Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Proteinrike vegetaroppskrifter

#1

Tallulah sa for siden:

Vi må prøve å spise mindre kjøtt. Problemet er at min store mann ikke blir veldig mett av de grønnsaksrettene jeg vanligvis lager, og jeg regner med at proteininnholdet blir for lavt?

Jeg er ikke godt vant til å bruke erstatningsprodukter, men er åpen for det også.

Har dere gode, proteinrike vegetaroppskrifter? Middagsoppskrifter, i hovedsak.


#2

Dixie Diner sa for siden:

Kjøp soyaprotein og bruk det i stedet for kjøttdeig, det er veldig proteinrikt. Selges frossen på de fleste større matbutikker (Hälsans Kök sin er mest lik vanlig karbonadedeig om det er noe du ønsker), men du kan gjøre det billigere og kjøpe tørket soyagranulat på etniske butikker eller (dyrere) på helsekostbutikker, legge i bløt i buljong i 10-15 minutter og så steke som vanlig kjøttdeig. Husk å krydre godt. Jeg bruker det masse, det er så anvendelig. Selges også som biter/medaljonger, steaks (en kompis av meg, Veganmannen, lagde soyaribbe av dette på God Morgen Norge til jul) og strimler.

Tofu bruker vi også masse av. Lager "bacon" (jeg synes dette smaker bedre enn vanlig bacon), bbq-biter, steker det med krydder og panering og bruker til taco feks, lager "veggerøre" (vi spiser jo ikke egg) og mye annet snadder. Elsker tofu.

Bruk også masse bønner, linser og kikerter. Vi er så storforbrukere av kikerter her i huset at det nesten er skummelt. Hvis du vil bruke boks, ikke kjøp Coop eller Go Green, de er små og harde uferdige klumper og smaker ikke godt. Rema 1000 sine er kjempegode! Store og saftige, og billige. Jeg kjøper ofte tørkede og koker opp 2 kg om gangen i to svære gryter. Avkjøler dem, veier dem opp og pakker ned i brødposer på 3-400 gram per pose, og fryser ned. Har alltid kikerter i fryseren, og hermetiske i skuffen.
Linser er godt i alle slags "kjøttsauser", pastasauser, lapskaus osv, og du kan lage deilige linsestuinger, "kjøttboller" av linser og mye annet snadder. Her er noen digge linseboller jeg er veldig glad i.

Bruk oppskrifter fra alle de fine vegetariske bloggene der ute, de fleste baserer seg på retter med gode mengder proteiner i. Her er min blogg, og så har du jo veganmisjonen, veganmannen, vegetarbloggen og mange flere. Green bonanza og veganslife er også fine blogger. :)


#3

Tallulah sa for siden:

Takk for mange gode tips! Jeg har jo som tidligere nevnt en fryser full av kikerter allerede. :knegg:


#4

Zulu sa for siden:

Denne er kanskje ikke spesielt proteinrik, men vi hadde den til middag her om dagen og den var veldig mettende og god! Vi hadde ristede pinjekjerner i tillegg.

Edit: Ja, den er jo ikke vegetar, heller. :flau: Men kjøttfri, da. Og god! :glis:
Edit igjen: Eller joda, det er den visst. Dobbelt-:flau:
... og igjen: Eller kanskje ikke likevel, egentlig? :giropp: :knegg:


#5

Taien sa for siden:

Jeg er så uvant med vegetarretter, og hver gang jeg ser at Dixie har skrevet om det, så blir jeg like ivrig på å prøve. Men så forlater inspirasjon og mot, meg... Dixie, du bare MÅ lage noe vegansk til meg en gang!


#6

Dixie Diner sa for siden:

Jeg blir så overrasket når folk er ukjent med vegetarretter, da går det liksom opp for meg at folk ofte spiser kjøtt HVER dag, og det er jo ikke bra i det hele tatt. :( Men det er flott at folk får opp øynene mer og mer. Jeg lager gjerne middag til deg, Taien! Skal ha veggisjentekveld til våren en gang, da skal jeg huske å invitere deg og. :glis:


#7

Acsa sa for siden:

Hva gjør du egentlig med tofuen, Dixie? Jeg synes det smaker skrekkelig vondt, men med så mange mennesker som spiser det må det jo være enellerannen hemmelighet jeg ikke har fått med meg.


#8

Dixie Diner sa for siden:

Hva gjør DU med tofuen? Hehe. Det er en smakløs matvare som må krydres og marineres for å smake noe, den smaker akkurat det du vil den skal smake. Rå eller ukrydret smaker den altså ingenting. Og, mange har gjort den bommerten å bruke silketofu, det må du ikke gjøre! Den egner seg kun i kremete ting, ikke til steking, den er som pudding i konsistensen. Kun FAST tofu (ikke silken firm, ikke silken overhodet) egner seg til skiving, hakking og steking.
Jeg bruker Alpro sin eller helst Tahoe som selges i 500grams-pakker på etniske butikker (kjøleskapet). Enda bedre, hjemmelaget fritert tofu på asiatiske butikker! Pleier å ligge i gjennomsiktige poser eller bokser i kjøleskapet, og er gul på farge. Det er den de serverer på kinarestauranter, har du smakt tofu på restaurant? Dritgodt!


#9

Tallulah sa for siden:

Jo, den er vegetar, den er bare ikke vegansk. Vegetarianere spiser biprodukter av dyr som ost, smør og egg, men ikke døde dyr.

Nja, det er ikke helt riktig i vårt tilfelle altså. Vi spiser ofte ulike grønnsaksupper med egg i, f.eks, salater og pastaretter. Problemet er at vegetarrepertoaret mitt er lite, og lite egnet til å spise hver dag.

Jeg elsker tofu, men bruker det bare på asiatisk hvis. Jeg bruker det i supper, eller jeg steker det i østerssaus, for eksempel.


#10

meisje sa for siden:

Nøtter hjelper. Grønnsakswok med cashew og/eller marinert tofu er veldig godt. Og mye bønner og linser.

Og så er det mengde grønnsaker da... man må spise større mengde enn grønnsaker som tilbehør, det er viktig for å bli mett.


#11

Dixie Diner sa for siden:

Mine favorittoppskrifter med tofu:

Facon/Bacon
(Kan brukes til carbonara feks, min venninne Fibi elsker disse)

Veggerøre

Tofupinner

Crispy tofu bites

BBQ-tofu

Pleier ofte også bare å steke tofu i terninger/småbiter, krydre godt og ha i diverse curryretter. Alle tre barna mine elsker tofu, heldigvis.

Kan forresten også anbefale FB-gruppen "hva slags veganmat lager du i dag" for masse inspirasjon, leter man etter middagstips finner man fort noe der inne. :nam:



#13

Zulu sa for siden:

Ja, det er jo sant. :)

#14

Dixie Diner sa for siden:

EGENTLIG er ikke egg og melkeprodukter vegetarisk, vegetarisk = plantebasert. Det er derfor matvarer uten kjøtt og fisk men med egg og/eller melk må inneholde teksten "ovo-vegetarisk" eller "lakto-vegetarisk", og ikke bare "vegetarisk". Veganisme handler ikke om mat, men mat er en del av det. Men siden folk flest bruker ordet vegetarisk om mat uten kjøtt og fisk, men med egg og melk, er det bare blitt sånn. Og det er jo greit.


#15

Novla sa for siden:

Jeg synes Shepherd's Pie med røde linser i stedet for kjøtt, og gjerne med generøst med cheddar i potetmosen, er nydelig (bedre enn originalen, egentlig) og mettende.


#16

Dixie Diner sa for siden:

Forresten, om noen kjenner noen som driver restaurant eller lignende, får de tak i denne fantastiske tacomixen fra Findus. Selges kun til storkjøkken og kun i 3-kilosesker (men de koster ikke mer enn et par hundrelapper per eske). Jeg kjøper via en kokkekompis. Har alltid denne i fryseren. :D Bare å ta ut det man trenger og slenge rett i panna! Kompisen min selger dette i restauranten sin og det er ifølge ham flere som ikke har skjønt at det var vegetarisk.

www.findusfoodservices.no/index.php/nyheter/gronn-tacomiks


#17

Tallulah sa for siden:

Dixie, dere ser jo ut til ha et relativt høyt forbruk av soya. Hva tenker du om det, både i et helseperspektiv, og et miljøperspektiv?

Som sagt er jeg åpen for erstatningsprodukter, men jeg er skeptisk til at det nesten utelukkende er soya.


#18

Lisa sa for siden:

Har du prøvd Quorn, Tallulah? De har ok utvalg av dette på Meny, Ringes Park. Jeg kan ikke si jeg synes det er like godt som kjøtt men det er ok, og det gir i alle fall en større metthetsfølelse synes jeg. Så hvis hensikten er å kutte ned på kjøttforbruk så kan det kanskje være et alternativ. Jeg bruker det i alle fall fordi jeg blir heller ikke "mett" særlig lenge av bare grønnsaker. Og jeg blir fryktelig oppstappet av for mye linser og bønner. Ellers inneholder jo f.eks. soyabønner hele 36% protein.

www.vektklubb.no/artikkel/id-7571638

Når det gjelder tofu så holder jeg meg unna. Jeg har en venn som jobber i en av de større miljøorganisasjonene og han påstår at tofu er aller verste miljøsynder. Å sitte i Norge og unngå kjøtt og heller kjøpe mat transportert fra andre siden av kloden er ikke noe vi må tro er det bedre alternativ sier han.

Heldigvis synes jeg ikke så mye om tofu da. :knegg:

Men i mitt forsøk på å kutte ned på kjøtt så minner han meg ofte på å lese på pakken hvor mange av disse erstatningsproduktene kommer fra. Ofte har de reist rundt halve jordkloden og vel så det. Så hvis man ser på det totale regnskapet i forhold til utslipp så er det ikke alltid vegetar er et bedre miljømessig valg hvis alternativet er kortreist lokalt kjøtt (da særlig svin og sau visstnok).

Sorry, dette var litt digresjon men nevner det siden han nettopp minnet meg på dette igjen. Men mitt hensyn for å spise mer vegetar er også like mye av helsemessige årsaker så her er det jo flere hensyn å ta.


#19

meisje sa for siden:

Jeg kommentere Talluhlah, siden jeg spiser vegetarisk. Jeg bruker små mengder soya og kjøtterstatningsprodukter. det kan gå flere uker mellom hver gang.. Grunnen til dette er todelt. Jeg syns ikke soya erstatninger smaksmessig er helt på høyden, spesielt her I norge siden det er lite ( nærmest ikke eksisterende) utvalg I ferskvaren på slike produkter. Og jeg er ingen stor fan av varer fra frysedisken. Den andre grunnen er jeg ikke er så begeistert for fabrikkmat I det store.


#20

Taien sa for siden:

:lykkelig:
Ja, vi spiser mye kjøtt og fisk. Uten tvil. :flau:
Jeg er virkelig novise på vegetarfronten, men jeg er da kommet videre forbi at å spise vegetarisk er å bare spise salat! :nemlig:

:knegg:


#21

Tallulah sa for siden:

Helt i orden, Lisa. Det er de samme tankene jeg gjør meg. Jeg er veldig skeptisk til soyaindustrien, og himlet litt når Terje Haakonsen valgte seg et alpro-soyaprodukt mens han snakker dritt om Tine, liksom.

Jeg liker jo tofu, som tofu, og syns det er greit å spise litt soya på samme måte som jeg syns det er greit å spise kjøtt, men jeg trenger større variasjon i vegetaralternativene mine.


#22

Lisa sa for siden:

Dette er et godt poeng og dras stadig inn i det store regnskapet. Bønner og linser krever utrolig mye energi før det ender opp som ferdig rett.

Ris er også en enormt metan-synder og ansvarlig for noe sånt som nesten 1/3 av utslipp.

Visstnok begynner det å bli en god del dokumentasjon på at vegetarkost ikke er så miljøvennlig som mange kanskje liker å tro. Allikevel er det jo mange flere aspekter som kommer inn, dyrevelferd og helse osv.


#23

Dixie Diner sa for siden:

Jeg bruker stort sett kun soya fra Alpro, Hälsans Kök og Anamma, og ingen av disse bruker soya fra regnskogsområder. :)
Det er helst dyrefor-soya som kommer derfra, tror det er snakk om 90 % eller mer av soyaen fra regnskogen som brukes i dyrefor. Nå er det ikke miljø som driver meg, men det etiske aspektet. Jeg spiser ikke dyr når jeg kan la være. Men greit å vite at jeg ikke bidrar mer til regnskogshogst enn det jeg "må".
Vi bruker også endel seitan, som er rent hvetegluten.


#24

Tjorven sa for siden:

Når vi spiser vegetarmiddag, så velger mannen min å spise mer kveldsmat enn han ellers pleier. Han synes heller ikke at det gir like mye metthetsfølelse, men synes ikke at det gjør så mye at han må fylle på litt seinere på kvelden. Han synes egentlig det er en litt nyttig øvelse siden han har lett for å spise seg litt for mett ellers.


#25

Hot Lips sa for siden:

Jeg tilsetter gjerne ost eller egg hvis grønnsaksrettene blir for lette for familien. Sånn siden du spør om vegetar- og ikke veganretter. Egg i spinatsuppa, feks, metter jo ekstra godt. Paier med cottage cheese også. Denne har jeg laget noen ganger, bytter ut bacon med soltørkede tomater og et lite dryss med pinjekjerner på toppen. :nam: Grønnsakslasagne metter også godt.
Ellers synes jeg det er helt ok, og nesten et mål i seg selv, å ikke bli "kjøttmett" hver dag.


#26

Dixie Diner sa for siden:

Men hva spiser dere siden dere ikke blir mette? Bare grønnsaker? Jeg spiser meg mett hver dag, og jeg kan godt ligge på sofaen sprekkeferdig til tider slik som før. :knegg:


#27

Tallulah sa for siden:

Takk, det er fint å vite!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.