Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hjemmelaget lasagne - beste oppskrift/tips?

#1

Bomull sa for siden:

Jeg skal lage lasagne fra bunnen for første gang (:o !!) i dag. Så joda. Lyst til å dele din beste oppskrift eller gi meg noen gode tips på veien?


#2

Guttemammis sa for siden:

Jeg kutter en løk i store biter og freser den litt i olje i en kjele.
Deretter putter jeg i et lite glass tomatpuré og freser videre med løken.
Så heller jeg i en boks hakkede tomater med hvitløk og litt vann.
Jeg river en gulrot og hakker en eller to selleri senger som jeg putter i gryta,
deretter en liten klunk rødvinseddik og en eller to buljongterninger.
Dette putrer på lav varme minst en time (jo lenger er jo bedre).
Når det er kokt ferdig bruker jeg stavmikseren og lager en jevn saus som jeg har stekt kjøttdeig oppi.
Hvit saus lager jeg av smør, mel og melk med parmesan, litt muskatnøtt, salt og hvit pepper.
Har av og til smøreost med hvitløk i den hvite sausen.
Legg pastaplater mellom hver saus (kjøttsaus og hvit saus).


#3

Dixie Diner sa for siden:

Jeg lager den på omtrent samme måte som Guttemammis, bare jeg har gulrøttene i småbiter, og bruker soyafarse i stedet for kjøttdeig og soyamelk i stedet for kumelk.
Men min favoritt er linselasagne, den har jeg fått enormt mye skryt for hver gang jeg har servert den. Kjempebillig å lage også. :nam:


#4

Lhi-My sa for siden:

Jeg lager tomatsaus i gigaporsjoner en gang i blant og denne bruker jeg også i lasagne. Tomatsausen koker jeg av hermetiske tomater (bruker 10-12 bokser og diger kjele!), 6-8 friske tomater (delt i grove biter), 7-8 store gulrøtter, 2 paprika, 1 brokkoli, 1-2 løk, 1 hvitløk, litt selleri og eller hva jeg måtte ha av grønnsaksrester. Jeg kokte i går og da puttet jeg også i en ganske stor mengde grønnkål. Det smakte veldig bra. Jeg har også tomatpure og ca 1 dl god olivenolje og krydrer med pepper, salt, litt sukker og ellers hva jeg måtte ønske. Jeg lager den relativt nøytral i smaken og krydrer den heller til hver enkelt rett da denne sausen brukes på alt fra spaghetti bolognese til pizza, lasagne og veldig mye annet.

Denne sausen koker jeg i minst 2 timer før jeg avkjøler den litt og moser den med stavmikser eller blender. Deretter fryser jeg den i porsjoner på 3-4 dl. Dette er basis for min lasagne. Jeg steker kjøttdeig med hakket løk, blander i denne tomatsausen og lager også en helt basic hvit saus. Jeg tar en øse hvit saus i tomatsausen og legger ellers lagvis på vanlig måte. Topper med ost av ett eller annet slag, favoritten her er Jarlsberg.


#5

Erica sa for siden:

Jeg bruker Trines matblogg sin oppskrift, den er helt fantastisk!


#6

Acino sa for siden:

Jeg "jukser" med å lage hele sausgreiene i ett jafs. Tar en gryte som jeg steker karbonadedeig i sammen med fersk hvitløk, løk, og revet gulerot. Har så i tomatpure som får frese litt med før jeg har i knuste tomater. Tykner med enten maizenna eller hvetemel(sistnevnte må selvsagt koke lengre for å få bort smaken). Har i fløte og eller melk. Ja, og krydder og gjerne en fondcup også. Bruker gjerne krydder som salt, pepper, rosmarin, provencekrydder osv, smaker det til. Avrunder gjerne med litt sukker. Helt til slutt har jeg i litt ost som får smelte nedi uten at det koker(slår av plata).

Liker eller så bruke ferske lasagneplater; fåes iallfall kjøpt på lokale meny her. Passer supert til min lasagneform så det blir tre lag med to plater i hver. Starter og avslutter med saus. Ost på toppen. Ca 25 minutter i ovnen(med ferske lasagneplater vel og merke).


#7

Candy Darling sa for siden:

Vi bruker blåmuggost og parmesan i bechamelsausen, det er utrolig godt. :nam:


#8

Molly sa for siden:

Linselasagne skal prøves! Men hva er næringsgjær? Kan jeg bruke noe annet i stedet?


#9

Dixie Diner sa for siden:

Ja, jeg bruker det i stedet for ost, så da kan du jo bruke ost.


#10

veobra sa for siden:

Det må være muskat i bechamelen.


#11

Bomull sa for siden:

Linselasagne må prøves.
I dag ble det dog en versjon med kjøtt. Takk for tips. Den står i ovnen, jeg er spent ;)


#12

Molly sa for siden:

Da blir det linselasagne til middag i morgen! :riktig:


#13

Dixie Diner sa for siden:

Alltid muskat i bechamelen ja. Men i går laget jeg middag hos min bror, og han har jo ingenting da han lever på havregryn med rosiner og nøtter til vanlig. Han hadde ikke muskat og heller ikke margarin, så da stod jeg litt rådvill og lurte på hva jeg skulle gjøre med den hvite sausen. Jeg brukte olje i stedet for margarin og det funket som fjell! Smaker litt bedre med margarin men det var nesten ikke merkbar forskjell! Og det ble uten muskat. Besøket skrøt og skrøt. Så da vet jeg det, at om jeg ikke har margarin så kan jeg lage både brun og hvit saus på olje.


#14

tinkadott sa for siden:

Samme her!


#15

Olifant sa for siden:

I min saus laget på hakket tomat fra voks er det karbonadedeig, hvitløk, løk, stangselleri, gulrot (revet og tynne skiver). Krydrer med laurbærblader og litt kanel. I den hvite sausen må det være muskat og parmesan.


#16

Molly sa for siden:

Anbefaler linselasagne! Den falt i smak hos tre av fire i familien, den fjerde liker ikke linser.


#17

zinatara sa for siden:

Er veldig godt å legge ferske basilikum blad og tomatskiver under osten på toppen.


#18

Tallulah sa for siden:

Hiawata syns jo egentlig Toro Lasagne er en kulinarisk højdare, og har vært generelt skeptisk til alle mine hjemmelagede. Men da jeg blandet bechamelen ut i kjøttsausen likte han den godt!

Jeg bruker en oppskrift fra Sølvskjeen, en italiensk klassisk kokebok, med alle grunnoppskriftene.

Oppskriften er en blanding av lasagne bolognese og napoletana

Bechamel:
50 g smør
50 g hvetemel
5 dl melk
muskat
salt
pepper

Smelt smør, rør inn mel, spe med melk, kok opp, la koke i fem minutter og la sausen deretter trekke under lokk i 20 minutter.

kjøttsaus
2 ss olivenolje
1 hakket gulrot
1 hakket løk
1 hakket stangselleri
400 g karbonadedeig eller svinekjøttdeig
1 dl tørr hvitvin eller buljong
250 g passata eller moste hermetiske tomater
65 g parmesan

Varm oljen, tilsett grønnsakene og la dem frese på svak varme i 5 minutter. Øk varmen, tilset kjøttet og stek til det har blitt brunt. Hell på vin og la den koke inn. TIlsett tomatene og bland godt. Skru ned varmen og la det småkoke i 30 minutter.

Sett stekeovnen på 200 grader. Smør en stor ildfast form. Kok opp lettsaltet vann og trekk pastaplatene i et par minutter (jeg har også latt være, bare la den stå litt lenger i ovnen).

Enten lagger du bechamel, kjøttsaus og pastaplater lagvis, begynn med pastaplater og avslutt med bechamel, eller du vender bechamelen forsiktig inn i kjøttsausen.

Strø med ost, og stek i 30-40 minutter.


#19

Penelope sa for siden:

Bruker cottage cheese i stedetfor hvit saus. Favoritt her i huset.


#20

Retz sa for siden:

Mengdene har jeg ikke peiling på, har aldri brukt skrevet oppskrift, men lærte å lage denne av gamletanta i Italia.

Løk
Hvitløk
Olivenolje
Biffkjøtt i små biter
Karbonadedeig
Hermetiske tomater
Litt tomatpuré
Finraspet gulrot
Svarte oliven delt i to
Frisk salvie
salt, pepper

Surr løk og hvitløk i olivenolje. Tilsett biffkjøtt og karbonadedeig, enten ferdig stekt eller rått, og la det få farge. ha i tomater, puré, gulrot og oliven. Putre minst en time. Ha i salvie siste ti minuttene, smak til med salt og pepper. Og ev. mer olivenolje.

Smør
Mel
H-melk
muskat
salt, pepper

Lag Bechamelsaus. Ganske tykk.

lasagneplater og ost etter smak

Legg lagvis og sett i ovn 180-200 C i 40-50 minutter.


#21

Stompa sa for siden:

Jeg bruker raspet sellerirot i tillegg til raspet gulrot. Veldig godt så lenge man ikke har i for mye.


#22

Røverdatter sa for siden:

Jeg har sluttet å hive alt mulig rart oppi tomatsausen og bruker heller ikke buljong. Jeg koker inn tomater (oftest hermetiske) og et par ss tomatpure med vann, tilsetter oregano, basilikum og masse pepper. Lar det koke i 30-40 minutter tilsammen. Steker kjøttdeig med hakket løk og hvitløk og har det i tomatene. Stavmikser ikke. Lager bechamelsausen som vanlig hvit saus og tilsetter masse revet parmesan blandet med en mer nøytral gulost som norvegia. Topper med den samme blandingen. Og så bruker jeg ikke så veldig mange lasagneplater. Tre lag holder lenge.


#23

Dixie Diner sa for siden:

Så kjekt! :D Jeg har i det siste pleid å skjære opp cherrytomater i skiver (eller bare i to, evt. vanlige tomater i skiver) og legge på toppen før steking, det blir både fint og smakfullt. Og så drysser jeg alltid over endel oregano eller basilikum før jeg setter den i ovnen. Snadder!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.