I høst tenkte jeg å prøve meg på litt sylting av agurker, litt geléer og saft. Men så er det denne steriliseringen.
Når jeg bruker norgesglass, må jeg jo få på strikken, hvordan gjør jeg det uten å ta på den? Og syltede agurker skal jo på kalde glass, er de sterile fremdeles da?
Hvorfor må det være så sterilt? Jeg har aldri opplevd at min syltetøykokende bestemor har gjort annet enn å koke glassene, men behandlet de da som normalt ellers.
Men er det veldig nøye kan du vel bruke sterile engangshansker. Mamma (og mormor) har alltid hatt glassene i ovnen og lokk og strikker i kokende vann når de sylter. Skulle jeg lagd noe med kalde glass hadde jeg kokt dem og satt dem opp ned på en ren håndduk. Og brukt dem etter å ha vasketå hendene.
Bare et lite tips når det gjelder sylting og safting.
Fyll alltid beholderen helt opp til randen før lokk/kork skrus på. Varm væske trekker seg sammen når den kjøles, så etter en stund er ikke beholderen full lenger. Dersom det er mulig kan du også sette beholderen opp-ned under kjøling, det gjør at korken/lokket setter seg helt lufttett på.
Dersom det er vanskelig å åpne lokket når godsakene skal brukes kan du slå kanten av lokket let mot et hardt underlag. Når det sier "popp" åpnes lokket enkelt selv med svake hender.