Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Turnusarbeidere: Dilemma om å selge vakta si på f.eks 17. mai?

#1

Amelie sa for siden:

Jeg jobber som sykepleier i 2-delt turnus med arbeid hver 3. helg.
Vi er ca 14 fast ansatte + noen som jobber hver 2. helg + ekstravakter. Vi har mange ekstravakter som vil jobbe.

Jeg har jobbet her i nesten 2 år, og begge julaftenene har jeg hatt dagvakt. Det settes opp egen juleturnus, men stort sett jobber vi vakten vi opprinnelig går. De som jobber julaften kveld og nyttårsaften kveld gjør dette etter tur (leder holder oversikt over de siste 10 årene eller noe slikt).
Julaften dag og 1. og 2. juledag tas det ikke hensyn til om noen har jobbet flere år på rad. Men man kan ønske seg fri.

Jeg har solgt vaktene mine på julaften dag begge ganger, pga barna. Noen på jobb likte ikke dette, de mente klart og tydelig at dette er noe alle syns er kjipe vakter og at alle må ta sin tørn. De hadde også hatt små barn en gang, og måtte jobbe på julaften og 17. mai!

Det er selvsagt viktig (og en forutsetning) at det er kjent personale på vakt og nok sykepleiere/medisinkompetanse når man skal selge vakta si.

Jeg har altså blitt satt opp på julaften begge år på rad + 1. og 2. juledag. + begge nyttårsaftener (dag og kveldsvakt). Og 1. nyttårsdag begge år.

Nå ser jeg at jeg også skal jobbe 17. mai, dagvakt. Det er en søndag.
Jeg ser ikke problemet med å selge vakten min, så lenge noen har lyst å jobbe den. Men jeg hater surmuling og "snakk". Nå har jeg altså solgt begge julaftenene mine, men jobbet begge nyttårsaftenene. Skjønner på en måte poenget til surmulerne, men så lenge noen vil jobbe og tjene penger, og ikke har barn hjemme eller andre ønsker - hva er egentlig problemet? Dersom ingen kan eller vil jobbe den vakta, jobber jeg jo selvfølgelig. Og jeg forsøker selv finne en som kan få vakten min, etter avtale med sykepleier 1. Sykepleier 1 er forresten meget behjelpelig, men syns likevel det er kjipt om det blir synset og kommentert.

Syns vi ofrer oss (og familiene våre) nok med ugunstige arbeidstider i helsesektoren. Og det blir fort kakling og synsing.... :nono::mumle: :o

Og kjenner jeg har lyst på dagstilling - men DET er jeg jo ikke alene om...

Hva syns dere om å selge vakta si på slike dager, dersom noen vil jobbe?


#2

Polyanna sa for siden:

Altså, du vil ikke jobbe vakten, noen andre vil gjerne, og ingen har noen ulemper ved at du bytter? Hva er problemet? At det er urettfeigt? :dåne:


#3

rine sa for siden:

Selge vakta si? :undrer:


#4

Amelie sa for siden:

Ja, at jeg ikke får lønn for vakta, at ekstravakta får lønna i steden.


#5

Einhyrningur sa for siden:

Det er da helt vanlig! Jeg ville oversett surmulerne.


#6

Amelie sa for siden:

Ja. Sjempeurettferdig tydeligvis!


#7

løve70 sa for siden:

Jeg skjønte heller ikke hva problemet var her? Så lenge noen har lyst til å ta vakta, er det vel en win-win situasjon?


#8

Amelie sa for siden:

Lurer i grunn på om jeg kan spørre allerede nå i mars om å få solgt den.

Datteren min (7) sa da jeg sa jeg måtte jobbe 17. mai: "Mamma, hvorfor sa du det NÅ? Nå må jeg grue meg lenge til 17. mai!"

Vil gjerne ha det avklart så snart som mulig.


#9

Candy Darling sa for siden:

Jeg skjønte heller ikke problemet helt. Hvis du nekter å jobbe en ugunstig vakt og ber noe andre fikse for deg, så er det selvsagt irriterende. Hvis du selv klarer å forhandle bort en vakt, enten gjennom tjenester eller penger (jeg visste ikke at det gikk an), og vedkommende gjør det helt frivillig og uten å bli presset og er kompetent og gjør jobben og det ikke er merarbeid på noen andre - skal det liksom være et problem for en tredjeperson? :stuart:

For å være helt pragmatisk, det burde jo være soleklart at det er gunstig for deg å bytte en julaften mot Eid, og motsatt for en praktiserende muslim? :blånn:


#10

frukt sa for siden:

Jeg ser heller ikke problemet. :nemlig:


#11

Amelie sa for siden:

De damene som mener og synser er trolig sjalu fordi de ikke gjorde det da deres barn var små? :confused: Men kommer uansett til å svare at så lenge det løser seg med kjent personale så er det jo ikke noe big-deal, bare vinn-vinn. Og som jeg sa til min leder, når det går greit å selge slike vakter så gjør at min trivsel øker. Hadde det vært vanskelig og blitt "tema" hver gang, så hadde jeg funnet en annen jobb ved første mulighet. Viktig å kunne være litt fleksible!


#12

Amelie sa for siden:

Ikke sant! :D


#13

Polyanna sa for siden:

Det der er sånn "urettfeigt!!!"-snakk som jeg jobber med å plukke av ungene. "Da skal JEG ha is og så skal IKKE de få!!". :dåne:


#14

Candy Darling sa for siden:

Det er bare snakk om at det er viktig at alle har det litt vondt, altså? Ah, sånne folk trives jeg så godt med. :rørt:


#15

Amelie sa for siden:

:knegg: Jobber også med den (unger i samme alder)!


#16

frukt sa for siden:

Man må ikke unne noen å ha det bra. :niks:


#17

Polyanna sa for siden:

På tide å dra frem den historien fra her inne om de som bodde innerst inne i en blindvei, og der snøplogen alltid hadde snudd plogen da den kom til deres hus, fordi, siden det var siste hus på rekka, så kunne den gjøre det uten at det var til plage for noen, uten at det kostet ham ekstra bry, og så fikk de, som eneste hus i gata, det litt lettere med at de unngikk en snøfonn rett foran porten sin. Men det måtte han slutte med, etter klage fra naboene. For det var urettferdig at de fikk det lettere enn de andre. Alle måtte få like mye snø foran porten. :nemlig:


#18

Tjorven sa for siden:

Sånn kakling er det vel dessverre en del av i helsesektoren? Moren min var sykepleier og holdt på å bli sprø (samtidig som jeg hørte på uttalelsene hennes at hun nok var med på det selv også).

Hvis det er kompetent personale på vakt, så spiller det vel ingen rolle om det er du eller en annen som er der? Særlig hvis du ikke vil og den andre har lyst? Det er jo godt betalte ekstravakter med mye tillegg, så jeg skjønner godt at det kan være attraktivt for noen uten familieforpliktelser.


#19

annemede sa for siden:

Hva var egentlig problemet? Jeg hadde glatt gjort det, og jeg hadde glatt kjøpt de vaktene om jeg ikke hadde barn.


#20

Tallulah sa for siden:

Hev deg over surmulerne, sier jeg. HØres ut som et skikkelig barnslig, oppkonstruert problem fra deres side.


#21

Myria sa for siden:

Jeg ser heller ikke problemet og hadde ikke brydd meg om hva andre sa.

Dette er jo bare helt utrolig. :dåne:


#22

Éowyn sa for siden:

Høres ut som de ergrer seg over at de ikke kom på å gjøre dette selv.


#23

Lavender sa for siden:

Min mor fikk åtte jul og nyttår på rad, det gjorde jo ikke noe fordi barna hennes var jo ca 20 år. Men det skal være HMS ansvarlige som setter rutiner for å beskytte turnusjobbende. Det har vist seg å være verdt lite under tider med dårlig bemanning og nye ledere. Kusinen min er fortsatt snurt fordi moren gikk på nattevakt kl 21 juleaften.

Jeg ville byttet så lenge jeg kunne av hensyn til barna. Hevet meg over sutring.


#24

Obelix sa for siden:

Bare selg i vei sier jeg. Men hvis du selger den må vel du betale vedkommende for vakta? Sånn er det hos oss i vertfall. Du får ikke bare byttet vakta da?


#25

Amelie sa for siden:

Jeg får ikke lønn for vakta, og ekstravakten får lønn fra arbeidsgiver. Mitt valg. Evt kan jeg også bytte vakta ja, jobbe en annen søndag. Da taper jeg ikke penger. Kunne henge opp en lapp om noen vil jobbe vakta mi (evt bytte). Men da er det jo fritt frem for høylydt kakling! :knegg:

Takk for støtten, dere. :D


#26

millact sa for siden:

Selg i vei og ha god samvittighet for det.


#27

Amelie sa for siden:

Utrolig pinlig! Voksne mennesker... ;)


#28

zinatara sa for siden:

Jeg tenker at så lenge man er noenlunde jevnbyrdige i forhold til stilling er dette helt greit. Det går jo ikke ut over noen så lenge noen er på jobb og de som bytter er fornøyde begge to.


#29

Hot Lips sa for siden:

De er smålige. Selvfølgelig kan du selge vakta de når du er så heldig at det finnes kompetente forlk som vil jobbe. Folk, ass. :himle:


#30

Pøblis sa for siden:

Jeg tenker at så lenge lederen din synes det er greit og du får inn en med samme kompetanse (og funkjsonsnivå) i jobben, må det jo være greit. Men det er leder som har den formelle myndigheten til å bestemme dette, så det er lurt å gå tjenestevei. Hva sure kolleger mener, bør vær likegyldig. Surpomper har ikke definisjonsmakt. :nemlig:


#31

Katta sa for siden:

Så lenge leder synes det er greit (dvs at det er en likeverdig person som tar vakten, at det da ikke blir brudd på arbeidstidsbestemmelser eller overbelastning på noen andre og at det ikke på annen måte går utover arbeidet) er det helt greit. Kakling er bare teit.


#32

Magica sa for siden:

Ikke la "kaklerne" vinne! Jeg skjønner virkelig ikke problemet, "ta deg fri" med god samvittighet.


#33

mkj sa for siden:

Klassisk win-win-situasjon. Hva F.. skal de andre kakle for? Det går da ikke ut over dem.

Hvis jeg var barnløs hadde 17.mai vakta vært attraktiv. Godt betalt for en dag jeg uansett ikke hadde så mye glede av.


#34

Nenne sa for siden:

Det at det muligens ikke var barnløse vikarer tilgjengelig da sutreputrene selv hadde små barn skal da ikke gå ut over deg! :hehehe: Makan!


#35

Bille sa for siden:

Voksne folk, ja..?? :dåne:


#36

rine sa for siden:

Men, altså- noen er sure fordi du gir bort vakta di 17.mai fordi de ikke ga bort sin 17.mai-vakt da de hadde små barn? I alle dager- så lenge det ikke blir til ulempe for dem at du ikke er der, skal de vel ikke bry seg? :skeptisk:
Jeg har venner som jobber som sykepleiere, og vet at det som regel alltid folk som gjerne tar de røde dagene med ekstra betaling hvis noen ikke ønsker det (enten pga. av barn el. andre ting.)


#37

Harriet Vane sa for siden:

Skjønner du ikke hvor viktig det er at at alle har det like fælt? :dåne:

Vi hadde noe lignende på min jobb: enkelte seksjoner var nødt til å bemanne sine seksjoner i juleferien og påskeferien. Da mente en leder at også de andre seksjonene burde være bemannet i solidaritet. :dåne: Selv om hardkjøret i de andre seksjonene er på helt andre tider av året, feks midt på sommeren, og jul og påske er en måte å få avviklet gode lange ferier for de ansatte på. Kokkelimonke.


#38

Daisy sa for siden:

Hva folk får seg til å mene, og ikke minst si høyt...!


#39

GinaK sa for siden:

Så lenge det er lov så bytt i vei.


#40

Nextlife sa for siden:

Jeg blir helt matt av slik, er ikke utfordringene og belastningen i helsesektoren ille nok om man ikke skal bruke energi på sånn her dritt. :gaah:

Så lenge salg av vakten og personen som tar den er avklart med leder er det selvfølglig ikke noe å lure på.


#41

tink sa for siden:

Sier som Nextlife. Jeg regner med at slike vaktbytter er avklart med en leder, som tar ansvar for at det er trygt for de som er igjen på jobb og eventuelt at slike byttemuligheter går på rundgang.

Det sier seg selv at alle ikke kan bytte bort vakta si mot assistenter hver gang, men da må man ta det opp på en annen måte enn ved nebbing.


#42

Gaia sa for siden:

Øh. Hva er det de surmuler om? :skeptisk: Så lenge det ikke går ut over dem, og det faktisk er noen andre som har lyst på disse vaktene, og som kan ta dem uten at det koster ekstra og med samme kompetanse som du har, så har det da virkelig ikke noe å si.


#43

rine sa for siden:

Er det en assistent som har kjøpt vakta? Det kan jo føre til økt arbeidsbelastning for de som er igjen, kan det ikke? :vetikke:


#44

goldnugget sa for siden:

Det er jo helt greit!
Jeg jobbet gjerne de vaktene før jeg fikk barn- selger og bytter nå!


#45

Katta sa for siden:

Men du skriver ekstravakt. Betyr det at en ekstern kommer og tar vakta istedenfor slik at det øker belastningen på de som er igjen? I såfall er det et spørsmål om leder burde sagt nei, for spesielt på slike dager med mindre bemanning er det viktig å sørge for at det er levelig for de som er igjen. Kakling er uansett ikke greit.


#46

annemede sa for siden:

Jeg bare tenker høyt, ekstravakt kan jo også bety en med deltidsstilling som ønsker en ekstra vakt for å nærme seg 100 % stilling.


#47

Odelia sa for siden:

Jeg regner med at du bytter med en som har samme kompetanse som deg? I så fall hadde jeg ikke brydd meg om de som surmuler (med mindre det er fordi det er flere som kunne tenke seg å jobbe den vakta, men da løser det seg jo for deg uansett).

Har du ikke F3-dag når du jobber 2 røde dager etter hverandre (tenker på jula)? Her fordeles det etter beste evne selv om man i utgangspunktet går turnus. Vi får i tillegg lov til å skrive ned ønsker (om man ønsker å gå turnus, evt ekstra eller evt fri). Vi får også lov til å være vår egen vikar ved F3-dag (innen rimelighetens grenser), og selv om det sånn sett er litt "dobbeltmoralsk" er det veldig greit for meg som kun går nattevakter og gjerne vil jobbe når jeg kan (og ekstra luksus om det er natt til røde dager siden det betyr at jeg får sove etter vaktene all den tid mannen er hjemme).

Om alt er klarert med leder, og de som surmuler ikke har noen gode argumenter for at det er urettfeigt, hadde jeg aldri brydd meg. Og så tenker jeg at de som hiver seg på slik surmuling er av samme ulla, og de hadde jeg heller ikke brydd meg om. Hvis man ikke kan bidra positivt til arbeidsmiljøet (både med ris og ros) kan man tie stilt.


#48

apan sa for siden:

Jeg tenker at 17. mai er vel en dag som barnløse gjerne bytter til seg? Det kunne jeg gjerne gjort den gangen i alle fall.

Hvis systemet er slik at det åpner for dette, synes jeg de får slutte å kakle.


#49

Einhyrningur sa for siden:

De plassene jeg har jobbet er det dette som er vanlig. Man kan ikke leie inn eksterne til å ta sine vakter, men internt bytte i avdelingen er bare flott.


#50

carmenzita sa for siden:

Jeg må bare spørre,trekker arb.giver deg i lønn og gir lønnen til den som jobber for deg,eller ordner dere opp selv?

Jeg har en på min avd,som støtt "selger" siste timen av vakta si til andre og da til de som er lavere lønnet enn henne, hun betaler da timelønna til den andre og vil da sitte igjen med noe selv....utspekulert...

Hos oss må vi ta våre røde dager selv,ingen som er intressert i å kjøpe de.... de som ikke har barn har jo barnebarn...


#51

noen sa for siden:

Jeg synes vi som er yrkesaktive nå skal jobbe 40-timersuke og holde oss unna mobiltelefoner, PCer og nettbrett siden det hadde de ikke mulighet til å bruke på 1970-tallet. :nemlig:


#52

Fadese sa for siden:

Herregud! Kjerringer!

Jeg tenker denne problemstillingen hører hjemme i et personalmøte. De som har noe imot dette får si sine ankepunkt mot vaktbytteordningen. Dersom leder lander på at slike bytter er innafor (så lenge det er godkjent av vedkommende), så er det greit. Og da har ingen noe med å furte på gangen.


#53

Daisy sa for siden:

Det høres ikke lovlig ut en gang. Gå fra jobb, få lønn for det, mens andre er inne og jobber den tiden for deg og ARBEIDSTAKER lønner den de har leid inn?!


#54

carmenzita sa for siden:

De gjør ett privat bytte av vakt.

Arb.giver har sagt det er greit, men de må ordne opp selv. Arb.giver betaler ut lønnen til den som byttet vakten og denne må da selv overføre lønnen for vaktbytte til den andre parten.


#55

Pøblis sa for siden:

Det der burde ikke være greit. Hvordan sørger man for skatt og sånn?


#56

-ea- sa for siden:

Det der er jo svart arbeid, pr. definisjon.


#57

Odelia sa for siden:

Enig. I tillegg kan man risikere å stå i en situasjon hvor den som er på jobb ikke er forsikret om noe skulle skje fordi den egentlig ikke er på jobb.

Men dersom leder har godkjent det skjer det vel i ordnede former (hvis ikke hadde jeg vært kritisk til leder).


#58

Pøblis sa for siden:

Jeg har vært avdelingssykepleier i ganske mange år. Vi prøvde å få til ønsketurnus på røde dager - og alle bytter skulle stå på arbeidslisten, være godkjent. Hvis man skrivger turnus riktig, så bør alle ha lik belastning av arbeid på røde dager - alle skal i utgangspunktet ha fri annenhver rød dag.
Ved bytte av vakter måtte man enten bytte likt - at man byttet en søndag mot en søndag for eksempel, slik at det stemte med tilleggene - eller så måtte man trekkes i lønn for vakten man ikke ville ha, og ekstravakten måtte føre timer. Noe annet vill skape krøll i lønningslistene, i forhold til arb. giveravgift og skatt.


#59

Amelie sa for siden:

Oppdatering: Det har gått helt fint å selge vakta. Ingen sure miner denne gang, bare forståelse. ;)


#60

Frost sa for siden:

Åh? Tro om de er medlemmer av Foreldreportalen? :paranoid:


#61

emin sa for siden:

Så bra! :)

Selv har jeg arbeidshelg i helga med seinvakt på 17.mai, den er litt mer overkommelig siden alt skjer på dagtid her. :)


#62

Charlie sa for siden:

Hvorfor har ikke barnløse glede av 17. mai og julaften?? :vetikke: Jeg syns ikke det var kult å jobbe 17. mai - to år på rad!! og julaften - eller at vi måtte vente på slektninger på julaften til de var ferdige med vakta. :blinke: Barnløse har også et liv. Kanskje til og med mer av et "liv" enn med. Selv om det er et fjernt minne nå... :dåne:


#63

Nenne sa for siden:

Jeg sier ikke at ikke barnløse har glede av festdager. Du svarer på noe helt annet enn det jeg skriver.

Det ble poengtert av noen andre her at det var en del av de som er barnløse som benyttet sjansen til å ta slike godt betalte vakter og jeg skrev at det faktum at de kanskje ikke hadde noen ansatte tidligere som var i den kategorien at de gjerne ville tjene de ekstra kronene, ikke burde gå ut over dem som har slike vikarer tilgjengelig nå.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.