Jentungen er litt bleik og pjusk, og jeg ser at det hjelper når hun får i seg godt med vitamin- og jernrik mat. Hun er nok ikke velsignet med mitt næringsopptak og er faktisk avhengig av å innta rikelig med næringsstoffer. :sjokk: (Jeg er sånn som nesten alltid har topp blodverdier uansett kosthold, også etter årevis med stratos+toro-kosthold som student og var frisk som en fisk gjennom en barndom med meny bestående av kneipp med syltetøy, en daglig potet og stekte pølser/fiskekaker/karbonader, null frukt/grønt/juice. :p)
Hun har ikke fått dagslys på kroppen i hele vinter, dessverre (midlertidig) og har også hatt dårlig matlyst. Men hun blir generelt ganske "vesal" på vinterstid. Bleik, huløyd, trøtt, pjusk, tørr eksemhud.
Nå som hun spiser igjen så kjører vi på med smoothie, tran og jernekstrakt, og med hverdagskosthold blir det også lettere med middagsgrønnsaker. Hun har gått med på å prøve å lære å like makrell-i-tomat. Jeg syns jeg ser gode effekter av det allerede, mer farge og glød i huden og sol i stemmen.
Men jeg trenger et arsenal av "kraftkost". Retter som er proppfulle av jern og vitaminer i seg selv, gjerne gode fettkilder også. Både til middag og som snacks. Ting som kan være med i matpakken er fint! Hun blir fort matlei, så jeg trenger et litt bredt utvalg. Hun er pliktoppfyllende og grei og skjønner selv at det er viktig, nesten for mye, så det er ikke viljen det står på.
Det kan godt være kaloririkt, hun er temmelig skrapa.
Biff med bernaissesaus og langttidsstekte grønnsaker må da være et godt forslag. Grønnsaker som egner seg godt for langtidssteking er gulrot, kålrot, løk, sopp og brokkoli. Sisntevnte er trolig bare min personlige mening, men den blir så spør og god.
(Jeg har tatt det for gitt at vitaminene holder seg på plass selv om de langtidsstekes, men det stemmer kanskje ikke?)
Moste supper tror jeg er bra, så gjerne oppskrifter på sånne.
Sånn "kjøtt/fisk pluss grønnsaker" spiser hun i og for seg hver dag (mer fisk enn kjøtt om hun får bestemme selv), men hun er så småspist at jeg må spe på litt.
Men vet du at hun faktisk mangler noe, ut fra blodprøver? Gutten min gjorde ikke det nemlig, selv om han er allergisk og ikke spiser frukt eller bær i det hele tatt og ellers ikke er noen storspiser. Han er vinterblek og tynn og har vært mye pjusk i høst på grunn av allergivaksiner, men blodprøvene var likevel fine med nok jern og B12 og i det hele tatt.
Rå grønnsaker er min kresengutt glad i. Og bær. Oppskjærte gulrøtter, paprika og sukkererter er populært hos oss. Og blåbær går ned på høykant.
Leverpostei er vel den beste jernkilden hvis man ikke da lager nyrepai eller noe sånt, antar det er uaktuelt. Andre ting med mye jern er annet rødt kjøtt, tørket frukt (f.eks aprikoser) og så tror jeg det er en del jern i pistasjnøtter (eller var det cashew?) En del grønnsaker inneholder også litt jern (de grønne), men kroppen tar dette dårligere opp. Men grønne grønnsaker har jo uansett mye annet bra for seg.
Egg er også mye brukt hos oss som proteinkilde til ungene. bløtkokt med skje, hardkokt på skiva med kaviar eller som omelett.
Vi kokte en god gulasj i går etter en oppskrift som vi fant i Aftenposten (og så tilsatte vi litt ekstra grønnsaker). Det tar litt tid å koke opp, men blir veldig godt.
Nei, da jeg tok henne til legen for to vintre siden og hun var sånn langvarig pjusk så kastet legen bare et grundig blikk på henne, skakket på hodet og sa "ja, hun ser jammen ganske vesal ut!", spurte hva hun spiste og sendte oss hjem med beskjed om jenrekstrakt og mer grønt. :knegg:
Og vi ser jo også godt at hun blir mer pigg når hun får i seg mer av det som er bra, men jeg trenger litt hjelp til å holde oppe trøkket på det, siden hun er så småspist og blir så fort matlei.
Man kan putte mye bra oppi smoothier. Litt olje, et egg, malte nøtter, juice av spinat. Ikke alt på en gang kanskje, men man kan alltids bygge den ut litt. Man kan jo selvsagt lage veldig sunne juicer/smoothier, men da smaker de nok ikke så godt for et barn lenger. Mye bær,litt juice, en banan som grunnbase og så tilsette noe ekstra.
Tyrkisk/gresk yoghurt er mine unger glad i, den inneholder mye fett og kan brukes i smoothie eller i matpakken. Kan tilsettes honning, mysli, bær/syltetøy eller hva man måtte ønske.
Jeg lager en indisk linsegryte/suppe med kokosmelk og hakkede tomater som kan tilsettes hva man måtte ha av grønnsaker, og som moses med stavmikser. Serverer med nanbrød med smør, den metter godt og ungene elsker den.
Så rart at det kan vere så ulikt. Min 12-åring skyr frukt og grønsaker. Fem om dagen kan me sjå lenge etter. Me er heldige om me får i ho ein i veka. Så da ho i haust hangla litt, med feber av og på over fleire veker, ba me om ein sjekk hjå lege. Blodprøvane hennar viste ingen avvik. Ingen.
Men til spørsmålet ditt; fruktsalat med bær og nøtter? Mose grønsaker i pastasausen? Forsterke med olje? Smootihe med egg eller kokosolje?
Min 12-åring nektar alle sånne "tjuvtriks". Ho avslører alt! Derfor var eg veldig glad for at prøvane var bra. For me klarer ikkje å snike i ho noko som helst.
Er litt mer forsiktig med kokosmelka også, hvis ikke syns jeg at den dominerer for mye. Bruker oftest blomkål/brokkoli og gulrot i tillegg til grønnsakene som står nevnt i denne oppskrifta. Eller grønnsaker som ligger i kjøleskapet og som trenger å bli brukt opp; aubergine, purre, epler, tomater, squash. Kalkun- eller kyllingrester passer også godt oppi hvis man har det.
Jeg har en litt småspist og kresen gutt, i motsetning til mine to andre matvrak-unger. I perioder han har spist ekstra lite (han er ganske tynn og) så har jeg laget kraftsmoothier med alt mulig oppi. Frossen brokkoli, hele rå mandler og valnøtter, gjerne tofu (det gir masse proteiner og fylde, men smaker niks og nada), masse bananer og frukt/bær. Det går ned på høykant. Ellers moser jeg som regel inn linser og masse grønnsaker i hjemmelagde supper. Heldigvis er han veldig glad i både oliven og avokado, og spiser mye tofu i form av veggerøre og lignende (siden vi ikke spiser egg) så han får egentlig i seg endel der. Problemet er at han i perioder plutselig ikke skal ha ditt og datt, før det er poppis igjen. Veldig slitsomt.
Med denne hjemmelagede tomatsuppa med fullkornsmakaroni så får man i alle fall i seg mye både løk, gulrøtter og tomater. Vi hadde den til middag i dag, og en blir skikkelig mett av den suppa også selv om det "bare" er suppe, og ungene mine som ikke liker løk merker ikke at det er masse løk i den. :humre: Jeg lager bestandig dobbel porsjon.
En lur og gøy måte å få i seg ekstra proteiner og jern på er amaranth. Et lite frø, som brukes nesten som quiona, men som i tillegg kan poppes i tørr kjele. Blir som bittesmå, supersunne popcorn som kan strøs på yoghurt, i smoothie, på supper og i salater. Litt nøtteaktig smak og veldig morsomt å spise.
Jeg lager hjemmelaget tomatsuppe med like mye gulrot som tomat. Jeg synes det blir for skarpt med mest tomat. Da heter det kanskje gulrot- og tomatsuppe. :knegg:
En løk, hvitløk har jeg også oppi. Gjerne litt ingefær og en sprut sitron. Og det høres ut som om en klunk fløte kan passe hos dere.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.