Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Grønnsaksutfordringen

#1

Albertine sa for siden:

Jeg har aldri vært flink til å spise grønnsaker. I de siste årene har jeg gradvis blitt flinkere, men jeg merker at jeg fort velger de samme, velkjente grønnsakene og har derfor et begrenset repertoar. Velkjente grønnsaker er løk i alle varianter, paprika, brokkoli, blomkål, gul- og kålrot, kål og mais. Sopp utgår med høye kneløft.

Vil du hjelpe meg litt? Jeg har bestemt meg for å prøve en ny grønnsak hver helg, så jeg trenger tips og gjerne oppskrifter på nye ting.


#2

kamp sa for siden:

Flaske gresskar, også kalt butternut
Del den i to, ta ut frøene
Legg med kutt siden ned og bak den i 90 min på 200grader


#3

Odelia sa for siden:

*Squash er godt å ha på grillen/panna med litt salt og krydder over, eller i form sammen med andre grønnsaker.
*Vannkastanjer er godt å ha i wok-blandinger eller lignende retter.
*Kokte, avkjølte kikerter er godt å ha i salater eller ris de lux-retter/sopihop.
*Sellerirot i biter gir god smak på lapskaus/supper.
*Stangselleri kan sprite opp salater el.l.
*Rødbeter er jo godt ved siden av tunge kjøttmiddager eller oppå leverposteiskiva.
*Salat av ymse sort er jo godt i salat eller på skiva under kjøttpålegg.
*Søtpotet er godt i lapskaus/gryteretter eller i mos.
*Pastinakk er godt i suppe og råkostsalat.
*Kidneybønner/bønner av ymse sort er godt å surre kort på pannen med salt over, og gjerne sammen med løk/søtpaprika/sopp/squash og serveres som en siderett.
*Bønnespirer er godt i salater eller sammen med overnevnte.

Kan godt hende at noe av det jeg har skrevet nå ikke defineres som grønnsak, men den brukes som det hos oss i alle fall.


#4

Nenne sa for siden:

Hvis du ovnsbaker sellerirot og persillerot sammen med gulrot, kålrot og løk vil du med all sannsynlighet ha funnet frem til en grønnsaksrett som hele familien vil kose seg med. Ungene her er helt ville etter det.

Avocado er godt å bruke i salater. Gresskarsuppe er et godt tips. Det er også veldig greit å bruke ferdige wokblandinger som inneholder litt annet enn du pleier å bruke. Der er det lett å finne noennye favoritter.



#6

Niobe sa for siden:

Jeg kan egentlig bare signere denne!


#7

Nip sa for siden:

Søtpotet - bakt som vanlig potet smaker helt nydelig, bruk det i pytt i panne

Frossen spinat - Laks/spinatlasagne (denne er barnevennlig)

eller omelettmuffins (også barnevennlige)

Rødbeter - Russisk borsj er super godt og enkelt, eller man kan ovnsbake rødbeter med f.eks fetaost og rosmarin over

Aubergine - aubergine "pizza"

Vegetarlasagne - paprika, squash, gulrøtter, løk, hvitløk, aubergine

Squash - Suppe er nydelig, eller så er det fint å bytte ut med lasagneplater, eller bruke i salater


#8

Pepper Lemon sa for siden:

Ertepure - kok ertene, bland med en dæsj creme fraiche, litt pepper og stavmikser. Veldig godt til kokt fisk.

Søtpotetmos - kok søtpoteter møre (som er delt i biter). Tilsett smør og fløte, og mos med potetmoser. Salt og pepper. Vanvittig godt til biff og andebryst. Og alt mulig annet.

Bakt tomat - skjær toppen av tomatene, dytt nedi små biter av hvitløk. Bak i ovnen i, tja, et kvarter? Jeg bruker det til kjøttretter. Da trenger jeg ikke saus.

Squash frittata - omelett med enorme mengder raspet squash. Veldig godt, og mettende.


#9

Libra sa for siden:

Grillet hjertesalat - deler den i to, pensler med litt olje og griller (bruker grillpanne nå på vinteren) freser litt finhakket bacon og soltørket tomat og legger oppå. Godt til absolutt alt.

Asparges, freses i panne med litt hvitløk. For å gjøre det mer spennende kan man blande i ruccula, soltørket tomat (ha i panna til rucculaen har "falt sammen") og evt. litt parmesan

Cherrytomat med urter. Deler tomatene i 2 eller 4 har på bittelitt god olivenolje, bittelitt salt og finhakket urter. F.eks koriander, bladpersille eller basilikum (bare en type i gangen)

Stek aubergine og/eller squash i (grill) panne

Sukkererter er godt til nesten alt. I salater, i wok eller bare raskt varmet i vann. Bruker det mest til stekt kylling eller laks.

Pastinak er godt, bruker det mye sammen med andre rotgrønnsaker og baker i ovn. Når jeg skal ha det litt mer spennende har jeg over litt olje og lønnesirup før jeg setter det i ovnen.

"Petit pois": 3 vårløk i tynne skiver, 1 hjertesalat - finsnittet, 250 g frosne erter, 1 1/4 dl varm hønsebuljong. Fres vårløk i panna til den er myk, rør inn hjertesalaten, når den har falt sammen tilsetter de dypfryste ertene og buljongen. La det koke uten lokk til alt er mørt og væsken har kokt inn. Veldig godt til kylling (spesielt helstekt) og til kalkun.


#10

Albertine sa for siden:

Mange gode tips her! Tusen takk. :blomst: Helgas grønnsak blir en gammel traver, nemlig kål. Skal ha pulled pork med hjemmelaget coleslaw. (Og så glemte jeg jo å skrive tomat og sukkererter i HI...)


#11

Savannah sa for siden:

Fin tråd, masse gode tips :)


#12

Charlie sa for siden:

Har fått dilla på woking, jeg. Da blir det automatisk mye grønnsaker, og man kan være litt - gæren... :gal:

Den jeg lagde i helga var en "tømmerett" hvor jeg lagde mest ut fra hva jeg hadde i kjøleskapet, woket i panna og la over i en gryte etterhvert:

rødløk og gul løk (kunne brukt vårløk, sjalottløk... men hadde tilfeldigvis rød og gul..)
hvitløk
finsnittet hodekål, spisskål og en hjertesalat (har lært å woke hjertesalat av Godtlevert.no..)
finsnittede gulrøtter
paprika i fine farger - rød og gul
sukkererter
brukte sjampingjonger, men du kan jo la være, også... :glis:
kjøtt - kylling, svin, hva du vil. Eller la være.

nudler. kokes opp og er ferdig på 4-5 min. Blandes i woken eller serveres ved siden av. Jeg syns nudeltrådene blir så lange hvis man ikke brekker opp platene, så jeg pleier å brekke dem opp i vannet.

Du kan godt bare salte og pepre. Eller kjøpe en ferdig saus i eksotisk-hylla. Jeg hadde i litt hoisinsaus, litt sweet chili saus og litt vann, og presset en lime over (hadde en lime i kjøleskapet, også... :ler: )

Hoisinsaus er en litt søt BBQ-aktig saus. Har prøvd å marinere kjøtt i den, det går i og for seg greit, men har lett for å sette seg i panna. Antakelig pga. mye sukker? Kan se sånn ut. Spørs om hoisinsausen ikke bør has på etterpå, står også at den kan brukes som dipsaus. Ellers kan man bruke en splæsj soya, Ketjap Mani eller... (KM er en litt søt, tykk soyaaktig saus, ofte vel så pop som soyasaus blant barn hvis man kjenner til begge.)

Med wokemat kan man la alle i huset få hver sin kniv og skjærebrett, så kan hver skjære opp "sin" grønnsak, så går det fortere. Synes også det er greit om man har gjester, da kan man skjære opp alt tidlig på dagen og dekke til i boller i kjøleskapet, og så bare woke igjennom på kvelden.

Ovnsbakte grønnsaker er også godt, da kan man bruke f.eks. potet, søtpotet, pastinakk, gulrot, kålrot, fennikel osv. delt i små biter. Has på en smurt langpanne og ha gjerne på litt krydder - f.eks. Herbes de provence, timian eller oregano for den del, og litt dryss av salt og pepper. Bakes i ovnen på 200 gr en halv time eller så. Ta ut brettet og vend dem et par ganger ,eller kan de ofte sette seg fast i plata, synes jeg. De blir jo penere stekt også. Passer til alt, egentlig. Kjøtt og fisk.

Stappe er godt - ha foruten poteter også gulrøtter, søtpotet eller pastinakk i. Kjempegodt (eller del opp og lag flere stapper, om du er ambisiøs).

Ellers lager jeg en del grønnsakspaier. Paiskall, foretrukken grønnsak (f.eks. blomkål, brokkoli, spinat... ) og en blanding av egg / fløte/ revet ost. Godt både som lettvint middag/ kveldsmat - og en skive i matboksen dagen etter. Grei selskapsmat, også.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.