Jeg har lagd tomatsuppe, omtrent etter oppskrift fra Trines Matblogg:
2 bokser mutti tomater
2 ss tomatpure
2 sjalottløk
2 fedd hvitløk
1 ss smør
6 dl kyllingkraft (terning, eneste jeg hadde)
litt salt, litt pepper, litt sukker
Nå har dette putret i en halvtime, og jeg har brukt stavmikseren på den for å få jevn og fin suppekonsistens. Men den smaker stramt! Eller, den smaker ikke rundt og godt som den skal. Hva kan jeg tilsette, tro?
Ok. Tom for gulrot. Har hatt i en skje sukker, og latt den putre i ti minutter hittil, jeg tror faktisk det vil hjelpe. Lar den putre litt til og så smaker jeg litt igjen.
Men en dæsj fløte etterhvert vil nok også gjøre seg. :nemlig:
Jeg bruker hvitløk, ferske tomater, fersk paprika og passatatomater (eller hermetiske), og så en dæsj matfløte på slutten, det funker veldig bra. Sødmen i paprikaen (bruker de lange, søte) runder den fint av. Ikke noe sukker, men det funker nok også fint. :nemlig:
Av og til er tomatene rett og slett ganske "sure" i smaken, selv om du kjøper dyr type hermetiske tomater. Løsningen da, synes jeg, er lengre koketid og litt mer søtning, enten sukker eller gulrot. Og litt melk på toppen, for å ta av for den siste resten med skarphet. Det meste fikses egentlig med veldig lang koketid.
Her er den vi bruker:
2 fedd hvitløk
2 sjalottløk eller 1/4 løk
1 skrelt finhakket eller revet gulrot
1 renset spisspaprika i skiver
alt surres i 1 skje smør og 1 skje olivenolje til løken er blank (da smaker den også litt søtt)
2 bokser tomat
4 friske tomater i biter eller 16 cherrytomater delt i to
1 boks vann
1 beger/1 terning buljong
1 ss sukker
evt litt salt
Når det er litt "stramt" er det nesten alltid pga for sure tomater, tror jeg. Det hjelper i hvert fall med sukker eller honning (eller gulrot eller skåldet søtpaprika, sikkert).
Jeg pleier å blanke en løk (rød ofte) og ett hvitløksfedd eller tre i en dæsj smør/margarin/olje, hiver oppi to bokser (kartonger)tomat, dæsj vann, putrer litt, blender/stavmikser, god dæsj fløte + krydrer etter behov og that's it. Null tomatpure, null sukker.
Serveres med fetaost, krutonger og annet tilbehør. Aldri en dråpe til overs ...