Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Mikrobølgeovner og stråling

#1

Dixie Diner sa for siden:

Jeg er i diskusjon med noen "new agere" ang. mikrobølgeovner. De har dratt inn alt fra planter ødelagt av mikrovann (den hoaxen som florerte på FB i fjor) og at maten "dør" osv. Nå fikk jeg slengt denne etter meg. Hva slags side er dette, og hvor mye stemmer det som står der? Trenger argumenter. :o


#2

Input sa for siden:

Så vidt jeg vet er grunnen til at det ikke brukes mikrobølgeovner til oppvarming av melk på sykehus at væsken blir ujevnt varmet opp. Ikke fordi det skader immunsystemet.


#3

Candy Darling sa for siden:

Det er jo bare fjas. Mat påvirker ikke immunsystemet per se (kanskje muligens et dårlig dokumentert unntak for C-vitamin), og type oppvarmingsmetode har i hvert fall ingenting å si. Jeg vil tro Input har rett; det største problemet med mikro er ujevn oppvarming, og da kan man ikke garantere at all maten har vært over 75 grader. Det kan man fint motvirke hjemme ved å røre midtveis, men et sykehus kan ikke ta høyde for manuelle feil på den måten.

Noen kjappe linker om mikro og helsefare som ser noenlunde valide ut (men sånt er jo som å krangle med fossen, da).

www.who.int/peh-emf/publications/facts/info_microwaves/en/
www.nrk.no/livsstil/mikromyten-1.6249006


#4

Katta sa for siden:

:hehehe: Akkurat som om ikke sykehjemsmat er død fra før av...

Dette med morsmelk er et helt annet kapittel. Morsmelken inneholder faktisk noe levende celler og ikke minst antistoffer og andre viktige proteiner som vil bli ødelagt av varme. Derfor er det et poeng at den varmes opp veldig skånsomt og forsiktig slik at disse cellene ikke dør. Mikrobølgeovn er ikke sakte og skånsom oppvarming. Vi finner ikke på å ha gjær oppi deigvæsken og så varme det opp i mikroen heller, da er det stor sannsynlighet for at gjærcellene dør. Det er samme sak med morsmelk. Den blir ikke farlig å drikke på noe vis, men proteinene mister effekten fordi oppvarmingen blir så ukontrollert og kraftig. Med morsmelkerstatning er mikrobølgeovn helt greit så lenge det blandes godt så det ikke blir veldig ujevnt oppvarmet, men vannkoker er som regel et mer praktisk alternativ.


#5

Katta sa for siden:

:knegg: Krangle med fossen. Bra uttrykk.


#6

Lille meg sa for siden:

Jeg er litt måpende her. Jeg har hatt stor tiltro til Norges Miljøvernforbund, men etter å ha sett siden om mikrobølgeovner blir jeg rett og slett ekstremt skeptisk. Hva er dette for noe?



#8

Dixie Diner sa for siden:

Ja, jeg ble også litt måpende over NMF. Har ikke hatt så mye med dem å gjøre før, men trodde allikevel det var en noenlunde seriøs organisasjon. Not so much, tydeligvis.

Takk for linker. Har postet den fra NRK over her, og har Tjomlid i bakhånd om det fortsetter. Kjempebra. :)


#9

Fibi sa for siden:

Jeg kan forøvrig bekrefte at de bruker micro til oppvarming av morsmelk (og morsmelkerstatning) til premature, i hvertfall på SUS. I følge barnelegen og sykepleierene er det helt problemfritt, så lenge melken ristes slik at varmen fordeles ordentlig og den ikke overvarmes.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.