Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva kaller dere "innvandrerbutikker"?

#1

Input sa for siden:

I går var jeg på et foredrag der foreldre med innvandrerbakgrunn ble omtalt som "etniske foreldre", og det er første gang jeg har opplevd det. Jeg ble ganske satt ut, for det er jo helt meningløst. Jeg har en etnisitet jeg også, liksom... Damen som holdt foredraget hadde også drevet med hjelpearbed rettet mot etniske kvinner i Norge...

Så leste jeg uttrykket "etniske butikker" her inne, og jeg forstår at det er ment som en mindre fornærmende måte å si "innvandrerbutikk" på, men det også blir jo ganske meningløst og rart. Er forresten "etnisk etellerannet" den nye måten å omtale mennesker/ting som har et annet opphav enn norsk?

Så derfor lurer jeg på hva dere andre, som er flinke til å være bevisste på eget språk, kaller "innvandrerbutikker"?


#2

Dixie Diner sa for siden:

Jeg kaller det etniske butikker, asiatisk butik, tyrkisk butikk, importbutikk osv, litt om hverandre. Føles helt feil å kalle det innvandrerbutikk, men vet liksom ikke hva som er det mest riktige ordet. Jeg handler mest på Ims og Norvina og den asiatiske på Kvadrat som jeg aldri husekr navnet på, så da sier jeg gjerne "den tyrkiske butikken Ims i Sandnes" eller "den asiatiske i kjelleren på Kvadrat" osv.


#3

Skilpadda sa for siden:

Jeg kaller det ofte innvandrerbutikker, hvis jeg da ikke snakker om en bestemt butikk med en bestemt etnisk tilhørighet. Jeg snakker også om "asiatiske butikker", som dekker de fleste (men ikke alle) butikkene i den gruppen jeg mener.

Jeg er klar over at det blir litt feil å bruke "innvandrer" på den måten, men det er i alle fall hakket bedre enn å bruke "etnisk", synes jeg.


#4

Taien sa for siden:

Jeg kaller det internasjonale butikker, for de har internasjonal mat.
Prøver å forklare min gamle mor på 74 at det ikke er helt ok å si at hun vil på innvandrerbutikken, men det siger ikke helt inn.


#5

Skilpadda sa for siden:

Internasjonal synes jeg også blir litt rart; de er jo ikke alltid så veldig internasjonale, de bare fører varer med en annen nasjonalitet enn Kiwi og Rema.


#6

Taien sa for siden:

Ja, eller så kaller jeg det navnet på butikken om det har et.
Må bare si at vi har en fantastisk internasjonal butikk her (som har den beste ferske korianderen) og jeg er der OFTE. Fantastiske grønnsaker, spennende og gode råvarer, fantastisk nanbrød og utrolig rimelig!


#7

Input sa for siden:

Ja. Jeg kjente jeg reagerte veldig på "etniske butikker". Uten at jeg mener å henge ut noen for å bruke det.


#8

Luftslottet sa for siden:

Jeg kaller det grønnsaksbutikk, stort sett.

Etniske foreldre var jo bare komisk. :knegg:


#9

Dixie Diner sa for siden:

Taien. IMS i Sandnes? De naanbrødene er så fantastiske at jeg dør litt. Og de er uten melkeprodukter, så jeg skrek nesten i butikken da de sa det. Vi kjøpte 8 stk sist, og brkte dem som pizzabunn til lørdagspizzaen. Med hvitløk! :dåne:


#10

Input sa for siden:

Ja. Samme med etniske kvinner, som viste seg å være kvinner hovedsaklig fra Somalia.


#11

Luftslottet sa for siden:

Tror jeg skal begynne å kalle meg det. Etnisk mor. :knegg:


#12

Taien sa for siden:

IMS i Stavanger! :glis:
Er naanbrødene uten melk? Wow! Vet du hva slags mel de bruker? Tenker på min gluten-melkeallergiske vennefamilie.


#13

Dixie Diner sa for siden:

Jeg kommer aldri mer til å kalle det etniske butikker og håper ikke noen synes jeg er helt fjern her inne som har kalt det det. Det har rett og slett vært i beste mening, men jeg lover å slutte fra og med nå. :sparke:


#14

Dixie Diner sa for siden:

Har de brødene der og? Iiih. De er nok spekka av hvetemel, tenker jeg.


#15

Lisa sa for siden:

Etniske foreldre ja, det er liksom ingen grenser for hva folk får seg til å si. :rolleyes:

Jeg kaller butikker ved navn eller jeg sier hvilke nasjonalitet den er. Det er jo stor forskjell på hva slags varer de selger. Den tyrkiske butikken eller den vietnamesiske osv. Nær oss ligger Asia Supermarket. "Asiatisk mat" er jo ofte en felles betegnelse butikker med kinesisk, thai og vietnamesiske mat bruker om seg selv.


#16

Nabbe sa for siden:

Kaller som regel butikkene ved navn, eller om jeg mener flere, så kan jeg si til mannen at "Skal vi dra innom halalbutikkene", siden det å ukeshandle/to-ukes handle halal innebærer flere butikker.

Sier noen ganger innvandrerbutikk også, eller asiatisk butikk feks, de er jeg ikke på så ofte, eller vietnamesisk, russisk eller noe, om det gjelder en spesifik butikk.


#17

Taien sa for siden:

Å jada det har de! :D Jeg blir sulten hver gang jeg går inn der (og får lyst på brødene uansett om jeg skal ha det den dagen eller ei).
Jeg elsker butikken også for grønnsaksutvalget, og ikke minst for den fantastiske servicen. De er bare utrolig hyggelige.


#18

Dixie Diner sa for siden:

Samme på Ims i Sandnes, og den er jo nyere og finere også. Og olivenene de har i løsvekt der ... drømme


#19

Taien sa for siden:

De har da mat fra mange land der vi går. Fra Norge, Polen, England, Mexico, Tyrkia, Kina osv. Syns det er ganske internasjonalt, jeg.


#20

Taien sa for siden:

Jeg har ikke vært på den i Sandnes. Hvor ligger den? skal i den i morgen


#21

Dixie Diner sa for siden:

Den åpnet for bare noen uker siden, ligger i krysset der med den temperaturgreia/Magnar Eikeland-skiltet. Rett over gata for skiltet, den avrundede bygningen der. :) Jeg skal også der i morgen!


#22

Lavender sa for siden:

Tyrker'n. Handler mest hos folk fra Tyrkias fjellområder med grenseland vil jeg tro. Det er nok ikke politisk korrekt, men internasjonal kan gå, om enn litt langt.


#23

Skilpadda sa for siden:

Ja, klart, hvis det er en butikk som har internasjonalt vareutvalg, så er det jo greit å kalle det en internasjonal butikk. :) Men jeg oppfattet at HI spurte om hva, hvis noe, vi bruker som samlebetegnelse på "kolonialbutikker drevet av folk med ikke-norsk bakgrunn, og med vareutvalg som gjenspeiler dette" eller hva man nå kan si av forsøksvis nøytrale beskrivelser. Og en butikk med (nesten) bare kinesiske eller bare tyrkiske varer synes jeg ikke det passer å kalle "internasjonal".


#24

Taien sa for siden:

Hvor parkerer man da? Har de parkering utfor? Jeg måtte tekste min mor, og svaret var "Jeg vil være med!" :knegg:

Føler vi har kuppa tråden litt her Dixie. :flau:


#25

Taien sa for siden:

Det er jeg helt enig i. Jeg tok bare utgangspunkt i der jeg går selv. Men det kan selvsagt ikke alle andre vite. :humre: Hvem sa selvsentrert?! :sparke:


#26

Tjorven sa for siden:

På generell basis innvandrerbutikk/-sjappe.

Men siden det ofte er litt forskjell på utvalget ut fra hvilken region, så refererer jeg ofte til land/region. Eksempelvis: tyrkerbutikk, vietnamesisk butikk, pakistaner osv.


#27

Input sa for siden:

Det ble også snakket om "den hviteste skolen i Oslo". :gal:


#28

Dixie Diner sa for siden:

Hehe. Ja de har parkering rett utfor, på baksiden, mot betaling. Men det er uansett ikke langt å gå uansett hvor du parkerer. FB-siden deres, og her er kartbilde fra utsiden.
Det er altså butikken til venstre, den er tom på bildet men det er der de har flyttet inn. :)
[url="https://www.google.no/maps/@58.849838,5.732938,3a,75y,132.26h,82.29t/data=!3m4!1e1!3m2!1scmutG7AuY4k2n1rg7EZgLA!2e0"][/url]


#29

Taien sa for siden:

Strålende. Da blir det Sandes-tur i morgen. ;)


#30

Dixie Diner sa for siden:

Da sees vi kanskje! Du må bare hyle ut om du ser meg, jeg er så elendig på ansikter at jeg sikkert ikke husker deg igjen. :sparke: (Og sorry for trådkuppingen, ble litt ivrig her).


#31

Lisa sa for siden:

Det gjøres det jo i akademia i økende grad har jeg merket meg. Jeg er mye på seminarer om f.eks. tema Groruddalen og såkalt "hvit flukt". Da brukes det konsekvent "hvite skoler" og nå i økende grad, "brune skoler". Når akademikere blir spurt om dette så blir de bare så oppgitte fordi de er fullstendig klar over at det er upresist men påstår de ikke har annen betegnelse som forklarer hva de snakker om. Det blir jo feil å snakke om minoritetsskoler når barna man omtaler faktisk er født og oppvokst i Norge. Frasen "skoler med stort antall elever hvor begge foreldre er innvandret til Norge fra land utenom Europa .... osv." blir for langt og kronglete. Så det blir en debatt om hvite og brune skoler, merkelige greier egentlig.

Jeg synes i det minste det er bra de ikke sier "Blendahvite skoler" lenger, som om noen ville ha sagt "Freiabrune skoler" liksom. :rolleyes:

Dette upresise språket er jo også et resultat av, som Thomas Hylland Eriksen sier, at vi ikke snakker om "race" i Norge som man gjør i andre land.


#32

Taien sa for siden:

:glis: Det skal jeg! (Men jeg er ikke så god på ansikter selv... Hvis du ser ei god og rund med en eldre dame og HELT sikker en skravlesjuk 5-åring på slep, kan du være rimelig sikker på at det er meg. :knegg: (Og ja, bare en skravlesjuk 5-åring. Jeg har nemlig en shopper og en stuegris!)


#33

Hyacinth sa for siden:

Hvor er det? :sporer av:


#34

Hyacinth sa for siden:

Åja, IMS. Men hvor ligger den? I Stavanger?


#35

Tallulah sa for siden:

Jeg har nok sagt innvandrersjapper, og følt det litt feil. SOm regel sier jeg nok "den tyrkiske sjappa", fordi de aller fleste grønnsaks- og delikatessebutikkene i min nærhet er drevet av tyrkere og med en overvekt av varer fra middelhavet. Sjappene rundt Brugata er ofte vietnamesiske, med et utvalg fra østasia.

... egentlig handler det jo om klasse. Det er ikke en hvit flukt fra Groruddalen. For det første er det jo veldig upresist med tanke på område. Groruddalen er digert, og det er mange steder som slett ikke opplever en flukt, verken av den ene eller den andre sorten. For det andre er det hovedsaklig en flukt av mennesker som tjener over en viss sum, og som har et visst utdanningsnivå, uavhengig av etnisk bakgrunn.


#36

Taien sa for siden:

Den i Stavanger ligger i "varmen". I stedet for å ta til høyre gjennom tunnelen over til Hundvåg, tar du til venstre i rundkjøringen. Den ligger ved siden av Europris og en Rimi (eller en annen kolonialbutikk).


#37

Lisa sa for siden:

Men vi snakker jo heller ikke om klasse i Norge, gud forby! I de fleste andre land er det jo "social mobility" upwards når du oppgraderer bolig fra liten senturmsleilighet til større bolig du selv eier andre steder i byen.

Men joda, NIBR brukte nylig en hel dag på Litteraturhuset for å snakke om den hvite flukten fra Groruddalen. Masse debatt og diskusjon. Alt ut fra forskning på grunnlag av 4 "hvite" familier som valgte å flytte fra Groruddalen. :rolleyes:


#38

Tallulah sa for siden:

I know. :himle:


#39

Hyacinth sa for siden:

Takk! Nede ved Badedammen, da.


#40

Taien sa for siden:

Forstod du hvor jeg mente også? :tilber:

:knegg:


#41

Guava sa for siden:

Jeg synes ikke det er så enkelt med slike begreper.
Jeg bruker å omtale kommunens "innvandrerbutikk" med butikkens navn, men det funker heller dårlig. Folk aner ikke hva jeg snakker om da. Sier jeg "innvandrerbutikken" forstår alle det.
Jeg har hørt "etnisk butikk", "orientalsk butikk" og lignende uttrykk også, men opplever dem kanskje ikke som så mye bedre. Orientalsk butikk blir i alle fall misvisende.
Grønnsaksbutikk kan jeg heller ikke kalle det siden det ikke er grønnsaker som dominerer utvalget.

Butikken har hatt ulike eiere fra tre ulike verdensdeler og på den måten så bærer den et internasjonalt preg, men tross alt ikke mer internasjonalt enn Coop som selger veldig mye av de samme varene, til veldig mye høyere pris.

Etniske folk høres virkelig rart ut.


#42

Hyacinth sa for siden:

Er ikke så veldig kjent i "Varmen", men jeg tror jeg har vært i en butikk nedenfor tunnellen der en gang. :)


#43

Taien sa for siden:

Du må gjennom den første "tunnelen", men i den andre rundkjøringen (der du enten kan kjøre til høyre opp på bybrua, rett frem over Storhaug eller til venstre ned i Varmen) tar du til venstre.


#44

Taien sa for siden:

Da er det nok der du har vært. :nemlig:


#45

Guava sa for siden:

Jeg er kjent i varmen. :nikker:

Dvs. var kjent der i "gamle dager". Stavanger "nu til dags" er ikke slik det en gang var.


#46

Hyacinth sa for siden:

Jepp, jeg skjønte det godt! ;)


#47

Taien sa for siden:

Det har du veldig rett i!


#48

Tjorven sa for siden:

Jeg jobber med demografiske data, og når jeg forteller amerikanerne at dette ikke er et lovlig parameter å bruke i Norge, så skjønner de ingenting. Nå ønsker jeg på ingen måte amerikanske tilstander, men en liten mellomting kanskje. :vetikke:

Når det gjelder problemstillinger knyttet til integrering, så er min personlige erfaring at det har lite å si hvilket land folk har kommet fra og for hvor mange generasjoner siden. Jeg synes det er mye viktigere i hvilken grad folk klarer å tilpasse seg. Og det har fryktelig lite å si hvor de kommer fra.

Men dette er avsporing.


#49

Hyacinth sa for siden:

Googlet definisjonen på varmen og fant ut at Drollehålå også ligger i varmen. :riktig:


#50

Guava sa for siden:

Finnes Drollehålå lengre? Var ikke det et sted som er gjenfylt nå?
Jeg husker en eldre kar jeg kjente snakket om Drollehålå.


#51

Hyacinth sa for siden:

Aner egentlig ikke hva det er. :knegg: Vet bare at det er et sted på storhaug, og forbinder det med det derre mannskoret.


#52

Guava sa for siden:

Jeg lurer på om det var et av de områdene hvor det er fylt opp masse og hvor det nå er leiligheter, men der kan jeg ta feil altså.


#53

Bluen sa for siden:

Tyrker'n.


#54

Pasta sa for siden:

Kaller det ofte innvandrerbutikk, og min kjære "etniske kjæreste" har ikke reagert på dette.
Ellers sier jeg: skal vi til/har du vært hos H.... (navnet på innehaveren).


#55

Rabbit sa for siden:

Her i byen mener jeg det bare er èn innvandrerbutikk. Den heter Asia Mat og jeg tror de fleste kaller den det også. :)


#56

Elise sa for siden:

Jeg hadde tenkt å svare omtrent dette her. :jupp:

Jeg tror aldri jeg har vært i noen slike butikker, jeg. :gruble:


#57

polarjenta sa for siden:

Her har vi ikke noen sånne butikker, men jeg mener at den ene i Tromsø het noe med internasjonalt, og at jeg brukte navnet på den. Ellers så tror jeg at jeg sier innvandrerbutikk.


#58

Gaia sa for siden:

Tja, som oftest ved navn, innimellom sier jeg at jeg skal til Grønland for å handle i en av invandrersjappene, hvis jeg ikke vet hvor jeg skal. Eller er det typisk Tyrker'n på hjørnet eller "det Asiatiske supermarkeder" jeg snakker om. Jeg tror ikke de som driver disse butikkene har noe i mot å bli kalt "innvandrerbutikk". Det er jo ikke et negativt ladet begrep, i mange sammenhenger, spesielt når det gjelder utvalg av friske grønnsaker og mer eksotiske varer enn man finner i hyllene hos Rema så er det vel ganske positivt ladet. Om eieren er født og oppvokst i Norge er ikke det avgjørende for hvilken type butikk man snakker om.


#59

Pegasus sa for siden:

Jeg kaller butikken det den heter. Vi handler mest på en som heter Asia-mat.


#60

Miromurr sa for siden:

Internasjonalt matsenter. :nemlig:

Jeg sier stort sett internasjonale butikker (inspirert av overnevnte, som vel var den første i byen?), eller butikkens navn. Eller hos han Krutt-Erik (på den ene butikken), selv om han selvsagt ikke heter det.


#61

Anne C sa for siden:

Hvis jeg snakker om en bestemt butikk kaller jeg den for navnet. Ellers kan det godt hende at jeg kaller det for innvandrerbutikker.


#62

Malama sa for siden:

Jeg sier nok innvandrerbutikk, sånn om det ikke er en spesiell som må nevnes med navn, men siden jeg knapt egentlig vet hva de heter blir de nok "den invandrerbutikken på sør" ja (noe sier meg i bakhodet scan asia, men jeg vet sannelig ikke)


#63

løve70 sa for siden:

Enig :nemlig:

Vet liksom ikke om noen bedre betegnelse. Internasjonal blir feil, da det jo ikke er det som er greia. Finnes det egentlig noen butikker som kan kalles seg det?


#64

løve70 sa for siden:

'Varmen' ja :knegg: Det var et utrykk fra riktig så gamle dager
:har hatt sommerjobb som postbud i varmen:


#65

Dixie Diner sa for siden:

IMS heter jo Internasjonalt matsenter da, men jeg vet ikke.


#66

frukt sa for siden:

Jeg har tilbrakt mye tid i paradis. :uskyldig:


#67

polarjenta sa for siden:

Jepp, det var det. :jupp::riktig:


#68

Blåbær sa for siden:

Jeg kaller det av og til innvandrerbutikk, men liker det ikke. Jeg vet ikke om de som driver det faktisk er innvandrere, og begrepet forteller jo egentlig ikke noe om butikken og vareutvalg. Jeg liker bedre begrepet etnisk butikk fordi det forteller at butikken inneholder etniske produkter uten å definere eierne. Dersom butikken fører varer fra kun ett spesielt område så kan jeg gjerne for eksempel kalle butikken for en asiatisk butikk, men her på landet inneholder slike butikker ofte litt hummer og kanari.


#69

mkj sa for siden:

Jeg er helt enig med deg. Etniske gir ingen mening.

Det blir litt på samme måte som "medisiner" som inneholder "dokumenterte ingredienser".

Jeg sier innvandrersjapper, eller butikkens navn rett og slett.


#70

Turban Smukk sa for siden:

Min nærmeste kaller jeg "grønnsaksbutikken". Generelt sier jeg nok tyrkersjappe eller innvandrerbutikk, da tenker jeg på type Sultan eller lignende. Jeg tror jeg sier asiatisk om butikker som har mer sørøstasiatisk (?) tilsnitt, eller jeg bruker navnet på butikken.

Jeg har ikke kommet opp med noe bedre.


#71

Pøblis sa for siden:

Vi kaller vår for Grønnsaksmannen. Den store bokstaven er tilsiktet. vi kaller både eieren og butikken for det.


#72

celebelen sa for siden:

Her brukes stort sett navnet eller "grønnsaksbutikken". Innvandrerbutikk er uansett et framskritt fra "stanersjappe" som vel var i bruk i Oslo en periode. Kwik-E-Mart har jeg også hørt brukt, etter butikken i Simpsons.


#73

Tallulah sa for siden:

Nei, vet du hva! Det er slett ikke et ord som har vært i bruk i Oslo generelt. Det er vel et ord som har vært bruk i ignorante miljøer, uansett hvor i landet de har vært lokalisert.

#74

Lykken sa for siden:

Helt vanlig da jeg vokste opp i Oslo.


#75

Tallulah sa for siden:

Det har ikke vært vanlig i mitt miljø i Oslo.


#76

Lykken sa for siden:

Man er jo ikke døv og blind selv om jeg selv og venner ikke brukte ordet.


#77

Magica sa for siden:

Her er det Asia-butikken.


#78

Benzo sa for siden:

Grønnsaksbutikken bruker vi om vår lokale sjappe.
"Stanersjappe" eller "Staner´n" var ikke uvanlig å høre da jeg vokste opp heller, men jeg er født i 71, du er kanskje en del år yngre, Tallulah?


#79

Tallulah sa for siden:

Nei, det påstår jeg da heller ikke. Men jeg opplevde aldri at det var et vanlig ord, verken i mitt eller andre miljøer. De som brukte det var harry, fremmedfiendtlige folk, og deg er et ord jeg virkelig ikke ofte har hørt. Det er noe helt annet enn å fremstille det som om et vanlig ord brukt i Oslo.


#80

Lykken sa for siden:

Det var jo det flere steder. Jeg vokste opp på en tid da det var flest pakistanere i området som drev butikk og derav ordet. Jeg hørte drt på ungdomsskolen og videregående.


#81

Acino sa for siden:

De som selger asiatise matvarer blir kalt for "den asiatiske som ligger der og der" og forøvrig kaller vi butikkene for det de heter/det innehaver heter. Har ikke bruk for noe samlebegrep i grunnen, ikke noe som savnes her iallfall.


#82

Tallulah sa for siden:

Jeg har også bodd i innvandringstette strøk, og har altså ikke hørt det i normal dagligtale, verken på åtti- eller nittitallet.


#83

celebelen sa for siden:

Du trenger da ikke ta av sånn, fordi jeg sier at det har vært brukt. Det har nok vært et slanguttrykk, men å kalle folk ignorante av den grunn synes jeg er drøyt.


#84

Kanina sa for siden:

Jeg synes det er helt greit å si innvandrerbutikk. Det er jo et positivt ord, det er FrP som har monopol på at innvandrer=negativt, og det synes jeg godt man kan gjøre noe med. Men jeg kaller ikke folk som driver butikk for innvandrer med mindre det er en del av det de selger. Jeg går f.eks. til en frisør som drives av vietnamesiske innvandrere, men jeg kaller det jo ikke en innvandrerfrisør av den grunn. Eller om en Rema-butikk drives av en pakistaner, så er det jo Rema. Den innvandrerbutikken jeg bruker mest drives av tyrkere, tror jeg, de selger turkish delight og annet tyrksik snacks. Men mest av alt et stort og flott utvalg av frukt og grønt, så vi kaller den bare "grønnsaksbutikken på Helsfyr".


#85

Tallulah sa for siden:

Å kalle noen som sier "stanersjappe" ignorant syns jeg er virkelig innafor. Særlig om de mener det er helt grei slang.

Du fremstilte det som det hadde vært et helt vanlig uttrykk i Oslo, og dette jeg rett og slettet uenig med deg i. At deg har vært akseptert i visse miljøer er en helt annen sak.


#86

Lykken sa for siden:

Hva mener du med visse miljøer?


#87

Strå sa for siden:

De fleste jeg kjente til som snakka om "stanere" og "stanersjappe" hadde selv foreldre fra Pakistan, eller var i samme kompisgjeng. Jeg vil i hvert fall ikke kalt dem ignorante da. Det var et vanlig uttrykk i enkelte miljøer jeg kjente til på begynnelsen av 80-tallet. Om det var vanlig i hele Oslo har jeg ingen forutsetning for å vite, siden jeg overhode ikke kjente eller kjenner hele Oslo.

I dag kaller jeg nærbutikken vår ved navn, det gjør jeg med alle butikker jeg husker hva heter. De jeg frekventerer i Oslo (Grønland/Brugata/Vaterlandområdet) kaller jeg ved "den som ligger omtrent etellerannetsted", siden (nye) navn ikke er min sterke side. Eksempelvis "den som ligger i Smalgangen ved Posten" eller "i Storgata nær Gunnerus" osv.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.