Jeg hadde tenkt å flytte Kitchen Aiden til Øen, og lurer på om jeg skal kjøpe en ny KA, eller oppgradere til en som har litt større kapasitet, nemlig Ankarsum Assistent. Jeg ser at den har fått dårlig score i en test på sukkerbrød (ikke akkurat et problem) og brukervennlighet.
Den kommer til å bli brukt til brød og kaker, og pølsemaking en gang i året - det siste er egentlig grunnen til at jeg vurderer Ankarsumen i stedet for KA, slik at jeg kan gjøre det i én runde.
Jeg vet at det er en del her inne som har den - er dere fornøyde? Hva er problemet med brukervennligheten? Er det noen annen grunn til at jeg heller skal gå for en KA?
(Og kjære Kenwood-menighet, jeg vet at Majoren er FANTASTISK. Den er ikke aktuell. Jeg har ikke plass til den i skapet, og den ... står ikke fremme på benken hos meg. :knegg: )
Om du baker en del kakeaktig, så ville jeg heller kjøpt en ny KA. Jeg mener å huske at Assisstent pisker dårlig, hvilket nok er grunnen til at den gjorde det dårlig på sukkerbrød.
(Og siden jeg egentlig tilhører Kenwood-menigheten, så anser jeg meg i utgangspunktet nokså nøytral til alternativene dine.)
Den er vel ikke harry, den er bare ... ikke pen. :knegg: At all. Synes jeg.
Niobe, så vidt jeg skjønner, er den helt ok på pisking av eggehvite. Jeg skjønner ikke hva som er problemet med sukkerbrødet, den har lav vekt/volum-ratio (som vel betyr at den ikke pisker inn nok luft).
Det er brukervennligheten som evt. er problemet, tenker jeg.
Jeg vet hvertfall at min mors Assisstent virkelig ikke kunne piske luftig eggedosis, f eks. Og den klinte deigen opp etter sidene på bollen når den elter. Så hvis den eneste fordelen med Assistent er at den duger til pølselaging en gang i året, så hadde den utgått for min del. Jeg hadde ikke kjøpt Assisstent om Kenwood forsvant ut av markedet.
Jeg har aldri hørt om Ankarsrum Assistent før, men når jeg googler den ser den helt ut som en nyere, litt mer fænsy versjon av min trofaste Electrolux Assistent fra 1991, mens det som nå heter Electrolux Assistent ikke ligner på maskinen min i det hele tatt. :vetikke:
Hvis den har noe til felles med Assistenten min, er det sant som Niobe sier at deigen klines oppover sidene når den elter. Ang. eggedosis vet jeg ikke helt, for jeg bruker ikke denne når jeg trenger eggedosis. Det må nemlig mye større mengder egg enn jeg noen sinne trenger på en gang til (minst 8) før maskinen i det hele tatt klarer å få nok tak i dem til å piske dem. Jeg har derfor en annen, mindre kjøkkenmaskin som jeg bruker til sånt. Siden jeg ikke lager pølser betyr det i praksis at Assistenten bare brukes til gjærbakst, og da står jeg og dytter deigen ned fra sidene med en skje.
Needless to say - jeg er ikke helt fornøyd. Siden den begynner å bli litt "sliten" er jeg halvveis på utkikk etter noe nytt - gjerne noe som kan stå framme. Og da er jeg helt enig i at Kenwood-en er uaktuell. :knegg:
Har du bakt kake med den? Pisker den luftige (nok) sukkerbrød? Er den grei å rengjøre? Det er nemlig det jeg liker minst med den gamle maskinen jeg har. Bollen er tung og kjip og teit å vaske (gammel Bosch).
Ut fra bildene jeg finner ser bollen prikk lik ut som min, og det ut til at den fortsatt har en sånn "fold" øverst som min også har, og som er noe herk å gjøre ren. :nemlig: Jeg har ikke sett på KA og Kenwood og sånt live, men på bilder ser det ut til at de ikke har sånn kant.
Jeg baker aldri kake, nesten, men den kliner ikke deig oppover kantene, pisker bra krem og slikt, og stappes i oppvaskmaskinen. Men, den er litt aquired taste, tror jeg.
Det er mulig. Jeg har ikke det, og ikke mamma heller. Hvis den hadde vært 100 % "frisk" hadde jeg kanskje sjekket det ut, men siden min begynner å svikte litt blir det nok ny maskin snart uansett.
Ser på noen av bildene jeg får opp at det finnes mye ekstrautstyr som jeg aldri har sett til den jeg har. Vil tro den er forbedret med årene; min er jo godt over 20 år. Og den nye er jo veldig søt, da. Mange fine farger også. :elsker: Hva ligger den på i pris?
Jeg synes ankarsrummen er så kjempefin at jag har gjort extensiva undersökningar og hadde kjøpt den glatt dersom jeg hadde bakt brød mer enn to ganger i året. Det er en aller beste brødmaskinen. Men jeg baker ikke brød. Aldri faktisk. Og får ikke lov av meg selv å kjøpe den uten at jeg begynner med det.
Min plan er at siden den er så fin at den kan stå fremme på benken kommer den til å fristen noen (les:mannen) i huset til å begynne å bake brød. Alt jeg trenger er en god oppskrift. Candy?
Nå har jeg akkurat vært på Expert i et annet ærend, og der sto Ankarsrum utstilt. Bare i hvitt, riktignok, men dog - jeg synes ikke den var så fin live som på bildene. :nemlig:
Har Ankarsrum, fikk deg i gave av sambo for noen år siden. Må si jeg ble veldig skeptisk når jeg leste testene den hadde vært med i, men jeg synes den har fått ufortjent mye pes, for jeg er fornøyd. Den klarer veldig fint 4kg mel + veske noe som kenwooden min ikke klarte uten å høre nokså sorry ut.
Den pisker både eggedosis og margene uten problemer altså, og jeg digger skrapa som får eks mel bort fra kanten.
I tillegg er den fin å se på :) haha
Dette er veldig forskjellig fra sukkerbrød jeg er vant med, jeg har aldri bakt det med smør, det blir mer formkakeaktig?
Ifølge meg og Ingrid Espelid Hovig så lages sukkerbrød av 4 egg og 2 dl sukker som vispes til eggedosis. Bland 2 ts bakepulver, 1 dl potetmel og 2 dl hvetemel og rør det forsiktig inn i eggedosisen, vend det gjerne inn med slikkepott/langtannet gaffel.
Has i smurt springform, og stek i ca 35 minutter på 200 grader. Ikke åpne ovnsdøra, ikke hopp og dans på kjøkkengulvet mens det steker.
Min Kenwood står også på benken. Det er tilsynelatende mulig å leve med det, altså. :humre:
Er smør i sukkerbrød svensk? Jeg har spist bløtkake i Sverige en gang, og den var litt mer kompakt enn den norske, men jeg tenkte at det bare var tilfeldig.
For meg er det viktigst at en så stor maskin lager god gjærdeig. Kakerøre laget jeg ofte med håndmikser.
Jeg har kenwood, men jeg liker veldig godt mamma sin assistent. Liker godt hvordan deigen blir slått og skikkrlig knadd. Jeg liker ikke så god kenwooden. Det blir ikke ny når denne ryker.
Det er nok mulig. :nikker: Vi har ikke noe som heter sukkerbrød, men sockerkaka og der er det alltid smør eller margarin (jeg pleier nok oftere å bruke margarin i min). Men man ser jo enkelt om det blir noe fluff av maskinen så det burde bli samme resultat, bare noe annen smak.
Jeg skulle bruke samme oppskrift om jeg en sjelden gang skulle gjøre bløtkake (det er ikke noen i min familie som er så glad i det så derfor gjør jeg det ikke så ofte).
Min mor har hatt Ankarsrum siden siden 1975 og den dunker og går fremdeles. Jeg er pastor i Kenwood-menigheten, men jeg anerkjenner Ankarsrums kvaliteter. Min mor lager et aldeles utmerket og fluffy sukkerbrød og kjempegode kaker, og den er fin til all gjærbakst. Hun bruker også kvern, rivjern og annet ekstrautstyr mye.
(Dog mener jeg at alt som skal piskes, krem, eggedosis, marengs osv. blir helt fabelaktig i Kenwooden, men jeg har et sånt skap som den forsvinner inn i etter bruk, så jeg kan gå for bare funksjon, ikke utseende. )
En av mine aller beste venner - som er en foodie av rang - skal kjøpe Ankarsrum nå. Jeg vil tro hun har gjort all research i verden og hun har landet der du er. Hun må ha den på benken og velger bort verdens beste ballongvisp og åttetallsknaingen for et lekkert utseende.
Jeg synes KA og den nye Electrolux Assistent (som ser veldig ut som KA) er kjempefine, og har lyst på dem bare derfor. :shallow: Men jeg bruker kjøkkenmaskinen primært til gjærdeiger, bl.a. brød 1-2 ganger i uka. Jeg vil tro at Ankarsrum Assistent er bedre enn begge disse til det formålet? Noen som har erfaring med KA og store gjærdeiger?
Ankarsrum Assistent'en som jeg så på Expert i går kostet forresten 5.500 kr. :sjokk: Jeg fikk ikke sett hva slags ekstrautstyr som fulgte med.
Den vanlige Kitchen Aiden suger på store deiger, den tar ikke mer enn godt og vel en kilo mel. Ikke så praktisk for oss som baker en 12 brød i slengen, OFTE... Så etter bruken så syns jeg absolutt vi kan forsvare å kjøpe en maskin som virkelig kan gjøre unna brødbaksten. Nå går den i 6 omganger hver gang det bakes. :dåne:
Jeg har den gamle modellen og er strålende fornøyd. Jeg kan bake store gjærdeiger og får alltid et godt resultat. Liker også den skrapa som følger med for å fjerne deig fra kanten, ikke noe styr i det hele tatt. Min står i skap da, men de nye så jo fine nok ut til å stå på benken.
Jeg sitter og venter på at den første Kenwoodkarikaturen legges ut i denne tråden. Da er helvete løs, tenker jeg. Ikke mye anerkjennelse av andres kvaliteter lenger da nei!
Er det bare meg som ikke vet hvilket merke det er på kjøkkenmaskinen hjemme? :gruble:
Jeg har en fra 1972. Solid og holdbar er den, men det går ikke an å lage små porsjoner i den. Og jeg synes ikke den elter så veldig godt heller, deigen blir ikke godt nok blandet når jeg bruker hevedeig. Min står i matboden og hentes frem når jeg skal bake store gjærdeiger. Deigskrapen er et stort pluss, da.
Men altså, er det råsabloggeren i denne testen som har montert feil eller noe, eller er Assistenten så elendig til pisking? :gruble: www.tv2.no/v/810565/
Mannen, som kun baker brød og ikke kaker, har enda ikke tilgitt meg for at jeg solgte vår Electrolux Assistent, den som nå er Ankarsrum. Jeg solgte den fordi den var ikke så god til alt det andre jeg trengte den til. Men vi hadde ikke ekstra bolle, bare den store bakebollen. Den nye er sikkert mye bedre. :nemlig: