Jeg er så vanvittig lei av å lage middag for tiden.
Ikke minst lei av å finne ut hva vi skal ha.
Med sutrete ettåring hengende i beina mens jeg lager middag gjør at jeg er på jakt etter middagsretter av typen, ta en pose frosne grønnsaker pluss dietten og datter. Sleng en halvtime i ovnen. Og vil, et herremåltid er på bordet.
Legg uskrelte amadinepoteter eller fjellmandel i en form. Olje og flaksalt på. I ovnen på 230 grader i 15-20 minutter. Sett ned varmen til 200 grader og legg spinat og laksestykker i samme form. Pesto oppå laksestykkene. Litt sitron, hvitløk og olivenolje over spinaten. Stek i ca. 10 minutter til. (gjelder Frøyas laks, er stykkene mindre/tynnere, kort ned steketid til 8 minutter)
Skjær opp litt grønnsaker. Litt sånn halvdvaske er fint til dette formålet. Gulrot, søtpotet, purre og squash har jeg brukt. Legg over laks i terninger. Krydre litt. Skvis over en tube rekeost og sleng det i ovnen. Ca 200 grader i en halvtime muligens. Server med pasta eller ris. Eller potetmos. Veldig godt.
Min klassiker om det skal gå raskt og jeg er litt lei er fiskekaker med ris og wokede grønnsaker. Det er som oftest populært.
Evnt, det vi kaller pølsegryte, som simpelthen er grønnsaker lett kokt i buljong og med pølsebiter i og ris til. Enkelt å tilpasse til det du har liggende og populært hos mange barn.
Tips: klargjør maten kvelden før eller når ettåringen sover. Da er det bare å hive den (maten altså, ikke ungen) i ovnen/på varmen i fornuftig tid før servering.
Synes godtlevert først og fremst har hjulpet oss veldig til å lære nye retter og bli kjent med råvarer vi ellers "aldri" bruker, så for oss har det vært en boost ifht matleihet og gammel tralt. Selv om vi sikkert hadde hatt tid til å handle, isolert sett. Vi gjorde jo det før.
Vi har senere laget flere av rettene om igjen når vi først har blitt "tvunget" til å prøve dem en gang. En av de siste favorittene er kyllingwok.
Wok det du har av grønnsaker (finsnittet kål, paprika, brokkoli, løk, hvitløk, sukkererter, mais, whatever), wok kjøtt (f.eks. kylling) og kok nudler som anvist på pakken (det er 4-5 min fra vannet koker - nudler får du både lyse og fullkorn). Tror det var angitt i underkant av ca 400 gr grønnsaker og 400 kjøtt til en familie på 4, og så nudlene i tillegg.
Kan enten krydre med salt , pepper, litt soyasaus, skvis en lime over om du har - eller du kan bruke en av de ferdige woksausene i eksotisk-hylla. Vi er glade i thaisausen med koriander og lime, men det er mange gode.
Veldig fint om det blir rester av denne, synes vi, fordi den er god og enkel å varme etter skoletid dagen etter. Så vi lager litt rikelig når vi først er i gang.
Hjemmelagete fiskenuggets: skjær fisk - f.eks. laks - i passe nuggetsbiter, dypp i sammenpisket egg og i knust cornflakes, stekes. Dette er gøy for unga, også.
For en twist kan du blande i litt søt chilisaus i egget. Eller servere dem med søt chilisaus som dip. Ha til det du liker - ris, ovnsbakte grønnsaker, ris... whatever.
Wokking er helt klart noe jeg må prøve igjen. Utrolig lenge siden sist. Vi har gass også, så får høy fin varme.
Ettåringer sover så begrenset, så har jeg litt å gjøre må jeg prioritere hardt. Og syns matlaging er såpass blæh for tiden at det blir bortprioritert.
Jeg som har laget et fra bunnen omtrent, i lang lang tid nå.
Hva med ovnsomelett? Rester av kokt potet i skiver eller terninger, pølsebiter eller stekt bacon og stekt løk has i en form. Dryss over revet ost. Pisk sammen egg (2 per pers), salt og pepper og hell over. Til fire personer (dvs 8 egg) stekes den ca 20-25 minutter på 200 grader. Server gjerne med brød.
Ellers anbefaler jeg å lage minst doble porsjoner av mat når du lager noe og så fryse ned. Det hjelper veldig å bare kunne ta opp hjemmelagede kjøttkaker eller kjøttsaus fra fryseren og så bare lage tilbehøret.
Wok er flott og godt! Vi lager wok med kylling, ferdigstrimlet svinekjøtt eller biffkjøtt. Av grønnsaker bruker vi f.eks paprika, hvitløk, små tomater, løk, ananas, sukkererter og vannkastanjer. Har man dårlig tid kan man også skjære det opp ferdig dagen før. Bruker jasmin til, men nudler går også an om man liker det.
Rema har ferdigposer med ferske wokgrønnsaker. For sunn og veldig kjapp middag, da wokkes dette, noe ferdig oppskjært kjøtt eller fisk + nudler og sur-søt saus. 10-12 minutt.
Har jeg litt bedre tid så skjærer jeg opp noe ekstra grønnsaker.
Når det gjelder fiskeretter er denne suppa en hit hos oss. www.godfisk.no/Oppskrifter/Norge/Laksesuppe-med-rotgrønnsaker
Har du det ekstra travelt kan du sikkert bruke en sånn pose med lapskausblanding i stedet for å kutte rotgrønnsakene selv også. :jupp:
Vet ikke hvordan karrismak slår an hos dine barn dog (vi har jo bare ei lita snuppe som ikke helt har begynt å spise så mye av vår mat enda).
Ellers går jo pasta med kjøttsaus egentlig ganske raskt. Hvis man ikke gjør den sausen så veldig avansert kan man lett bli ferdig med sausen mens pastaen koker.
Ellers har vi en god gammel 80-tallsklassiker som vi bruker å kjøre innimellom når vi ikke orker å lage noe som tar tid eller for mye krefter: terteskjell med stuing av fiskepudding, gulrot, erter, reker. Karri i hvitsausen før man hiver opp i det andre. Det er faktisk slett ikke verst synes vi. :nemlig:
Kan du ikke abbonere på Trines matblogg sine mailer? Der du får ukesmenyer? Mange gode ideer og tips der. :jupp: Så lager du en plan, handler inn ut i fra det. :nikker:
Har du vurdert å ta deg en raptus en helg og dermed lage mye som kan fryses? Fiskesuppe, lasagne, fiskegrateng, pastasaus, ulike gryter kan alle lages i store kvanta - så slipper du å fikse så mye i hverdagen?
Ja, og så varianter av wraps og fylte pitabrød. Dette kan jo varieres i det uendelige, med hva du har av kjøtt/fisk/annen proteinkilde og grønnsaker i hus. Dressinger kan du enten lage selv med feks rømme og krydder, eller bruke en ferdigkjøpt.
Wok er genialt når man vil ha et sunt og godt måltid på kortest mulig tid. Ferdig kuttede grønnsaker, eventuelt tilsatt ferdig kuttet chili, vårløk og ingefær og ferdig woksaus gjør at det går superfort.
En annen god og superrask middag er denne:
Sett på pastavann og kok pasta. Mens pastaen koker skjærer du noen gode ferske og rå pølser i biter og steker dem (jeg foretrekker salsicca). Når de er stekt tilsettes et glass (eller to, avhengig av hvor mange dere er) med god, ferdig pastasaus. (Jeg liker Jamie Oliver sin). Server pastaen med pølesausen og revet parmesan.
En annen kjapp og god rett er calzone lagd av ferdig pizzadeig:
En ferdig pizzabunn deles i tre like deler, disse kjevles litt ut. Smør på ferdigkjøpt pizzasaus (Peppes eller Mutti). Legg på smårettskinke og litt kuttet rødløk og eventuelt noen skiver champignon. Dryss over revet mozarella, gjerne fersk, og dryss på oregano. Brett sammen og stryk litt tomatsaus på toppen og dryss på litt revet ost. Stek på 250 grader (eventuelt på pizzastein).
Er flink til å lage ekstra av ting. Lager alltid fire kjøttsausmiddager når jeg lager pasta med kjøttsaus feks. Samme av lasagne, kjøttsuppe, og kjøttkaker feks.
Trives matblogg sjekkes og brukes jevnlig. Men jeg orker liksom ikke å yte max for tida. Feks ble det hel grillet kylling med ris, sursøt saus og brokkoli. :flau:
Middager som passer meg nå er typ sleng ett eller annet i ovnen og la det gjøre seg sjøl. Uten å måtte finne frem as noe skjærefjøl engang. Men skjønner det ikke går altså.
Laksewrap. Vi bruker stekt laks i terninger, avokado, mango, agurk, paprika, rømme og salat i lefsene. Bruker maks 20 min. på å lage det og kjempegodt!
Det er sjelden jeg vet hva vi skal ha til middag, sjelden jeg bruker mye tid og sjelden vi har det samme. Jeg googler bare oppskrift ogsaa et par av de tingene jeg har i kjöleskapet. Alltid noe nytt aa finne paa da.