Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Speltmel - jeg lurer...

#1

Frantzen sa for siden:

Jeg er ikke glutenallergiker (har ikke påvist cøliaki) men har likevel en intoleranse. Det vet jeg fordi jeg lever mye bedre på glutenfri kost (mindre trøtt, mindre diarè, får rolig mage, mer energi). Jeg har prøvd å spise spelt-produkter men de blir jeg enda fortere dårlig av enn vanlig hvete. Spelt er visst høyere på gluten, men samtidig sies det at denne typen gluten likevel er letter å tåle fordi den er mer naturlig.
Noen som vet litt om dette?


#2

Nooria sa for siden:

:abonnerer:


#3

Left sa for siden:

Etter hva jeg har lest meg til, er Spelt faktisk verre i forhold til gluten og hveteallergi, med mindre det er ekte urkorn.
En del speltmel er blandet med litt hvete, men det vil være merket i såfall tror jeg.
" Spelt (dinkel eller urhvete) er et kornslag fra oldtiden som i motsetning til hvete ikke er særlig foredlet. Kornet er næringsrikt, inneholder mye fiber og har god smak. Spelt inneholder samme proteiner som vanlig hvete. Derfor skal personer med cøliaki eller hveteallergi ikke spise speltmel.

Det er en myte at menesker med glutenintoleranse tåler kornsorten spelt. Denne påstanden har versert i mediene, og man kan møte den i helsekostbutikker og hos bakere med flere.
Glutenintoleranse, eller cøliaki er en tarmsykdom, som innebærere, at man ikke kan tåle proteiner fra hvete, rug og bygg, og dermed heller ikke spelt.
Hveteallergi er en allergisk reaksjon på allergener i glutenproteinene slik at hvetetaallergikere heller ikke tåler glutenholdige kornsorter."



#5

Teofelia sa for siden:

Hvorfor skulle graden av "naturlighet" ha noe å si for toleransen, med mindre det er sprøytemidler og ikke gluten du reagerer på? Og hvis så skulle være tilfelle, burde du ikke ha noe problem med for eksempel økologisk hvete eller rug heller.

Og hva menes med mer eller mindre "naturlig" egentlig? Og er hvete, rug, havre og bygg egentlig så unaturlig?

:undrer:


#6

Dixie Diner sa for siden:

Cøliakere skal selvsagt ikke ha spelt, men er det ikke sånn at man godt kan tåle det ved hveteintoleranse? Ikke hveteallergi, selvsagt. Jeg kjenner flere (deriblandt meg selv) som reagerer veldig negativt på hvete (oppblåsthet, magesmerter, diare osv) men som tåler spelt veldig bra.


#7

Frantzen sa for siden:

Det har visst noe med hvilke prosesser kornet/melet går gjennom fra det blir høstet til det ligger i posen. Jo mer foredlet (altså mindre naturlig) jo verre for tarmene dersom man er litt følsom, ettersom jeg har skjønt. Dette har også klart med hvordan det dyrkes frem og det økologiske er vel uten tvil best - giftstoffer er giftstoffer for alle...

At det med at glutenallergikere skulle tåle spelt ikke stemmer, høres veldig logisk ut - og det er nok en bekreftelse på at det er gluten jeg reagerer på.


#8

Maz sa for siden:

Jeg snakket med en so er veldig opptatt av slik. Tidligere homeopat osv. Jeg stusset på denne glorifiseringen av speltmelet fordi det jo har minst like mye gluten.

Hun fortalte noe jeg ikke har dokumentert, (får noe i morgen vistnok) om dette. Det er at hvetemelet vi bruker stort sett er infisert av enkelte sopp eller muggsporer. Pga lang lagring osv. Dette er hva mange med intoleranse reagerer på ikke gluten i seg selv. (søliaki er noe annet).

Hun mente da at spelt hittil har vært mye bedre, men at mange mente at med den drastiske populariseringen av spelt så ville jordbruket legges om og spelt ikke lenger være et småskala økologisk produkt. Noen mente at disse mikroskopiske sporene allerede var kommet i vanlig spelt mel, eller det ville komme.

Sannheten i dette og gjenfortellingen av dette nok tvilsom, men litt poeng ser en nok.


#9

Perhonen sa for siden:

Dette høres fornuftig ut. Fordi det jeg syns har vært merkelig er at jeg ikke reagerer på samme måte hele tiden. En periode bakte jeg alle brødene selv, og ble veldig dårlig. Som Iset beskriver med oppblåsthet, magesmerter, diare osv. Nå har jeg stort sett spist bare knekkebrød i mange uker, og bare litt om litt begynt å spise brød igjen. Uten å bli så veldig dårlig. Heller grovt brød jeg har spist nå. Kanskje er det mange av oss som har en candida infeksjon som gjør oss dårlige snarere enn reaksjon på mel, men hvor enkelt er det å finne ut av det?


#10

m|nken sa for siden:

Mens vi er inne på tema:

Hva bør man bruke som erstatting istedet for hvetemel, hvis man heller ikke bør bruke spelt?


#11

Dixie Diner sa for siden:

Jeg unngår helst både spelt og hvete pga. karbohydratene, kroppen min trives best uten for mye karbohydrater. Jeg bruker litt soyaprotein (rent, ikke soyamel) i baking av feks. pizzabunn, pannekaker, vafler og brød. Ellers bruker jeg litt johannesbrødkjernemel. Har masse oppskrifter om noen vil ha.
I supper og sauser jevner jeg feks. med grønnsaker, eller med johannesbrødkjernemel. Har etterhvert blitt veldig flink på å bake og lage mat med veldig lite karbohydrater og uten noe som helst hvetemel.


#12

Dragen sa for siden:

Ja takk, noen vil gjerne ha oppskrifter uten hvete, spelt eller melk.


#13

Dixie Diner sa for siden:

Jeg skal se om jeg finner noen uten melk, og legge dem ut i lavkarbo-oppskriftstråden i løpet av kvelden. :)


#14

Nooria sa for siden:

Det kan hende det er lurt å tenke helt nytt om kosthold heller enn å fortsette som før men med erstatninger. Med det mener jeg at man i stedet for brød fire ganger om dagen spiser kjøtt og fisk med grønnsaker/salat til de fleste måltider. I tillegg kan man spise smoothie, frukt, nøtter og egg. Her i huset er slageren glutenfri havregryn med rismelk. Det er godt! Den glutenfrie havregrynen kan man jo også kjøre i blenderen slik at det blir mel og sammen med masse egg og væske kan det bli gode vafler. En annen slager er oppskårne råe grønnsaker.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.