Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hjelp med slektsgransking?

#1

Bluen sa for siden:

Jeg har holdt på litt med slektsgransking, men har ingen avanserte metoder å ty til. Jeg har funnet farfars familie i folketellingen av 1910, et par år før farfar ble født. Dette er det første sporet jeg noen gang har funnet av min oldemor, som het Barbra Konstance og var født på Elverum i 1885. Det rare er at jeg ikke finner henne igjen i folketellingen for 1900, ei heller fra 1885. Jeg har prøvd ulike stavemåter av begge fornavnene, men får ingen treff. Er det noen som har tips til hvordan jeg kan finne henne (i digitale kilder)?


#2

Pegasus sa for siden:

Du har sikkert allerede sett i Geni.com?


#3

Bluen sa for siden:

Nei, den siden kjenner jeg ikke! Det er noen år siden sist jeg holdt på litt med dette. Er det gratis å registrere seg?


#4

Pegasus sa for siden:

Ja, er gratis. Jeg mener jeg hadde "plus"utgaven gratis i 1 prøvemnd, da finner du "alt".


#5

Harriet Vane sa for siden:

Hun er født sent på året, så det kan hende de var ferdig med tellingen før høsten kom, siden hun er født i folketellingsåret 1885.



#7

Pøblis sa for siden:

Det ser ut som hun heter Barbro Konstanse i kirkeboken.


#8

Bluen sa for siden:

Å, så gøy! Tusen takk, Pøbelsara. :blomst:

@Harriet: Jeg tror jeg leste at folketellingen var utført i desember, men det er mulig jeg blander med et annet år. (I 1885 var hun jo uansett ikke døpt ennå, som vi ser av Pøbelsaras link, så da kan hun ha stått som navnløs i folketellingen. Det tok nok litt tid å pønske ut et slikt avansert navn.)


#9

Bluen sa for siden:

Hm, nå funker ikke linken, men jeg klarer kanskje å finne kirkeboken på egen hånd.


#10

Obelix sa for siden:

Hvis du virkelig er interessert kan jeg sette deg i kontakt med min far. Slektsgransking er hans store lidenskap og har kommet uhorvelig langt tilbake. Det er jo slett ikke utenkelig at våre slekter har krysset hverandre på et tidspunkt.


#11

Bluen sa for siden:

Takk, Obelix! Du skal nok se at vi også er i slekt på et eller annet punkt, ja. For trysilslekta (mammas side) har vi funnet mange ledd tilbake, men dette er pappas side. Pussig nok viser det seg at de også er hedmarkinger ikke så altfor langt tilbake - fra Elverum og Solør.


#12

Obelix sa for siden:

Tror vi også har noe i Solør/Kongsvinger.
Du kan jo evt sende han en meld på fb.


#13

Pøblis sa for siden:

Jeg har jo også begynt å nøste opp i alle ikke-tryslingene i familien, dvs. farfarslekta. og vi havnet jammen østover mot Hedmarken igjen der også - Kongsvinger og Blaker hittil. Og så har jeg også en mystisk farfarsmor som jeg leter etter og som har navnet sitt skrevet ulikt i alle folketellingene hun har vært med i. Jeg har akkurat fått proff hjelp til å lete etter henne. :ja:


#14

Obelix sa for siden:

Kanskje vi er i slekt og, Pøbelsara?
Hvor i Trysil? Send meg gjerne slektsnavn på pm.


#15

Pelen sa for siden:

Jeg bruker våre myheritage og geni, de er bra på forskjellige måter syns jeg. Akkurat nå er jeg ikke aktivt søkende, men matcher på alle treff jeg får.


#16

Pøblis sa for siden:

Jeg prikket over noen slektsnavn. :) Hvor i Trysil? Innbygda, Plassen, Lutnæs, Østby, Rundfloen etc. :ja:


#17

Serafin sa for siden:

Nå fikk jeg lyst til å begynne på igjen også. For det er jo gøy. ;)


#18

venla sa for siden:

Kirkebøkene er ofte gode kilder (om du klarer å lese det som står).
Ellers har DIS Norge lenker og tips her, www.disnorge.no/genress/


#19

Magica sa for siden:

Dette har jeg lyst til å lære mer om. Har for øvrig all farsslekt fra Solør-området så vi er sikkert i slekt flere her. :knegg:


#20

Bluen sa for siden:

Morsomt!

Jeg tror jeg har funnet et spor her nå - og fikk meg en liten overraskelse. Om min tippoldemor og hennes familie står det i folketellinga en merknad: "taler kvænsk". Endelig et litt eksotisk innslag i endeløse rekker av folk fra tjukkeste innlandsnorge!


#21

Serafin sa for siden:

Jeg ble sittende på myhertiage i går kveld, og har greid å komme meg opp til tipp-tipp og noen steder tipp-tipp-tipp på de fleste grenene ut fra meg.
Kjempegøy. :)
Men merker jeg blir veldig sliten i hodet også, for det er mye navn og mye årstall.


#22

Kaija sa for siden:

Slektsforskning er moro, men jeg har ikke roen i meg til å tutle så mye med det. Søstra og faren min er helt hekta. Med en del "storfolk" og embedsmenn å ta av, er det nok lettere å finne tilbake i tid. Pappa sier den tidligste anen de har funnet er helt tilbake i romertiden, og ellers har vi både bålbrente hekser, riddere, vikinghøvdinger og store konger å slektes på. ;)


#23

Pelle sa for siden:

Jeg synes kirkebøker er så innmari vanskelig å lese. Også er jeg for hoppete når jeg søker, det er nok lurt å ta en person av gangen, ikke sprette fra Borre til Radøy. Ikke kommet så langt bak, men har både hattepynterske, gaardsdreng, stuert, bakersvend, skomaker og husmannsfolk litt bakover. Reneste Anno i NRK, og noen bodde sågar rett bak bryggen i Bergen i knøttsmå hvite hus.


#24

Bluen sa for siden:

Mye spennende dere har i familiene deres!

Jeg fortsetter min gang i fattige husmannsslekter på det indre Østland. Oldefar Jens Hansen var født i Oslo, og hans side av slekta har vært et svart hull for oss. Han vokste opp hos en tante og onkel i Åmot, Østerdalen, og visste selv omtrent ingenting om sin familie. Takket være kirkebøkene for hans konfirmasjon og giftermål har jeg nå funnet foreldrenes navn. Moren, Randine Pedersdatter, var født i Åmot i 1861. Ved folketellingen 1885 bodde hun i Oslo, nærmere bestemt i Storgata 40 (et digert hus!). Hun har tittel pige - og er oppført med et udøpt guttebarn i folketellingen. Det er oldefar Jens Hansen. Hans far skal ha hett Hans Olsen (jada, verdens vanligste navn!) og vært møller, ifølge nevnte kirkebøker. Det ser altså ut til at Jens var født utenfor ekteskap. Om foreldrene hans noen gang giftet seg, vet vi ikke.

Hvordan kommer jeg videre fra dette - er det noen mer erfarne som har tips? Et problem er at folketellingene for 1865 og 1875 ser ut til å være veldig ufullstendige og ikke omfatte Åmot i det hele tatt. Jeg har søkt i alt av kirkebøker i området der etter Randines dåp og konfirmasjon, uten hell. Videre har jeg søkt i alle kirkebøker omkring Storgata i Oslo (dette er nesten borte ved Legevakta) etter Jens' dåp, samt i Åmot i fall hun tok med seg babyen hjem for å døpe ham. Ingen funn. Jeg antar egentlig at Jens' foreldre (i alle fall moren) er døde idet han konfirmeres under navnet Jens Langrud i 1900. Alt dette virker jo helt umulig å finne ut av, ikke minst gitt at Oslo allerede da var stort og uoversiktlig.


#25

Bluen sa for siden:

Jeg har for øvrig vært inne på tanken om at Hans Olsen kan ha utvandret til Amerika også, kanskje uten å vite at han skulle bli far.


#26

Señora sa for siden:

Er det noen som er virkelig gode på dette og som har lyst å hjelpe meg litt med min oldefar som innvandret fra USA til Norge tidlig på 1900 tallet? Jeg har kun navn, fødselsdato og en brors navn og jeg vet at de må ha innvandret til USA før han utvandret. Jeg vet og at han vokste opp hos andre enn sine foreldre, men at han beholdt navnet sitt hele veien. Mine foreldre har lett og lett, men klarer ikke løse mysteriet.


#27

Tallulah sa for siden:

Så gøy med Åmot, Bluen. Da kjente nok slekten vår hverandre.


#28

Bluen sa for siden:

Morsomt! Det er veldig mange som har hedmarksaner, har jeg inntrykk av.

Dette stemmer ikke, ser jeg nå. Folketellingen for 1865 skal være fullstendig, og jeg kan virkelig ikke finne henne. Det skjønner jeg bare ikke!


#29

Bomull sa for siden:

Nå må jeg ta en titt i slektsboken min, for her var det flere kjente navn. Min fars slekt er også fra den kanten av landet ...


#30

Bomull sa for siden:

Boken min tar for seg alle etterkommere av Helene Halstensdatter og Peder Pedersen frem til 2001. Men det er gjort rede for en del før dem også, som jo kan være noe som er et bindeledd. Jeg har to sider med slekt tilbake til Harald Hårfagre.

Vi snakker slekt fra Åmot, Elverum, Modum, Solør, Løiten ++ At noen veier har krysset hverandre må jo nesten være like sikkert som banken.


#31

Bluen sa for siden:

Så spennende, Bomull!

Skulle gjerne ha kunnet hjelpe deg, Señora, men er ikke flink nok.


#32

Pøblis sa for siden:

Var han tilbake i Norge i 1910? Har du søkt etter ham i folktellingen fra 1910? Både fødseldatoer og staving av navn var litt omtrentlig, så det er lurt å prøve lit ulike stsvemåter. Men 1910-tellingen er veldig bra, så det ervlurtbå sjekke ut den.


#33

Señora sa for siden:

Jeg finner han ikke på 1910 tellingen nei. Min farmor var født i 1920 og har en eldre bror også, så det er mulig at jeg må prøve forskjellige stavemåter ja.


#34

Kaija sa for siden:

Jeg har rotet rundt i digitalt museum nå, og funnet flere bilder av tipper og tippetipper der. Morsomt å finne ansikter til noen av navna på slektstreet.
digitaltmuseum.no/


#35

Bluen sa for siden:

Jeg har funnet henne! Den håndskrevne folketellingen av 1891 ble nøkkelen. Der fant jeg helt umiskjennelig oldefaren min, på den gården jeg visste han bodde i 1900, men på det tidspunktet levde moren Randine der også. Hun opptrer under et annet etternavn - Johansen i stedet for Pedersdatter. Hun er ugift, forsørges av fattigkassa og skal være i familie med vertsfolket. Slektstilhørigheten er imidlertid uklar - og hun er født i Våler i Solør (de kommer visst alle fra de traktene!), ikke i Åmot. I folketellingen av 1865 står hun sammen med moren Olia (som heter det mer normale Olea i kirkebøkene) og broren Karlot(!). Moren er enke. De er legdslemmer (atter en gjenganger i slektshistorien). Kanskje moren etter hvert giftet seg på nytt, og det er der Pedersdatter-navnet skriver seg fra? (Jeg ser at dette blir spennende kun for meg, altså, men når jeg først har mast så mye om det ... :knegg: )


#36

Señora sa for siden:

Jeg ser du skriver om han var tilbake i Norge i 1910, det som er, er at han muligens er av britisk eller irsk opprinnelse (pga. etternavnet tror vi det) og som senere forlot USA til fordel for Norge. Han er altså ikke norsk i utgangspunktet.

Han jobbet som maskinist vet vi og har nok reist en del.


#37

Pøblis sa for siden:

Prøv myheritage.com. Slektforskning er stort over there, og de har mange kilder man kan søke i.
Jeg forsto deg som om han hadde innvandret hit etter å ha utvandret herfra, Senora. Hvis han var i Norge i 1910, ble han telt selv om han ikke var norsk, altså. Hvis du går inn i forumet på Digitalarkivet, er det en del flinke folk der som kanskje kan hjelpe deg.

Det er himla vanskelig og litt frustrerende å lete etter folk - jeg har vært på jakt etter min egen oldemor, og det var frustrerende - men jeg lærer! Min tippoldemor har vært oppført i folketellingene som Emma Kathinka, Emma, Emma Catinca og med tre ulike måter å stave etternavnet på også, så det er mange potensielle feilspor å gå i.


#38

Pøblis sa for siden:

Det er gøy når det endelig blir treff!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.