Jeg lagde fiskegrateng i dag, og det har jeg ikke gjort før.
Jeg lagde dem som følger:
Lagde hvit saus og krydret med salt, pepper og muskatnøtt. Kokte makaroni og hadde i en ildfast form, hadde torsk i biter over (rester fra gårsdagens middag), blandet i grønnsaksblanding og helte over den hvite sausen. På toppen hadde jeg griljermel.
Det smakte ganske godt, men "lokket" ble ikke som jeg hadde håpet og trodd. Det ble egentlig ikke noe lokk. Bare litt spredd griljermel...
Hva gjør jeg feil? Har dere en bedre oppskrift? Hva bruker dere som lokk?
Gutta likte heldigvis gratengen, men hu mor rynket litt på nesa for jeg hadde forventet noe mer.
Jeg bruker vanligvis ikke griljermel, men heller daggammel loff (uten skorpe) som kjøres til smuler og blander evt også i litt revet parmesan. Jeg liker skorpen fra brødsmuler bedre enn den fra griljermel.
Du blander to eggeplommer inn i sausen når den er ferdig kokt og tatt til side. Du stivpisker to hvitter og vender inn. Du bruker griljermel på toppen. Bland gjerne med raspet parmesan.
Det blir umåtelig godt med hakket vårløk, men mine barn syntes inntil nylig det var giftig med grønne ting i maten.
Oppskriften min på fiskegrateng ligger logisk nok i tråden for pølsegrateng.
Det skal være litt brunt smeltet smør eller baconterninger til, i tillegg til kokte poteter og raspet gulrot/eple med litt appelsinjuice over.
Et tips for restematbruk: jeg tørker alt gammelt brød, grovt også, som ikke blir spist og kjører det i blender. Dette bruker jeg som griljermel. Til nå har det funket og smakt veldig godt, og det har ikke vært nødvendig med innblandet ost.
Ellers bruker jeg ett egg og rører inn i saus/fiskeblanding og bruker ikke noe annet enn (reste-)torsk, tykk hvit saus og brødrasp. Dette er mammas oppskrift og gutta bare elsker den.
Og hvis du vil ha et ordentlig lokk på toppen, så er det beste å blande tørre brødsmuler (eller griljermel) med litt smeltet smør og bre over gratengen. Litt på samme måte som kjekssmuler og smør i ostekakebunn.
Jeg panerte torskebiter i går i hvetemel (glutenfritt funker eller bruk maizena), egg/melk og tilslutt tørkede blendede brødsmuler (glutenfritt funker her også) blandet med en finraspet osterest. Jeg fikk brukt skalker jeg ellers ville kastet, og "fiskepinnene" ble knallgode og sprø. Jeg stkte de på medium varme i litt rapsolje og serverte med hjemmelaget remulade, råkost og litt potet.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.