Da har jeg altså forsøkt meg på å lage makroner for andre gang i hele mitt liv, og i dag gikk det veldig mye dårligere enn første gang synes jeg.
Problemet er at de liksom flaker seg, eller deler seg i to. Jeg fikk kjempefin, glatt overflate, og når de stekte ble det kjempefine føtter og alt. Men, når jeg tok de ut, og har avkjølt de, så er de så klissete inni at det er vanskelig å få dem av makronmatten. Og den litt sprøde toppen liksom faller av på noen av dem.
Så, dere kloke damer: Hva er det jeg har gjort galt?
Jeg fulgte en oppskrift som sa at jeg skulle steke dem på 125 grader på nederste rille. Oppskriften sa at ca 20 minutter skulle holde, men da var de så bløte at de åpenbart ikke var ferdige enda, så måtte steke de i 30 minutter for å få inntrykk av at de løsnet fra matten.
Men noe er galt, og jeg skjønner ikke hva! :hylgrine:
Her er konditortipsene jeg har notert, og jeg har alltid fått bra makroner: Etter at du har sprøytet dem ut, vent ca. 45 minutter, til de er matte og har fått en slags
"hud". Da skrukker de seg litt når man tar på dem istedet for å klistre
seg til fingeren. Jeg steker ved 140 grader i 12-15 minutter, på to stekebrett oppå hverandre. Dette skal visst gjøre at makronene ikke krakelerer og får sprekker. Vet ikke om det er dette som har gått feil hos deg, selvfølgelig.
Jeg steker ett brett om gangen, midt i ovnen 150 grader. Avkjøler på rist. Noen ganger henger de litt igjen på bakepapiret, da har jeg hatt litt for tynn røre tror jeg.
Ok. Så begge dere som har svart så langt har brukt sterkere varme enn det min oppskrift sier. Det kan jeg prøve neste gang.
Jeg tørket makronene i ca 50-55 minutter før jeg stekte det første brettet, og de hadde denne hinna på toppen.
De har ikke krakelert, de liksom bare deler seg på midten. Og har IKKE fått den der fine, glatte undersiden som jeg ser alle andre får. De er mer klissete på undersiden, og det er nok hovedproblemet slik jeg ser det. Det blir liksom vanskelig å få dem av makronmatta mi (har sånn silikon-makronmatte). De eneste som har sprekker på toppen nå, er de hvor jeg har slitt for mye med å få dem av matta.
Jeg synes også røra mi ser veldig lik den Pascal har i denne artikkelen (www.godt.no/#!/artikkel/20369639/slik-lager-du-makroner-paa-1-2-3), men det er jo selvsagt litt vanskelig å si ut fra et bilde. Jeg mener dog å ha sett dette "live" i Pascal-serien også, og det ser ikke så gærnt ut altså.
Men noe må det være som går galt. :sukk:
Når du steker med to plater, hvordan plasserer du dem i ovnen? Hvilke riller setter du dem i, og har du det tomme brettet over eller under makronbrettet?
Ah... Sånn sett. Og da selvsagt makronene øverst. :nemlig: Må prøve dette da tenker jeg. Eneste problemet med det, er jo at jeg kun har to flate brett til ovnen min nå, så det blir litt mer styr å få neste ladning på plata. Har to sånne makronmatter, og alle oppskriftene jeg har prøvd så langt fyller begge mattene.
Men begge brettene er kalde når du setter dem inn i ovnen? (Trenger alt med mokkaskje åpenbart.)
Ja, brett OPPÅ makronene er neppe lurt. :humre: Begge brettene er kalde når jeg setter dem i ovnen, ja. Så kjøler jeg dem ned litt før jeg drar det neste bakepapiret med makroner over på brett.
Nå har jeg tatt av alle makronene fra mattene sine, og det viste seg at det andre brettet med makroner ble mye bedre. :jupp: De fleste av disse var helt flate og fine i bunnen, og flaket seg ikke slik en del av de andre gjorde. Det siste brettet stekte jeg på en rille lengre opp i ovnen fordi jeg syntes de første tok så lang tid å steke, og jeg tenkte at det kunne hjelpe. Så jeg tror hvis jeg steker dem på litt høyere varme, slik dere gjør, og også bruker neste nederste rille, vil det gjøre susen kanskje. Og med brett-trikset til Filifjonka i tillegg så MÅ det jo bli bra.
Jeg får nesten alltid vellykkede makroner nå, og steker ett brett om gangen i midten på 150 grader i 13-14,5 minutter. Jeg tar brettet ut etter 13 minutter, og hvis de har en tendens til å henge igjen i bakepapiret får de ca. ett minutt til å ovnen. De oppfører seg ikke alltid likt, noen brett trenger bare 13 minutter, andre vil har litt mer steketid. Før steking dunker jeg brettene hardt i bordet noen ganger for å slå ut luft, og så får de stå til hinna er helt hard. 45-60 minutter.
Røring: 5-6 tak for å blende inn madelmelet og melisen, så hard røring for å slå ut mest mulig luft. Røretid rundt 25-30 sekunder.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.