Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Har vi verdier som er viktigere enn religiøse verdier?

#1

elg sa for siden:

Jeg lurer på om vi i Norge har verdier som er viktigere for oss enn det som finnes av ulike religiøse verdier? Hvis ja, hvilke verdier er dette og hvordan går man frem for å sikre at de blir delt av alle som bor her?


#2

Inagh sa for siden:

Jeg vil si at, for meg, står ytringsfriheten vi har i Norge, samt demokratiet i seg selv, høyere enn noen som helst religiøs betinget verdi vi evt måtte ha.

Hvordan sikre at dette blir bevart? Tja - ved å sørge for at alle får komme til ordet, uansett hva vi måtte mene om deres menger, og å strebe etter å møte holdninger og meninger man misliker med saklig debatt, framfor våpen og drittslening.


#3

Albertine sa for siden:

Verdien av at kvinner har en like naturlig del i arbeidslivet som menn er relativt viktig, synes jeg.


#4

Inagh sa for siden:

Ja, og verdien i vårt sosiale system, at alle har like rettigheter til sosiale goder, som helsevesen, fødselspermisjon, utdanning etc.


#5

Tallulah sa for siden:

Jeg forstår ikke hva mener du med religiøse verdier?


#6

elg sa for siden:

Tenker bla på at man i flere religioner mener at det er forskjell i menneskeverd på de som er innenfor og de som er utenfor religionen. At man mener det er forskjell i menneskeverd mellom menn og kvinner. At hvilke friheter man har til å leve livet som man ønsker er styrt av religion.


#7

Meissa sa for siden:

Hæ? Det er da ikke kristne verdier i hvert fall. Unntatt det siste kanskje. Men de som er utpreget kristne vil som regel hevde at bibelen hjelper dem å leve bedre liv og at det er frivillig.


#8

elg sa for siden:

Jeg tror at det finnes sekter / grupper osv innenfor alle religioner som har disse verdiene.

Det jeg lurer på er om vi i Norge har noen verdier som står over dette og som alle må forholde seg til uavhengig av religion?

Frivillig er også et vanskelig ord. Det kan i noen tilfeller være press i ulike former som medfører såkalte frivillige valg.


#9

Meissa sa for siden:

Du lurer altså på om det finnes overordnede verdier som alle i norge forholder seg til. Norges lover er jo tuftet på en rekke verdier som vi alle må forholde oss til. Barnekonvensjonen? Menneskerettigheter?

Jeg skjønner ikke hva du lurer på. Mange verdier i bibelen vil jo også kunne leses som almengyldige feks. Vær mot andre slik du vil at andre skal være mot deg, ganske mange av de ti bud, barmhjertighet, nåde, toleranse, medmenneskelighet osv. Jesus sa blant annet "Det dere gjør mot en av mine minste brødre gjør dere også mot meg."

Jeg synes det virker som om du har et negativt syn på såkalte "kristne verdier" og ønsker en slags motvekt til dette. Det finnes mange måter å lese bibelen på, men den inneholder mange verdier de aller fleste kan gå god for. Dette med at kvinnen er mindre verdt enn mannen, som er nevnt over her, må jo være hentet ut av hatten for det er ikke en kristen verdi og har vel aldri vært det. At noen bruker religion til å undertrykke blir noe annet, syns jeg da.


#10

elg sa for siden:

Du leser meg nok feil. Det er ikke de kristne verdiene i statskirken jeg tenker på. Det er en del verdier som deles av små kristne sekter og andre religioner som bekymrer meg.

For meg er for eksempel religionsfrihet en verdi jeg setter høyere enn religiøse verdier om at trosfeller har høyere menneskeverd enn de som er utenfor. Jeg lurer da på hvordan man kan jobbe for å få alle som bor i Norge aksepterer denne verdien. Det finnes miljøer innenfor ulike religioner i Norge som ser ned på de som er utenfor sin religion.


#11

Meissa sa for siden:

De trenger ikke akspetere den, tenker jeg. Alle nordmenn har rettigheter og må få hjelp hvis de har det vanskelig. Storsamfunnet må reagere på urett og tale for de svake. Alle nordmenn har rett til og praktisere sin religion så lenge det ikke bryter med norsk lov.

Religionsfrihet og ytringsfrihet fordrer jo at vi må godta at vi har ulike verdier, meninger og framfor alt velger å leve forskjellig. Jeg synes ikke man skal frata religiøse ansvaret for egne liv fordi de er religiøse, selv om religion, tilhørighet og kultur henger nøye sammen. Det er egentlig få ting i livet som er helt frivillig. Vi fødes inn i en familie, kultur, religion, samfunn og formes ut i fra det, men man har likefullt et ansvar for seg selv og sine handlinger. Sånn må det være.

Jeg så nettopp et intervju med Deyjha eller hvordan det nå skrives. Hun var en popartist her i Norge på 90-tallet, men måtte flykte til utlandet pga trusler fra det pakistanske miljøet. Hun sa at det verste var ikke å måtte dra dra fra familie, venner og alt hun var glad i, men tausheten fra det norske samfunnet. At ingen sto opp for henne og talte hennes sak. Det var ingen som tilbydde henne beskyttelse. Hun var født og oppvokst her i Norge og så på seg selv som like mye norsk som pakistansk, men når det virkelig gjaldt favnet ikke de "norske" verdiene henne.

Det synes jeg er ille. Storsammfunnet har et ansvar for at norske lover, regler og rettigheter gjelder for alle nordmenn, uavhengig av tro og herkomst. Det er det vi har ytringsfrihet og rettsystemet til, tenker jeg.


#12

elg sa for siden:

Sier du at det er storsamfunnet som har ansvar for det som ikke fungerer innenfor religionene? Har ikke også de religiøse miljøene ansvar for å tilpasse seg de verdiene som ligger over de religiøse verdiene?


#13

Meissa sa for siden:

Ikke utover at de må følge norsk lov, vel. Jeg oppfatter allikevel at det er flere som tar ansvar. Det er feks opprettet et eget islamsk råd som veileder muslimer i å være muslimsk i norge og ikke-muslimer om muslimsk tro og fungerer som talerør ut til samfunnet. Det er bra, mens min far som er i Jehovas vitner forholder seg kun til deres eget råd med de eldste som er lokalisert i USA. Det er også greit så lenge de ikke bryter norsk lov.


#14

Katta sa for siden:

Nå har jeg grublet på dette en stund, og det er veldig vanskelig å svare fordi "vi i Norge" ikke er en ensartet gruppe og med mindre du har et slags verdipoliti som bestemmer hva folk skal mene vil du aldri få noe fullstendig vi-sett av verdier uansett hvor mye man skulle ønske det.

Det andre er at man kan filosofere lenge rundt hva som er religiøse verdier. Det er jo endel verdier som deles av de fleste mennesker uavhengig av livssyn og religion, og så har du helt sikkert noen verdier som er unike for ulike religioner og livssyn. I tillegg er det sammenvevingen mellom kultur og religion rundt omkring som gjør det vanskelig å skille.

Jeg sitter og lurer på hva du egentlig mener, er det hvordan man skal hindre utbredelsen av ekstreme verdier og synspunkter eller er det hvordan man skal få religiøse mennesker til å sette til side noe de opplever som kjerneverdier til fordel for et annet verdisett? Det siste prøver man iherdig på i endel totalitære stater, jeg er ikke helt overbevist om at jeg synes det er kjempesmart. Det første er veldig aktuelt i disse dager med den vanskelige grenseoppgangen mellom sensur og å ikke støte noen.


#15

elg sa for siden:

Jeg er ikke helt sikker på hva jeg mener selv og har derfor prøvd å få til en diskusjon rundt det. Selv synes jeg at religionsfrihet, ytringsfrihet, likestilling og frihet til å bli glad i den man vil er verdier som man bør samle seg om i Norge uavhengig av hvilken religion man har, men vet ikke om det er riktige tanker.


#16

Lisa sa for siden:

Men religionsfrihet, ytringsfrihet og likestilling er jo universelle verdier, mener du de er "religiøse"? Hvilke religion har f.eks. likestilling innebygget i sine hellige skrifter?


#17

elg sa for siden:

Jeg mener ikke de er religiøse. Det jeg lurer på er om disse verdiene skal kunne styre over religiøse verdier som går på tvers av disse.

Det er for eksempel religioner som har forskjell i menneskeverd mellom mann og kvinne som en verdi. For meg går dette på tvers av verdien for likestilling.


#18

Pelle sa for siden:

Siden sekter og slikt trekkes frem her, så lurer jeg på om man mer snakker om "kultur" enn "religion"?


#19

Lisa sa for siden:

Ja alle religioner er særdeles kvinnefiendtlige spør du meg. Men ut fra tittelen i tråden høres det ut som du mener disse verdiene er religiøse.

Jeg er definitivt for at menneskerettighetene selvfølgelig alltid skal ligge som fundament. Innenfor de er jo religionsfrihet og ofte kommer jo disse i konflikt med hverandre. I disse tilfellene mener jeg også at menneskerettighetene skal trumfe men det er jo ikke alltid de gjør. Jeg ser med skrekk på land som styres av religion som f.eks. Saudia Arabia.


#20

Esme sa for siden:

Jeg vet heller ikke om jeg forstår spørsmålet, men mener at menneskerettighetene, barnekonvesjonen og prinsipper om at alle er like mye verd, og at man skal ha ytringsfrihet, skal vinne dersom disse er i konflikt med religionsutøvelse.

Derfor er jeg feks totalt mot omskjæring, også av gutter.


#21

Lisa sa for siden:

Ja, omskjæring av guttebarn er jo et veldig godt eksempel. Om denne praksisen ikke skulle være lovlig innenfor religionsfrihet ville f.eks. ingen jøder kunne leve i Europa hørte jeg Forstander av Mosaiske Trossamfunn si nylig. Så her er det nok mange hensyn som veier tungt, ingen europeiske land har forbud mot omskjæring på guttebarn så vidt jeg vet.
Veldig spesielt også at leger ikke får rett til å reservere seg, den debatt ble erklært død veldig raskt synes jeg.

I Storbritannia står religionsfriheten veldig høyt. Foreldre kan ta ut barna sine av obligatorisk skolegang på grunnlag av at curriculum inneholder "sannheter" som taler mot deres tro, eller det kan ha med andre hensyn å gjøre som f.eks. kjønn. Svært problematisk.


#22

Katta sa for siden:

Spørsmålet er hva man da legger i religionsfrihet, ytringsfrihet, likestilling og frihet til å bli glad i hvem man vil. Man støter borti en relativt stor kulturforskjell mellom nordvesteuropa og resten av verden her, og det er om religion er noe som foregår inne i hodet og er en privatsak eller om det er noe som griper inn i hele livet, samfunnet og i den enkeltes levesett. Jeg har inntrykk av at det er relativt vanlig i vår del av verden å tenke på religionsfrihet som tankefrihet omtrent, og ikke nødvendigvis frihet til å utøve den religion man ønsker. Da vil ganske mange komme med tillegget "så lenge det ikke affiserer andre mennesker". På samme måte er ytringsfriheten problematisk fordi den nødvendigvis må ha visse grenser, og det er ikke helt universelle oppfatninger om hvor disse grensene går. Individets frihet står sterkt i vår del av verden, kanskje kan den gjøre det fordi vi ikke er avhengige av familien og lokalsamfunnet på samme måte som i endel andre kulturer? Det er ikke krise om datter i familien gifter seg med sønnen til erkerivalen fordi man i høyden må samarbeide om konfirmasjonen til barnebarna, man er ikke forventet å skulle drive forretninger sammen på daglig basis.


#23

elg sa for siden:

Men hva gjør man når disse kulturforskjellene møtes her? Bør man da gjøre noe for å påvirke slik at våre verdier blir hensyntatt eller skal våre verdier endres? Eller skal man ha flere sett med verdier her?


#24

Lisa sa for siden:

Men kan du konkretisere det du mener utover de eksemplene som er gjort i forhold til religiøse skikker? Det er jo et felles lovverk vi alle forholder oss til? Innenfor det så er vi jo alle mennesker forskjellige, med ulik kultur. Der jeg kommer fra i Norge har folk en annen kultur en hva man har her jeg bor i Oslo osv. Hvis du tenker på større ting som f.eks. tanken om likeverd mellom kvinner og menn så er jo det nedfelt i loven at kjønn likebehandles. Alle som bor i Norge må følge norske lover, osv.

Kan du gi noen konkrete eksempler på hvordan dine verdier ikke blir tatt hensyn til (hvis det er det du mener?) Eller aspekter ved "våre" verdier du føler ikke ivaretas?


#25

elg sa for siden:

Det jeg tenker på ift religionsfrihet er at det er grupper av mennesker som ser ned på de som ikke tilhører deres religion. Man er altså mindre verdt som menneske fordi man er vantro.

I forhold til likestilling er det grupper av mennesker hvor menn ikke hilser på et annet menneske fordi det er en kvinne. Det er også grupper av mennesker som ikke respekterer / hører på overordnede som er av feil kjønn.

Dette er bare noen eksempler på situasjoner hvor jeg føler at religiøse / kulturelle verdier blir sett på som viktigere enn det jeg ser på som overordnede verdier.


#26

Katta sa for siden:

Hva mener du med å være mindre verdt fordi man ikke tilhører samme religion? Da griper du inn i hva folk tenker også, ikke bare i det de ytrer eller gjør? (Har du forresten noe konkret eksempel på noen som mener folk har ulik verdi)? Et sånt forsøk på å endre tankesett må vel da også ramme de som mener at folk som i vårt samfunn tilhører en religion er dumme/mindre reflekterte?

Jeg tror ikke man kan kreve at folk skal tenke på en gitt måte, men man kan kreve av folk at de følger norsk lov. Og grove tilfeller vil nødvendigvis rammes av norsk lov. Og så får man selv ta konsekvensene av eventuelle kvinnefiendtlige holdninger tenker jeg. Kan man ikke ekspederes av en kvinne får man heller slippe å få service.


#27

Lisa sa for siden:

Ja, ok. Da er vi jo innenfor rammene av religiøs tolkning igjen med de eksemplene du never. Jeg tror ikke noen av disse eksemplene er så store at de truer norske verdier om likestilling hvis det er det som bekymrer deg. Det er bare hvis det blir et visst antall (kritisk masse) at det i seg selv kan utgjøre en "trussel", eller hvis problemet blir så stort i omfang at eksisterende praksis tilpasses på en "uheldig" måte som tar hensyn.

Det foregår en kontinuerlig forhandling og dialog i arbeidslivet hvor disse tingene skjer i praksis. I det store og hele går det forbausende greit, problemer tas opp når og hvor de forekommer. Alle må forholde seg til sjefen sin, selv om man skulle ha et forskrudd kvinnesyn. Det å ikke håndhilse ved jeg har vært et problem noen steder, det har blitt tatt opp og stort sett løser det seg ved dialog.

I forhold til det du sier om å se ned på mennesker som ikke tilhører samme tro. Er det noe du synes er utbredt eller noe som er et stort problem i Norge i dag? I så fall - hvordan påvirker det deg? Hva sier disse menneskene til deg?
Jeg mener ikke å være spydig. Men jeg har barn på en skole med stor andel muslimske barn og et veldig stort nettverk av muslimske venner. Mange av de er svært troende og har masse tanker jeg synes er totalt utenfor min "forståelse" men jeg har aldri følt at de har sett "ned" på meg .....

Igjen spør jeg om nyanser, fordi du får det ut til å høres ut som et stort og omfattende problem.


#28

Lisa sa for siden:

Du jobber jo i helsevesenet Katta. Dere er jo en sektor med veldig mange mennesker ansatt med muslimsk bakgrunn. Er problemet med å ikke håndhilse utbredt? Opplever du ofte at pasienter ikke ser deg i øynene, tar deg i hånda, eller hører på hva du har å si fordi du er kvinne?


#29

Tallulah sa for siden:

Det er jo ikke bare religiøs tro som får folk til å se ned på hverandre. Det ksn være utdannelsesnivå, bosted eller politisk tilhørighet også, for eksempel. Akkurat nå er vel FrP en større trussel mot det vi har ansett som felles verdigrunnlag i Norge, enn religion. :knegg:


#30

Lisa sa for siden:

Ja, jeg innrømmer gjerne at jeg har noen "utfordringer" med visse miljøer uten at det har noe som helst med religion å gjøre. :knegg:


#31

Esme sa for siden:

Nå spurte du Katta da, men siden vi jobber på samme sykehus så svarer jeg også.

Nei. Det er ikke noe stort problem, fordi de aller fleste som kommer fra kulturer hvor man ser ned på kvinner, er som oftest sterkt hierarkiske. Tross alt, Benazir Bhutto og Indira Gandhi ble presidenter før noen fransk kvinne eller amerikansk kvinne ble det.
Så de fleste innvandrere fra fattige land, de kødder ikke med norske kvinnelige leger som er 10 cm høyere enn dem. Vi står laaangt over dem i hierarkiet. Er min personlige erfaring.


#32

Lisa sa for siden:

Takk for svar. Og jeg synes det er viktig å få frem disse erfaringene fra de/dere som har direkte erfaring med disse påståtte problemene. Jeg er så lei av populistisk fjas om at dette er utbredte problemer. Ja, hvis de er det så er det definitivt et problem. Men helsesektoren er vel den arbeidsplassen som ansetter flest folk med ulik bakgrunn, og dere er i direkte kontakt med publikum hele tiden så grunnlaget for å si om dette er et utbredt problem eller ikke er meget godt.


#33

Lykken sa for siden:

Min søsters barn møtte ihvertfall tvilsomme holdninger første dagene på skolen, ble kalt møkkete blondiner av gutten på pulten ved siden av i ulike varianter. Lite hyggelig første skoleuke, kan man si. Så kan man lure på hvor den holdningen kom fra. Det er vel å se ned på, evnt motsatt rasisme.


#34

Katta sa for siden:

Nei, det er et problem jeg har hørt om, men ikke har møtt på selv. Det er kulturelle utfordringer, men de ligger på et annet plan. (at man ikke skal blottelegge at man ikke forstår for eksempel. Eller at man rett og slett ikke har felles språk for hvordan man skal beskrive verden.).
Kvinner som ikke vil ha mannlig lege er et større praktisk problem i hverdagen.


#35

Lisa sa for siden:

Akkurat dette har jo hatt tråder om her inne nylig og snakket om. Jeg hadde selv en tråd for ikke så veldig lenge siden om språkbruk på vår egen skole med spørsmål om hvordan jeg skulle ta opp dette i FAU. Det var også en annen tråd her for ikke lenge siden om "skitten blondine", og hvilke "tankesett" som ligger bak når barn bruker disse ordene. Her er det nok godt grunnlag for å se på hvilke rolle, hvis noen, religiøs tro kan ha fremfor rasisme, som handler jo handler om rase (som jeg tror er helt irrelevant).


#36

Lisa sa for siden:

Det er jo et godt eksempel på noe som må være et forholdsvis stort problem (eller kan bli det). Og hva gjør man da? Tilrettelegger for ønsket/kravet så langt det lar seg gjøre eller gir beskjed om at det dessverre ikke er mulig?


#37

Pelle sa for siden:

Tross alt, Benazir Bhutto og Indira Gandhi ble presidenter før noen fransk kvinne eller amerikansk kvinne ble det.[/QUOTE]

...men begge ble det i kraft av sine mannlige slektninger/arv/familie. (Men bedre en ingen kvinneligleder)


#38

Katta sa for siden:

Dette gjelder forsåvidt også endel etnisk norske kvinner. Man tilrettelegger om det lar seg gjøre.


#39

Esme sa for siden:

...men begge ble det i kraft av sine mannlige slektninger/arv/familie. (Men bedre en ingen kvinneligleder)[/quote]

Absolutt. Men det viser at kaste/klasse faktisk kan trumfe kjønn. For det hadde vært enda mer usannsynlig at noen fra lav klasse hadde blitt president.

Jeg har forøvrig ingen illusjoner om at menn fra disse områdene har noe spesielt respekt for kvinner altså. Men jeg er mer lege enn kvinne i disse relasjonene og det ene trumfer det andre.


#40

elg sa for siden:

Så hva gjør man med disse utfordringene? Skal man bare se på at de kommer, eller skal man begynne å jobbe med disse miljøene for å få dem til å erkjenne at vi i Norge har noen verdier som er uavhengig av religion?

Jeg savner at dette debatteres i pressen og at man utfordrer de religiøse miljøene når det gjelder slike problemstillinger.


#41

elg sa for siden:

Jeg tenker da på at en del muslimer refererer til oss som vantro og at vi som ikke er muslimer ikke har noen verdi.


#42

Katta sa for siden:

Hm ok. Nå ska jeg ikke flisespikke på "endel muslimer" her, for jeg antar at du også vet at dette ikke er gjengs.

Men jeg tenker at det er lovverket som skal ta seg av dette. Vi kan ikke endre det som foregår inni hodene til folk utover å stille oss bak menneskerettigheter og lære barna våre fra de er født at alle er like mye verdt og har de samme rettighetene - fordi vi alle er mennesker. Og ikke bli naive nok til at vi tillater ghettodannelse i for stor grad slik at barn ikke kommer i kontakt med storsamfunnet.


#43

Esme sa for siden:

Jeg tror at kulturen vår ikke er i fare. De aller aller fleste ønsker å bo i land hvor man kan si hva man vil, ha den religionen man vil. Men det er noen som raser mot det, fordi de ikke føler seg inkludert.

Jeg tror at vi må holde beinhardt på våre verdier som skiller oss fra despotsamfunn, som demokrati, kamp mot korrupsjon, likhet uavhengig av kjønn og rase (og skjerpe oss på fordommer) og la være å bli hatske og rasisitiske og så må vi la de moderate muslimene ta kampen mot ekstremistene.

Det er mye mer lurt det, i tillegg til å være mer moralsk riktig. For om vi går til krig mot muslimer under ett, så blir det bare ufred. Men de aller fleste muslimer liker frihet. Og da må de også stå opp for den. Men det viktigste vi må gjøre er å holde hardt på ytringsfrihet og likhet. Det er vårt forsvar for disse verdiene, å etterleve dem.


#44

Meissa sa for siden:

Jeg synes det egentlig snakkes ganske mye om hvordan man skal bekjempe ekstremisme, men det finnes vel foreløpig lite forskning på hva som fører til at slike miljøer vokser og hva man bør gjøre for å bekjempe det.

Jeg er imidlertid ganske sikker på at det er viktig å skille på ekstremister og andre, hvis ikke vil hatet på begge sider øke. Jeg møter mange muslimer i min jobb og opplever ikke at jeg er mindreverdig. De er utelukkende hyggelige mennensker som deler av seg selv, er blide og arbeidsomme.


#45

elg sa for siden:

Forstår jeg deg riktig at det eneste vi kan gjøre er å gå foran som gode eksempler? Er det ingen som kan gå i dialog med de moderate muslimene for å diskutere disse problemstillingene med dem?

Jeg ser ikke noe behov for å gå i krig med noen, men jeg er veldig tilhenger av at alle blir møtt med de samme forventninger når det gjelder hvordan man forholder seg til andre mennesker.


#46

Lisa sa for siden:

Jeg blir litt matt av slike uttalelser. Gjør vi så mye annet i Norge en å diskutere problemer med innvandring og da særlig muslimer? Hvis det er en gruppe som må finne seg i at det er x antall debatter i media pågående kontinuerlig som påpeker problemer med de så er det jo nettopp muslimer? Jeg jobber mye med integrering og det er jo gud-vet-hvor-mange offentlige ansatte i Norge per innvandrer. Fra introduksjonskurs hvor norske verdier er sentralt til absolutt alle ufattelige integreringstiltak.

Så spør jeg igjen, hvilke konkrete eksempler har du som gjør at dette er et problem for "oss" i hverdagen? Du snakker jo som om dette er problemer på en stor skala.

Hvilke forventninger er det disse folkene ikke må forholde seg til som de da ikke gjør? Kan du ikke være litt mer spesifikk?


#47

Lisa sa for siden:

Men de religiøse miljøene jobber jo med disse sakene hele tiden? De gjør jo knapt annet.

Og disse ekstremistene er jo like fjernt og fremmed for vanlige muslimer som de er for oss? Det bor ei dame fra Iraq i blokken vår og hun banker stadig på fordi hun er så redd IS soldatene skal innta Bagdad hvor moren hennes her. Hun snakker om hvor syke og perverterte disse ekstremistene er i hodet sitt, og hva de gjør med religionen hennes. Det er helt grusomt å se hvordan hun har det og denne frykten hun har lever med.

Vi må ikke glemme hvem som er ofrene her på daglig basis, det skjer helt grusomme ting som er helt utenfor hva vi engang kan innbille oss. Det føles helt absurd at muslimer holdes kollektivt ansvarlig for det som skjer nå de selv er de som lider mest av denne ideologiske krigen som foregår der ute.


#48

Meissa sa for siden:

Ja, men ingen sier vel at vi ikke skal ha forventninger til dem. Jeg forventer jo at de behandler meg med respekt og må si ifra om jeg ikke opplever det, men ingen kan vel tvinge dem til å tenke de riktige tankene? I såfall er det ganske mange andre jeg også vil tvinge! Vaksinemotstandere for eksempel, kvakksalvere, vigridfolk, enkelte frpere - eneste våpnet jeg har mot sånne er å slette de fra facebook-vennelista.

Jeg synes egentlig at det er litt synd at du fokuserer på fundamentalister. Det er jo nokså få av dem. Jeg er mye mer redd for alle de holdningene jeg ser i debattfeltene som kommer fra etniske nordmenn som har alt, men som alikevel hater innvandrere og sier det høyt. Etniske nordmenn som rett og slett ikke evner å ta inn over seg at de menneskene som sitter på asylmottak eller på båter i middelhavet ikke skiller seg nevneverdig fra dem selv. Anundsen som bruker et hvert smutthull til å sende barnefamilier ut av landet, hat, hat, hat som selvfølgelig møtes med avmakt og etter hvert enda mer hat.

Det virker som om det er så lett å miste mennesket ut av syne. Som om de er noe annet, noen fremmede som ikke angår oss.


#49

elg sa for siden:

Her er noen eksempler.
Hvis min far eller bror nekter meg å gifte meg med en person fra en annen kultur så er de rasister. Imamer står frem i avisene og sier at pakistanere kun skal gifte seg med andre pakistanere. Hvorfor er dette helt OK?

Hvis vi snakker nedsettende om personer med en annen kulturell bakgrunn er vi rasister. Som vi har sett av andre tråder her så er det ingen som gjør noe med de som kaller norske barn for skitne blondiner. Det samme gjelder kalling av norske damer for horer bare fordi de kler seg annerledes enn det som deres religion sier. Hvorfor kan de snakke nedsettende til oss?

Hvorfor er det OK at fremmedkulturelle nekter å ta sine kvinnelige lærere i hånda når timen starter slik alle de andre elevene må?

Hvorfor er det OK at fremmedkulturelle elever snakker nedsettende om jøder?

Hvorfor er vi så redde for å bli kalt rasister at vi ikke tør å påpeke oppførsel hos fremmedkulturelle som vi hadde påpekt om en etnisk nordmann hadde gjort det samme?

Jeg tror at man ved å få mer felles verdier hadde løst disse problemene. Min mening er at dette er en endring som må komme innenfra de religiøse miljøene ved at man har dialog med disse.


#50

Lisa sa for siden:

Amen.

Egentlig burde jeg holde meg langt unna slike diskusjoner for jeg føler det er så lett å bli usaklig. Og det mener jeg virkelig ikke.

Men i det store bilde så blir så mange revet med av mediafrenzy og glemmer helt hvem som lever med dette terrorvelde på daglig basis. Land eller land har blitt invadert i krigen mot terror, se hvilket helvete bombingen av Libya skapte, Middelhavet er en gravlplass av døde og vi ser nå et bilde utvikler seg som vi vel ikke aner omfanget av.

Alt henger sammen med alt. Disse sinte unge guttene på gatene i Europa er født og oppvokst her men de er alle hjernevasket og reiser for å kjempe en felles krig. Det er så utrolig komplisert og midt oppe i alt dette så ender man nok igjen opp ved å sidestille vanlige muslimske borgere opp mot disse ekstremistene som tross alt er en marginalisert gruppe.


#51

Lisa sa for siden:

Men det er vel ingen av disse tingene som er ok?

Du leser vel aviser? Du ser vel at disse "fremmedkulturelle" (hvem er fremmedkulturelle forresten?) får ganske så mye oppmerksomhet i media?


#52

Katta sa for siden:

Dette dreier seg ikke om religiøse verdier og andre verdier, det er adferd som er på trynet og at man ikke tør ta i det av frykt for å krenke noen. Denne frykten for å krenke noen tror jeg vi må til livs.


#53

elg sa for siden:

Men har ikke dette også noe med verdier å gjøre? Hadde likestilling og religionsfrihet vært verdier som ble delt av alle så hadde man vel ikke sett slik adferd?

Jeg tror ikke at storsamfunnet stadig påpeker dette vil hjelpe noe. Min mening er at dette må komme innenfra de ulike miljøene og jeg skulle gjerne ha sett at dette var mer i fokus.


#54

Katta sa for siden:

Ja, jeg er enig med deg i at de liberale miljøene må jobbe på lag, men det gjør de jo også. Det jeg imidlertid ikke tror man kan forvente er at folk endrer standpunkt veldig fort etter å ha flyttet til et nytt land. Bare tenk selv om du skulle flyttet til en annen del av verden, du hadde ikke endret syndspunkt på grunnleggende verdier over natten du heller.

Men jeg tror vi må bli kvitt noe av rasismestempelfrykten. Rasisme må forbeholdes virkelig rasisme og ellers må det være lov til å påpeke gruppesammenhenger der de finnes. Og jobbe med å bli kvitt dem. Slik man blant annet gjør med omskjæring av jenter, det er ikke noe vits i å jobbe med dette i miljøer som ikke driver med det.


#55

Meissa sa for siden:

men, dette er i fokus? Jeg nevnte Islamsk råd tidligere i tråden. Du kan lese mer her: www.irn.no/dialog


#56

elg sa for siden:

Så vidt jeg kan se har de ikke hatt møter siden 2012 så det kan ikke være veldig i fokus?


#57

Lisa sa for siden:

Nå vet jeg ikke hvor du bor i Norge men bare her i Oslo er det jo utrolig mange organisasjoner som jobber med dette i det daglige. Tusenvis av mennesker legger utrolig mye i dette arbeidet og det meste av det kommer "innenfra". Det er nå også forholdsvis store tenke-tanker som LIM og Minotenk som får mye plass i media.

Jeg er helt enig i at dette arbeidet må komme innenfra og alle aspekter ved kulturer som er kritikkverdige bekjempes også best innenfra. Vet du for eksempel hvem Ulrik Imitaz Rolfsen er? Han er en filmskaper som stadig jobber med problemer innenfor det pakistanske miljøet og han har mange med seg som ikke er så synlige i media.

Når jeg ser på tallene over vold mot kvinner i Norge og ser hvor stort og utbredt det er så tenker jeg ikke det i kontekst av "verdier". Jeg ser på det som et problem ut fra kjønn og makt. Jeg tror det kan være nyttig noen ganger å ikke generalisere og sette folk i bås, eller i kategorier som fremmedgjør de yttligere. Er folk født og oppvokst i Norge er det et kjedsomt liv å bli omtalt som "fremmedkulturell" eller automatisk tatt for å være imot likestilling. De eksemplene du never er ting som det jobbes med MYE og jeg synes det er utrolig mye fokus på det i media hele tiden.


#58

elg sa for siden:

Det er fokus på dette sett fra storsamfunnet sin side, men jeg kan ikke si at jeg har sett mange imamer eller andre religiøse ledere snakke om hvordan de jobber med dette i sine miljøer. Sannsynligvis skjer det mye mer enn det vi ser i pressen, men det hadde vært nyttig om dette kom mer frem.

Jeg har hørt om de personene du nevner, og så vidt jeg har fått med meg har de fått mye støtte i storsamfunnet men mye motbør hos sine "egne".


#59

Lisa sa for siden:

Ja hvis det du mener er at religiøse ledere skal komme mer frem i media så kan jeg være enig med deg men slik jeg oppfattet det så spurte du om hvorfor det ikke er debatt om disse tingene. For det er det jo hele tiden. Men dessverre er de ofte "importerte" imamer med dårlige språkkunnskaper og ikke de mest medievennlige personene. Men fokuset er der og det legges utrolig mye arbeid i dette på grunnplan som ofte er frivillig og som ingen i media snakker om. Media har jo også sine egne talspersoner som de bruker opp og opp igjen uten at nødvendigvis er en "godkjent" talsperson for miljøet de liksom skal representere. Det er mange stemmer der ute som aldri slipper til dessverre.


#60

Katta sa for siden:

Det er dette arbeidet innenfra som er viktigst tenker jeg, men det er nok som flere har nevnt den siste tiden også viktig å prøve å få disse imamene til å si de magiske ordene, fordi de har så stor makt.

Derimot tror jeg spørsmålet som er overskrift på denne tråden blir feil i seg selv. Fordi man skal være veldig vestlig anlagt i hodet for å ikke svare blankt nei på det spørsmålet. Det er viktig å kommunisere med de riktige ordene tenker jeg. Ikke definere verdiene som viktigere enn religionen, men som viktige også innenfor religionen. Så får lovverket ta seg av resten, og vi må våge å slå ned på adferd som virkelig ikke er grei.


#61

Tallulah sa for siden:

Ah, så du mener muslimer? Kunne du ikke bare skrevet det da? Og bare så du vet det; det finnes enorme mengder "fremmedkulturelle" som ikke er muslimer, og det finnes enorme mengder muslimer som ikke forfekter verdiene du tillegger dem.

I Norge sørger man for å spre våre verdier gjennom læreplanen for eksempel. Ett mål der er å utvikle barn og unge til å bli demokratiske borgere. De lærer om det norske lovverket, man snakker etikk, likestilling og moral. Man lærer at alle har lov til å ytre sin mening, uansett, men man har også lov til å ytre sin motmening. Vi har et lovverk som beskytter våre verdier. Vi har presse som videreformidler meninger og motmeninger, vi har anledning til å demonstrere og vi kan stemme.

Men man kan ikke tvinge noen til å inneha et verdisett, da er vi Nord-Korea. I jobben med å overbevise noen om at vårt verdisett er riktig er det også viktig at vi inkluderer, ikke bare kritiserer. Integrering er en two way street. Vi må også sørge for at stemmene innenfor et miljø som kritiserer det vi mener bryter med våre verdier blir synlige og heiet frem. Og vi må jobbe med egne fordommer.


#62

Zulu sa for siden:

Den massive oss-og-dem-kommunikasjonen i elg sine innlegg gave her away allerede på første side. :knegg:

For øvrig leste jeg akkurat dette oppslaget i DN hvor Dansk Islamsk Råd uttaler seg i forbindelse med terrorangrepene i København. Det var klar og tydelig tale fra en islamsk leder i Danmark.

Veggen bak ham er dekorert med sitater fra Koranen, samfunnsdebattanter og danske politikere. I øverste hjørne står et kontroversielt sitat fra politikeren Pia Kjærsgaard i Dansk Folkeparti, kjent for sin restriktive innvandringspolitikk. I sitatet, som ble gjengitt i Jyllands-Posten i 2011, hevder hun at muslimer som praktiserer islam følger enn annen lovgivning enn den som er i Danmark. De islamkritiske sitatene er ikke tenkt som en provokasjon, forklarer Jehad al-Farra.
– Vi tror på ytringsfrihet. Vi har ikke noe imot kritikk og diskusjoner, og sitatveggen skal være en påminnelse om at vi kan tåle det. Selv Pia Kjærsgaard respekterer vi som et menneske og en medborger med en mening, sier han.
Hamad Bin Khalifa-moskeen har valgt en moderat linje og tolkning av islam, som al-Farra mener passer til danske forhold. For å understreke nytenkningen av islam, henger det danske flagget i flaggstangen utenfor moskeen – selv om det har et kors i seg
– Det finnes enkelte fundamentalistiske muslimer som ikke liker vår linje, men vi er ikke redde for å vise vår kjærlighet til Danmark. Vi er danske, og flagget er et symbol på vår lojalitet til landet vårt. Vi isolerer oss ikke, sier Jehad al-Farra.

www.dn.no/nyheter/politikkSamfunn/2015/02/15/2052/Terrorangrepet-i-Kbenhavn/-kynisk-terrorhandling


#63

Tallulah sa for siden:

Joda, fordommene lå tykt, men da får man søren meg stå for dem også, syns jeg.


#64

Fakta sa for siden:

Norge er ikke et demokratisk samfunn. Norge er et Parlamentarisk samfunn. Et Parlamentarisk samfunn er et samfunn hvor kongen deler makten sin med politikerne og domstolen. Har dere lest grunnloven så handler denne loven om å begrense kongens makt. Denne grunnloven handler ikke om folket. Grunnloven i Norge handler om en konge som får sin makt begrenset av adelsmenn [politikere/eidsvollsmenn].

Demokrati ble oppfunnet i Athen. I et demokratisk samfunn finnes det ingen Konger, Presidenter og Statsministere. Det er kun folket som styrer politikken. Så hvordan kan jeg bevise at Europa og USA ikke har demokrati. Vel jeg kan ta USA som eksempel da.

Styreformen i USA er en republikk og ikke demokrati. Alle som tror at USA er et demokratisk land har blitt hjernevasket av politikerne. Hvorfor er USA en republikk? Jo fordi Plato oppfant Republikk systemet. Plato var en motstander av demokrati systemet. PLATO hatet demokrati fordi demokratiet drepte SOKRATES. USA er en republikk som følger ideologien til PLATO. Plato var en motstander av demokratiet. Alle som tror at Norge og USA er et demokratisk land har blitt hjernevasket av politikerne i Norge.

Plato oppfant republikken. Plato var motstander av demokrati. USA er en republikk og Norge er parlamentarisme. Det finnes ingen demokrati i vesten. en.wikipedia.org/wiki/The_Republic_%28Plato%29

Til og med grunnleggerne i USA var demokrati motstandere. USA er en republikk og ikke demokrati. Det finnes ingen demokrati i vesten og det finnes ingen demokrati i USA. USA følger ideologien til Plato og Plato HATER DEMOKRATI.
USA har alltid vært en Republikk med Plato ideologi og har aldri vært demokratisk.

(Kilde: youtube.com)
)


#65

Teofelia sa for siden:

Definisjonen på et demokrati er et flertallsstyre. Både Norge og USA er selvsagt demokratier

Fra Bokmålsordboka:

Forøvrig velkommen til forumet. :)


#66

Teofelia sa for siden:

Men så klart, det er jo mulig at både Bokmålsordboka og jeg er hjernevasket av politikerne i Norge. :nemlig:


#67

Lenam sa for siden:

:rofl:

Også med nicket Fakta da gitt.


#68

Fakta sa for siden:

Feil demokrati er ikke flertallstyre. Demokrati er folkestyre.
Gang på gang har professorene i USA sagt at USA er en republikk.
Gang på gang blir folk hjernevasket av å tro at demokrati er flertallstyre.
Professorene I USA har i 100 år sagt at USA ikke er demokrati. Det ville vært klokt å høre på dem istedenfor politikerne.

Folkestyre innebærer at folket stemmer over politikken i flertall på hvert eneste beslutning. I Norge har vi ikke folkestyre. Representativt statsminister er ikke folkestyre, men denne styreformen kalles for parlamentarisme. I USA har de en President som representerer befolkningen. Denne styreformen kalles for REPUBLIKK. Finnes ikke noe demokrati i Norge og finnes ingen demokrati i USA.

www.youtube.com/watch?v=GBdk5n68gdM

www.youtube.com/watch?v=ewJyuXSW5nA


#69

Teofelia sa for siden:

Nå er det faktisk slik at det er Bokmålsordboka som har definisjonsmakten over ords betydning i Norge, ikke politikerne, så når det står i Bokmålsordboka at demokrati betyr flertallsstyre, så er det det ordet betyr på norsk, helt uavhengig av hva politikere eller tilfeldige ukjente på internett måtte mene om saken.


#70

Fakta sa for siden:

Demokrati
Flertallstyre der befolkningen bestemmer om lover er et demokratisk samfunn. I et demokratisk samfunn eksisterer det ingen grunnlov, statsminister, presidenter og konger. Flertallstyret har absolutt makt og det eksisterer ingen opposisjonspartier som begrenser makten til hverandre.

Parlamentarisme i Norge
Flerstallstyre der befolkningen stemmer over en statsminister kalles for parlamentarisme. I parlamentarisme begrenses kongens makt gjennom grunnloven. Makten til kongen blir delt med politikere og domstolen. Statsministerens makt blir begrenset av opposisjons partiene og gjennom kommunevalg. Noen kommuner styres av Arbeiderpartiet osv. Slik begrenses makten til Erna Solberg som statsminister i 2015. Norge er parlamentarisme og ikke demokrati. Makten til kongen blir begrenset av politikerne og grunnloven. Politikerne får sin makt begrenset av motstandspartier. I et demokratisk samfunn finnes det ingen motstandspartier som begrenser hverandres makt.

Republikk i USA
USA er et republikk der makten deles mellom Republikaner og Demokrater. Disse 2 opposisjonspartiene hindrer at presidenten får for mye makt. Hvis det er en republikansk president som vinner makten så vil det finnes demokrater i senatet som hindrer at president får for mye makt. I en republikk finnes det ingen konger. Grunnloven begrenser makten til politikerne.

I USA får innbyggerne lov til å bære våpen i tilfelle politikerne blir diktatorer. Grunnloven i USA gir innbyggerne rett til å bekjempe presidenten og politikernes tyranny når politikerne ikke lenger jobber for folket. Våpenloven i USA eksisterer slik at innbyggerne i landet kan bekjempe politikerne.


#71

Esme sa for siden:

Jeg lurer på hva du egentlig diskuterer? Ønsker du å endre styreformen i Norge? Og til hva?


#72

Fakta sa for siden:

Jeg har ikke lyst til å endre noenting. Mitt poeng er at ordet demokrati har blitt misbrukt av politikerne. Norge er parlamentarisme og ikke demokrati.

no.wikipedia.org/wiki/Stortinget

Ordet demokrati har blitt misbrukt av politikerne. Ingen demokrati i Norge, men kun parlamentarisme. Ingen demokrati i USA, men kun republikk. Jo flere mennesker som tror at vesten er et demokrati. Jo lettere blir det for politikerne å få mer makt over folket. Til slutt kommer parlamentarismen i Norge til å dø ut før eller senere. Så lenge Norges befolkningen tror at Norge er et demokrati.

Hadde Norge vært et demokratisk samfunn. Så ville vi ikke ha solgt masse våpen til Saudi Arabia som dreper og halshugger mennesker hver eneste dag. Norge er parlamentarisk samfunn og derfor kan politikerne selge våpen til diktatorer. Selv om flertallet av befolkningen i Norge er imot diktatorer. Så kan politikerne fortsatt selge våpen til diktatorer fordi Norge er et parlamentarisk samfunn og ikke demokratisk. I Saudi Arabia blir mennesker undertrykt, kvinner har ingen rettigheter og mennesker blir halshogd hver eneste dag.

Tror du at flertallet av Norges sivile befolkning aksepterer at Norge som nasjon selger masse våpen til diktator stater???
Derfor er Norge et parlamentarisk samfunn. Dette innebærer at politikerne ikke trenger å høre på flertallet av Norges sivilbefolkning.
Politikerne kan være imot befolkningens vilje og trenger ikke å jobbe for folket.

www.nrk.no/norge/norsk-vapenpraksis-fortsetter-1.11568766

Regimer som ikke burde styrkes militært blir det likevel med norsk våpeneksport. Det at vi kan selge krigsmateriell til Saudi-Arabia gir ikke mye mening når vi skal fremstå som en fredsnasjon, sier Alexander Harang, leder i Norges Fredslag, til NRK.


#73

Esme sa for siden:

Det er en semantikkdiskusjon du vil ha altså, ok.

Det er vel kanskje vel så riktig at vi har et parlamentarisk demokrati, siden representantene er folkevalgte.

Jeg tenker det er et greit styringssystem dersom oppmøteprosenten er høy nok og lobbyvirksomheten blir kontrollert. Jeg mener at topartisystemet i USA er et større problem enn parlamentarismen.
Et sant fokestyre hvor alle skulle stemme over alle små spørsmål er neppe gjennomførbart, fordi det hadde for ofte blitt flertallsdiktatur eller at man hadde tid til alle folkeavstemningene.


#74

noen sa for siden:

Det du påstår jo bare tull, Fakta. Det finnes mange former for demokrati, f.eks. indirekte demokrati som vi har i Norge. Jeg foreslår at du leser f.eks. "Demokrati. Ideer og organisering" av Bjørn Erik Rasch.


#75

oslo78 sa for siden:

Skriver inni sitatet fra elg:
Her er noen eksempler.
Hvis min far eller bror nekter meg å gifte meg med en person fra en annen kultur så er de rasister. Imamer står frem i avisene og sier at pakistanere kun skal gifte seg med andre pakistanere. Hvorfor er dette helt OK? Jeg synes ikke det er ok.

Hvis vi snakker nedsettende om personer med en annen kulturell bakgrunn er vi rasister. Som vi har sett av andre tråder her så er det ingen som gjør noe med de som kaller norske barn for skitne blondiner. Det samme gjelder kalling av norske damer for horer bare fordi de kler seg annerledes enn det som deres religion sier. Hvorfor kan de snakke nedsettende til oss?Vi jobber like mye på skolen hvis noen blir kalt skitne blondiner som hvis noen blir kalt nigger.

Hvorfor er det OK at fremmedkulturelle nekter å ta sine kvinnelige lærere i hånda når timen starter slik alle de andre elevene må? Dette har jeg faktisk opplevd og syntes det var skremmende at det var helt "vanlig moderate" muslimske fedre som frontet dette.

Hvorfor er det OK at fremmedkulturelle elever snakker nedsettende om jøder? Ikke ok - noen vei.

Hvorfor er vi så redde for å bli kalt rasister at vi ikke tør å påpeke oppførsel hos fremmedkulturelle som vi hadde påpekt om en etnisk nordmann hadde gjort det samme? Dette er faktisk et poeng noen ganger. Religion og rase kan ikke brukes som unnskyldning for oppførsel vi ellers ikke hadde akseptert.

Jeg tror at man ved å få mer felles verdier hadde løst disse problemene. Min mening er at dette er en endring som må komme innenfra de religiøse miljøene ved at man har dialog med disse.


#76

Lenam sa for siden:

Jeg kjenner at du kunne like godt startet denne tråden med "Jeg er ikke rasist, men...." :himle:


#77

elg sa for siden:

Jeg forstår ikke helt denne. Er det rasisme å kreve at alle forholder seg til verdier som er viktige for oss?


#78

Lenam sa for siden:

Nei å kreve at alle forholder seg til samme verdier som "oss" ville være å gå helt på tvers av religionsfrihet og yttringsfrihet.

Men å antyde at muslimer har verdier som ikke passer inn i Norge er i grunn ganske rasistisk.


#79

elg sa for siden:

Mener du det er helt ok at muslimer ser på oss som vantro og diskriminerer kvinner og homofile?

Jeg forstår ikke at jeg er rasist som mener at alle mennesker har evne til å respektere andres tro og legning. Min mening er at det er mer rasistisk å mene at muslimer ikke har denne evnen til å respektere andre.


#80

Lenam sa for siden:

Poenget at du med det du skriver ilegger alle muslimer holdninger og verdier de slett ikke har.


#81

Katta sa for siden:

At noen ser på meg som vantro er helt greit. At noen diskriminerer meg eller ikke behandler meg pent er ikke greit. Men jeg mener du skyter feil når du angriper muslimer. Det er nemlig ganske mange fornuftige muslimer der ute, jeg jobber sammen med flere. De mener det samme som meg om diskriminering og ekstremisme og har erfaringer jeg er glad jeg slipper å ha. Du fremstår i denne tråden som en som har omtrent like greie holdninger som de du ønsker å bekjempe.

Men for å svare på HI: Nei, jeg tror ikke du kan presse noen til adoptere holdninger de opplever går på tvers av religion. Derimot er det endel adferd som ikke er akseptabel i dette landet og det gjelder selvfølgelig alle, og tradisjonen i dette samfunnet er nok at vi er i overkant forståelsesfulle når det ligger annen kultur eller religion bak. Men skal man ha noe håp om å endre grunnholdninger som folk opplever at er betinget i religion (selv om det egentlig har mest med kultur å gjøre) krever det endel kunnskap om hvor slike holdninger kommer fra og tydelig dialog tror jeg. Det er ikke mer vellykket å presse vestlige holdninger på folk enn det ville vært å bli møtt av et krav om det motsatte.


#82

elg sa for siden:

Jeg har ikke noe problem med å se at jeg generaliserer. Det er vanskelig å få frem en problemstilling uten å gjøre det. Jeg mener at utfordringen er stor nok til at den må håndteres når det er mange lærere og foreldre som sier fra om at det ofte fremkommer holdninger og verdier som viser at man ikke har den respekten for andre mennesker som vi forventer at folk skal ha.

Om det er en minoritet eller majoritet blant innvandrerne som har disse holdningene vet jeg ikke da jeg ikke har sett noen forskningsresultater på det. Jeg mener uansett at det er viktig at man tar tak i dette. Det blir vanskelig å leve i et samfunn hvor man ikke stiller de samme kravene om respekt for andre til alle.


#83

Tallulah sa for siden:

Men elg, det blir jo tatt tak i dette. Det er jo ikke sånn at man godtar at barn kaller andre barn for skitne blondiner. Det blir slått ned på. Nå er det engang sånn at man ikke kan nekte folk å være stappteite, og man kan ikke forvente noe annet fra muslimer enn fra andre. Og hva mener du egentlig med muslimer? Religiøse muslimer? Mennesker fra land som har islam som hovedreligion? Eller mener du egentlig smartmuskede menn fra Midtøsten og Asia?

Hva med kvinnefiendtlige holdninger i majoritetsbefolkningen generelt?

Og til slutt; nei, det er ikke vanskelig å få frem en problemstilling uten å generalisere. Generalisering fordummer, ødelegger debattklimaet og sprer fordommer.


#84

Maverick sa for siden:

Åh, du tenker på samme måten som kristne dreper og torturerer muslimer, lynsjer mørkhudede og nedverdiger kvinner med stadig sexisme?

Generaliseringsleken er så moro, dere! :gladspøkels:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.