Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Utfordringer med nøttefri barnehage

#1

Anikka sa for siden:

Barnehagen mine to går i er nøttefri, pga et barn med sterk nøtteallergi. Vedkommende barn er ikke på samme avdeling som mine barn. Jeg har stor respekt for problemstillingen og ønsker å forholde meg til reglene som er gitt, nemlig å unngå nøtter i alle former og kun sende med brød uten nøtter eller spor av nøtter i matpakkene i barnehagen. Nå er det imidlertid blitt helt umulig å skaffe brød uten spor av nøtter i butikkene i kommunen, enten blir det støvsuget vekk før vi rekker dra i butikken eller så leveres det ikke lenger. Jeg har prøvd å bake litt selv, men ungene liker det ganske dårlig og resultatet blir sultne og sure unger. Den nærmeste butikken sa at det var mange som spurte, men at de nå kun hadde Polarbrød som helt nøttefritt brød. Og det ønskerjeg ikke ungene skal spise to ganger om dagen, hver dag.

En nær slektning som er kommunelege i en annen kommune mener det er drastisk å gjøre hele barnehagen nøttefri. Han mener det hele kunne vært løst med å ha tilgjengelige medisiner i barnehagen. Samtidig har jeg sett nøtteallergikere få anfall av luftbårne partikler i en annen sammenheng, og det var en skremmende opplevelse. Hadde jeg vært foreldrene til dette barnet, vet jeg ikke hvor trygg jeg ville følt meg med denne løsningen. Men de er vel i realiteten ikke trygge idag heller, jeg vet flere andre foreldrepar som gir blaffen i påbudet om nøttefritt brød.

Hva er vanlig i tilsvarende nøttefri barnehager? Hvordan kan jeg angripe denne saken?


#2

Meissa sa for siden:

Nøtter kan jo være så mangt da? Er det opplyst om hvilke nøtter barnet ikke tåler?

Jeg ville i hvert fall ha fått klarhet i dette, for det er sjelden man reagerer på alle typer nøtter. Alt vi kaller nøtter er jo ikke engang en nøtt? Kokosnøtter feks, er en frukt og mandler er et frø. Det er også stor forskjell på hasselnøtter og peanøtter. Så hva er det ungen ikke tåler? Og hva slags nøtter er det i brødet?

Ellers vil jeg anbefale sånne brødposer fra møllerens. Enkle å bake og gode brød. Vi spiser mye av havrebrød og matpakkebrød. Aner ikke om det er nøtter i dem, men det tror jeg ikke.

Sjekket på posen til havrebrødene: Ingen nøtter. Godt og sunt grovbrød uten hele korn og andre ulumskheter (fra et barns perspektiv). :jupp:


#3

vixen sa for siden:

Stesnuppa spiser ikke ting det står kan inneholde spor av nøtter på og går alltid med epi-penn. Men at alle andre rundt henne følger det så strengt er jo umulig. Det går an å tenke at alt skal være nøttefritt, men uten spor av blir noe annet synes jeg. Er det helt sikkert at det er såpass strengt? Aldri hørt om i såfall. Veldig stor forskjell mellom de to.


#4

millact sa for siden:

Vår bedriftsbhg var nøttefri pga et hyperallergisk barn. Det var en relativt liten bhg, 54 plasser, mange søsken, rundt 20 familier, kanskje? Vi fikk alle måltider servert, dermed var det lett å unngå nøtter og spor av.

På tilstelninger hvor vi hadde med kaker (felles for avdelingen eller hele bhg) ble det alltid spesifisert nøtteforbudet og det ble alltid tatt hensyn til det.

Dette var en bhg hvor de fleste kjente alle, slik at det var lett å ta hensyn og stole på hverandre.


#5

millact sa for siden:

Slik vi fikk det forklart i vår bhg var det nødvendig med totalt nøtteforbud i tilfelle det aktuelle barnet skulle finne på å plukke opp noe fra gulvet, noe som innehold nøtter eller spor av. De hadde helsesøster inne til å forklare og instruere de ansatte i bruk av epi penn.


#6

Chablis sa for siden:

Du kan bake egne polarbrød, om du vil ha de litt sunnere.


#7

Filifjonka sa for siden:

Det er også mange nøtteallergikere som ikke skal ha nøtter i det hele tatt, tror jeg. Det gjelder ihvertfall sønnen min, selv om han har kraftigst utslag på valnøtter og pekannøtter så er det også utslag på de andre, inkl. peanøtter og mandler. Kokos tåler han. Men har man et barn med nøtteallergi så er man gjerne ikke villig til å gamble så mye på at noen nøtter tåles...


#8

Harriet Vane sa for siden:

Min mellomste må ta hensyn til dette i sin klasse på skolen. Vi trenger ikke å forholde oss til "spor av nøtter", men det skal ikke være noen slags nøtter eller pinjekjerner i noe av maten. Det går da aldeles fint, det er bare å lage brød helt uten nøtter og droppe å sende med nøtter, ikke ha peanøttsmør eller nugatti på skiven. Dette er av hensyn til noen som er i samme klasserom og som er SUPERallergisk, så jeg kan ikke skjønne det skal være strengere i en barnehage der det ikke engang er snakk om samme avdeling.

Men hva vet jeg?


#9

Harriet Vane sa for siden:

Jeg baker forøvrig alt brød selv og har sjekket at frø er greit. Du bør kjøpe deg bakeboka av Sverre Sætre og bake selv fra bunnen. Namnam!


#10

Tjorven sa for siden:

Så snodig at dere ikke får tak i brød. Be butikken om å ta inn mer hvis de blir fort utsolgt.

Vi har forholdt oss til det samme strenge regimet da Knerten gikk i barnehagen, men vi fikk kjøpt brød uten problemer. Og da var det ikke så vanskelig å få til resten.


#11

Anikka sa for siden:

Veldig glad for innspillene jeg får!

Bake selv er fint og flott, det, og bakeboka av Sværre Sætre står definitivt på ønskelista, men det er ikke alltid jeg rekker bake med en hektisk jobb. Og det tror jeg ikke foreldrene til de 80 andre barna heller har tid til bestandig... Ergo er det en ikke ubetydelig restrisiko her, som enten er så lav at det er greit at alle spiser brød med kun "spor av nøtter" i, eller det må settes inn strengere tiltak fra barnehagens side dersom barnet kan risikere å bli alvorlig sykt. Vi får ikke vite hvilket barn det gjelder, heller, ei heller hvilken avdeling han/hun er på.


#12

Anikka sa for siden:

Vi snakket med butikken, som kun henviste til polarbrød.

Det kan virke som om bakeriene har fått strengere regler eller noe, for nå er brød som tidligere var greie plutselig merket med "kan inneholde spor av nøtter".


#13

Harriet Vane sa for siden:

Det tar ikke lang tid å bake når du får det inn i rutinene. Jeg har det drittravelt (tre barn. lederjobb og masse masse greier) hele tiden og lager brøddeigen mens jeg lager middag og baker ut etter middag, steker etter middag og vips ferdig. Man GJØR jo ikke så mye når man baker, deigen hever selv og brødet etterhever mens du gjør noe annet og ikke trenger du å se på det mens det steker heller.

Jeg er veldig skeptisk til alt det rare de putter inn i ferdigbrød, store mengder salt, ekstra gluten, juksegrovmel osv, og det tar seriøst kun noen få minutter å bake selv. Evt kan du bake en haug med brød i helgen og fryse ned. Sjennialt.


#14

Tjorven sa for siden:

Jeg sjekket brødet vårt nå. Det inneholder spor av soya og valmuefrø (og det har hele linfrø), men det står ikke noe om nøtter.

Har du snakket med butikken? Jeg synes vår lokalbutikk er veldig flinke til å ta inn ting vi etterspør. Men de har fremdeles ikke skjønt hvor mye fersk laks mitt nabolag spiser, for det er stadig tomt selv om de sier at de tar inn mer og mer.


#15

zinatara sa for siden:

Jeg tror du er nødt til å merke med det så lenge det lages produkter med nøtter i samme lokale.



#17

Nextlife sa for siden:

Det kom ny merkeordning i desember, det er i grunnen ingen endring i akkurat dette med merking av nøtter ifht tidligere, men kanskje produsentene har tatt en skikkelig kvalitetssikring av merkingen sin.

Hos oss (både i barnehage og skole) ble det praktisert likedan som Harriet vane beskriver, produkter med nøtter var ikke greit å ta med, men ting som inneholdt spor av nøtter var ikke noe man la ned forbud mot.

Jeg synes forøvrig legen du kjenner har gitt et skikkelig idiotisk svar.
For det første er jo målet at barnet skal kunne bevege seg fritt og trygt i barnehagen, og for det andre kan man jo ikke se så lettvint på det som at det er bare å ha medisin tilgjengelig. :rolleyes:
Barnet har nok sin livreddende medisin tilgjengelig, men det er jo ikke akkurat noen kjapp og greisituasjon man medisinerer seg lett ut av i hytt og pine.


#18

Anikka sa for siden:

Harriet: Joda, jeg burde sikkert bake selv, og er veldig glad i hjemmebakt brød selv også, så jeg baker innimellom, tross lederjobb og stress her også. Men det hjelper jo bare så lite når ungene ikke spiser noe særlig av dette brødet. Og hvordan jeg kan bli en bedre baker passer vel bedre i en egen tråd. :knegg:

Tjorven: Vi har tatt det opp med butikken lokalt, ja. Men spørs om vi må ta det opp regionalt?


#19

Anikka sa for siden:

Nextlife: Jo, mulig svaret fra legen er idiotisk. Det ble forøvrig avgitt i en bisetning, så det var neppe grundig fundert. Men jeg har hørt fra andre at andre barnehager praktiserer mindre strikse retningslinjer ved samme problem, noe denne tråden bekrefter. Det kan jo også skyldes forskjeller i alvorlighetsgrad på allergien til barna.

Takk for tips, Tjorven! Noen mil til nærmeste Kiwi, men de kan muligens legge av brød.


#20

Nextlife sa for siden:

Ja, la oss håpe det var et lite gjennomtenkt svar. :)


#21

Guava sa for siden:

Jeg synes ikke det å bake selv virker som en god løsning dersom barnet er så allergisk at det ikke kan tolerere at andre barn spiser brød som er merket med "kan inneholde spor". Selv om man baker brød av nøttefritt mel så kan det lett bli kontaminert i et hjem som ikke er nøttefritt.

Om det er så alvorlig tenker jeg at brød må bakes i barnehagen eller at barnehagen må bestille inn trygt brød.

Jeg tenker at det ved så alvorlig allergi bør gis temmelig grundig info.


#22

zinatara sa for siden:

Ja, dersom brød ikke kan inneholde spor av nøtter kan jo heller ikke mat tilberedes hjemme. For de aller fleste kjøkken vil jo kunne inneholde spor av nøtter. Jeg baker jo ofte med nøtter i kjøkkenmaskinen og jeg kan jo ikke garantere at det er null støv fra dette på selve kjøkkenmaskinen når jeg lager en brøddeig.


#23

Anikka sa for siden:

Godt poeng!


#24

Nessie sa for siden:

Jeg har også jobbet i bhg med en gutt som hadde alvorlig egg og nøtteallergi. Vi hadde så klart medisiner og opplæring, og i tillegg forbud mot egg og nøtter i matpakker etc. Men brød med spor av nøtter var vi aldri borti. :vetikke:
Jeg tenker også at det må gå an å få kjøpt brød uten, noe annet virker merkelig. :gruble:
Å forvente at alle skal bake brød selv i en bhg er for meg litt voldsomt. Så da synes jeg det kanskje må komme mer info om hvor riktig brød kan fås kjøpt, om det er sånn at det ikke kan være spor av nøtter i noe.


#25

vixen sa for siden:

Det er dette jeg synes er litt rart. For det er selvfølgelig at man ikke skal ha med noe med nøtter i, men sjansen er jo små om de andre barna spiser brød som kan inneholde spor av.


#26

millact sa for siden:

Hmm, såpass. Hos oss ble det ikke hemmeligholdt. På alle avdelingene hang det opp stor lapp på veggen med informasjon hva man skulle gjøre om hun fikk i seg nøtter eller mat med spor av.


#27

annemede sa for siden:

Da mine barn var små og gikk i bhg, ble avdelingen vasket etter vert måltid, slik at barna ikke skulle spise noe de ikke skulle. Kunne dette vært en løsning, slik at dere kunne hatt mat med spor av nøtter?


#28

millact sa for siden:

Enig i det!

Vår bhg var fantastisk i så måte.


#29

Acino sa for siden:

Klumpen her er veldig allerigsk mot alt av nøtter, mandler og peanøtter. Han holdes også borte fra "kan inneholde spor av" men det har ikke fallt meg inn at andre rundt ham heller ikke kan spise noe som muligens kan inneholde spor av. Nå er vi heldige at barnehagen dekker alle måltider og vi er sikre på at alt av brød osv er uten. Alle ungene i barnehagen er godt informerte slik at ingen gir ham noe å spise uten å ha hørt med en voksen(sånn om noen skulle hatt med seg noe hjemmefra, det er egentlig bare teoretisk) pluss at gutten vår heldigvis er veldig oppegående selv. Jeg opplever likevel at barnehagen ikke informerer f.eks FAU; de står gjerne for is til sommeravslutning f.eks. Men nå har jeg lært at de holder på taushetsplikt der så vi sier ifra til FAU selv, trenger ikke være hemmelig fra vår side, der er småproblematisk nok som det er. Barnehagen har forresten alltid hatt noe på lur han tåler om det skulle vise seg at f.eks FAU stiller med is han ikke tåler. Såh, kanskje er det lurt med en prat med barnehagen her, om de andre virkelig ikke kan spise brød som bare muligens kan inneholde spor av?


#30

Polyanna sa for siden:

Jeg ville aldri ha satset på at 80 familier bakte nøttefritt hjemme i garantert nøttefrie kjøkken. :skremt:


#31

Harriet Vane sa for siden:

Jeg hadde ikke stolt på det heller. :skremt:

Og etter min erfaring bør man være veldig åpen om det er noe spesielt. Hvorfor skal de holde hemmelig hvem det er? Det er da virkelig helt idiotisk.


#32

millact sa for siden:

Ja, jeg synes det.


#33

Odelia sa for siden:

Her syns jeg barnehagen burde ha vurdert sterkt å stå for alle måltider selv - nettopp på grunn av situasjonen.


#34

Kanina sa for siden:

I andre saker jeg har vært borti, hvor barnet absolutt ikke kan risikere å spise de andre barnas matpakker, har det vært gitt assistent til barnet, som passer på ved måltider (og sitter litt unna de andre barna). Men da har det vært snakk om mat som barnet ikke tåler som man ikke kan kreve at de andre familiene også skal holde seg unna! Ekstra bemanning på avdelingen, rett og slett. Det bør vel også være indikasjon for det hvis barnet er så nøtteallergisk som dette?


#35

Filifjonka sa for siden:

Jeg syns ikke det er for drastisk å gjøre barnehagen nøttefri hvis det er er virkelig allergisk barn der, men at alle barna skal unngå brød som kan inneholde spor av nøtter, høres litt ekstremt ut for meg.


#36

Mjau sa for siden:

Jeg syns dete skal etterspørre mer informajon i denne saken.
Jobber også i bhg med et barn med ekstrem nøtteallergi. Ingen får ha med noe med nøtter i bhg, eller feks erter som manda også kan reagere på. Men brød med spor av nøtter har vi ikke fått noen beskjed om at ungene ikke kan ha med seg. Her snakker vi pei-penn og opphovnete luftveier, og vi snakker samme avdelign.

Så enten tenker jeg at de ikke har tenkt over denne problemstillingen, og heller ikke de andre oreldrene, eller så har de glemt å gi spesifikk beskjed. For med 80 foreldre vil jeg tro noen hadde gitt beskjed om problemet med å få tak i brød.

Det med tilberedning hjemme hos folk vil jo også være en prblemstilling ja, som noen nevnte over her.
er det så alvorlig burde bhg lage all mat av hensyn til dette barnet.


#37

Tjorven sa for siden:

Jeg skal faktisk ikke mene for mye om vi var nødt til å unngå brød som inneholdt spor av nøtter eller ikke. Jeg bare sjekket det brødet vi kjøpte, og siden det ikke stod at det inneholdt verken nøtter eller spor av det, så fortsatte vi som før. Jeg husker at det ble strengt forbudt å ta med nøtter og nøttepålegg i barnehagen. Siden min lille knert ikke kan fordra nøtter var det svært uproblematisk for oss.

Så jeg synes dere skal spørre barnehagen eller foreldrene til barnet om ditt barn også må unngå ting som inneholder "spor av nøtter". Snuppa har flere venninner med glutenallergi. Noen av dem kan spise ting som inneholder "spor av gluten" og andre kan ikke det, så det er jo forskjell på allergikere også. (Men gluten er jo mer takknemlig med at det ikke er i lufta på samme måte som nøtter; etter hva jeg har skjønt.)


#38

Pepper Lemon sa for siden:

Jeg er helt enig, det er da eneste fornuftige løsning. Man kan jo selvsagt ikke forvente at så mange familier tar seg besværet med å lete etter riktig brød i butikken hver dag. Det er jo naivt å tro. Skal barnehagen ha kontroll med situasjonen må barna serveres mat tilberedt av barnehagen.


#39

Guava sa for siden:

En ting flere har nevnt her er informasjon.

Selv om det er snakk om taushetsplikt kan man som foreldre åpent oppfordre til åpenhet av hensyn til barnet. Da tenker jeg å ta det opp på foreldremøte for eksempel. Skal man ta hensyn er det nødvendig å vite hva slags hensyn man må ta og få nok info slik at det ikke blir misforståelser.

Vi har ganske mye erfaring med problematikken selv om barnet vårt ikke har reagert på at andre barn har mat med spor i samme rom. Akkurat det å ikke kunne ha mat med spor i samme rom er såpass ekstremt at jeg tenker det kan være en ide å få inn naaf eller andre til grundig informasjon. Da er det snakk om en sikkerhetsrisiko for barnet som krever mer enn bare å gi beskjed om å unngå matpakker med nøtter altså. Er det snakk om et slikt nivå av allergi kan det være veldig mye farligere at mamman til et av de andre barna smeller i seg en håndfull nøtter i bilen på tur til barnehagen.

Vi har som sagt ikke så alvorlig utfordring, men alvorlig nok og det med åpenhet er det viktigste av alt med tanke på sikkerhet for barnet.


#40

Myria sa for siden:

Skolen til storebror er nøttefri pga flere svært allergiske barn. Det gjelder nøtter og nøttepålegg (inkludert peanøttsmør, selv om peanøtter ikke er en nøtt), men ikke brød og annet med bare spor av nøtter. Jeg synes denne typen forbud er greit, men hadde stusset om det også gjaldt spor.


#41

Daisy sa for siden:

Dette burde blitt tatt opp i FAU. Barnehagen burde servere maten i denne barnehagen og slik sikre seg, og heller ta matpenger.


#42

Polyanna sa for siden:

Det høres litt ut som om noen (høyst forståelig) veldig redde foreldre har blitt veldig oppskjørtet og har fått sette agendaen i overkant mye.


#43

Addison sa for siden:

I barnehagen til minste var det en jente med ekstrem nøtteallergi. Nugatti, peanøttsmør, alle typer nøtter i alle former var oppfordringen at man skulle la være å ha. I tillegg var sol- og kuldekremer med nøttebaserte oljer et problem (lett å ta feil i farten etc.). Men brød med spor av nøtter var aldri et tema å unngå i matpakker hjemmefra for de andre barna.

Denne jenten har helt ekstremt høye verdier av antistoffer, men har ikke til nå hatt noen alvorlig reaksjon, familien tar virkelig nøye forholdsregler. Hun kan spise hjemmebakte kaker i bursdager, så sant det ikke er nøtter eller sjokolade i dem. Men jeg må innrømme at vi alltid tar en ekstra runde med støvsuging og vasking før hun kommer, noe grundigere enn når venner med cøliaki er på besøk, nettopp for å forsøke å bli kvitt luftpartikler. Hun spiser helt greit ved samme bord som oss som spiser vanlig brød med spor av nøtter.


#44

Pelen sa for siden:

Ja, slik oppfatter jeg det også. Jeg syns kanskje også det bør være forskjell om man er på samme avdeling eller ikke.

Spor av nøtter burde vel som regel være ok om man ikke er på samme avdeling.


#45

Røverdatter sa for siden:

Jeg tror jeg bare hadde bakt brød eller rundstykker selv, jeg. Å grave i hvor alvorlig allergien er osv hadde jeg ikke giddet. En runde med grove rundstykker eller tre-fire brød annenhver uke, puttet i fryseren og tatt opp etter behov hadde holdt lenge for mitt barnehagebarn.


#46

Esme sa for siden:

Jeg tror heller ikke noe særlig på at det er noe problem at andre barna spiser brød som kan inneholde spor av nøtter.

Men, jeg er enig i at dersom et barn er såpass nøtteallergisk så må barnehagen ha trygt brød fremme og ordne det. Kan ikke stole på at alle andre foreldre skal huske eller greie å gjennomføre det.


#47

Miss Norway sa for siden:

Aldri i livet om jeg hadde funnet meg i å snu opp ned på hele familiens rutiner (dvs bake brød selv og holde mitt kjøkken nøttefritt i tilfelle rottefelle) pga nøtteallergi på en annen avdeling enn den vi var i. Helt alvorlig. Legen i meg finner det merkelig at også "KAN inneholde spor av nøtter" skal være totaleliminert for andre (at barnet ikke skal spise det er greit nok); da får man heller ha strikte rutiner rundt renhold under/etter måltider og passe på dette barnet under spising. Eller som andre sier - legge ansvaret på barnehagen (fellesinnkjøp av trygt brød). Kjøre flere mil for å få tak i korrekt brød? Uaktuelt. Og jeg er ikke flink til å bake brød heller, og har ikke noe stort ønske om å bli det.

Hvis barnet er så allergisk at man likevel er nødt til å ha slike regler så bør det nesten ikke være i en (vanlig) barnehage - eller så må det ansettes assistent hvis man følger tankerekken. Både belastningen man pålegger andre foreldre og ikke minst risikoen er for høy.


#48

Tjorven sa for siden:

Er man helt sikre på at det faktisk ikke er mulig å ha med brød med spor av nøtter?

Er det barnehagen som sier at det må være sånn? Foreldrene? Legen?


#49

Guava sa for siden:

Nei er ikke det uhyre sjeldent? Og om så skulle være så er det et større problem enn bare brød.

Kan inneholde spor av nøtter betyr jo at brødene er produsert i et anlegg på en fabrikk som også håndterer nøtter. Risikoen for allergener i brødet er forsvinnende liten i utgangspunktet og så skal det være risiko for at barn i samme rom reagerer? Det er så ekstremt at jeg ser for meg at barnet ikke kan være ute blant folk generelt.


#50

Guava sa for siden:

Viktige spørsmål!

Vi har måttet oppklare misforståelser flere ganger.
Blant annet sa vi at gutten vår blir verre i eksemet om han spiser noe særlig med sitrus. Det ble av barnehagen en stund tolket til at han ikke kunne ha noe som helst med sitronsyre eller sitrus i det hele tatt. Da måtte vi selvsagt inn og korrigere. Det kan være en utfordring med informasjonsflyten og enda verre om det ikke er snakk om åpenhet.


#51

Harriet Vane sa for siden:

Vi har en astmatiker og i starten brukte vi en del tid på å kalibrere i fht de ansatte hva som var "normaltilstand" og hva som var "syk, må hentes". Jeg tror dette også er en sånn situasjon der man trenger å kalibrere og avklare. Hva er greit? Hva er ugreit?

Som Missa tenker jeg at å pålegge en hel foreldregruppe å skulle kjøre milevis for å skaffe korrekt brød er ugreit. Å be om at man ikke sender med nøtter eller har nøttepålegg eller nøttebrød for barn i samme avdeling er greit. Jeg tror man skaper misnøye i foreldregruppen, som i sin tur gir mindre omsorg for ungen det gjelder både ved å evt. overdrive tiltak (dersom man gjør det) og ved å anonymisere den ungen som skal voktes for nøtter.


#52

Anikka sa for siden:

Takk for mange gode innspill.

Det er barnehagen i sine retningslinjer som sier at mat med spor av nøtter i ikke er tillatt. Vi håper og tror at de tar dette opp med foreldrene til det allergiske barnet, så vi får en avklaring. Dette var i det hele tatt lite problematisk tidligere da det var lett å få tak i nøttefritt brød, nå er det ikke fullt så lett, når det ikke er å få tak i i nærområdet.

Miss Norway: Jeg tenker ganske likt som deg.

Røverdatter: Hadde ungene bare spist brødet mitt, hadde jeg forsåvidt kunne gjort det. Men det gjør de ikke, spesielt ikke minsta, da det blir for mye skorpe. Og da blir det litt mer problematisk.


#53

Malama sa for siden:

Barnehagen kan jo bare sørge for brød selv. Vi har bhg med "fullpensjon" , ikke en eneste matpakke. Det er jo helt topp. Ja, vi betaler for det, menda kunne jo bhg selv sørget for nøttefrie brød.


#54

Guava sa for siden:

Jeg ville nok stilt spørsmål med hvorfor dere ikke kan sende med brød som er merket "kan inneholde spor"? Det er en veldig unødvendig belastning å legge på foreldre dersom det ikke er nødvendig. Og om det er nødvendig så må dere kunne forvente langt mer info. Da er det som sagt risiko om mamman til Per som jobber i kantina henter Per uten å skifte klær først og sånn. Da snakker vi om noe helt helt ekstraordinært.


#55

Anikka sa for siden:

Jepp, det har vi utfordret dem på, og de er nå i dialog med foreldrene. Håper og tror denne saken vil løse seg greit, ting kan tyde på at dette barnet ikke er så hyperallergisk at spor av nøtter må unngås, så vi håper på en avklaring som gjør hverdagen enklere snart. :) Og så håper jeg såklart å bli en bedre baker, men det er vel bedre egnet i en egen tråd...


#56

Katta sa for siden:

Hvis man ikke kan sende med matvarer som er merket "kan inneholde spor av..." er man over på et kosthold hvor man må lage det aller meste fra grunnen av selv, og da på et kjøkken hvor det aldri befinner seg nøtter av noe slag.Det sier seg selv at hvis det virkelig er sånn kan de ikke ha matpakker i den barnehagen. Men jeg kan ikke forstå at det skal være nødvendig.

Vår barnehage har det samme med egg og nøtter og uten å informere skikkelig, jeg er rimelig matt av dem. Det er dømt til å skjære seg. 80 unger, 160 foreldre, enda flere søsken og besteforeldre. Say no more.


#57

Siritk sa for siden:

Følgende beskjed ble gitt fra barnehagen da det var et svært sensitivt barn;

  1. Barna kan ikke ha pålegg med innhold av nøtter på matpakkene sine.
  2. Hvis barn eller voksne (også foreldre) har spist noe med nøtter, pålegg med nøtter eller annet med nøtter i, før de kommer i barnehagen (uavhengig av når det er på dagen), må hendene (og ev. fjes) vaskes grundig slik at det ikke er igjen spor etter dette.
  3. På grunn av dette serverer vi ikke pålegg med nøtter i barnehagen.

Håper dere får en avklaring når det gjelder spor av nøtter. Det bør jo være greit slik flere skriver. :jupp:


#58

mkj sa for siden:

Det er jo ikke nøtter i mat som kan ha spor av nøtter. De med alvorlig nøttesllergi har sikkert 120% nøttefritt hjem, det kan man ikke kreve av 50 andre familier. Jeg hadde nektet å styre så mye for å fikse brød. Et vanlig nøttefritt brød fra Kiwi eller noe sånt, ellers så er det rimelig at barnehagen selv håndterer dette.


#59

Anikka sa for siden:

Da er saken landet. Barnehagen tok en ny runde med foreldrene, som etterhvert gikk med på at det var greit at andre barn hadde med brød med spor av nøtter i. Yes! :riktig:

Vi fikk også listen over brød som barnet selv kan spise, og der var det flere brød med spor av nøtter i, så mye kan tyde på at vi har vært alt for lydige mot barnehagens pålegg om å unngå brød med spor av nøtter i.


#60

Apple sa for siden:

Så bra. Jeg har selv en nøtteallergiker, så bhg skal være nøttefri, ihvertfall avd. Men selv min gutt spiser mat merket med "kan inneholde spor av", så at ikke andre kan spise det høres veldig ekstremt ut. Det er mer en juridisk formulering for å dekke ryggen sin, men klart; plutselig kan en nøttebit havne oppi der den ikke skulle vært.


#61

Acino sa for siden:

Har også en som er veldig allergisk og han skal ikke ha noe merket "kan inneholde spor av" men det gjør ingenting om andre i rommet spiser det sånn f.eks i ett bursdagsselskap eller her hjemme. Så bra det ordnet seg til det fornuftige, iallfall all den tid det barnet høres ut til å kunne spise mat merket "kan inneholde spor av". Kjenner jeg er letta over at all mat serveres i vår barnehage, ingen nister å bekymre seg over.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.