Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Orkideer - hvordan stelle?

#1

frukt sa for siden:

Har handlet litt på Ikea i dag, og en orkide fikk bli med hjem. Hvordan tar jeg best vare på den?
Den står i et vindu som vender mot øst, over en radiator så den skal ikke fryse.


#2

Robyn sa for siden:

Den liker å stå lyst uten direkte sollys. Jeg leste en gang at man skal vanne den ordentlig under rennende vann sånn at all barken blir ordentlig våt for så å la overflødig vann renne bort en gang i uken. Når jeg husker/gidder/orker det står den i full blomst i flere måneder.


#3

Che sa for siden:

Orkideer er jo en snylteplante, så den krever ikke så mye.


#4

frukt sa for siden:

Jeg har klart å ta knekken på to stk. før ...


#5

Pegasus sa for siden:

Ikke? :sparke: Vi drepte så mange, at vi måtte gå over til plastikk.


#6

Palmen sa for siden:

Et glass med vann i uka får min. Da står den lenge, til meg å være. Den jeg har nå har blomstret siden starten av oktober på det viset.


#7

Madicken sa for siden:

Der vi bodde før, fikk orkideene nøyaktig den samme behandlingen som det de får her vi bor nå. Forskjellen er at i det forrige huset blomstret de med massevis av blomster hele tiden (nye skudd kom nokså umiddelbart etter at den forrige blomstringen var over), mens her vi bor nå gidder de knapt å blomstre ferdig de knoppene/blomstene de hadde da de kom fra butikken. Så tar de kvelden.

Orkideer er rare.


#8

kokosbolle sa for siden:

Mine får en liten dæsj vann en gang i uka. Når de er ferdig å blomstre, klipper jeg de rett over tredje ledd fra bunnen og setter de på soverommet, for der er det kaldt. De liker å ha det kaldt når de jobber med å komme i gang med ny bloomstring, er vår erfaring.

De liker heller ikke å ha det for varmt ellers, så hos oss har vi de ikke i direkte sollys og de står heller ikke direkte over panelovn.


#9

Tallulah sa for siden:

Jeg har skylt min under springen en gang i uka slik st barken blir våt, og helt av alt vannet.


#10

Drømmedama sa for siden:

Jeg tar egentlig livet av alle blomster, men orkideer får jeg til. De liker tydeligvis å bli glemt i en til to uker, får da en liten kopp vann og det er alt. De får stadig nye blomster. Østvendt vindu.


#11

Acino sa for siden:

Her er det mannen som steller blomstrene våre; jeg får de og han holder liv i de. I følge ham så skal ikke orkideer flyttes, de liker å holde seg i ro, litt sollys og ikke for kaldt og så bare litt vann en gang i uka. De eldste orkideene våre er vel en 13 år nå, fått flere avleggere det er liv i også. De blomstrer med jevne mellomrom alle sammen. Ingenting blir klipt av osv med mindre det er dødt.


#12

frukt sa for siden:

Takk for alle tips. :blomst:

Min far påstår at det er lurt å fjerne barken som er i potta, og kun ha orkideen i en glassvase eller noe. Hva gjør dere?


#13

Siritk sa for siden:

Våre blomstrer mye og lenge. Største suksesskriteriet er at jeg holder meg unna. Mannen derimot, har grønne fingre. Han vanner de en gang i uka, de står i glasspotter slik at røttene får mye lys og i vinduer som mister sola rundt kl. 12.00. De må ikke tørke ut, det er kanskje det viktigste. Får litt orkidegjødning i pinner når mannen husker det.


#14

Acino sa for siden:

Våre står samtlige, foruten en, i vanlige potter med orkidejorda/barken intakt. En står i glass uten slikt. Alle blomstrer og trives.


#15

Serena sa for siden:

Jeg har mine orkideer i et sørvendt vindu og de blomstrer igjen og igjen, med litt ujevne tidsintervaller. Jeg bader dem cirka en gang i uken, da får de stå i vann i vasken og så renne litt av før det er tilbake i potten. Jeg pleier å ha dem fremme når de ikke blomstrer også, har efart at de bruker veldig lang tid på ny blomstring om jeg flytter dem så det prøver jeg å unngå.


#16

gullet sa for siden:

Mine står i øst, sør og vestvendte vinduer, de blomstrer, blomstrer av og blomster igjen.
De får en kopp vann en gang i mellom. That it!
Den eldste er vel sju år.


#17

apan sa for siden:

Trenger de vann mens de står og venter på å komme tilbake?


#18

Joika sa for siden:

Ikke vann den for mye. Enten bittelitt hver dag, eller så kan du vanne den skikkelig i vasken av og til, så la den renne av seg, så sette den i potten igjen. Viktig at det ikke blir stående i vann lenge.


#19

Siritk sa for siden:

Mannen forskjellsbehandler ikke og de fleste kommer igjen ganske raskt, så jeg vil anta det.

#20

Che sa for siden:

Jeg tror du har prøvd for hardt. Jeg gir mine orkideer en runde med vann når jeg kommer på det - de lever og kommer tilbake - de står alle i vindu da.


#21

Magica sa for siden:

Orkideer liker ikke trekk. Ikke varm eller kald. Ellers går det meste bra.


#22

Malama sa for siden:

Jeg vanner den "skikkelig" når jeg kommer på det og orker det, da står i de vann ganske lenge, kanskje en halvtime i vasken alle sammen eller en og en i ei bøtte, alt ettersom hva som passer meg best, alle på en gang går jo fortere men fordrer at vasken er ledig. Bøtte er også veldig greit. Orkidegjødsel i vannet npr jeg kommer på det.

I perioder hvor det er sånn der "oi da, burde jo vannet dem for ei uke siden" får de en liten skvett. Funker fint, det kommer nye blomster på dem, men de trives bedre med den skikkelige vanninga, for jeg har en som begynte å komme med knopper i begynnelsen av len lang sånn "en skvett når jeg kommer på det" periode hvor jeg ikke kom på det så ofte. Og den mistet blomstene en etter en like etter at de spratt ut. den som kom etterpå, når jeg var mer i vanne skikkelig-modus, står fint :)


#23

frukt sa for siden:

Vanne skikkelig altså. Det skal jeg vel klare!


#24

Kirsebær sa for siden:

Eller ikke vanne skikkelig. :knegg:
Et eggeglass med vann i uka mener jeg jeg ga min, og den levde og blomstret i flere år.


#25

Éowyn sa for siden:

Jeg har prøvde mye vann, lite vann, glemme å gi vann, klippe ned, ikke klippe ned, stå i mye sollys, mindre sollys.

Ingenting hjelper. De står en stund, så faller den ene etter andre blomsten av og dett var dett. Den siste jeg hadde tok kvelden etter at varmepumpen kom på, enda den sto på en annen kant av stuen.


#26

Pelen sa for siden:

Jeg vanner også skikkelig og lar ikke noe vann stå igjen i ytterkrukken. Jeg har også hørt at de liker glasskrukke/vase. Dette er vel på grunn av at de normalt vokser i andre trær og der er det ikke mye jord. Røttene er da i lys.

Når vi dro på ferie når vi bodde i Miami så satte jeg ut orkideene uten krukke i et tre som delte seg, de klarte seg kjempeflott der og det var jo mange som vokste slik ute i naturen.

Mina har perioder der de ikke blomstrer og slik er det nok i naturen også. Da får de stå og skamme seg litt et sted der jeg ikke ser dem så godt. Da glemmer jeg å vanne dem like ofte :sparke: men plutselig så har en eller to av dem begynt å blomstre igjen.


#27

Madicken sa for siden:

Ah, skammekroken, det gjenstår å prøve. :knegg:


#28

frukt sa for siden:

:fnis:


#29

frukt sa for siden:

:dakars:

Planter er rare greier ... Noen får man bare ikke til.


#30

Kirsebær sa for siden:

Éowyn: blomstene må jo falle av når de er ferdigblomstret.


#31

frukt sa for siden:

Det minnet meg på mine erfaringer med Hortensia. De henger jo fort med hodet om det er litt varmt, og da jeg kom hjem og fant en nokså trist Hortensia i vinduet trodde jeg det var det og kastet den.
Fikk meg etterhvert en ny, og det samme skjedde igjen, men denne gangen tenkte jeg at jeg skulle prøve å gi den litt vann. Ikke lenge etter var den like fin igjen ... Jadda ... :rolleyes:


#32

Éowyn sa for siden:

Ja, men etter det så dør stilken(e).


#33

Siritk sa for siden:

Bare la de være i fred.

#34

Malama sa for siden:

Jepp Og da setter du den bak gardinen/i soveromsvinduet eller noe sånn, og gir den en skvett vann i ny og ne. Eller lar den fortsatt stå der den sto, og vanner på linje med de andre. Vanner du "skikkelig" er det viktig at de får renne det av seg. Stå i vann ei stund og trekke til seg, deretter renne av seg, ikke stå i vann i evigheter, enten den er mer eller uten bomst. Og klipper av stilen der den er død. Og så kommer det etter en studn enten en ny stilk, eller ny ut fra der du klippet. Helt sant.


#35

Inagh sa for siden:

Denne tråden kom jammen slm bestilt, for jeg foll en fin orkide i gave i dag, Og jeg har ikke den fjerneste ide om hvordan slike skal behandles.


#36

frukt sa for siden:

Jeg er synsk. :nemlig:


#37

Éowyn sa for siden:

Mine kommer ikke tilbake, uansett hvor mange måneder jeg sparer på dem.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.