I morgen (!!!) fyller Mannen 50. Han skal ha en ordentlig fest til sommeren, i morgen skal vi kun ha en middag her hjemme, og begge skal på jobb og ungene skal på skolen, så det er svært begrenset med tilberedningstid og i det hele tatt.
Det blir (muligens) fem voksne (en av de er en kokk! :sjokk: ) og (garantert) to barn. Barna er litt sære, men jeg kan mekke egen mat til de.
Jeg tenker en suppe eller annen superenkel forrett, en hovedrett, og en deilig kake til dessert. Og jeg trenger tips og oppskrifter. :sparke:
Stekte kamskjell med rukkola, creme fraiche og søt chilisaus til forrett.
Idrefilet, helstekt til hovedrett, chalottløk kokt ned sammen med smør, buljong, rødvinseddik og litt sukker til å servere til, sammen med potet, grønnsaker og en god saus.
Take away? Neida. Stek er jo superlett så lenge du har et steketermometer. Og en enkel suppe til forrett fikser du lett med et stk blomkål kokt i god kraft/buljong, deretter stavmikset med litt av kokevannet og litt fløte, saltet pepret og servert med sprøtekt bacon og noen dråper god olje. Trøffelolje for dem som liker slikt, for eksempel.
Til steken kan du servere smørstekt rosekål med bacon, stekt sopp, mandelpoteter og sjysaus laget på stekesjyen.
Kjøp. :nemlig: Hos bakeren i folketeaterpassasjen har de en veldig deilig sjokoladekake som slett ikke er dyr, og veldig mektig. Evt. kan du få oppskrift på den jeg lagde, den er superenkel (men det tar jo litt tid om du ikke skal være hjemme fra jobb i morgen).
Jeg vurderer å ta hjemmekontor i morgen. :sparke: Eller evt. å bare ta noen timer på jobb, og da er det jo genialt å kjøpe på Folketeateret. Så kan jeg sette på lys selv. :jupp:
Jeg vil forslå mokkafromasj til dessert. Kjapp og enkel å lage og kan fint lages i dessertskålene.
3 egg
100 g sukker
4 dl fløte
6 plater gelatin
1 dl sterk kaffe
1 plate kokesjokolade eller 70 % sjokolade
Legg gelatinplatene i vann i ca 5 min. Mens de ligger i vann gjør følgende:
Riv sjokoladen med den grove siden på rivjernet (eller bruk kjøkkenmaskin)
Pisk egg og sukker til luftig eggedosis
Pisk fløten til krem for seg selv
Bland sjokoladen forsiktig i kremen
Ta ut gelatinplatene fra vannet og klem ut vannet. Bland platene i kaffen (som bør være lunken) og rør til platene er oppløst.
Bland kaffen med eggedosisen
Vend kremen fforsiktig inn i eggedosisen
Fordel i desserskålene og sett til kjøling så det stivner, tar ca 2 timer, pyntmed det du har lyst til før servering.
Jeg ville laget vindundergryten eller en annen gryte, for den kan lages i dag og blir bare enda bedre av å stå til i morgen.
1,2 kilo oksebog/høyrygg eller lammekjøtt, gjerne lammeskanker
salt
pepper
2 ss smør
½ sellerirot
2 gulrøtter
1 purre
hvitløk
1 ss hvetemel
2 ss tomatpuré
2 laurbærblad
skall av en appelsin
skall av en sitron
kanelstang
2 dl vann/kraft
2 dl rødvin
Brune krydret kjøtt
Kjøttet surres sammen med en løk eller to, hell over 1 glass vin, 3-4 gulrøtter (i store biter) 1 sellerirot i store biter, 1-2 boks tomater og vann til det dekker, ha i revet appelsinskall av 1 appelsin, 1 kanelstang, salt og pepper.
Enten: La koke i 3-4 timer på svak varme i en gryte med lokk
Med potetmos ved siden av, så burde dette være plenty med mat om du dobler oppskriften. Jeg anbefaler varmt denne vinen: Giovanni Rosso Barbera d’Alba Donna Margherita. Herrejesus, så god. Kjøp en kasse mens du holder på.
Jeg hadde droppet forrett, evt bare hatt noe sashimi eller noe spekemat og skiver av god fast ost. Champagne til.
Dessert: sjokoladefondant (bruk Toffen sin oppskrift) kan lages klar i dag, settes i kjøleskap eller i frysen (bra triks for å hindre gjennomstekthet) og serveres med god is, litt bringebær og Mas Amiel.
Nei, hvorfor det egentlig? :humre: Det tallet føles bare så... uvant? Og jeg har bare fire måneder igjen til å planlegge min egen feiring, jeg har et ambivalent forhold til selve festproblematikken. Men livet fortsetter jo bare, og det er det viktigste.
Ah, det ble helt utmerket! Skikkelig stresshandling, så ikke et snev gjennomtenkt med tilbehør og suppetype, men jeje.
Kremet blomkålsuppe med bacon og krutonger til forrett, reinsdyrstek som jeg stekte i ovnen oppå en hel bråte småpoteter og hvitløksfedd, en viltsaus fra Jacobs som jeg spedde ut med kraften fra ovnsformen, kålrabi/gulrotstappe, og smørstekte asparges/småtomater/aromasopp.
... og marsipankake + sjokoladekake, 25 lys på hver. :knegg:
Helt supert, ble det! Og jeg har nesten tilgitt Mannen for at han sprutet ut i latter da hun ene gjesten sa "Maverick, du er så FLINK til å lage mat!" :knegg: