:hjelp: Nå har visst poden fått opp lesefarten på Kindlen sin, og jeg begynner å slippe opp for gode idéer. Kan vi starte en ny tråd med gode forslag? Gjerne fantasy og bøker som handler om guder, visstnok, og særlig ebøker på norsk (nå er det jo salg på ebok.no også).
Rick Riordans bøker om Percy Jackson har selvsagt vært en stor hit.
Rick Riordans Kanekrønikene likeså.
Tom Egelands Katakombens hemmelighet og Skatten fra Miklagard var visst ok (det er ikke flere i den serien enda, er det?)
Er det noen som har lest Siri Pettersens Ravneringene (Odinsbarn og Råta)? Det ser ut til å være midt i blinken som tema, men jeg vet ikke om de egner seg for såpass små barn?
Ellers ser jeg mange som snakker om Divergent, men jeg synes de virker litt eldre, eller? Andre tips?
Min på 9 liker disse, men de går rasende raskt å lese når man er vant til Percy.
Jeg abonnerer. Storebror har lest de 5 Percy, Kanekrøniken og venter bare på den siste i Gudene fra Olympos (fra biblioteket). Har også tenkt han er for ung til Divergent.
Har prøvd litt annet, med vekslende hell.
Kaoshjerte av Lise Grimnes er veldig god. Den trur eg kan passe for såpass unge barn. Den handler om ei veldig sterk jente, som begynner å leite etter bestemora som ho ikkje veit nokonting om. Så blir ho dratt inn i eit litt særnorsk fantasy-landskap med hulder-mytologi. Nåtidsskildringane er og veldig aktuelle, med YouTube og mobilar og liknande, så det er ein veldig gjenkjenbart univers det heile har opphav i.
Flere på den alderen som jeg vet om har likt Vindeltorn. Poden har likt bøkene til Sigbjørn Mostue, som er norsk fantasy som tar i bruk norsk folkemytologi, altså tusser og drauger og slikt, såvidt jeg forstår. Jeg prøver for tiden å dytte på ham "Jordsjø"-serien til Ursula K. Le uin, men han "har så mye annet å lese". :knegg: (For øyeblikket er det "Gudene fra Olympos"-serien, altså den som følger etter Percy Jackson-serien.)
Ellers hører jeg pene ting om kunstdetektiv-serien til Bjørn Sortland; Poden har lest et par av dem, og de virker bra. Spesielt morsomt om man skal besøke noen av byene de foregår i, såklart.
Min nesten 10-åring, jente, fikk Vindeltorn av meg til jul. Hun har enda ikke lest den riktignok, men jeg tror hun vil like den. For tiden leser hun Phenomena bøkene, igjen.
Og Prima er begeistret for Percy Jackson’s Greek Gods, som altså er vår venn Percys sleng-med-leppa-gjenfortelling av gresk mytologi. Jeg vet ikke om den har kommet på norsk, men Prima leser den glatt på engelsk.
Min leseglade 11-åring som leser mye fantasy vil nok anbefale Skyggejegerne-serien av Cassandra Clare (The mortal instruments). Det er seks bøker i serien, foreløpig fire på norsk der den første heter Demonenes by. Hun har også skrevet tre bøker i en annen serie, The infernal devices, og en bok som heter The Bane Chronicles, alle har falt godt i smak hos jenta mi. De er imidlertid ikke kommet på norsk enda.
Ellers så har hun elsket Rick Riordans oppfølgerbøker til Percy Jackson, Heros of Olympus-serien. Hun hev seg over dem på engelsk fordi hun ikke orket å vente på norsk oversettelse, og vips så ble hun vant til å lese engelsk. Så kanskje verdt å prøve? Nå har også de to første bøkene blitt oversatt til norsk.
Hun har lest Divergent, Insurgent, Allegiant og Four også og likt dem veldig godt, alle av Veronica Roth. Så hvis din gutt liker sjangeren kan Divergent godt være noe å prøve seg på.
Forresten gøy å lese om alt det andre leseglade barn leser :)
Vindeltorn er vi gjennom, Georg i underverden også (på lydbok). Fantastiske. :hjerter: Vi har lest Harry Potter til og med 4, men den vil han ha som høytlesningsbok (jeg finner den ikke som ebok heller?).
Hobbiten har vi lest, men ikke Ringenes herre. Jeg har tenkt at den er litt tung enda i språket? (Også finner jeg den ikke som ebok på norsk?)
Sortland tror jeg han har lest alt av etter hvert.
De kan også glede seg til Rick Riordans neste bokserie som kommer i 2015, den heter visst Magnus Chase and the Gods of Asgard. Den vil omhandle norrøn mytologi og norrøne guder. Link: en.wikipedia.org/wiki/Magnus_Chase_and_the_Gods_of_Asgard
Tipper den raskt blir oversatt til norsk og får mange norske lesere :)
Min ekstrem-leser på 13 har lest og likt det meste som er nevnt her de siste par årene. Kan spesielt anbefale Skammar-serien til Lene Kaaberbøl.
Det eneste som ikke har falt 100 % i smak hos Frøkna er faktisk Cassandra Clare-bøkene. Hun har lest de fleste, men sier de blir mer og mer det samme om og om igjen, og det er eneste gang jeg har opplevd at hun har tatt pauser i serier og lest andre bøker innimellom fordi hun ble lei. Men de første fenget godt, da.
Jeg følger med her. Jeg var nylig på forfatterbesøk med Jan Tore Nordeng. Han skriver barnegrøssere, og bøkene han virket meget leseverdige, uten at jeg har lest dem selv. :-)
Av de som ikke er nevnt her så kan jeg legge til Kodeknekkerne av H. L. Dennis. Tre bøker på norsk så langt, jeg vet ikke om det kommer fler. Guttungen er på nr 2, og liker dem godt. Og så er det Spirit Animals av Brandon Mull. Det er syv bøker, nr 2 kom akkurat på norsk. De er kule, synes han. Det er laget et spill du kan laste ned, hvor jeg tror du spiller bøkene. Det følger med en kode i hver bok, som du kan bruke som passord for å åpne nye levels i spillet.
Jeg kan melde om kanonsuksess med Hunger Games her i gården, men jeg må innrømme at jeg synes siste bind er litt vel sterk kost. Jaja, det er sikkert verst for meg (vi leser høyt).
Er det noen som vet om Maze Runner passer for en 11-åring, eller er den for eldre barn? Far har fremdeles veto på Hunger Games, og han må jo nesten få lov til det. :snurt:
Den er i grunnen ganske lik Hunger Games. Dystopi for ungdom, men har 11-åringer som leser den. Hovedpersonen er vel rundt 15-16 om jeg ikke husker feil.
Jeg trekker denne litt opp igjen for å høre om noen har gode sommertips. Jeg fikk storebror i gang med Kattekrigerne etter tips her inne, og det var helt supert, men etter denne uka vil han være ferdig med de 6 bøkene i den serien, og vi trenger noe nytt til resten av sommeren :sukk: .
Nei, det tror jeg ikke? Jeg går litt surr i hva han har lest og ikke lest, kjenner jeg, og det er enkeltbøker nevnt i tråden han ikke har lest også, men lettest å hekte ham på en serie så den varer litt. Hva heter Walliams sine?
Han har så vidt jeg vet lest Harry Potter, Phenomena, CLUE-serien og alt av Rick Riordan utgitt på norsk. Han har også lest Hobbiten og Vindeltorn.
Gregor i underlandet er fantastisk. Det er Suzann Collins, Hunger Games, som har skrevet, men både 8- og snart 11-åringen elsker dem. 5 lange bøker, også strålende lest på lydbok.
Jeg trekker denne opp igjen for å høre om noen har dumpet over nye gode serier til 10-12åringene.
Storebror har siden sist lest alt av Kattekrigerne (som er utgitt på norsk, inkludert de to siste som er starten på serie 2 eller hva det er), alt av Gregor i underverdenen, diverse annet småtteri og driver nå med Molly Moon. Den er ikke nevnt i tråden før, men den slo an. Kan anbefales da sikkert! Det går ganske fort da, så jeg trenger snart noe mer.
Poden slukte Gone-serien i fjor (tror den er oversatt til norsk, men vet ikke hva den heter), i tillegg til Tiffany Aching-bøkene til Terry Pratchett. I år har han lest blant annet Hunger Games og dessuten begynt på starten av Discworld-bøkene (er kommet til Pyramids, men ble avsporet av Shepherd's Crown, den siste Tiffany-boken og den aller siste Pratchett-boken). Nå nylig leste han The Martian i en jafs etter å ha sett filmen, og så har han såvidt plukket opp Me and Earl and the Dying Girl, som jeg ikke vet stort om, men som høres morsom ut, og så er den nylig filmet, og filmen har fått ok omtale.
Maze Runner- og Divergent-seriene skal ellers være spennende?
Snuppa her (10 år) fikk ei bok som heter Smaragdatlaset i bursdagsgave, som er første bok i en serie som heter "Begynnelsens bøker" av John Stephens. Vi ikke har rukket å lese den enda, men den ser veldig interessant ut, litt Narnia-Gregor-aktig, etter omtalen å dømme. Noen som har lest den? Gleder meg litt til å begynne på den, men må først fullføre Archie Greene, også står Vindeltorn på programmet etter den. :nemlig:
Min eldste og din er jo nokså like både i alder og bøker, Apan. I det siste har hun lest Gone-serien (på norsk)i, Hunger Gamesog Divergent-seriene. Alt dette er ting hun har slukt.
Hun leste et par av Septimus Heap bøkene, men gadd ikke lese resten.
Nå venter hun på at biblioteket skal få inn bok nr 2 av Kattekrigerne i serie 2. Hun står visst som førstemann på listen når de tar den inn.
Henger meg på tips, for det er jammen ikke enkelt å finne bøke når man har lest det meste.
De hadde besøk fra biblioteket på mandag, men det var visst bare sorgen for de anbefalte Kaptein Supertruse.......
Kaptein Supertruse og Rampete Robin er de veldig raske til å trekke fram på biblioteket her også, hvis jeg spør etter anbefalinger. 10-åringen min er ikke litt interessert i disse engang. 8-åringene mine liker Kaptein Supertruse, men heller ikke de er særlig begeistret for Rampete Robin.
Rampete Robin har min aldri likt nei. Uansett starter man vel ikke akkurat på dem etter å ha pløyd en haug serier med tykke bøker da. Om jeg foreslo dem for storebror nå, ville han vel trodd at jeg tenkte jeg snakket til lillesøsteren. En dårlig anbefaling med andre ord.
Takk for tips, millact, ja, de liker mye av det samme. Synd dere ikke bor her så skulle jenta di fått låne nummer to av Kattekrigerne - 2 av storebror, han fikk den i pocket av mormor. Ellers nevner du interessante titler som han ikke har lest.
Smaragdatlaset lurer jeg på om han har lest, men jeg er ikke sikker.
Jeg skulle inn og anbefale Kattekrigerne, men ser det er unødvendig. De er nok hakket for "lette" storebror, men etter å ha most igjennom Divergent, Mazerunner og første Goneboken så trengte han det.
Det er forresten kommet bok nr. 4 om Gregor i underverden, og så fant han en ny Percy Jacksonbok på butikken her om dagen.
Jeg ser nå at det er fem bøker om Gregor, storebror har lest som ebok og inntil i sommer var ikke fire og fem på ebok hos ebok.no, men jeg ser at det er på plass nå.
Percy Jackson-boka er ikke den samme som kom i vår, for den ble lest i sommer, så jeg tror det er en ny.
Av disse var Skeleton Creek, Dødsengler og Mazerunner favorittene. Og selvsagt alt av Rick Riordan, bortsett fra Kanekrøniken. Nå står han på venteliste på The Greek Heroes, og Dødskuren (Mazerunner).
Jeg har lest den; det er ganske lenge siden, og vanskelig å vurdere i etterkant hvilken aldersgruppe den passer for, men 11-12 burde være fint, tror jeg.
Luridiumstyven av Bobbie Peers er en ny serie, kun første bok er kommet. Norsk fantasyhelt, skal passe for 10-12 år. Tiåringen min likte den godt, og jeg ser den har fått veldig gode anmeldelser.
Bra tips. :) Skal prøve om gutten min vil lese den. Skjønner at det er toppers med skrekk og gru og fantasy. Min gutt liker ikke grøss og ikke så mye fantasy heller. Tar det litt gradvis her. :)
Trilogien "Begynnelsens bøker" (Smaragdatlaset, Ildkrøniken og Dødens bok) er utrolig spennende. 11-åringen og jeg leser siste boka nå. Hun kunne godt lest den selv, men jeg leser høyt fordi det er koselig. :hjerter: Hun er fortsatt på kattekrigerne for egen del. Og diverse Rick Riordan innimellom, når hun venter på at neste Kattekriger-bok skal komme ut.
Hun er ikke særlig glad i slike elleville humorbøker, eller bøker i dagbok-sjangeren, men bøkene om Superbitchene har hun lest, og jeg tror hun likte dem. En Pingles dagbok likte hun ikke i det hele tatt. Hun leser helst Fantasy, og liker at det handler om dyr, derfor er Kattekrigerne, Vindeltorn og Narnia perfekt.
Hva med Terry Pratchett? Storebror liker godt Skrellingene og de andre bøkene i serien om Petronella. (Har bare skummet gjennom tråden så er ikke sikker på om den er nevnt.)
Sønnen min er veldig begeistret over Kepler 62- serien av Bjørn Sortland og Timo Parvela. Han liker også godt Luridiumstyven og Tom Egelands ungdomsserie om Robert som utforsker gamle mysterier. Humorbøker som En Pingles dagbok, Gutta i trehuset, David Walliams bøker m.fl. fenger ennå. Fantasy og grøss er ikke populært.
Anbefaler forresten å ta en titt inn på Bokslukerprisen.no, det er en pris der sjetteklassinger kårer vinneren. Der er det mange gode forslag til bøker for den aldersgruppen, og anmeldelser som også er skrevet av sjetteklassinger. I klassen til sjetteklassingen min har de lest utdrag og skrevet anmeldelser der inne som en del av norskundervisningen.
Årets superfinalister er: Luridiumstyven, av Bobbie Piers Dobbeldaten, av Robert Næss Far din, av Bjørn Ingvaldsen Evig midnatt på museet, av Aleksander Kirkwood Brown Ulvehundgåten, av Jørn Lier Horst
Forrige vinner var Forfulgt i London, av Ingeborg Dybvig.
10 åringen er av de ivrigste leserene, men allikevel skikkelig irritert over å få de tykkeste bøkene av læreren. Sist Harry Potter, men den fenget ikke.
Men Tom Egelands Katakombens hemmelighet og Mumiens mysterium har fenget veldig, sjelden hun spør så mye om fakta. Vi ble svar skyldig om Egypts konger. Jeg foreslo besøk i katakomebene i sommerferien. Men nei, der var det spøkelser. ;).
Nå har hun lest den første av Glassbarna, den fenget også veldig, hun brukte vel et par ettermiddager, ferdig i går, og irritert over en brå avslutning.
Ja Percy Jackson har utløst mange spørsmål og mye kunnskapsinnhenting om gresk mytologi her i huset. :nikker: Og da lillebror samtidig leste bøkene "stjernene forteller", så hadde han og storesøster lange diskusjoner om greske guder over middagsbordet. Jeg lærte en hel del den perioden der. :knegg:
Et tips herfra er Pungdyr, av Arne Svingen. Passer nok for de litt eldre enn 12 også. Veldig morsom, og gir blant annet barnet en veldig god forklaring på hvorfor hjemme alene-fester ikke er noe lurt.
("Mamma, hva betyr å være kåt?" "Jo, det betyr :blabla: " ":what: Mamma!!! Når jeg spør om sånt så skal du IKKE svare!") :knegg:
Ny tiåring, nye utfordringer. Hun har lest Divergent x antall ganger nå, og har tjuvlest Hunger Games (men er litt for sensibel for uskyldige som dør for den). Alt av de vanlige som anbefales på bokhandelen er enten lest eller avvist. Hun liker ikke Kattekrigerne, og foretrekker "realistisk fantasy" med kvinnelig heltinne.
Skammar-bøkene (Lene Kaaberbøl)! Prima slukte dem med hud og hår, og nå driver jeg med det samme. :sparke: Veldig kul heltinne som vel er ti år i den første boka. Dessuten er de helt fortreffelig oversatt til nynorsk, som kler det Skottland-aktige fantasyuniverset utrolig godt – de er nesten vanskelig å tro at de egentlig er skrevet på dansk. Jeg vil tro de er akkurat passe skumle for noen som sluker Divergent men synes Hunger Games er litt mye.
Jeg låner ut de Kaaberbøl-bøkene til (utvalgte) vgs-elever som trenger å lese litt nynorsk. De faller overraskende godt i smak, mye mer enn jeg hadde trodd faktisk. Som en svær kar på 18 år med langt hår og skjegg og bart sa til meg: "Du Darth, jeg tror kanskje du har gitt meg ei barnebok, men jeg liker den utrolig godt. :knegg: "
Har 03-ern din lest den nylig? Vi hadde en lesehest, men nå leser hun ikke lenger. Er lei av fantasy. Ser bare sitcoms på Netflix. Trenger absolutt å lese nynorsk, det er hennes dårligste karakter fra 8. Trinn.