Altså, damer. Hva er deres erfaringer ift å bruke mandelmel når dere lager makroner selv?
Jeg har laget makroner bare en gang før, og da skoldet og malte jeg mandlene selv i food professor (etter The Julekalender klarer jeg bare ikke å si noe annet enn food professor, tror dere jeg har krav på erstatning? :dramaqueen:). Det gikk greit det altså, selv om det ble en litt kornete mandelmasse (veldig finkornete dog). Det ble en litt forsiktig tyggemotstand i selve makronene som jeg personlig egentlig synes var litt godt.
Jeg har tenkt å lage makroner til min mors 70 årsdag, og min datters 1 årsdag nå i mars, og hadde tenkt å ta det litt tidlig og heller følge Pascal sitt råd om å oppbevare dem i fryseren, slik at jeg får tid til å lage flere smaker uten å stresse for mye.
Det jeg lurer på, er om jeg bør satse på å kjøpe inn mandelmel i stedet for å male mandler selv? Jeg synes bare at dette mandelmelet er helt ekstremt dyrt, og spør meg om det er verdt prisen? Blir makronene sykt mye bedre med mandelmel fremfor selvmalte, litt finkornete mandler?
Jeg har aldri laget med egenmalte mandler, bare mandelmel. Jeg hørte hun der whatsername som vant en eller annen kokkekonkurranse og har fått sitt eget bakeprogram si at man ikke måtte kjøpe det fettreduserte mandelmelet fra helsekosten, det funka ikke så bra. Og lagde man mandelmel selv måtte man sørge for at det ble helt tørt først. :vetikke:
Jeg kjøpte mandelmel på meny og det funka fint. Det er kanskje lettere å få det finmalt nok med kjøpt mel?
Jeg synes det beste har vært mandler som er kvernet og ikke kjørt i food prosessor. Da kommer ikke så mye av fettet ut av mandlene. Men det er tidkrevende å både skolde og male, for man må jo begynne et par dager før for å få tørket mandlene etter skolding.
Har også kjøpt malte mandler på coop. Det er rimeligere enn på helsekosten og jeg syns resultatet blir bra.
Jeg foretrekker mandler jeg maler selv. Jeg skålder dem og kjører dem i food processor. Så sikter jeg det slik at evt større biter ikke kommer med og tørker i ovn på lav temperatur.
Dette var jo helt åpenbart et billigere alternativ enn det jeg har sett til nå. :jupp: Ikke at det er overraskende egentlig, siden jeg jo strengt tatt bare har sett på Cacas på nett og i den lokale nærbutikken vår, som tilfeldigvis er Jacobs... Det er vel ikke akkurat det beste eksempelet på lavprisbutikk (men definitivt en elskbar butikk). :knegg: Dette var jo en passe stor pose og til en pris jeg gidder å betale, så kan jeg jo prøve en pose å se om det er å foretrekke ift å male selv slik jeg gjorde sist.
Det var dette jeg gjorde sist, bortsett fra den der tørkingen. Må innrømme at jeg ikke var spesielt flink til å tørke mandlene verken etter skålding (skolding?) eller etter maling... :sparke: Men resultatet ble jo ikke så verst likevel egentlig. Og smaken var definitivt god.
Tusen takk for svar alle sammen. Nå skal jeg gå på jakt etter litt billigere malte mandler og gjøre en test. Så får vi se hva jeg kommer til å foretrekke i fremtiden.
Jeg har aldri brukt annet enn mandelmel fra helsekosten, (ikke det fettreduserte) så jeg har ikke noe sammenligningsgrunnlag. Kan godt tenke meg at jeg ville likt den litt grovere konsistensen fra egenmalte mandler, men jeg vil ikke ha alt arbeidet med det. Nå lager jeg ofte makroner spontant, på vei hjem fra jobb finner jeg plutselig på at i ettermiddag har jeg lyst å prøve en ny smak, det blir vanskeligere hvis jeg må skålde, male og tørke mandlene på forhånd.
Skålder mandlene, maler på fineste kvern på Kenwooden, sikter og voila. Oppbevarer i ziplockposer i kjøleboden. Blir HELT noe annet enn kjøpt mandelmel.
Fineste kvern på Kenwooden? Som i fineste innsats til kjøttkverna? Eller er det en annen kvern til Kenwooden også? Jeg har jo en Kenwood med MASSE utstyr, så hvis jeg har noe annet som egner seg bedre enn food professoren, som jeg har brukt til nå er jeg interessert i prøve det også. :jupp:
Jeg har jo også en håndkvern, men jeg er jo så LAT, så hvis jeg kan kutte ned på tidsbruk (og muskelbruk :knegg:) ift dette er jeg mer enn villig til det kjenner jeg. :sparke:
Har du prøvd det til makroner? Jeg brukte fettredusert mandelmel en gang fordi jeg skulle prøve mandelmel og kjøpte feil. Selv om jeg brukte ekstra eggehvite ble resultatet helt håpløst, jeg kastet makronene. Så det vil jeg ihvertfall ikke anbefale.
Mel er det ikke i min oppskrift.
Jeg bruker bare vanlig food processor. Det er mulig det blir en anelse grovere enn med kvern, men jeg liker konsistensen på makronene. Jeg oppbevarer det i en ziplockpose.
Foodprocessor har jeg i skapet! Enn så lenge. Tenkte jeg skulle gi den til gjenbruksbutikken da jeg kjøpte kjøkkenmaskin med blender, men hvis den kan brukes til å kverne/kutte mandler så må jeg jo beholde den.
Ja, man må sikte etterpå. Det er alltids noen biter her og der som er litt større enn de andre og det er greit å få bort. Og så brer jeg det utover et stekebrett og tørker i ovn noen minutter på svak varme.
Jeg sikter også det kjøpte mandelmelet 2-3 ganger.
Det som er rart med disse makronene er at til tross for kliss lik oppskrift - bortsett fra forskjellig farge - så krever de ulik steketid. Noen makronbrett er perfekte og slipper bakepapiret på 13 minutter, andre henger delvis fast og må inn i ovnen igjen opp til 14,5 minutter.
Ja, det er det jeg har gjort på de makronene som er avbildet lengre oppe i tråden også. Mine aller første makroner noen sinne, for øvrig. :kry: Jeg synes slett ikke de ble så verst altså.
Jeg tror for øvrig ikke jeg har den der mandelkvernen til Kenwooden. Eller jeg VET jeg ikke har den... :( Kjenner jo at jeg får lyst på den, selvsagt, men litt usikker på om jeg gidder å kjøpe den når det likevel funker med food professoren og jeg jo har en håndkvern. Men gadgetdama i meg vil selvsagt ha den kverna. :sukk:
Jeg har for øvrig vært på butikken nå, og fått tak i både to poser mandelmel fra Coop OG 500 gram mandler som jeg har skåldet. Så nå skal det bakes og sammenlignes i helgen. :jupp: Har planer om å lage makroner med sitron, solbær og salt lakris. :jippi:
De er gode. Veldig gode. Lakrisfudge og sprø-seig mandelbakst er en lekkerkombo!
Fyllet ble rett og slett for sleipt. Ventet til det var kaldt og tykt nok, konsistensen var upåklagelig da jeg sprøytet det ut på makronene, men de øverste makronene bare skled av. Og på flere begynte selve fyllet å skli av også før den øverste makronen kom på plass.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.