Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Musikk til åtteåring?

#1

sappo sa for siden:

Sønnen er i ferd med å vokse seg vekk fra den obligatoriske barnemusikken og jeg forsøker desperat å styre han i andre retninger enn Hits for Kids o.l. Er det noen som har tips, både i form av konkrete artister og i forhold til metodikk?


#2

Maverick sa for siden:

Talking Heads, David Bowie, Skambankt, Michael Jackson, Dum Dum Boys. Mine sønner er kraftig manipulert, det er til deres eget beste. :nemlig:


#3

celebelen sa for siden:

Ville går stadig og nynner på Imperial march fra Star Wars, og Oslo Ess.


#4

Candy Darling sa for siden:

Karpe Diem og Kaizers har lykkes her, og også enkeltsanger av Placebo, Pulp, Blondie, Marit Larsen og Eggum.

Men vi slipper ikke unna Katy Perry, DJ Broiler og Cir.cuz helt, ass.


#5

sappo sa for siden:

Wow! Imponert over så kjapp respons!


#6

Candy Darling sa for siden:

Jeg er mest opptatt av musikkjærlighet i denne fasen, og å eksponere dem for kvalitetsmusikk. Å fortelle mine barn hva de skal like, funker direkte dårlig. :knegg:

Det viktigste praktiske tipset er egentlig sin egen Wimp-liste (eller Spotify), helst en de kan ha offline på en device de har tilgang til. Så oppfordrer vi dem til å legge ting på listen, når som helst når de gir uttrykk for at de liker noe. Min sjuåring har 214 låter på sin favoritt, ser jeg. Og hun sitter på rommet sitt nuh og hører på musikk. :hjerter:

Du traff en nerve her. :knegg:


#7

Tjorven sa for siden:

Nå har ikke jeg den aller mest avanserte musikksmaken selv, men jeg har lykkes i å få ungene til å synes at min musikk er til å leve med. Og det var med stor glede jeg konstaterte at snuppa likte konserten med Karpe Diem bedre enn den med Justin Bieber.

Men uansett går det for det meste i listepop.

Jeg antar at de blir litt mer sofistikerte etter hvert. Eller ikke. Musikkgleden er i hvert fall på plass hos begge.


#8

Maverick sa for siden:

Jeg er tilhenger av å pumpe de fulle med kvalitet, og være ærlig på at det finnes mye søppel. Litt som med mat. :knegg: (Og musikk er jo mye viktigere. Sjelens helse, og så videre.)

... og jeg er streng på hva jeg vil høre her hjemme. Tekstene til Erik & Kriss er like uaktuelt å høre på her, som å se Paradise Hotel.

Ungene mine kommer til å ende som afterski-DJ-er i pur trass. :redd:


#9

Candy Darling sa for siden:

Jeg som hører på Fan, fan, fan hadde ikke så mye å komme med. :knegg:

Men joda, jada. Jeg forteller at jeg ikke synes det er bra, hverken på tekst eller kvalitet. Jeg har valgt å ikke sensurere musikk likevel. Videoer har derimot blitt banned.


#10

Maverick sa for siden:

Thåstrøm før DJ Broiler anyday. Jeg trigger ikke på banning, men Ølbriller-låta til E&K tippet kraftig over i kvinnesyn, ass.


#11

Maverick sa for siden:

Candy, dette har vi diskutert noen ganger før, minnes jeg. :knegg:


#12

Candy Darling sa for siden:

Jepp, og vi er jo ikke uenig om mål, bare virkemidler.


#13

Pelle sa for siden:

Queen


#14

Pøblis sa for siden:

Poenget er å kjøre på med musikk du liker, på full guffe og ved alle anledninger.


#15

sappo sa for siden:

Talking Heads ruler i heimen! Litt redd for at guttungen skal sette fyr på huset, men fantastisk å høre at en gammel favoritt nå dundrer ut av anlegget, fremført med en litt særegen andrestemme -for full hals!
En innertier av et tips, tusen takk!


#16

Charlie sa for siden:

Barn liker Queen og Freddie Mercury. Jeg sa ikke at det alltid var bra. :glis:

ABBA er evergreen.

Gabrielle får vel ringe sjøl, men han høres ikke ut som om han er interessert, så bare gå videre med livet ditt. Sånn malapropos. :blånn:

Greia er at vi gæmliser liker gæmlismusikk. Har omsider lært at mine favorittforfattere ikke duger blant dagens unge, og tenker at det nok gjelder musikk også.


#17

sappo sa for siden:

[quote=Charlie;4153934]Barn liker Queen og Freddie Mercury. Jeg sa ikke at det alltid var bra. :glis:

Tror ikke det er slik at man kategorisk kan si at barn liker Queen og Freddie Mercury. Kategorisk kan man vel heller si at barn er fullstendige ulike, akkurat som folk i andre aldersgrupper..


#18

sappo sa for siden:

Talking Heads ruler i heimen! Litt redd for at guttungen skal sette fyr på huset, men fantastisk å høre at en gammel favoritt nå dundrer ut av anlegget, fremført med en litt særegen andrestemme -for full hals!
En innertier av et tips, tusen takk!


#19

Ru sa for siden:

Shazam-app på telefonen (sånn at de kan shazame låter de hører og liker) og tilgang til Spotify. :nemlig:

Hvis ungene vil høre på One Direction, så er det greit for meg. Det viktigste er at de finner sin egen smak.


#20

Cuyahoga sa for siden:

Fan, fan, fan. :hjerter:

Jeg sensuerer heller ikke musikk, men det er virkelig ikke alt av musikkvideoer jeg føler for å eksponere de for. Jeg hører mye musikk, og hører litt forskjellig, så ungene blir følgelig eksponert for en del forskjellig. (Barnemusikk har jeg visst aldri maktet høre på, så det vet de vel knapt hva er ... :sparke: )

Seksåringen er svak for Adele, femåringene digger Kate Perry og Sia. Syngedamer er tydeligvis greia.


#21

Maverick sa for siden:

Jeg sensurerer ikke musikk jeg heller. Jeg bare velger å bestemme selv hva jeg utsetter egne ører for, og har ikke noen flere sperrer på å fortelle barna hvorfor Erik&Kriss er søppel, som hvorfor Paradise Hotel er søppel.


#22

sappo sa for siden:

JEG sensurerer gjerne musikken hører på. Kjører ikke totalforbud på annet enn låter med ekstreme tekster, men han får lære seg å forstå de forskjellene mellom kvalitet og europrismusikk. Selv om den grensen av og til kan være vag. Spiller han type One Direction, lar jeg han tydelig få se at dette synes pappa er teit..


#23

Maverick sa for siden:

Greien er vel å fortelle hvorfor man reagerer på kvaliteten. De kan få høre på så mye musikk de bare vil i genre jeg ikke liker, men det er kvalitetsforskjeller i alle genre. Og det er ikke rom for kvinnehatende eller sexistiske tekster hos meg.


#24

sappo sa for siden:

Det er vel omtrent der jeg har min linje, også. Ikke sexistisk, ikke rasistisk, ikke alkohol-/rusfremmende (det får vente noen år..).

Har ingen sjangerfordommer, men det må være kvalitet. Og kvalitet kan defineres, selv om det ikke alltid er like lett.


#25

Candy Darling sa for siden:

10-åringen min blir oppriktig knust hvis jeg prøver meg på den "Broiler og E&K har dårlig musikkvalitet". Som i hulkegråt og såret. Han synes det er ekstremt dårlig gjort av meg å disse hans preferanser, fordi det er det samme som å si at han føler feil.

Jeg har sagt hva jeg mener, og lovet å la det ligge.


#26

sappo sa for siden:

Å bruke argumentet "dårlig musikkvalitet" er neppe veien å gå i forhold til en tiåring. Forsåvidt i forhold til folk flest dessverre.

Men det må da gå an å si at tekstene suger? Uten å la barnet føle seg nedverdighet. Lyrikken til både Broiler og E&K har da et stort potensiale for å danne grunnlaget for en saklig diskusjon om både generelle kvalitetskriterier og ikke minst innhold?


#27

Røverdatter sa for siden:

Jeg unner barna mine av fullt hjerte å finne frem til musikk selv og utvikle sin egen smak. Når de er små er det jo vi som bestemmer hva de skal høre på, men 12-åring har vært nysgjerrig og utforskende på egenhånd i flere år og har stor, stor glede av musikk. Så får det heller være at det er listepop hun sverger til. Jeg skal til og med på 1D konsert, så jeg er veldig raus og fordomsfri på området. :stolt:


#28

Maverick sa for siden:

1D er jo bare søte og uskyldige. :knegg:


#29

sappo sa for siden:

God smak og evnen til å skilne mellom god og dårlig kvalitet må læres som alt annet. Og derfor nødvendigvis læres bort, det er et foreldre- og voksenansvar.

Det betyr ikke at du fratar ungene frihet til også å høre på, og finne kvaliteter i, den musikken venner og jevnaldrende hører på.

Men strekker meg problemfritt og med god samvittighet nært opp til grensen for indoktrinering, om det blir nødvendig. En viss kulturell dannelse er obligatorisk, etter min mening er det noe av det viktigste vi kan gi barna og samfunnet de skal vokse opp i. Alt annet er en unnlatelsesynd av verste sort. Så det.

(Og svaret var til Røverdatter..)


#30

Hyacinth sa for siden:

Jeg liker verken sensur av bøker eller musikk, men i jula satte jeg en stopper for den derre julesangen til Ylvis ( :sjokk: ) og en sang om nissefar og tissemann og sexy damer uten klær. Men til og med moren min utbrøt litt indignert: "Det er jo bare en sang!"


#31

mkj sa for siden:

Jeg er direkte uinteressert i musikk. Hører kun på radio eller lydbøker. Mannen er sånn litt interessert og ingen av ungene hører på på Justin Bieber eller andre sånne ungdomsidoler. Dvs de hører nok på noen "syngedamer" jeg ikke kan navnet på, men de hører også på Kiss, Queen, Dum Dum Boys, The Doors, Bruce Springsteen. Litt sånn ymse gamlismusikk. Kiss kommer fra barnehagen, resten fra faren.


#32

Taien sa for siden:

:nemlig:
Derfor ber mine to 5-åringer om å høre Sabaton og Dio i bilen. (Og Kaptein Sabeltann...man må svelge noen elefanter for å få spise noen karameller.(



#34

Røverdatter sa for siden:

Ja, jeg tenkte vel mer på kvaliteten. :knegg:


#35

Apple sa for siden:

Min far er stor musikk- elsker og innehaver av rundt 10 000 lp- plater. Ivrig konsert- gjenger (og festival) også i dag. Han har alt mulig, virkelig, og elsker å oppdage ny musikk enten det er rock eller kinesisk folkemusikk. Spilte i rockeband, åpnet musikkforetning, hadde musikkprogram på radio osv.

Selv hørte jeg på listepop og digget NKOTB som fjortis. Han disset aldri det, men forærte meg Absolut music- cder og billetter til NKOTB. Elsker han fortsatt for det.

Poenget mitt er å la barna få glede av musikk. Det betyr selvsagt ikke at man ikke kan introdusere musikk man synes er bra selv, men likevel viktig å la dem få ha egen smak.


#36

Nextlife sa for siden:

Jeg er en musikkelsker, i et musikkmiljø og får gjerne litt tyn for noe av musikken jeg hører på (svensk skranglepop, EMD, Tropical House) men skiter i det og står fjellstøtt for for det jeg liker.
Jeg har noen minimennesker i livet mitt som ikke er blitt introdusert for musikk fra fødsel, og opplever at disse småingene veldig gjerne fenges av elektronisk musikk.
Jeg spiller siste Røyksopp, ulike mikser av f. eks Dillon Frances, Kygo eller Matomas soundcloudopplastninger og det til stor begeistring hos disse små.


#37

Kirsebær sa for siden:

Musikk skal skape følelser og ekko.
Det kan skje både når jeg hører på Hanna Montana, Kaizers eller Foo Fighters.

Spill musikk du liker. Fortell barna hva musikken gir deg. Målet må vel være at musikken skal gi ungene dine de positive opplevelsene den gir deg.
Og ved at du forteller om bra saker, vet de hva de skal kjenne/lete etter. Mulig finner de det i Bowie, eller kanskje i Erik og Chris.


#38

Røverdatter sa for siden:

Veldig enig. Vi har også et hjem med mye musikk og barna er oppvokst med musikk fra de var babyer. Da er det ekstra viktig at de får mulighet til å utvikle sitt eget forhold til musikk uten innblanding og uten at vi griper inn for å hindre dårlig kvalitet/dårlig språk/whatsnot. Selvsagt hvis de har interessen i utgangspunktet da.


#39

Syrinx sa for siden:

Du tuller nå? Evt. foreslår jeg at du kutter "dette synes" fra den siste setningen, så passer det bedre.

Jeg har ikke som kampsak at ungene skal høre 1D og den type musikk, men å håne barna fordi de hører musikk som kanskje ikke akkurat kommer til å bli et varig forhold synes jeg er arrogant og viser mangel på respekt for barna. "Jeg er voksen, derfor vet jeg best. Uansett."

Barna må få høre på det som kommer dem for øret mener jeg. Det er selvsagt verdifullt å fore dem med annet enn listepop og døgnfluger, og jeg tror det er noe som gir avkastning på sikt.

(Jeg har ikke tatt med tekster som ikke passer seg for barneører her, det synes jeg vi har et naturlig ansvar for å sensurere bort.)


#40

polarjenta sa for siden:

Jeg er ikke spesielt musikkinteressert, og henger sikkert litt i 80tallet når det gjelder musikk. Dette preger ungene selvsagt, så for tiden vil de høre OleiDole. De har også har perioder med DDE(det er farens feil, ikke min), og jeg nekter dem ikke å høre det. En periode var det Jonny Cash, i det hele tatt mye forskjellige greier.



#42

sappo sa for siden:

Jeg tuller ikke, men setter det vel på tabloidspissen. Jeg håner selvsagt ikke, verken egne eller andres barn. Men er opptatt av å bevisstgjøre. Det har høy prioritet, bare forbigått av å nære og stimulere musikkgleden. Virkeligheten ligger vel litt i nabolaget av Jokkestripen lenger opp. Guttungen min kan også svare for seg og greier altfor ofte å sette både pappa og skapet på plass. :)


#43

Tallulah sa for siden:

Jeg bevisstgjør når det kommer til tekst, fordi jeg syns det er altfor mye rasistisk og sexistisk møl der ute, men jeg har ikke tro på at å vise misnøye for barns musikkvalg, sjangerwise, bidrar til å nære og stimulere musikkglede.


#44

sappo sa for siden:

Jokkestripen er sedvanlig spot on! Stort sett sånn det ender opp her i heimen også. Pappa er teit..


#45

Tallulah sa for siden:

:humre: Vi er mer på å vise utvalg. Om han vil høre Skrillex, så drar vi frem andre eksempler i samme sjanger også, som vi kanskje syns er mer interessante. Jeg mener man kan finne god musikk innen alle sjangre, men det er ingen sjangre som kun har god musikk.


#46

Maverick sa for siden:

Ja, bevisstgjør! Det var riktig ord.


#47

Fjols sa for siden:

Siden moren deres er alltspisende innenfor musikk, så har det vel dryppet litt over barna også.

Nå spilles Peiskoslisten på Spotify, C-lista til P3 og Morgenkaffe ofte. :knegg:
Altså veldig variert, barna liker mye forskjellig tror jeg.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.