Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Pølsegrateng

#1

Palmen sa for siden:

Eldstebarnet har bestilt "sånn pølsegrateng som vi får på AKS" til middag.

Hvordan lager jeg det?


#2

pippo sa for siden:

Finnes sikkert mange typer? Når jeg var student hadde vi pølsegrateng ofte. Kokt makaroni og pølsebiter blandes i ildfast form. Lag hvit saus/ev med litt ost i, og hell over blandingen. Ost på toppen og stekes i ca 10 min.


#3

Fintdethei! sa for siden:

Min mor har lært meg å lage med eggeplommer i den hvite sausen, og blande inn stivpiskede eggehviter til slutt. Brødrasp på toppen. Ellers makaroni og pølse, ja.


#4

-ea- sa for siden:

Posetomatsuppe som basis. Add pølser and makaroni. Ost på toppen.


#5

polarjenta sa for siden:

Når jeg vil ha en kjapp middag som ungene liker, så koker jeg pasta og lager en tomatsaus og har pastaen i bunnen av en ildfast form, har oppskjærte pølser oppå, og heller tomatsaus(evt spaghettisaus fra toro over det igjen. Ost på toppen.


#6

Nip sa for siden:

Hør litt hva de tror er i pølsegryten

Standard er ganskje pølsebiter, makaroni, fløte eller hvitsaus med ost på toppen - helst grønnsaker i også da. :)

Jeg fikk samme utfordring fra 10 åringen om lakslasagne med spinat, men han forklarte at han trodde det var fløtesaus, ost og lasagneplater. Så klarte å få til en variant han likte :D


#7

Nip sa for siden:

Lurt å lage det med tykk tomatsuppe, det må jeg prøve :D


#8

Tallulah sa for siden:

Jeg vil tro det er en tomatbasert greie med macaroni, pølser og ost.


#9

Niobe sa for siden:

Jeg lager "hvit" makaronigrateng. Med hvit saus, pølse eller skinke, blomkål og purre og ost.


#10

Palmen sa for siden:

Det er visst med ost og ligner på fiskegrateng med pølse i, så da er det nok som pippo, niobr og nip foreslår. :jupp:

Kan jeg lage den i stand i kveld og la den stå i kjøleskap og steke den i morgen? Jeg vil ha broccoli i, skal jeg koke den først eller ha den i rå?


#11

pippo sa for siden:

Ja, kan fint lages dagen før. Da blir nok oppvarmingstiden litt lengre, men jeg ville likevel ha kokt broccolien noen minutter før den haes i.

Jeg ble så inspirert av denne tråden at jeg lagde det selv idag, jeg. For første gang på mange år.


#12

Nip sa for siden:

Ja, går nok helt fint å bare varme opp igjen i morgen. Jeg tipper jeg ville kokt brokkolien først så sant det ikke er fra frossenpose


#13

Luvi sa for siden:

Når dere gratinerer, hvor mange gradere har dere stekeovnen på? Fikk akkurat inspirasjon til å få brukt opp noe av pølsene i frysen som ble igjen etter barnebursdag så en pølsegrateng står på menyen i morgen tror jeg.


#14

Nip sa for siden:

Pleier vel å ha på 200 grader, og om man vil ha litt godt gyllen så fint å sette på grill på ovnen litt


#15

Palmen sa for siden:

Pølsegrateng med hvit saus og lettkojt broccoli står klar i kjøleskapet. Venter spent på dommen i ettermiddag!


#16

Harriet Vane sa for siden:

Det blir knall, vettu!

Anbefaler brunet smør med baconbiter i ved siden av. På toppen av gratengen: brødrasp blandet med revet parmesan. Jeg tok den varianten sist jeg lagde fiskegrateng og ungene og mannen åt så tøt ut av ørene på dem.


#17

Anda sa for siden:

Brødrasp blandet med revet parmesan hørtes fantastisk godt ut - og ikke minst for en i husstanden som er så gal at han ikke liker smeltet ost. Annet enn på pizza. Det skal jeg prøve.

HV; hva ca er blandingsforholdet?


#18

Palmen sa for siden:

Åh, det var en god idé med brødrasp og revet parmesan på toppen. Det skal jeg jammen få til.


#19

Tussa sa for siden:

Når dokke lage brødrasp, tar dokke berre brødskiver og smuldre opp da? :blånn:


#20

Tallulah sa for siden:

Du får kjøpt brødrasp, eller griljermel. Eller så kan du riste brødskivene så de blir helt sprø og smuldre det over.


#21

Tussa sa for siden:

Takk!


#22

Observatøren sa for siden:

Eller man kan ta det brødet som har ligget på benken uinnpakket noen dager slik at det er steinhardt og kjøre i blenderen. :nemlig:


#23

Addison sa for siden:

Kjempegodt, og gode minner fra barndommen! Min mors oppskrift (med hvit ostesaus), utviklet gjennom årene, inkluderer nå purre, bacon, sopp, pølse og en eller annen frossen grønnsakblanding. Blir best om man steker pølsene litt på forhånd, om det ikke er wiener-pølser da. :nam:


#24

Harriet Vane sa for siden:

Enten gjør man det slik:
www.wikihow.com/Make-Panko-Bread-Crumbs

eller man kjøper en pakke griljermel:

Jeg blander 1/3 finraspet parmesan og 2/3 brødsmuler.

Du kan også ha i litt krydder, pesto, hakkede urter, eller hva som helst i brødsmulene. Jeg panerer fisk med en blanding av brødsmuler/karri/paprika/kajenne/salt eller rasper osterester og blander med brødsmulene. Først vender jeg filetene i hvetemel (du kan bruke maizena eller glutenfritt bakemel), deretter i egg og så i brødsmuleblandingen.

Til taco av det meget dekadente slaget kan du ta kyllingstrimler og dyppe i maizena, egg og brødsmuler blandet med oregano, spisskummin, paprika og kajenne. Spises i lefse eller skjell. Glutenfritt brød kan godt brukes.


#25

Harriet Vane sa for siden:

Den utrolig gode fiskegratengen min blir iblandet finhakket vårløk, forresten. Ungene mine har nettopp anerkjent vårløk som ikke-giftig, riktignok. :knegg:


#26

Tallulah sa for siden:

Kudos! Her har salat gått igjennom giftkontrollen etter mye papirarbeid og administrasjon.


#27

Tussa sa for siden:

Har du oppskrift, Harriet?


#28

Harriet Vane sa for siden:

Hvilken oppskrift tenkte du på?


#29

Tussa sa for siden:

Fiskegratengen :)


#30

Fakse sa for siden:

Jeg lager "pølsegrateng" med røkt fisk. Det gir den deilige røktsmaken som ungene liker med pølsene, mens jeg får lurt inn et måltid ekstra med fisk i uka :)


#31

Palmen sa for siden:

Det ble suksess og sklir rett inn på lista over retter vi gjerne har til middag.


#32

noen sa for siden:

Jeg ble inspirert av denne tråden til å lage pølsegrateng med tomatsaus i går, og det var stor lykke.


#33

Harriet Vane sa for siden:

Fiskegrateng:

Til 4-5 pers:

6-800 g sei eller torsk, rå, skåret i terninger. Jeg skjærer den når den er halvtint.
Legg utover en stor ildfast form, strø litt salt over.

Kok opp lettsaltet vann og kok 200 g pasta. Jeg bruker pastaskruer, grove eller av god kvalitet. Når de er al dente, siler du av vannet og hiver pastaen over fisken.

Hvit saus:

3 ss meierismør
3 ss hvetemel
3 dl melk
1 dl matfløte (eller bare mer melk)
1 ts salt
litt pepper
malt muskat (jeg bruker muskatnøtt som jeg river)

Hakk 3-4 vårløk og ha i den hvite sausen.

Smelt smør og rør inn melet. Ha i melken og kok opp mens du visper, så det ikke blir klumper. Ha i salt, pepper og muskat. Smak at det ikke er altfor salt, siden du også ha saltet fisken og pastaen er kokt i salt. Når sausen er tykk og god, trekker du kjelen til side. Ha i to eggeplommer, visp godt og hell sausen over fisken og pastaen. Bland godt.

Visp eggehvitene stive og vend inn i fiskegratengen med en slikkepott.

Riv parmesan eller en osterest og bland med brødsmuler. Ha over, og stek i 35-40 minutter på 200 C. Dersom fisken er kokt kan du nøye deg med kortere tid.

Hvis du har rester av kokte poteter (feks 2 kokte poteter pr. pers, så dobler du sausmengden og blander inn de kokte potetene. Du kan også ha i lettkokt brokkoli eller blomkål, bare kok med i kokevannet til pastaen.


#34

Tussa sa for siden:

Takk! :blomst:


#35

Candy Darling sa for siden:

Griljermel er sånn som melis hos meg; jeg kjøper det hver gang jeg trenger bittelitt, for det er jeg aldri sikker på om jeg har. Og finner 3 pakker hjemme. :duh:


#36

Tallulah sa for siden:

:knegg: Høres kjent ut.


#37

Anda sa for siden:

Takk for fiskegratengoppskrift, HV. Jeg laget min første sådan på mandag kveld (hadde en del kokt skrei til overs), og det ble kjempegodt. Så godt at Knøtto ville ha med restene som matpakke i dag.

Supert, altså, fikk brukt opp litt slapp vårløk og fiskerestene. Neste gang skal jeg ha litt mer parmesan i brødraspen, jeg slumpet (som vanlig), og vil øke litt.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.