I haust gjekk ein liten draum i oppfyllelse og me fekk kjøpt to fulle bikuber. Mannen gjekk på kurs store deler av 2014,så me var klar. Me var skikkelig heldige som fekk kjøpt fulle kuber. Vanligvis får ein ikkje tak i det så lett.
Vinteren har gått og me har vert spente på om begge kubane ville overleve vinteren. Med ujevne mellomrom har me vert borte og lytta. Hmm, var det ikkje eit lite bzzz me høyrte der??
No endelig var tida kommen for å opne døra så biene kunne ta turen ut. Og kva finner me? Joda, full liv i begge kuber. Ein høyrer summinga før ein ser kubane no. Og jammen meg har dei ikkje funne pollen alt som dei hentar heim til kuben sin.
Me gleder oss masse til vår og sommar. Kva får me henta ut??
Ein av våre små produsenter
Eine kuben open
Jobbe rolig og forsiktig
Innsida av lokket. Desse var ikkje heilt nøgd då mannen dunka i lokket for å få dei ned i kuben. Snakker om sky av bier. Og meir skal det bli :glis:
Hva bruker du det til selv? Jeg syns det er godt til te og så er det noen oppskrifter som inneholder honning, men jeg er nok litt dårlig på å bruke honning. Jeg skulle kunne tenke meg å ha bier.
Me kjem nok til å leike oss. Ein del marinader, eg brukar til tider honning som søtning i bakverk i staden for sukker. Hudpleie produkter kan ein og bruke honning til (som ein av ingrediensene)
Me har litt tankar, så det blir som sagt ein del leiking med honning, utpå sein sommeren.
Så spennende.
Jeg har satt meg på liste for kurs.
Bier er fasinerende og vi bruker mye honning. Mest som pålegg. Kjøper av en kompis som har bier. Men nå vil jeg ha selv!!
Så gøy! Jeg vurderte å gå på kurs i regi av ByBi, men jeg har ikke noe sted å sette en egen kube. Også er jeg litt redd for bier, da. :knegg: Kan jeg legge inn bestilling på honning allerede? :blafre:
(Bier er fascinerende altså. ByBy testet honningen sin, siden den er laget midt i byen, og den innehlder ikke flere gift- og avfallstoffer enn annen honning!)
Det er ikkje utenkelig at ein kan ha bier hjå deg Hyacinth. Snakk med naboene. Er ein fordel om du har ein park eller skog i nærleiken då.
Korleis honningen vår blir kjem an på kva buskvekster dei henter pollenet i frå. Mest sannsynlig ein gjennomsiktig, klar honning. Lynghonningen kjem på hausten og er henta frå lyngpollen. Me kjem nok ikkje til å flytte kubane til høsttrekket i år. Me satser på bringebærtrekket og sommertrekket. Kan ikkje gape over for mykje heller i starten.
Me kjem og til å sjå på muligheten til å utvide til kube 3. Me får sjå korleis biene våre oppfører seg, og om me kan klare å avle fram ei dugandes dronning.
Det er veldig fascinerende, men for meg er det det komplette mareritt å ha bier så nært på. :knegg: Jeg har bieskrekk etter å ha blitt stukket av flere løpske bier da jeg var barn.
Men legg ved mange bilder framover, for det er utrolig spennende å se.
Så spennende! Håper du oppdaterer med jevne mellomrom.
Med trekk, mener du da at du flytter på kubene?
Har en bringebær-selvplukk et par kilometer herfra. Der måtte det vel ha vært perfekt å ha bier?
På kurset vårt sier de at biene ikke vil ha kultiverte bringebærblomster. Bare ville. Men at de øker avlinga betraktelig ved å pollinere selv om de ikke lager noe særlig honning av det.
Innafor bieverden snakkas det om to trekk. Bringebærtrekket og høsttrekket/lyngtrekket.
Bringebærtrekket er sommertrekket. Det er herfra ein får sommarhonningen. Dei som driver seriøst flytter kubane sine ut mot kysten og lyng om høsten.
Dersom ein ser mot USA der dei har hylt høgast om biedød, så driver dei birøkting på ein heilt anna måte. Der driver dei kun med pollinering og honning er andreprioritet. Dei flytter kubane frå bonde til bonde. For eksempel kjører dei kubane sine til blåbærfelt, får pollinert det området og flytter kubane vidare til neste område. Resultatet er stressa bier, og biedød. Viser seg at dei liker sprøytemidler dårlig.
Her i byen (og kanskje andre steder) har flere bedrifter blitt bikubefaddere - og det er plassert fargefulle bikuber på ulike steder i byen. bieffekten.no/bier/