Forum for diskusjoner av nyheter og artikler. Husk å lenke til aktuell artikkel i første innlegg, så meddebattantene får mulighet til å sette seg inn i temaet.
I det siste har jeg lest fler og fler artikler om folk som får levert kjøtt, grønnsaker og også upasteurisert melk direkte fra gårder. Forrige helg leste jeg en artikkel om en familie som mente at denne melka absolutt var sunnest for deres barn, og hun fikk bare rå melk (altså ikke råmelk) å drikke.
Jeg kjenner ikke så godt til produktet, men det slo meg at argumentasjonen var slående lik den som vaksinemotstandere driver med. Man har et produkt som har blitt gjort "ufarlig" gjennom pasteurisering, og man begynner etterhvert å tvile på om prosessen er nødvendig, og om den kanskje også er helsehemmende.
Er dette hull i hodet? Er det sant? Ødelegger pasteurisering og homogenisering melka? Kan man bi syk av behandlet melk, og ikke av ubehandlet? En av argumentene i artikkelen jeg leste (www.dn.no/d2/2015/02/19/2123/Helse/melkerampen) var at faren kun gikk på renslighet, og var det på stell var det ingen fare. Men det er jo for så vidt tilfelle i nesten alle matforgiftningssaker; rutinene glipper.
Mannen fikk tidligere rå melk fra en kollega av og til, den tålte jeg faktisk bedre enn vanlig pasteurisert melk. Men jeg tåler så klart den laktosefrie best. Men det ble nydelig grøt av den melka, den er jo godt med fett i.
Jeg har ikke så mye mot pasteurisering, er ikke det bare varmebehandling? Men homogenisering har ofte slått meg som en besynderlig og tvilsom prosess. Man knuser fettet slik at det sprer seg i melka, ikke sant? Mamma har alltid vært veldig skeptisk til homogenisering, vet jeg, og hun er ellers temmelig fremskrittsvennlig. Det er vel bare pasteurisering som gjøres av helsegrunner, melka blir vel både mer holdbar og mer "idotsikkert" med tanke på håndtering. Homogenisering gjøres vel av mer estetiske grunner, for at melka ikke skal skille seg?
Som melkeprodusent er jeg svært skeptisk at at rå melk skal omsettes komersielt.
Pasteurisering gjør ikke noe annet med melka enn at den varmes opp til 78 grader i noen sekunder. I Norge er vi så heldige å ha så ren melk at vi kan lav pasteurisere. Andre land må varme den opp noe mer og litt lengre. Homogenisering endrer jo melka. Men det har vært forsøkt å selge uhomogenisert melk og da fikk TINE klager fordi fettet la seg øverst :gal: Men å innføre salg av uhomogenisert melk er grei skuring.
Vi drikker selv rå melk og smaksmessig er den 100 ganger bedre enn pappmelk. For all del.
Og vi gir bort når noen spør om å få kjøpe. Dog skjer det kanskje en gang i året. Jeg hadde sagt nei til å være med i melkering eller lignende. Det er en grunn til at melka pasteuriseres. Når vi drikker rå melk er den fra noen timer til maks 2 dager gammel og har vært helt urørt utover veien fra jur til tank. Kjølekjeden er også helt ubrutt.
Rå melk som får stå varm i et varmt rom er sur i løpet av 12-14 timer.
Da bør en håpe at det er de sunne bakteriene som vant slaget og ikke de dumme...
Jeg vet også hvilke bakterier kua mi har i juret. Jeg tar ut en prøve fra hver spene en gang i året i forbinnelse med at kua skal sine av (slutte å melke, og gå tørr i 8 uker, før hun kalver på nytt). Det er ikke alt der som er helsekost. Særlig ikke om de får litt lagringstid på seg og kjølekjeden blir brutt.
For noen år siden hadde vi en teknisk svikt i vaskingen av melkeanlegget.
Fra å ha 3000 i bactoscan gikk vi til å ha 6.400.000 i bactoscan på en uke.
da var jeg sjeleglad for at vi ikke solgte rå melk. Og litt kvalm, for vi hadde jo drukket melka selv! Dog gikk det fint altså, men marginene er for små.
Floksa, takk for ekspertuttalelser! Jeg tenker heller ikke at det i utgangspunktet er farlig å drikke rå melk, men som bonde syns jeg det må være skummelt å ta ansvar for noe slikt. Og enda skumlere når tredjeleddet (som ikke har noe kontroll over produksjonen utover at bonden ser koselig ut) velger å gi det til de små barna sine.
Aner ikke. :vetikke: Jeg kan for lite om disse prosessene, egentlig.
Zinatra; De som ikke tåler melkeprotein tåler jo oftere kokt melk enn vanlig melk. At pasteuriseringen og homogeniseringen skal ha noen innvirkning på melkesukkeret, som er det du ikke tåler om du er laktoseintolerant, skjønner jeg ikke helt. Finnes det noen kjemikere som kan svare på slikt? :blån:
Jeg skulle gjerne ha sett statistikken hun refererer til. Det er jo ikke så rart at majoriteten av matforgiftninger kommer fra pasteuriserte meieriprodukter når det selges så lite upasteurisert.
Det blir jo som antivaksineargumentet "de siste ti årene har meslingvaksinen tatt livet av x antall i USA, men ingen har dødd av meslinger".
Statistikken blir meningsløs, men jeg syns hun litt vaklende setter fingeren på et godt poeng: Jeg tror at vi har blitt så sløve pga at all mat er gjort (nesten) idiotsikker, at vi har sluttet å stole på sansene våre, og dermed blir vi sårbare for den lille marginen mellom "nesten" og "helt". Vi har sluttet å lukte på mat og bruke vettet, og stoler blindt på datomerking. Når vi spiser upasteuriserte oster tror jeg gjerne vi er mer obs.
Vi bruker en del rå melk, men ikke av helsemessige grunner.
Fersk rå melk smaker ufattelig mye bedre enn melk på papp og fløtelaget øverst i muggen er ypperlig i kaffe.
En del mat er også vanskeligere å lage med homogenisert melk.
Nja, litt. Men samtidig ser jeg at dette lett kan sammenfalles med hvordan vaksinemotstandere mener at bare man bruker vettet så går det greit å ikke vaksinere. Pasteurisering er jo et udiskutabelt gode. Jeg lukter fremdeles på mat, og melkeprodukter er jo veldig lett å lukte at har blitt dårlige. Det er vel vanskeligere å lukte seg frem til bakterier i melk, før den har blitt dårlig, ref. Floksas historie om bakteriene i melka. Da har det jo ingenting å si om den er pasteurisert eller ikke, bortsett fra at med pasteuriseringen så har man en ekstra "sikkerhetsport" før det slippes til markedet og mange av de bakteriene blir drept.
Ja, jeg er helt for pasteurisering og sikker behandling av mat, altså. Jeg bare syns det er synd at man på kjøpet har mistet en del "følelsen" med mat.
Du greier ikke å lukte om en melk har høyt bakterieinnhold altså. Når det er så høyt at det lukter, da bør du løpe.
Men, det er heller ikke forbudt å selge rå melk i Norge. Reglene ble endret for noen år siden og man har i dag lov å selge rå melk så lenge salget er sporadisk og tilfeldig og man ikke annonserer.
Ja, altså så lenge "hver mann si ku, høne, sau og gris" ikke er så veldig ønskverdig så er jeg helt for pasteurisering, altså! Og som sagt er det vanskelig å se at det skal være noe negativt med det. Det er jo bare varme.
Mer skeptisk til homogeniseringen, som sagt. Kanskje melkefettet hadde vært sunnere om det ikke var så "knust"?
Melkefettet er nok sunnere i sin oprinnelige form ja.
Mener jeg har lest noe om dette, at de passerer raskere gjennom tarmen eller noe.
Homogenisering er jo "matsminke" og det fantest jo uhomogenisert melk. Dalsgården. Men TINE fikk så mange klager på at fettet la seg på toppen at de kuttet ut hele konseptet. Så jeg tror ikke markedet i Norge er klare for slik melk. Men kanskje? Går ann å foreslå det for TINE. Når jeg tenker meg om skal jeg på eierlagsmøte i morgen. Skal nevne det da :jupp:
:nikker: Ja, vi får jo bare kjøpt perfekt skårne biffer, syns alt av sener og fett er ekkelt, og mye kjøtt når aldri butikkdisken en gang.
Fines det produsenter som bare pasteuriserer, men ikke homogeniserer? Røros for eksempel?
Ja, nevn det Floksa! Siden alle disse artiklene kommer om rå melk og salg fra bakluka på en bil på parkeringsplasser, så kanskje de har et marked blant hipsterne! :hyper:
Og noen mener at den rå melken inneholder en del enzymer og "gode" bakterier som hjelper til med å fordøye melken, slik at man tåler blant annet laktosen dårligere når melken blir varmebehandlet.
Jeg ventet på svaret fra FPs egen husmelkebonde før jeg svarte. :ja: :hjerter:
Jeg tenker at ubehandlet og naturlig er alltid best!er en skummel greie å kaste seg på. det er livsfarlige sykdommer vi er blitt kvitt fordi vi behandler maten, fjerner bakterier og andre sykdomsfremkallende mikroorganismer.
Jeg tror også at mye av det vi ser av både vaksinemotstand og Naturlig-er-så-himla-bra!-trenden er et resultat av ukunnskap. Vi har ikke lenger erfaringen med alvorlig sykdom og for tidlig død.
Ja synspunktene er mange og Mercola har sine menigheter her til lands også. Bare det at han fremstilles som amerikansk lege er jo fullstendig misvisende.
I Sverige selges "gammeldags melk" som er uhomogenisert. Jeg pleier å kjøpe den, uten at jeg har noe veldig bevisst forhold til det. Hadde nok kjøpt slik om det var i butikken, med mindre jeg da måtte velge bort den økologiske h-melken.
Jeg leste artikkelen Tally snakker om ganske nøye, og homogeniseringen har ingen praktisk konsekvens på fettopptaket, i følge eksperten fra Mattilsynet (eller var det FHI?). Fettpartiklene er fortsatt så store at de tas opp på helt vanlig måte gjennom gallen eller hvordan det nå var.
Pasteuriseringen regnes som et av de aller største fremskrittene for folkehelsen, sammen med vaksinering.
Og at det vises til et høyt import av fôr, kort levetid for ku og et større og større krav til at dyret skal levere mye melk. Ubehandlet melk fra gårder handler for mange om å få melk fra dyr som har beitet gress.
"Dermed bidrar du også til at vi må stappe veldig mye kraftfôr inn i kua for å få maks melk ut. I kraftfôret er det proteininnholdet som gir «kraft», og dette proteinet er i all hovedsak soyabønner vi importerer fra regnskoglandet Brasil. Vi blir altså helt avhengig av et annets lands ressurser. Vi importerer rundt 400 000 tonn soyaprotein i året." www.aftenposten.no/nyheter/Hver-gang-du-tar-et-glass-melk_-bidrar-du-til-storpolitikk-pa-fem-omrader-7903129.html
Rørosmeieriet har også lavpastaurisert H-Melk. Og om sommeren selger TINE melk fra støler i Valdres, da har dyra for det meste gresset.
MEnighet ja! Vi har jo hos oss et kosthold som ville gitt mange av disse folka orgasme :gal:
Men fri og bevare meg vel for å være en del av en slik menighet!
Jeg er helt enig i argumentet mot kraftfor, men ser ikke sammenhengen med rå melk? Man kan jo lage dette fra kuer som har spist kraftfor, på samme måte som man kan lage pasteurisert melk fra kuer som har spist gress.
Det blir sett på som en ytterligere fordel, foruten import og transport, både smak og renhet. Tror det var bonden i Åre som var sterkt i mot kraftfôr og var sikker på at forbruker kjente smaksforskjell.
Det er i grunnen snedig hvor vare vi er på melkesmak. De fleste er veldig skeptiske til å drikke melk som smaker "fremmed". Jeg tenker at det er en skepsis som kommer fra akkurat det Floksa sier, at melk er veldig sårbart for bakterievekst og krever ekstra årvåkenhet.
Det er jo ingen tvil om at tankmelk (som det heter hos oss) er mye bedre og har en helt annen smak en kartongmelk. Det skal jeg ikke lyve om. Men alle kan ikke ha egne kyr og med det svært kort smittevei og lav risiko. Vi er definitivt matsnobber. Det er vår luksus.
En sjelden gang i blant har vi kjøpt melk som har smakt rett og slett fjøs. En nokså skarp ettersmak, uten at melka har vært sur eller gammel. Hva kan det skyldes?
Ja, melk rett fra kua er supergodt. Men det har vel like mye med at den er veldig fersk og ikke har blitt oppbevart i noe som gir ettersmak, slik som plast og papp gjør?
Fettinnholdet og fettfordelingen i melka betyr nok også litt?
Da det ble solgt uhomogenisert melk kjøpte mannen konsekvent den. Han er ekstremt kresen på melk og mente den var det nærmeste han kom melka fra fjøset han vokste opp med.
Ja, for de som liker fet melk vil jo det ha noe å si, det er jo mange som foretrekker H-melk. Å sammenlikne det med lett eller skummet er helt epler og pærer.
Nei det må jo sammenlignes med tilsvarende selv om butikkmelk alltid vil være lettere enn tankmelk og slik bil det også bli med produkter laget fra tankmelk vs kartongmelk.
Jeg var alle somrene på gården til mormor og likte alt av mat, bortsett fra en ting. Fersk fjøsmelk :grøsser: Det var de ene tingen jeg ikke greide å få ned. Så mormor måtte kjøpe melk på butikken. :knegg:
Men sånn ellers blir jo upasteurisert melk kjøpt i butikk som å selge fisk tatt langt ut i havet uten at den har vært frosset. Er det helt ferskt, så er det jo helt trygt å drikke og spise. Men ikke om det må lagres en viss tid.
Og det er jo så selvforklarende at de som ikke skjønner det, de må da rett og slett være dumme?
Eksen min kom fra gård, og var vant til melk rett fra tanken. Jeg klarer knapt skummet melk selv, og brakk meg nesten av den fete melken. Men svigers laget verdens beste kakao, det skal de ha.
Det kan jo være mye rart, men ikke usannsynlig en kvalitetsfeil. Høye celler gir sør smak, mens frie fettsyrer gir metallisksmak. Frie fettsyrer kan komme av forskjellige ting. Hard behandling av melka etter melking, at mange av kyrne melker lite og er på slutten av laktasjonen og fôringsfeil.
Og Kolonihagen synes ikke norsk økologisk fløte er god nok. De vi ha melk fra dyr som har fått enda mindre fôr, mer gress. De sier de kjøper A2 melk. kolonihagen.no/a2
Det er forskjell på time og Q sin, Q sin er vel 3,9. Har en undervektig, så det er greit) sønn som vil ha melk med mest mulig fett og er misfornøyd med at skolemelk bare selger lett og ekstra-lett-som-ikke-heter-ekstra-lett-men-fortsatt-er-grønn. (Og av den grunn drikke vann (!))
Jaja. Han hadde sikkert likt rå melk
Men sånn siden vi ikke har ku i bakgården blir det melk fra kartong.
Tenkte jeg skulle underholde dere med de bakteriene som er funnet hos oss de siste 24 mnd. Det er helt normale resultater og ufarlige i små mengder for friske folk.
Spennende. At kvaliteten og innholdet varier med fôr, alder, laktsjonsstadie og rase visste jeg. Og at Jersey melka er spesiell. Den egner seg godt til ost bla og har mye høyere tørrstoff innhold. Men at det faktisk er forskjell på proteinet var nytt for meg. Utrolig kult!
Ser sånn ut ja. Jeg har også trodd at feks Røros har pasteurisert på lavere temperatur enn TINE siden de profilerer seg med lavpasteurisering, men det er nok bare en gimick.
Melka som står ute i butikken i utlandet er ultrapasteurisert og tåler både varme temperaturer og har svært lang holdbarhet.
På Grand Canaria kjøpte vi lavpasteurisert melk og den smakte kjempe godt. Den sto i kjøledisken og hadde kort holdbarhet akkurat som norsk melk. Den var produsert på øya, fra utvalgte besetninger.
Det tror jeg, at det vanlige i Norge er lavpasteurisering.
I andre land, slik som Spania, smaker melka annerledes, og jeg tipper på at den er pasteurisert ved høyere temperatur, som 78 grader. Høyere temperaturer endrer på strukturen på proteinene i melka, og da endres også smaken. Det var litt synsing fra meg, dette er på siden av fagfeltet mitt.
Akkurat det har jeg lurt på - vi bruker bare laktosefri melk, og den har jo holdbarhet sånn litt inn i evigheta. Blir den pasturisert på høyere temperatur, eller er det noe annet som gjør at den holder lenger enn vanlig melk?
He he, tenk at jeg som overhodet ikke drikker melk (har aldri takla smaken, med et heftig unntak av en graviditet da jeg bare måtte ha det) har blitt fascinert av denne tråden!
(Og jeg har ennå ugne minner etter melka jeg fikk servert et sted på Berkåk i min barndom - den smakte rein silo. Selv mor mi måtte gå med på at jeg ikke kunne drikke den. :skremt: )
Måtte sjekke hva som sto på den. Det står Ultrapasteurisert, og at det er kjølevare. Holdbar ca en uke i kjøleskap etter åpning. Jeg mener at den holder mye lengre etter åpning også.
Kanskje det er mer en kulturell greie? Vi er så vant til at melk skal stå kaldt her til lands, i likhet med egg.
Melk med usmak (eller bi-smak) er virkelig heselig.
Og fersk melk tar utrolig fort smak altså. Jeg tappet melk til en bekjent og lot den stå i spannet, på fjøskjøkkenet, med lokk, noen timer. Den smakte så mye fjøs at den var nesten ubrukbar.
Det er mange sykdommer som ble spredt av rå melk; tyfus, difteri og tuberkolose er nevnt, men jeg mener å ha lest at også lepra (spedalskhet) kan ha blitt spredt gjennom melk.
Syrning har lite å si om det først er farlige bakterier der, men det forsinker formeringen og gjør melka betydlig mer lagringsstabil.
Jeg vat det selges produkter av upasteurisert melk (har slekt som er mer enn middels opptatt av det). Så det finnes nok noen smutthull i loven.
Jeg tenkte kanskje de farlige bakteriene ville ødelagt eller endret syrningsprosessen, og man på den måten ville se om de var der og man kunne kassere produktet. Dette var produkter fra en ordentlig leverandør som blant annet selger på Bondens Marked, så det var ikke ut fra en lastebil i et smug. :knegg:
Jeg fant en artikkel nå som hevder at det er gjort unntak for upsteurisert ost og rømme, så da var det jeg kjøpte i det minste lovlig. Jeg spiser jo upasteurisert ost fra utlandet også.
Det selges flere 0-20 grader varer i kjøl, fordi kundene er vant med å finne de der, og fordi det er ingen naturlig plass ved siden av. Og så er det visst grader av ultrapastaurisering, noen er mer skånsom, bevarer mer av næringen og skal stå kjølt. I Norge står Alpro soya og andre erstatninger kjølt, det er tørrvare. Det samme er med juice.
Sjokolemlka også tår jo ofte kjølig i norge. Det er det ingen grunn for, den kan oppbevares varmt før åpning. (Men står den kaldt er den drikkeklar da. de fleste vil jo ha den kald, ikke romtemperert elv om den kan drikkes sånn også) tror nok muligens den andre langtidsholdbare også kan oppbevares varmt før åpning. men at "her til lands er vi vant til at melk skal stå kaldt". så lenge det ikke er rismelk og sånn da, den står i hylla. og skal også kaldt etter åpning.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.