I dag har jeg laget min aller første hjemmelagde blomkålsuppe. Den ble kjempegod syns både ungene, bestemor og jeg!
:stolt:
Dette var en god start, og jeg har fått mersmak :)
Slik lagde jeg den (litt oppskrift og litt eget):
2 små blomkålhoder 1 purre ca. 1,5 l vann 1 ts salt 2 ss kjøttbuljong 1 dl fløte 4,5 ss maizennamel
Del blomkålen i små hoder, skjær opp purre og kok dette i saltet vann. Småkokes i ca 10 min (avhengig av størrelsen på blomkålstykkene). Sil av purre + blomkål og ta i buljong. Rør maizennamelet ut i fløten og spe inn i suppen. La småkoke i ca 5 min, blomkålen puttes oppi igjen helt til slutt.
Nam. Jeg elsker blomkålsuppe. Jeg lager den aldri med hvetemel, ikke maizenna heller, men den blir tykk og god. Jeg jevner den nemlig med blomkål, moser den med stavmikser så den blir tykk og god. Har ofte små kjøttboller oppi også, det er snadder.
Jeg lager uten melkeprodukt, bruker havrefløte istedet for fløten. Blir ikke heeelt samme smak som med fløte, men minstemann her spiser ihvertfall med god appetitt.
Havre inneholder vel gluten, så det er den sikkert ikke. Tenkte ikke så langt, det er en av allergiene lillemann ikke har, heldigvis. Ellers har han mange vanskelige (egg,melk, fisk, nøtter, erter).
Jeg tror soyafløte går helt fint. Det er jo ikke så store mengdene som skal til, så det blir ikke den mest fremtredende smaken.
Havre er naturlig glutenfritt, men grunnen til at det selges glutenfri-merket havre, er fordi det ofte kommer sporer av annet korn inn sammen med havren når den høstes (eller noe sånt).
Jeg må forresten snart lage blomkålsuppe, elsker det. Synd krese-ræva av en mann jeg har ikke liker blomkål (og brokkoli). Skjønner ikke at det går an! :sur:
Generelt trenger man absolutt ikke å bruke hvetemel i noen grønnsakssupper. Ikke maizena heller. Man bare koker grønnsakene og bruker stavmikser. Plukk evt ut litt, dersom man vil ha noen biter i. Grønnsaksmosen er jevning nok. Bruk en god buljong så det blir smak.
Nyttig - dette har jeg ikke tenkt på. Da kommer det jo bare an på om man liker litt tykkere konsistens på suppa da, det gjør jeg :)
(bortsett fra grønnsaksuppe - den må være tynn)
Og jeg skjønner ikke at det går an å være så tørrpinn som deg. Mannen min holdt på å le seg ihjel da jeg sa at noen hadde reagert på det jeg skrev her i tråden. :haha:
Jo tykkere man liker suppa, jo mer grønnsaker har man i. :enkelt&greit:
Tomatsuppe:
Kok opp en kjele med vann hvor du koker grov pasta.
I en annen kjele :et par fedd hvitløk, litt løk, en gulrot eller to - alt i bittesmå biter steks lett i olje og/eller smør. Ha i 1 liter eller mer med kraft. 1 liten boks tomatpure, en boks eller to med hermetiske tomater, ha i salt, pepper, litt brunt sukker, og kanskje oregano? basilikum? chili? Mos med stavmikser og ha i pasta, egg, kjøttboller eller andre gode ting. Jummi :)