for hverandre slik at vi kan treffes flere samtidig (det er praktisk, rent tidsmessig, også...), men jeg ser ikke helt for meg at det vil funke. Veldig mange av dem er introverte og stille i starten av sosiale situasjoner med ukjente, så jeg ser for meg mer pinlige seanser enn hyggelig sosialt samvær. Faktisk. Her kan man vel sikkert også, som vert(-inne), ta litt ansvar, men jeg vet ikke hvordan jeg skal gjøre det.
Smart løsning. :knegg:
Jeg klarer ikke helt å svare på spørsmålet selv, men som jeg såvidt har nevnt over er jeg en introvert som ofte synes sosiale sammenkomster krever mye energi. Jeg antar at det gjør at jeg gjør besøk til en mye større sak enn jeg jo vet at det er. Derfor ser jeg for meg at dersom jeg klarner tankene litt om hva slike sammenkomster faktisk krever (og ikke krever) av meg, så vil det flyte litt lettere og bli mer positivt? Jeg synes ihvertfall det er fint å lese svarene jeg har fått. :)
Jeg synes det er krevende å ha besøk av folk som jeg opplever styrer veldig og legger listen veldig høyt om vi er på besøk. Jeg vet at slike folk sier at de ikke bryr seg om sånt når de er hos andre, men jeg klarer ikke helt å tro det.
Å ha besøk av folk jeg stoler på at ikke himler veldig over hvordan vi har det er bare hyggelig. Jeg er ikke veldig glad i husarbeid,interiør eller matlaging, men liker å ha besøk. Ofte synes jeg derfor at spontane besøk er det aller beste siden det da ikke forventes allverdens.
Hvor jeg opplever at jeg må legge lista avhenger derfor av hvem jeg inviterer. Jeg er veldig glad i besøk i grunnen.
Det er også forskjell på å spontaninvitere mamman til en av guttenes kompiser til middagsbordet og å invitere til nyttårsmiddag. Sist vi inviterte til nyttårsmiddag endte det vel opp med at gjestene stod på kjøkkenet. :flau: :knegg:
Tidligere var jeg så opptatt av å ha et ordentlig ryddig og rent hjem at jeg ble helt sosialt hemmet av det, besøk innebar nemlig så mye styr at jeg ble fullstendig utslitt. Jeg har lært meg å roe ned, justere kravene etterhvert. Jeg er ikke noe glad i å bake eller lage mat, men serverer gjerne noe likevel (fordi det er hyggelig). Dessuten er mannen veldig god til matlaging, så han har som regel ansvaret. Jeg har innsett at jeg ikke trenger å ha visningsklart hjem for å ha besøk, så nå er det mer å ta bort det mest åpenbare rotet og vaske doen. ( :knegg: ) Det er utrolig hyggelig, faktisk.
Etter at jeg fikk vaskehjelp har jeg begynt å si at jeg nekter å vaske for folk rett før hun kommer. :knegg: Det funker så fint, så.
Vi har både spontangjester og planlagt treretter til mange. Det viktigste er å være sikker på at de kommer for å være med deg, også er det fint hvis de blir mette. Det er ikke noen gourmetkonkurranse. Det er også greit å legge listen slik at folk tør å invitere deg tilbake!
Her flyter det sånn cirka 3 ganger daglig så om noen kommer akkurat da får de ta det som det er. Sånn ellers bruker jeg i alle fall å rydde, samt sørge for at det ikke er for mange timene (måltidene) siden forrige støvsugerrunde dersom jeg skal ha planlagt besøk.
Alt etter hvilken type besøk det var snakk om den lørdagskvelden disker jeg opp med middag, dessert og/eller hjemmebakst. Men snakker vi om et par venninner som kommer (planlagt) innom har jeg kanskje bare kaffemat eller chips/frukt/sjokolade alt etter som. Det er jo greit å avklare på forhånd om man serverer mat eller kaffemat slik at den som kommer ikke forventer full bedekning om man kun serverer kaffemat.
På dagtid slenger jeg gjerne noen rundstykker i ovnen (enten frosne, kjøpte eller hjemmebakte) og setter frem det pålegget jeg har, men steker gjerne eggerøre kjapt eller koker noen egg. Ofte har jeg boller/kaker/kanelsnurrer i fryseboksen som jeg tar opp, men det funker egentlig like godt å sette frem litt druer og sjokolade eller kjeks.
Jeg forventer ikke mye når jeg er i besøk hos andre, men blir alltid glad for en kaffekopp og noe å bite i til kaffen (det trenger ikke å være mer enn en sjokoladeknekk), men det viktigste er egentlig kaffen.
Under de fleste besøk synes jeg tilstedeværelse er viktigst, og som regel går jo praten så jeg ser ikke vitsen i å organisere så mye mer enn det..? Når vi har planlagte middagsbesøk timer jeg middagen til ca 1/2 t etter at gjestene er kommet slik at det er litt slingringsmonn. Så har vi noen middagsbesøk hvor vi alltid finner frem spillbrettet etter middag og dessert, og så koser vi oss med litt godt i glasset og noe godt i skålene. Her er spillet Sequence en gjenganger, for det er akkurat passe å spille mens man prater om løst og fast.
Jeg tenker at man ikke trenger å gjøre det så veldig avansert, verken rengjøringsmessig eller matmessig, om terskelen har en tendens til å bli litt for høy. Det viktigste er jo sammenkomsten og at man koser seg sammen, og da skal det ikke så mye til for å sette rammene uansett :)
Jeg svarer, jeg, selv om mange vil mene at hjemmet går inn under interiørmagasinhjem.
Blir du invitert til meg er sannsynligheten stor for at du blir servert suppe og dessert mekket fra bunnen av. Suppe kan lages i stand dagen før og krever lite påpassing mens den koker. Perfekt for multitaskere. Fnis. Desserten kan lages dagen før. Hverdagsmiddager er lasagne, pølser i brød, restefest osv. Alt mulig, altså.
Jeg styrer lite, smårydder litt (seks personer roter mye) og serverer ofte kaffe i ulike kopper. Som matcher, seff. Er det middagsselskap bruker jeg litt ekstra tid på å dekke bord. Fordi jeg liker det.
Når jeg kommer til andre ønsker jeg vert/vertinne som ikke stresser, noe å spise og elsker dem høyt om de har kaffemaskin og sjokolade.
Om vi inviterer vennefamilieer er mine barn selvskrevne co-verter. God trening til voksenlivet.
Vi har ofte besøk, og ofte på kort varsel. Jeg liker at folk føler seg hjemme og at tonen er avslappet og lista lav. Ellers kunne vi ikke hatt så åpne dører. Her ser det ofte ut som en tornado har herjet, men det heller at folk får se det som det er, enn at vi ikke skal kunne invitere folk inn. Og det kan virke som. Folk trives med det, for de kommer jo stadig tilbake. ;)
Jeg har ikke støv på hjerna, vi har skeivt gammelt hus som trenger litt dekorering/opp-pussing, det blir liksom aldri ryddig og i det hele tatt. Må innrømme jeg skjemmes litt men sliter med å få tatt skikkelig fatt over tid. Forsøker nå likevel å komme over kneika med at det må se ut som noen av mine interiør-støv-på-hjerna-superdame-venninnene mine før jeg kan invitere noen hjem. Jeg tenker at skal vi faktisk ha litt oftere besøk må lista senkes. Som f.eks at jeg tenker at skal jeg ha folk på hverdagsmiddag så ja, da settes panna med den hjemmelagde suppa midt på bordet og så tar vi det derfra. Ingen dessert heller forresten, hverdag er hverdag. Men planlagt besøk innimellom er veldig smart for da MÅ sånne som meg ta seg sammen og fått tatt skippertak. Da ser det sikkert ut etterpå sånn som venninna mi mener det ser ut hos henne når hun ikke har gjort noe. :humre: Men, sånn er vi og det er mer avslappa om vi kan være oss selv også ved besøk.
Når jeg er på besøk hos noen så skal det være ekstremt skittent før jeg føler meg utilpass, rot har aldri plaga meg - iallfall ikke hos andre. Jeg setter pris på å vite på forhånd om andre også er invitert og om det blir servert noe eller om det er ønskelig jeg skal ta med noe. Det siste spør jeg gjerne om, kommer an på til hvem og i hvilken anledning. Jeg bryr meg ikke om jeg må flytte på to puter og noen lekebiler før jeg kan sette meg i sofaen og jeg trenger ikke mat heller om det er sånn halvtimes besøk.
Ja, fint med svar uansett. Det jeg mente var bare at jeg er ute etter å gjøre dette med besøk enklere, ikke typ "ha alltid klart rykende ferske boller i tilfelle det skulle komme noen innom". Det var ikke fordi jeg ikke ville ha svar fra noen med et fint hjem. (:knegg:)
Jeg liker å ha gjester, selv om vi nok kunne hatt det oftere. Jeg har gradvis skjønt at det er mye lurere å styre lite i forkant og ha nok energi og oppmerksomhet og ro i kroppen til å virkelig kose meg med de som kommer på besøk.
Jeg liker godt å invitere til helgelunsjer, og da har vi buffet av ulike rundstykker og godt pålegg så folk kan forsyne seg av det de liker. Av og til er det hjemmebakt, andre ganger er det kjøpt, av og til er det hjemmebakt kake til dessert, andre ganger iskrem/frukt/sjokolade.
Jeg legger lista både høyt og lavt avhengig av anledning og gjester (om jeg ser folk ofte er sjelden, om det er folk som bor i nærheten eller har reist en stund)- men jeg passer alltid på at gjestene vet hva de kan forvente - det er ikke så hyggelig å komme til noe en tror er full middag, også er det bare kjeks på bordet. Så jeg når besøk er avtalt på forhånd, presiserer jeg alltid om det er "middag" eller "en kopp kaffe".
Jeg synes dete r veldig hyggelig å bli invitert bort og har aldri et kritisk blikk på hverken grad av ryddighet eller servering - det eneste jeg bryr meg om, er at vi har det avslappet og hyggelig sammen. (Det er også grunnen til at jeg aldri kommer på uanmeldt besøk noe sted, men det er en annen diskusjon.)
Jeg er så enig, og prøver også å minne meg selv om at de fleste andre sikkert tenker det samme (når jeg planlegger hvor lista skal legges for egne invitasjoner).
Jeg inviterer ofte folk hjem til oss uten å være god på noe annet enn å rydde, og legger sjelden opp til høy stilfaktor.
Vi blir aldri invitert hjem til noen, knapt nok en gang i året, så jeg hadde blitt veldig glad for det uansett konsept, mat, ryddekvalitet eller hva som helst. Jeg inviterer gjerne venner med barn på lørdagsgrøt eller nystekte boller, bare for å få treffe dem iblant, i en travel hverdag.
Når jeg er invitert på besøk forventer jeg ingenting annet enn det inviterer har antydet. Hvis noen inviterer type "stikker du innom" så setter jeg pris på en kopp kaffe. Av og til hender det seg at det diskes opp med vafler eller is. Hyggelig, men ikke nødvendig og slett ikke forventet. Blir vi invitert på middag forventer jeg vel nettopp det; mat. :knegg: Forventer aldri full oppdekking med flere retter.
Før var jeg flinkere til å invitere selv og har tenkt at det er en ting jeg skal hente opp igjen i 2015. Inviterte ofte på type hverdagsmiddager og laget da ofte type gryter eller ovnsretter som ikke krever mye. Dessert serverer jeg inviterer på søndagsmiddager. Jeg gjør ingen andre forberedelser enn tenne lys og grovshine med å fjerne overflaterot og passe på at bad og toalett er rent og pent.
Hvis jeg får besøk på ettermiddager serverer jeg sjelden noe annet enn kaffe.
Jeg bryr meg ingenting om hvordan folk har det hjemme. Jeg kjenner en del som er så flinke at de alltid har det veldig pent og ryddig hjemme. Jeg blir derfor litt glad for at jeg også har noen venner som inviterer oss inn til sitt hverdagskaos. Vil gjerne vite om det er mat eller ikke for det er kjipt å komme mett om det blir middag og dumt å komme sulten om det blir kaffe. Begge deler er helt innafor, men greit å vite. Vi har butikk som nærmeste nabo omtrent så vi kan lett kjøpe inn kjeks til kaffen eller lunsj til uventet besøk. Jeg kommer gjerne på Toro hverdagsmiddag.
Jeg vet ikke om jeg tenker så mye når vi blir invitert, for det bruker å være ganske konkrete invitasjoner på linje med dem vi selv gir. Vi har besøk flere ganger i uken utenom alle barn som kommer innom, og det bruker å være en salig blanding av forening (ofte varm kveldsmat), styremøter (alt fra kaffemat til kjeks og te eller en druepakke), en familie eller to på lørdagsgrøt, fredagstaco eller lørdagspizza, naboene blir spontant med inn for kveldsmat, til litt finere søndagsmiddager eller bare voksne en lørdagskveld med en varmrett. Det kan også være at vi har vært ute på tur med noen, og bestemmer oss for å bestille pizza fordi vi ble bråsultne og ikke gidder løpe hjem for å kokkelere.
Som regel bruker vi anledningen til å rydde slik at kjøkkenbenken ser ok ut, bordene er så godt som tomme, doen er ren og gulvet er støvsugd. Det er virkelig ikke vanskelig eller krevende, og det er plenty med folk som har kommet inn her mens gårsdagens klær lå i en røys på badet og middagen fremdeles ikke hadde krøpet inn i oppvaskmaskinen osv.
Jeg er ikke bakemester på noe vis, men vi har alltid kaffe og te, alltid kjeks og chips (det ligger på steder der det ikke magisk forsvinner av seg selv), og hvis jeg først baker, lager jeg opp litt som ligger i fryseren og kan tines i stekeovnen. Ellers går det fort å smelle sammen en grov eller fin vaffelrøre, og vi har også alltid is og rørt syltetøy.
Vi inviterer hjem i perioder. Når det har blitt lenge siden sist får vi ofte en raptus og ber folk på middag. Da er det ofte i helgene og siden jeg elsker å lage mat, står jeg gjerne en stund på kjøkkenet. Ofte lager gjestene mat sammen med oss, andre ganger er det klart når de kommer. Det blir vi enige om før de kommer. Det er sjelden maten er veldig fancy og det er så og si aldri rent her. :knegg:
En ting vi gjorde da barna var mindre og som jeg synes var veldig koselig, var å be noen andre venner med små barn over rett etter jobb, og så lagde vi mat sammen. Da rakk vi å være litt sammen og se hverandre, selv om det ble mye flying etter barn og armer og bein i alle kanter. Veldig lavterskel. Det gikk mye i taco og spaghetti bolognese.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.