Jeg elsker dette. Jeg elsker, elsker, elsker det! Matkjemi er bare så rått, og dette er noe av det kuleste jeg har laget noensinne, faktisk. Jeg har dessverre ikke funnet det opp selv, men det går som en farsott i veganmiljøet på FB nå. Noen tror by the way at kikertlaken er farlig å spise, jeg skal ikke si noe sikkert, men jeg tviler på at det er tilfelle, egentlig. Uansett er det en kjempesjanse for eggallergikere og veganere å få spise deilig pavlova og lignende, og ikke minst er det jo i det hele tatt bare kult å tenke på at dette går an!
Jeg har ofte tenkt at kikert-laken minner veldig om rå eggehvite når jeg har helt den ut. Ganske nasty, egentlig. Men mer nasty enn egg? Tja, egentlig ikke. Uansett, noen har altså dratt den tanken lenger og faktisk prøvd å bruke det som eggehvite. Og laget marengs!
Når man pisker dette blir det akkurat som marengs, det er helt sprøtt. Hadde jeg tatt laken i en skål og gitt det ut for å være eggehvite, hadde ingen merket noen forskjell bortsett fra at det lukter kikerter. Men det smaker faktisk ikke NOE av kikerter når røra er pisket og smakssatt, helt utrolig.
Her er den ferdige marengsmassen og marengsene før steking:
Nå er marengsene mine ferdige, jeg glemte dem litt i ovnen så de ble lysebrune, men kanongode og helt sprø gjennom. Hadde jeg ikke glemt dem hadde de kanskje blitt litt seige, slik jeg liker dem, men disse ble helt SPRØ tvers gjennom. Som pikekyss. Og de smaker nydelig!
Oppskriften er enkel:
1 dl kikert-lake (jeg fikk det utav en kartong)
80 gram melis
1 ts sitronsaft
2 ts vaniljesukker
Bruk en elvisp og pisk laken nesten stiv, dette oppfører seg nøyaktig som eggehvite når man pisker det! Ha i sitronsaften og pisk litt til. Ha i resten av ingrediensene og pisk massen så stiv som du kan få den. Du skal kunne holde bollen opp-ned uten at massen renner ut, det tar ca. 6-7-8 minutter.
Sett ovnen på 100 grader, kle et stekebrett med papir og sprøyt ut marengser (eller sett topper med skje, for å gjøre det enklere). Stek dem i ca. 1,5 timer eller til de begynner å bli svaaakt gyldne. De "sprøer seg" litt mer etter at du tar dem ut av ovnen.
Så det på FB ja. Helt utrolig fascinerende! Må tipse min venninne med egge-allergisk datter om dette, det er jo en nyvinning både for veganere og allergikere dette.
Jeg og tenker at det må kunne gå an å lage noe annet også av dette. :hyper:
Eggehviteomelett? Spennende. Men det er helst marengs jeg har vært ute etter, for jeg lager jo nydelige vafler, pannekaker og alt annet uten egg, helt uten problemer, så jeg trenger ikke dette til det.
Men OJ nå kom jeg på en ting: KOKOSBOLLER! Tenk om man kan lage kokosboller av dette? Da kommer buksene mine seriøst til å krympe i skapet ...
Lurer på om det er mye proteiner i den laken jeg. Det er mye i kikerter, men hvor mye går over i laken tro? Hvis det ikke er særlig med proteiner så er dette supert for oss med lavprotein diett! 👍
Genialt. Så det også på facebook og ble fasinert. Har alltid syntes den laken var litt skummel og har skylt veldig godt, og foretrekker egentlig å koke opp masse selv.
Du må si hvordan det går med kokosbollene også. Lykke til!
I will! Jeg har også en ny idé, FRANSKE MAKRONER! Jeg kjøpte jo et sånt bakesett for makroner for lenge siden, men har aldri prøvd det da jeg ikke helt visste hvordan jeg skulle gjøre det uten egg. Har et par eggløse oppskrifter, men de ser liksom ikke like fine ut. Vil jo ha FINE makroner. :trasser:
Så da blir dette et eksperiment når jeg får tid. Spent!
Skepsisen her kanskje noe med stoffene som forsvinner ut av belgfrukt når man bløtlegger. Jeg mener å ha lest at man promper mindre av erter og bønner som har vært bløtkake lenge, og hvor man bytter vannet, fremfor de som er kokt opp.
Ja, promping er ikke bare-bare. På den andre siden får man jo enkelt og gratis boblebad. Neida. Men det blir jo pisket mye luft inn i dette, og det blir et helt brett eller to med marengser på 1 dl lake, så det blir jo svært utvannet. Og man spiser jo ikke to brett heller, kanskje et par-tre marengs. Så mengden er så liten at jeg ikke tror man trenger å tenke på det overhodet, egentlig. :)
Kanskje det går an å bruke Sukrinmelis eller noe?
Ja jeg bruker bare kartong om jeg kan. Ser det presiseres i oppskriftene også, at man skal bruke kartong. Har hørt det belegget inni der ikke er så gale som belegget i hermetikkboksene. Forresten så finner man frossen mais (til og med øko) i alle andre land enn Norge. Hvorfor selges ikke frossen mais her?
Jeg koker vanligvis egne kikerter, så jeg er spent på resultatet når noen får prøvd ut kokevann i stede for vann fra hermetiske kikerter. Burde jo i teorien kunne funke på samme måten?
Nja, vann fra bløtlagte kikerter er jo veldig vannete, akkurat som vanlig vann. Kikertlaken er helt som rå eggehvite i konsistensen. Jeg tror ikke det nytter å bare bløtlegge, må sikkert gjøre et eller annet smart med dem i tillegg.
Jeg elsker Rema sine, men Rimi er min nærbutikk og de har nå fått inn Matmesteren sine som jeg har begynt å kjøpe siden det er enklere, og de er like Rema sine, og på kartong. :D
Når det er sagt så kjøper jeg godt Rema sine om jeg er på Rema altså, men skal jeg bruke LAKEN så foretrekker jeg kartong fremfor hermetikkboks.
Takk for tips! Jeg vil også bruke lake fra kartong når jeg skal prøve meg på marengs. Tenk å kunne servere min lille gluten- og eggeallergiker pikekyss og pavlova, da! :hyper: Si fra når du har prøvd deg på kokosboller. Det kan man vel strengt tatt lage på sukkerlake også?
Ja, men da må man bruke gelatin og jeg vil ikke ha hud og brusk og sener i mine kokosboller. :p
Skal si fra. :D
Ja, sånn ja! Jeg skummer jo hele tiden gryta når jeg koker kikerter, skummet er jo litt sånn pisket eggehvite-ish. Tror noen andre får teste ut akkurat det, om jeg ikke får sjans helt enda, men det funker jo kanskje. :)
Jeg er sikker på at noen er i gang allerede, så jeg venter bare på rapporten. Henger litt på div veganer-grupper på FB på grunn av melkeallergien i heimen, og det var jo rimelig mange som var ekstatiske over dette, så jeg kan ikke tenke meg at noen IKKE prøver ;)
Haha du har nok rett i det. Det er vel få som er så gira på å prøve å lage gode alternativer, som veganere. Spent på alt som vil komme i kjølvannet av dette her altså! Kikertlake-revolusjon!
Tusen takk for oppskrifta! :jippi: Så denne da du la den ut, og den kom in handy nå i kveld da vi laget pavlovabunn. Helt tilfeldig hadde jeg faktisk en kartong kikerter i skapet, og nå er pavlovabunnen til husets eggeallergiker også laget. :D
De ble så vellykka! Så lekre! Og så gode! :hyper: :hyper: :hyper:
Best dagen etter, de hadde et lite snev av kikert-bismak rett fra ovnen. Jeg har nå testa dem på en gjeng kresne og pikekyssglade tiåringer, og de ble mer enn godkjent. :D
Jeg putta mine i en kakeboks, like fine nå. Men jeg tørket dem et par timer etter steking (ovnen på 70 grader, ovnsdøra på gløtt), for jeg ville ha dem skikkelig lette og sprø.
Eddik ja, jeg har jo ikke hatt det i kikertlaken. Gjør sitronsaft samme nytten, eller skal jeg ha i litt eddik i tillegg? Sikkert ikke så lett å si siden egg kanskje oppfører seg annerledes, men jeg får bare prøve. :)
Man skyller hermetiserte belgfrukter for å redusere saltmengden og for å redusere stoffene som er gassfrembringende. Det kan også være mindre "hermetikksmak" når man skyller.
Eddik og sitron brukes gjerne som alternativer i marengsmasse - poenget er å tilsette syre. Fordelen med eddik er at det ikke blir sitronsmak/ farge, men i en stor porsjon gjør det sjelden noen stor forskjell hva man velger. Medmindre man ikke tåler sitrus.
Jeg doblet oppskriften til Pavlova. Det gjør jeg ikke igjen, den ble gigasvær, i tillegg ble den aldri ferdig og det begynte å flyte væske utav den i ovnen. Så jeg tror jeg prøver igjen med vanlig porsjon. Og så er det uhyre viktig å piske den stiv nok. Når du tror den er stiv nok, pisk litt til. Bollen MÅ kunne snus på hodet uten at det renner utav (det skal ikke engang bevege seg i bollen). Ellers blir det mislykket. BTDT.
Jeg skal lage den NÅ. Wish me luck. Min forrige gikk adundas, men jeg laget dobbel porsjon og tror det var derfor, den ble så voldsomt stor. Nå lager jeg enkel porsjon, det bør bli mer enn nok.
Skal fylle den med Schlagfix-krem (verdens beste melkefrie krem, nærmeste kukrem jeg har kommet) og Alpro vaniljekrem, og pynte med jordbær og blåbær.
Kokoskrem er min favoritt faktisk, altså pisket kokoskrem fra boks, men det kan være litt vanskelig å få til.
Jeg har en oppskrift på hasselnøtt -og jordbærpavlova med kokoskrem som jeg skal prøve på et eller annet tidspunkt. :D
Ja kokoskrem er kjempegodt. Lett å få til om man kjøper riktig kokosmelk, noen nekter visst å skille seg. Men jeg har god erfaring med Santa Maria og Matmestern i hvert fall. Men en av mine store favoritter før jeg ble veganer, var vanlig pisket kremfløte, så Schlagfix er så digg siden den ligner sånn. :nam:
Står enda i ovnen, 2 timer nå. Ser ikke ferdig ut. Håper den ikke trenger så altfor lang tid. Skal ikke gå før om over en time, men den må jo avkjøles og.
Helsike, at jeg ikke laget den i går! Men kom på det sent på kvelden og da var minsta i seng, og jeg ville ikke ta sjansen på å vekke henne med Kenwoodlyden.
Håper den blir ferdig. Gaaah. Ser den har sunket sammen nå. Sist jeg kikket inn i ovnen var den bulende, masse små "fjelltopper" på den. Nå har den flatet seg ut. Er det et godt eller dårlig tegn? :skremt:
100 grader. Tror ikke det blir forskjell på sitron og eddik, det er jo eddik i vanlig pavlova og jeg vet mange sliter med flat pavlova (måtte google litt nå). Jeg pisket helt til jeg kunne holde bolen opp-ned uten at noe rant ut, helt stivt. Så irriterende altså, helsike! Hadde gledet meg til å ha pavlova på bloggen. :( Kan hende den er spiselig da, men det er jo så kjedelig å ikke få de høye kantene. Grrr.
Kan det være fordi jeg åpnet ovnsdøra? Skal man helst ikke det? Vet man ikke skal det med vannbakkels, da kan de ramle sammen. Den er virkelig helt flat nå, type 0,5 cm høy lefse, tror ikke jeg får den av bakepapiret engang. Så løpet er kjørt. :leppe:
Godt jeg har is i fryseren, får ta med det, og spraykrem og alle bærene. Helvete.
Æsj, så kjedelig! Jeg stekte min på nesten 100 grader i halvannen time, og lot den tørke på 70 grader med ovnsdøra såvidt på gløtt i en time til. Helt lett og luftig nå. Men den er nogk sprø, ikke seig.