Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Lær meg om laktose...

#1

Engasjert sa for siden:

Ene snart-11-åringen min har blitt laktoseintolerant, og siden det tok så lang tid før vi skjønte det, er magen hans svært sensitiv. Så sensitiv at den reagerer på mat som de fleste laktoseintolerante visstnok tåler, som gulost.

Foreløpig står han på fullstendig melkefri kost, men bruker laktosefri melk til havregrynene sine. Den liker han godt. Den kan jeg jo også bruke til f.eks bakverk, middager og kakao (som var et savn i vinterferien, de andre hadde rett i koppen).

Eldstemann hos oss har vært kraftig melkeallergiker i alle år, men har de siste få årene tålt varmebehandlet melk, noe som lettet veldig i forhold til kosthold. Nå føler jeg at vi er tilbake til start, men heldigvis kan vi jo noe om dette melkefrie kostholdet.

Men er det slik at laktose ikke ødelegges av varme, på samme måte som melkeproteinet gjør? Kan laktose skjules bak andre ord i innholdsdeklarasjon (på samme måte som melk f.eks kan stå som myse)?

Noen som har lure laktoseintolerant-triks å dele med meg?



#3

Tallulah sa for siden:

Jeg tåler ikke laktose, og varmebehandlet melk er nesten verst. Feite sauser med kokt fløte, smeltet ost, kakao, grøt og myke oster er skikkelig kjipt. Yoghurt går fint, men siden han er så ekstra sensitiv ville jeg gått for laktosefri yoghurt.


#4

emin sa for siden:

Heldigvis begynner det å komme seg litt på den laktosefrie fronten her til lands også, selv om svenskene ligger milevis foran oss. Har du mulighet for svenskehandel så er det å anbefale, der finner du laktosefri ost, melk, yoghurt etc i et mye bredere utvalg enn i noen norsk butikk jeg har vært i i alle fall. :)



#6

-ea- sa for siden:

Vi er heldigvis bare der at vi bruker laktoseredusert melk. Men jeg oppdaget noen bra produkter i butikken for et par uker siden: Oatly.
Har brukt iMat (matfløte) og Vaniljesaus og de smaker som vanlig. Ungen har godkjent den havredrikken i blå kartong. De andre har vi ikke prøvd enda.


#7

Engasjert sa for siden:

Tusen takk for gode råd! Vi må nok ta oss en tur til Charlottenberg. Er det lett å se hva som er laktosefritt der, eller må vi lese oss fram?



#9

emin sa for siden:

Jeg synes det er enkelt å se på kartongene, de er ofte merket med et Valio-zero-lactose-symbol.



Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.