Hva opplever dere er det beste for barna å ha av ytterklær nå på denne tiden av året og frem til sommeren?
Jeg tenker at her vi bor hvor det er 3-4 årstider i løpet av en vanlig dag så er det greit å ha et lite utvalg. Men jeg har inntrykk av at de ansatte i barnehagen vår ofte velger den enkleste løsningen uansett og det er hel dress. Jeg forstår at det er mye arbeid å skulle hjelpe så mange barn med påkledning så enklest mulig er en fordel.
Det jeg mener hadde vært greit var følgende:
bomullsanorakk-/jakke og evt bukse til milde men tørre dager (jeg liker selv mye bedre bomullsytterklær enn skallklær)
regnklær
2-delt skallsett eller hel skalldress til småkalde dager med fuktig bakke
Dersom barnet har bukse og jakke har man mulighet til å bruke kun bukse med fleecegenser eller ullgenser på overkroppen. Noe jeg selv ville foretrukket å ha på meg når solen varmer men det er fukt i bakken. Med hel dress kan det ofte bli unødvendig varmt.
Men er det bare irriterende og masete med en mor som ønsker 3 ulike typer ytterklær? Eller ville du hatt forståelse for det?
Jeg tenker at de ansatte må få lov til å vurdere hvilke klær som passer best av de som er tilgjengelig. Med mindre de er helt udugelige ville jeg stolt såpass på dem.
Så ja, jeg syns vel i utgangspunktet det er en ganske urimelig forespørsel.
Vi har et utvalg av klær i bhg. det varierer fra avdeling til avdeling hvor glade de er i noe som helst annet enn tykk foret vinnterdress med ull og fleece under, i steikende sol i 8 plussgrader "for den er jo så skummel den vårvinden" på en ellers vindfri dag...
Min eldste gikk det bra med for det meste, han liker det varmt, dog hendte det at han var våt i håret av svette. Min yngste... hun er varm av seg. Hun renner bort. Jeg gleder meg til det blir så vår at jeg kan beslaglegge vinterdressen. På smpåbarn beslag la jeg også en del klær etter at jeg, ikledd kort bukse og t-skjorte skulle på sommerfest i bhg i juni, og bare skulle bytte en bleien, og fleret av henne et par lag ULL som visstnok hade lagt litt for lenge i skiftkurva hennes...
Som hun sa, her har vi 3-4 årstider på en dag. Det er ikke gitt at det antrekket som passer på formiddagen er brukbart etter lunsj, derfor har de flere ulike antrekk i garderoben. På denne tiden av året ER antakelig den tykke dressen logisk på formiddagen, særlig når de er på den siden av huset hvor det er skygge. Det er bare ikke like logisk å ha den i solsteika på oppsiden av huset etter lunsj
Her hadde det vært liten vits. Regnklær når det er strålende sol og ikke en sky å se er helt vanlig. Lillesøster fikser det meste selv, så jeg driver og driller henne i fornuftig påkledning. Ikke så enkelt når de bli bedt om å ta regnklærne da.
Tja. Jeg krever at de bruker skallklær og ikke regntøy. Men jeg har heller ikke regntøy tilgjengelig. Jeg henger bare det i barnehagen som de kan bruke.
Opplevelsen min fra barnehagene jeg har jobbet i, og jobber i er at veldig mange ansatte kan lite om påkledning. Veldig mange er gammeldagse og stoler ikke på skallklær. Det er også ofte sånn at alle skal kles på det samme. Er det dress vær så skal dress på, uansett hva som henger på knaggen som kunne vert bedre. Er det regntøy dag så er det regntøy. Har noen bare skallklær kan man risikere at de bruker låneregntøy for regntøy skal på. Det skal ikke være rom for at barna skal oppleve forskjellighet.
Jeg personlig kler på det barnet har jeg ser som mest egnet. Vi bor i Bergen. Bomullsklær har aldri vert et alternativ i mitt hode. Har aldri opplevd at et barn har med bomullsbukse til utebruk. Sommerjakke i bomull kan forekomme og da brukes det på fine dager. Men jeg vet at jeg tilhører mindretallet i forhold til påkledning i barnehagen. Det er ofte samlebåndsprinsipp.
Jeg har vert i mange barnehager på mange avdelinger etter noen år som spesialpedagog og er mye det samme jeg ser over alt. Opplever noen innimellom som er mer nøye med påkledningen og det gjør meg alltid glad.
Men spurte hun ikke egentlig bare om det var greit å ha tre ulike sett og forvent119e at de velger det beste av dem da?
(Jeg er bare tidvis svært uenig med enkelte i min datters barnehage om hva som er et beste valget. Jeg har vel på et tidspunkt forklart min sønn, da førskolegutt, at når de sier regntøy så KAN du ta den vannntette, pustende dressen. Men jeg fortsetter bare å ha mange ulike sett der, påpeke hvilke som er vanntette, og tenker at... det er bare noen år til hun begynner på skolen, der slipper de svette i vinterdress i vårsola bare fordi det var kaldt på morgenen.
Men det ER akseptabelt å bruke regntøy når det regner. Og vinterdress når de er ute etter frokost, det er bare noen få grader. Det er bare samtidig ikke logisk å ha det etter lunsj, nødvendigvis. Men jeg kan jo ikke stikke innom i lunsjen og plukke med meg det hun ikke skal ha behov for på ettermiddagen?
Vi bare akspeterer at spesielt våren blir hun lettkokt. Påpeker det jenvt og trutt, og hjelper henne å få det av når vi kommer. Og vet at det blir bedre på skolen
Jeg syns det er helt greit å ha flere typer ytterplagg hengende i barnehagen, og at foreldrene gjerne kan si fra om ønsker. Men at akkurat de klærne du ville valgt i akkurat det været til enhver tid kan du ikke forvente. Det med påkledningen er en vurdering de som jobber der må ta for veldig mange barn i veldig mange slags vær hver eneste dag, jeg ville ihvertfall ikke ønsket å komplisere det enda mer.
[quote=Isolde;4191530]Opplevelsen min fra barnehagene jeg har jobbet i, og jobber i er at veldig mange ansatte kan lite om påkledning. Veldig mange er gammeldagse og stoler ikke på skallklær. Det er også ofte sånn at alle skal kles på det samme. Er det dress vær så skal dress på, uansett hva som henger på knaggen som kunne vert bedre. Er det regntøy dag så er det regntøy. Har noen bare skallklær kan man risikere at de bruker låneregntøy for regntøy skal på. Det skal ikke være rom for at barna skal oppleve forskjellighet. [/QUOT
Altså, JEG vurderer utifra vær og tilgjengelig yttertøy. Jeg tar ikke på gummiregntøy på en våt og kald dag, om det henger en Isbjörndress der. Eller dress om de har skallklær, på en mild dag med våt bakke. Problemet er at det bare er jeg (på min avdeling) som vet at det er et bedre alternativ. Jeg har prøvd å si det, men det går ikke inn. Gamle hunder og nye triks, osv.
Jeg jobber ikke i barnehage, men tenker for egen del at så lenge de kler ungene slik at de ikke blir kalde når det kaldt, (alt for) våte når det er vått og småkokt den dagen i året det er varmt, så er det godt nok. At ungene ikke er kledd akkurat etter hver enkelt mor (eller far, men jeg har til gode å møte en far som synes ungene trenger tre forskjellige typer yttertøy tilgjengelig i barnehagen) sin preferanse til en hver tid er ok. Egentlig er jeg glad barnehagen til ungene mine ikke bruker tid som de heller kan bruke på å følge opp ungene på sånt.
Riktig påkledning i forhold til vær og vind er en del av læringsprosessen til et barn det også. Det er også snakk om omsorg for barnet, noe jeg setter svært høyt og ser på som like viktig som stimulering på andre områder.
Nå er det ikke snakk om hva som matcher best eller er penest å se på men å forhindre kokte unger i regnklær, klamme unger i vinterdress når vårdress er tilgjengelig osv.
Jeg synes ikke det er naturlig at barnehagen nyanserer i så mange grader som du skisserer, men jeg er enig i at de ikke alltid er så gode på påkledning.
Jeg har selv bedt dem droppe tykk ulldress under vinterdressen når det er minus 1 grad, og jeg har bedt dem bruke Reimavårdress istedenfor regntøy fordi dressen rett og slett tålte mer. Men jeg sparer innspillene mine til det virkelig teller, og forventer ikke nyansering og justering ift hva man som voksen hadde foretrukket. Utover det satser jeg på få valgmuligheter og fjerner tøy jeg ikke vil de skal bruke. Siden jeg stadig synes de har brukt regntøy i vinter uten at det på noen måte har passet, har ikke lillesøster regntøy der nå.
Men altså dere, seriøst...er det virkelig kravstort (nyansert i så mange grader) å ha 3(!) ytterklær alternativ i en barnehage med svært skiftende temperatur og vær i løpet av en dag? Jeg synes ikke det.
Dere har vel 2-3 sett til barna deres selv tenker jeg.
Vi har dress...vinterdress. I overgangsperioden har de regnbukse og anorakk/skalljakke. Om sommeren bare skalljakke.
Det var det :-) Men vi bor ikke på Sunnmøre.
Jeg er en enkel forelder som tåler det meste og som aldri noen gang har vurdert å klage på verken bekledning eller mat eller aktiviteter eller noe annet. Er nok heldig med barnehage i tillegg til å ha som filosofi at jeg ansvarliggjør barna min lenge før de fleste andre. Femåringen min har for lengst lært seg at han selv går inn og bytter votter hvis de er våte, tar av lue og på med pannebånd hvis det er for varmt, tar på regnbukse hvis det er vått, osv. Da han var for liten til dette, var han stort sett såpass stillesittende at det sjelden ble for varmt det de tredde på han i hvert fall.
Jeg ønsker meg voksne med fang og trøst og omsorg og litt læring å tilby og håper ikke de bruker tiden til å bytte klær på ungene tre til fire ganger om dagen.
Jeg prøver begrense det, for jeg har begrenset med plass og ikke ubegrenset budsjett, men barnehagebarna mine har likevel mer enn hva de strengt tatt trenger. De har nå i vinter vinterdress og regntøy, sistnevne i form av sånne HH Shelterbukser og tilsvarende jakker. Og så har de ullbukser og strikkejakker (i mengder, siden de arver fra de eldste). I tillegg har de vinterjakker som de bruker til og fra, og det gremmes jeg litt over, for de kunne strengt tatt bare ha brukt skalljakkene, med ullgenser under når det er kaldt.
Men jeg tenker i alle fall at hva som passer best av vinterdressen og regntøyet fra dag til dag må nesten barnehagen få bestemme. Det hender sikkert at ungene mine sendes ut i en annen variant av yttertøy enn hva jeg hadde valgt den dagen, men det får både jeg og ungene bare tåle.
Kan aldri huske jeg har hatt så mye klær der. Nå er begge mine skolebarn, men da de gikk i bhg hadde de enten vinterdress der eller vårdress. 1. klassingen hadde gummiregntøy også i fjor, om våren og høsten, fordi jeg fant det billig i Danmark. Det ble tatt hjem vinterstid.
Han gikk forresten mye uten yttertøy i fjor, siste bhg året, pga varmen her i sør og det at uteområdet var så lunt. Han bodde i shorts og t-skjorte fra august og ut september.
Det var nok enkelte dager at bhg kledde på de noe annet enn det jeg ville gjort, men det er greit nok.
Barna våre er mer enn selvstendig nok til å ta ansvar for egen bekledning men de får ikke lov til å regulere dette selv for de ansatte i barnehagen.
Et fang og trøst er viktig men det er ikke det eneste som gjelder for å iverta barnas ve og vel.
Jeg slenger ikke barna mine i barnehagen med tanker om at de får bare holde ut. Jeg forventer at de som får betaling for å se etter barna ufører jobben sin tilfredsstillende på det et barn har behov for, inkludert å passe temperaturregulering. Det skulle bare mangle.
Jeg har alltid to typer yttertøy hengende, en dress som passer sesongen og en eller annen form for regntøy, i øyeblikket har den ene isbjørn skallsett og den andre et skallsett fra HM. Jeg kunne sikkert hengt et tredje der også. Det som er problemet er at de ikke nødvendigvis velger de klærne som er best egnet, så jeg må sikre at alt som henger der kan brukes uten at det blir krise.
Jeg synes tre sett er mye, og tror aldri vi har hatt bruk for det. Alle foreldre har ulike meninger om hva barna bør gå i og jeg synes ærlig talt barnehagepersonalet skal få slippe å forholde seg til flere titalls ulike kleskrav hver eneste dag og i tillegg måtte skifte yttertøy 2-3 ganger daglig på hvert barn fordi det skulle oppstå værforandringer med dertilhørende nye krav fra foreldre. Jeg stoler på at personalet kan kle barna etter været og har aldri opplevd at de ikke har vært i stand til det.
Nå har jeg som sagt ikke bhg barn lenger, i går fikk vi litt snø, men det er plussgrader. Mine to får gå litt som de vil nå. De bruker enda begge vinterjakker, luer, fingervanter og halvhøye gore tex sko (yngste sine er foret, eldste sine er ikke). I dag hadde yngste foret vinterbukse, andre dager går han i skallbukse eller bare uten ytterbukse. De får som sagt velge litt selv nå (og lærer av det tenker jeg).
Hvordan vet dere hva slags yttertøy ungene har på seg ute i barnehagen? Spør dere hver dag?
Jeg henter aldri så tidlig som den vanlige utetida, så jeg aner i realiteten ikke hva ungene mine har på når de er er ute. Jeg er rimelig sikker på at de er adekvat kledd.
Mine to har jo bodd i Stavangerområdet stort sett hele livet, altså har de måttet forholde seg til regn og vind, hele året. De fleste årene var det enten vårdress eller vinterdress på plassen deres, da visst jeg de var kledd uansett vær og vind. Det var vel noen uker i mars/april hvor de hadde både vårdress og vinterdress der. Bhg fikk velge påkledning de ukene/dagene. Det kunne skifte fra morgen til ettermiddag.
Jeg henter ofte før utetiden er over og kler av de selv.
Min oppfatning er at barnehagen er i utgangspunktet veldig opptatt av at barna skal ha riktige klær. Og jeg forventer selvølgelig ikke at de ansatte skal skifte ytterklær på barna mine 2-3 ganger for dag. Det er ikke det dette er snakk om.
Det jeg mener er at jeg ønsker å ha både vanntette klær og vindklær typ Nøstebarn hengende i garderoben slik at personalet har litt å velge i fra dag til dag i løpet av uken. Og evt velge en dress tidlig på dag og en annen når været har skiftet etter lunsjen og ny utetid.
Det er ikke alltid så lett å vurdere været. Her i Trondheim går det fra det ene ytterpunktet til det andre i løpet av ei og samme uteøkt. Vi kan ikke løpe inn og ut for å kle om barna. Men vi gjør vårt beste for at barna verken skal svette eller fryse - eller bli altfor våte. De beste forutsetningene vi har for det, er at foreldrene har godt nok med klær. Det holder med ett sett med ytterklær, så lenge de er gode (vanntette) og barna har varme klær til mellomlag. Selvfølgelig regulerer vi litt på småting underveis, og barn som sier ifra blir absolutt hørt.
Jeg synes 3 sett med ytterklær er unødvendig. Det samme med tre par sko. Selv om været skulle skifte litt i løpet av en dag, så går det fint an å sjekke værmeldinga (og erfaringa) og ta med det som man mener passer best for akkurat den dagen.
Hvis alle skulle hatt med tre sett, hvordan hadde garderobene sett ut da? Når mye klær - våte klær - henger tett, så tørker de seint. I verste fall får de ikke nok luft og henger helt bakerst og mugner. De aller fleste foreldre, meg inkludert, synes det er mest praktisk at klærne henger i bhg og tørker til neste dag, også tar man det heller hjem i helgene.
Det høres ut som om frustrasjonen din ligger i at barna ikke høres når de sier ifra, så da ville jeg starta der, jeg.
Enig i det! Selv her i sør er det vanskelig for tiden (om vi ser bort fra snøen som kom i går). Det kan være et par plussgrader om morgenen og oppi 10 på dagen.
Kanskje ikke i barnehage? Kan ikke helt huske hva mine to gjorde. Eldste fikk nok gjøre det, i alle fall på denne årstiden. Da var hun fylt 6, stor jente, moden for alderen.
Min eldste kler på seg selv, jeg tror han får noen føringer på om det skal ullgenser under eller ikke, men hvilket ytterplagg som kommer på velger han helt selv. Minsten velger også selv, men det er fordi han er en trassbombe av dimensjoner som nekter heldress. Jeg synes det er helt greit, men det understreker behovet for å kun ha akseptabelt yttertøy i barnehagen. Det samme gjelder forsåvidt andre klær. Å forvente at de blir skiftet på fra dongeri til ullbukse under dressen har jeg funnet ut at er utopi. Å bare ha akseptabelt tøy der gir meg mindre hodebry enn å drive voksenopplæring har jeg funnet ut.
Se innlegg 42 så ser du jeg skriver at jeg ikke forventer flere omganger med skifting for dag.
Jeg har sagt ifra til barnehagen om dette med varme barn opp til flere ganger men det er fort glemt.
I barnehagen til barna våre er ikke 2-3 sett/dresser noe problem. De har en grovgarderobe til støvler, regnklær og parkdresser. Og en garderobe med hver sin liten bås med krojer og kurver med plass til sko, jakker, ullklær, skifteklær mm. Her kan man gjerne oppbevare en ekstra dress. Personalet oppfordrer faktisk til å ha nok ytterklær mtp væromslag.
Jeg har jobbet over 20 år i barnehagen, og akkurat denne tiden på året er vanskelig. Og det er også vanskelig at foreldrene har helt forskjellige meninger om hva deres barn skal ha på eller ikke. Men jeg har iallefall en filosofi om at ungene hører jeg på. Dvs at dersom vi har kledd på for mye og ungen er svett og sier i fra så får selvsagt barnet lov til å kle av sånn at det blir bedre. Og dersom en forelder gir beskjed om at ungen er veldig varm og kanskje ikke trengte fleecegenseren, ja så får den ungen mindre på seg. Det er ikke alle ungene som sier i fra om sånt.
Jeg tenker at jeg ville bedt om en samtale med pedagogisk leder, og vært veldig tydelig på at de må høre på barna dine, og at de klarer fint å regulere selv hva de skal ha på. Du får nevne litt om barns medvirking.;)
Jeg synes mange her kanskje ikke helt tenker over utfordringene med å kle 18 barn forsvarlig i forhold til å kle sin egen unge. Barn er forskjellig. Noen er varme og noen er kalde og jeg regner med at de ansatte i barnehagen gjør så godt i kan, men det er veldig greit og ha tøy til ungen som passer årstiden og været og som ikke er så altfor komplisert å vurdere.
Når det gjelder skalltøy så tenkte jeg før at det er like godt som vanlig regntøy, men i barnehagen fungerer det ikke likt. Skalltøyet bruker for det første mye lenger tid på å tørke, det blir også lettere sølete og skittent.
Jeg vurderer det ofte ikke som forsvarlig å la barna ta av jakkene sine tidlig på våren (jamfør det som er nevnt over om å ha regnbukse/skallbukse uten jakke), nettopp for at det er veldig stas og hvis en gjør det så vil alle 18 gjøre det også har jeg noen barn som lett fryser og blir forkjølet. Så da hjelper jeg heller de varme barna med å regulere med det de har under jakken/dressen for at det skal se likt ut og oppleves rettferdig av de andre barna. Ja det er viktig for barn!
Hvis det er vått ute, men ikke regn er det allikevel bare regntøy som duger fordi ungene leker i vanndammene og blir våte i ermene. Å skifte tøy på 18 barn eller forsåvidt fire barn er ressurskrevenende og noe vi helst vil unngå om vi kan. Vi vil jo leke med ungene i stedet for å fyke inn og ut og leite etter skiftetøy som ofte mangler.
Jeg kler også barna slik at det skal være greit å justere hvis været skifter, men man må tenke svært anderledes med 18 barn enn hva jeg gjør med to eller tre barn hjemme. Det er veldig slitsomt for personalet og mye jobb om vi sender ut barn i jakke og joggesko, for å måtte gå inn å skifte til regntøy og støvler en halv time senere. Det er lettere å ta på litt for mye for heller å ta av tøy underveis enn det mottsatte.
Hvis jeg skal gi tips til foreldre om tøy, så vil jeg tipse om å ha med akkurat det du mener barnet ditt trenger. Klær som er funksjonelle og som barnet i stor grad klarer å kle på seg selv. Tre sett med tøy? Det er 54 sett med yttertøy i garderoben det? Det blir kaos og uoversiktilig for både barn og voksne. Det er lurt å ta sikte på å ha noe av det samme som de andre. Når jeg snakker med barna om hva de skal ha på seg så sjekker vi været og setter opp på tavla hva som passer av tøy. Da er det regntøy hvis det er vått og regner, dress og ull hvis det er kaldt, dress uten ull om det er opphold. Vi difrensierer ikke for hver unge. Det må vi gjøre etterpå når ungene kommer og forteller hva de ikke har med seg.
Joggesko med snøring er djevelens verk og foreldre får beskjed om å ha med annet skotøy om de har med dette til ungene sine. jeg tillater ikke at mitt personalet skal stå krumbøyd og knytte 18 par med sko.
De store barna får ikke springe inn å skifte selv da? Eller er det en av godene vi hadde ved å tilhøre en liten barnehage? Der styrte ungene behovet for påkledning selv og om de var kalde så var det bare inn å hente ett nytt mellomlag, ble de varme så var det bare å kle av seg ett lag.
Jo, jeg har mange skolestartere på min avdeling og de styrer en del på egenhånd, men trenger ofte oppfølging allikevel. Vi er gode på å lytte til barna altså. Vi hjelper dem med å regulere og ser fort på ungene om de er varme eller kalde. Jeg opplever heller ikke at foreldre er misfornøyde med dette hos oss. Vi følger stort sett opp foreldrenes ønsker og der det ikke er gjenomførbart så forklarer jeg hvorfor og hva vi eventuelt gjør i stedet. Mange foreldre har veldig høye forventninger til hva vi skal prestere i en liten garderobe med 18 små og disse forventningene må ofte justeres og det passer jeg på å gjøre på foreldremøte på høsten. Da forteller jeg litt om hvordan vi operer i garderoben. Hvilke klær som skal være hvor, hva barna har ansvar for og hva vi forventer at foreldrene holder styr på. Slik blir det nokså greit for alle. Vi vet i hvert fall hvor vi har hverandre. :knegg:
Jeg tror også at mange foreldre kommer til å bli overrasket over hvordan det er i skolen. For for de aller fleste blir det verken bedre eller lettere. :rolleyes:
Det er tydelig at problemstillingen her ikke leses eller blir misforstått. Les hovedinnlegget flr du svarer og ikke bare det siste svaret i tråden. Som vanlig dras det ut av sammenheng og jeg ble minnet på hvorfor jeg ikke ikke har startet noen særlig mange tråder her inne på flere år.. Ikke gjør denne tråden til noe den ikke er.
JEG FORVENTER IKKE AT PERSONALET SKIFTER PÅ BARNA FLERE GANGER I LØPET AV UTETIDEN. Men at barna får lov til å ta av ullgenseren eller jakken dersom været tillater det i løpet av dagen. Eller at vame barn slipper å ta på ullgenseren i utgangspunktet.
Å HA 3 UTEANTREKK ER IKKE FOR MYE. ALLE HER SVARER AT DET ER FOR MYE SAMTIDIG SVARER DERE AT MAN MÅ HA 1 SETT REGNKLÆR, 1 TYNN DRESS OG 1 TYKK DRESS. Ergo...3 uteskift. I barnehagen vår er det plass til det.
JEG LURTE PÅ HVILKEN TYPE YTTERKLÆR BARNEHAGEPERSONALET SYNES ER BEST AT BARNA HAR TILGJENGELIG I BARNEHAGEN.
Nå har jeg ikke barnehagebarn lenger, men i overgangssesonger hadde vi typisk vanntett/vindtett bukse og jakke, ev dress, og ull eller fleece som kunne brukes under. Da er man dekket for kalde morgener, våtere formiddager i smeltesesongen, ev regn, og om det var tørt ute brukte de kanskje bare jakka.
Jeg syns du har fått svar på mye av det du har spurt om jeg. Jeg syns ikke det er nødvendig med både tykk og tynn dress. Jeg syns det er nødvendig med klær både til vått og tørt, hva disse klærne skal være bestemmer foreldrene. Det betyr at dersom du vil at ungene dine skal bruke skallklær istedetfor regntøy så tar du med skalltøy.
At ungene ikke får kle av seg litt om de er varme høres jo merkelig ut. Det ville jeg forventet at de fikk. Det jeg ikke forventer er at personalet alltid skal velge "riktig" jakke om det to stk av noenlunde samme tykkelse f.eks, men det er kanskje ikke hva du tenker på heller. :)
Jeg syns tre sett er knall, jeg. Enda så trang garderobe vi har, til 27 unger. Jeg er fornøyd om de har noe som er vanntett på våte dager, varmt nok på kalde dager og lett nok på varme dager.
Og; sende hjem igjen sko med snøring?! Barnesko er dyrt. Dere trenger en påkledningsbenk. Dere er ikke mer krumbøyd når dere knyter sko enn når dere bretter over, og NÅR har hele avdelingen like sko? Unnskyld meg, altså.
Hva slags klær det er lurt at barna har i barnehagen vil nok variere litt utifra hvor i landet man er, men jeg kan svare utifra det jeg mener er hensiktsmessig her i Hammerfest. Vi har en vinter som veksler på å være våt og kald med snø, mye vind og is. Våren er ikke eksisterende, på sommeren er det mellom 5 og 20 grader. Høsten er kald, vindfull og mørk.
Generelt vil jeg si at funksjonalitet alltid trumfer pris. Barna er verken varmere eller tørrere i Reima enn refleks eller andre merker kjøpt på lindex, H&M. Unntaket er sko.
Vinter:
Vinterdress som er noenlunde vanntett
Ull eller fleece
Ullsokker
Buff og Lue
To par gode votter som gir barna muligheter til å gripe og leke
Vintersko
Cherrox eller andre støvler med fór
Høst:
Regntøy (helst sånn vanlig som kan spyles av)
Tjukk ull eller fleece
Ullsokker
Buff og Lue (Gjerne en tynn lue og en litt tjukkere)
Regnvotter
Cherrox
Tynn dress
Joggesko (ikke sånne rosa pyntedilldallsko, men sånne som er litt vanntette)
Sommer:
Solbriller/ Solhatt
Jakke
Joggesko
Dress
Fleece eller ull
Ullsokker
Tynn lue
Buff
Støvler
Regntøy
Tynn dress
Skiftekurv: To hele skift (ala strømpebukse, t-skjorte og jumper)
Vi har tørkeskap så vi tørker klær som er våte så vi trenger ikke det dobbelte av alt foruten om skiftetøy.
Problemet med snøresko er at snøringen ofte går opp (eller at barna tar dem opp selv) og de må knytes igjen og igjen og igjen halve utetiden. Jeg hatet snøresko da jeg jobbet i barnehagen. Men det å måtte ta dem på og knyte igjen før vi skal ut er ikke noe problem, krumbøyd-argumentet har jeg ikke hørt før. Det var helst dette med at snøringen hele tiden gikk opp som var frustrerende. I tillegg er det et minus at de ikke får til å ta på seg skoene selv, det er ganske greit at de lærer det tidlig.
Når det gjelder plass i garderoben, så har de i vår barnehage to garderober, en yttergarderobe og en inne på avdelingene, ved stellerommet. Altså to store fellesgarderober fordelt på fire avdelinger, og hver sin innegarderobe på alle avdelingene, der man kan oppbevare skiftetøy og annet. Der henger det som ikke får plass i yttergarderoben. Plass har aldri vært noe problem, med mindre de kommer med 6 dresser og 5 par sko liksom.
Dette med riktig påkledning var noe av det vanskeligste i barnehagen som ansatt, syntes jeg. Mange foreldre hadde klare forventninger om hvordan DERES barn skulle kles, og det var ikke alltid lett å huske på med så mange barn. Men vi brukte sunn fornuft og som regel gikk det jo ganske så bra. Vi kledde av og på i forhold til været, og hørte på barna. Høres ikke ut som det er så bra hos dere, Blåklokke, om de nekter å høre på barna. Husker en gang jeg hentet min eldste i barnehagen, det var nærmere 30 grader ute og hun stod og svettet og gråt ved huskene i tykk ullgenser. Hun var helt rød. Stakkars jente.
Vi har ikke plass til en slik benk hos oss og vi arbeider for at barna skal kle på seg selv. Sko som selv de fleste seksåringer ikke har sjans å ordne selv er bare tull i barnehagen og jeg synes det er respektløst ovenfor oss som jobber i barnehagen og si at det er bare å knyte og fikse. Hvorfor i alle dager skal barn ha sko de ikke klarer å kle på selv? Åja, de går også opp og vi er mye på tur både i naturen og rundt om i nærmiljøet og det er ikke alle steder det finnes benk.
Knytte sko er en belastning for oss som arbeider i barnehagen og det er tidkrevende og jeg forklarer gjerne foreldrene på min avdeling dette og de aller fleste forstår dette godt og har ingen innvendinger. Jeg har veldig mange skolestartere på min avdeling og barna får ikke hjelp til å knytte sko når de begynner i første klasse så det er greit for foreldre å få vite hva som er mest hensiktsmessig før de begynner der.
Våren og tidlig sommer er den vanskligste tiden mtp ytterbekledning her hvor vi bor ute på kysten omtrent på grensen mellom midt-norge og vestlandet. Været skifter flere ganger i løpet av dagen, temperaturen likeså.
Ja, det er en utfordring. Og det er også sånn at noen foreldre ønsker ditt og andre datt, mens de tredje helst ønsker ditt og datt samtidig. Så det er ikke lett å være barnehageansatt også. I tillegg er også sånn at mange voksne kler seg etter hvor mye de fryser, og glemmer at unger jo er i mer aktivitet enn dem selv.
Men jeg ville tatt meg en prat med de ansatte, ikke i hente/bringesituasjon, da skjer det så mye uansett, men be om en prat og snakk med dem om hvordan du opplever det, og be dem om å høre på hva ungene sier.
Jeg kan være enig i det du skriver, men jeg hadde aldri kommet til å sendt hjem knytesko, i de barnehagene jeg har jobbet så har flertallet hatt borrelås sko, så å knyte de få som har knytesko har ikke vært noe problem. Og jeg knyter altså sko på skolen også, så hos oss så får de minste hjelp til det også.:)
Det er helt klart kompliserende med så skiftende vær. Selv da jeg var student i Bergen og bare hadde meg selv å tenke på syntes jeg det var vanskelig å ta høyde for alle eventualiteter værmessig. :humre: Man måtte uansett alltid være forberedt på å bli våt.
For øvrig - det høres jo bare dumt ut at barna MÅ ha på seg regntøy uansett. Aldri opplevd noe lignende. Jeg synes "våre" ansatte er veldig fornuftige mhp bekledning (og alt annet, i grunn).
Jeg lurer på om jeg ville hatt todelt skalltøy i stedet for dress hos dere da? For da er det lettere å regulere. Hva med å høre med barnehagen om hva de tenker er mest hensiktsmessig. Jeg bruker selv å lage et skriv om dette på høsten.
Jeg syns uansett at du skal ta det videre om de ansatte gjentatte ganger ikke lytter på barna. Det er uhørt om lille Per kommer og forteller at han er varm og ingen hjelpe ham å kle av seg tjukke gensere ogsånn. Det ville ikke skjedd hos oss. Hvis vi er i tvil om vi har kledd på riktig kjenner vi i nakken på barna, eller ber dem selv å si fra hvis de fryser eller er varme. Barna får ofte velge selv om vi mener det er forsvarlig.
Den letteste måten å detaljstyre påkledningen i barnehagen er å henge opp nøyaktig hva barnet skal ha på seg. Jeg hadde en far i høst som ønsket at sønnen hans skulle ha en annen dress på våte dager fordi han var redd for slitasje på vinterdressen. Dette klarte ikke vi å følge opp skikkelig og jeg ble enig med far om at han selv vurdere hvilen dress han tok med i barnehagen den aktuelle dagen. Det er ofte enklere at foreldre gjør denne vurderingen hjemme enn at vi skal huske og følge opp sånne ting for vi er mange ansatte og mange barn.
Barn skal ikke fryse og ikke koke. De skal leke og ha det gøy og det er vår oppgave som ansatte å få dette til. Å følge opp hvert enkelt barn utifra foreldrenes detaljerte ønsker blir vanskelig i de fleste barnehager. Hos oss er vi fem voksne som skal ha den samme beskjeden, huske det samme og det er mye organisering. Vi har også vikarer innimellom. Gi oss litt slakk. Ikke klikk når den ene votten mangler. Den dukker som regel opp igjen enten den kostet 400,- eller 99,- Vi gjør så godt vi kan.
Sende hjem knytesko? Det har vi aldri gjort der jeg jobber.
Jeg synes 2-3 sett er helt kurant, selv har vi alltid hatt minst 2. Vi hadde skalltøy og ikke regntøy , i den ene barnehagen var det kamp i lang tid for å få de til å godta det , i den andre barnehagen var det ikke noe problem.
Jeg ville tatt en prat med ped.leder om jeg var deg.
På skolen her får forresten de som ikke kan knyte skoene ,hjelp til det.
Så lenge undre min ikke er kald eller kokt når hun hentes tenker jeg at klesvasken fra bhg sin side har vært tilfredsstillende. Våt når det er vått forventer jeg uansett egentlig.
Regnbukse og skalljakke er feks supert når det er fuktig på bakken. Jeg skjønner ikke hvorfor regnklær er så nedsnakket these days jeg. Har enda til gode å kle av kokt og klam unge i regnklær. Heldress derimot. På finværsdager er jeg mest glad i todelt sånn at de mest aktive og varme barna kan gå i bukse, det være seg regnbukse eller skallbukse, og ullgenser/fleecegfleecegenser.
I bhg går barn fra alle slags familier. Det er ikke sånn at selv om det henges opp liste over hva som trengs i bhg så dukker det opp. Ekstremt mange har gamle og slitte skallklær, goretexsko som suger vann, ullklær som egentlig er akryl, osv osv. Vi som jobber i bhg avtaler stort sett hva ungene trenger i dag før vi starter påkledning. Og så tar vi utgangspunkt i det, og hva barnet har på plassen sin.
Diskusjoner som dette dukker opp jevnlig, og det er nok sånn da, at bhg prøver så godt de kan, gjerne med en voksen til å kle på 14 barn på kortest mulig tid mens en er ute og passer på etterhvert som de kommer ut. Da er det begrenset med tid til å stå foran hylla og vurdere klærne opp i mot været, hva kollegene mener ungen skal ha på i dag, og hva foreldrene mener er best av 5000vannsøyledressen eller 18000-vannsøyledressen. Hvem var hvem igjen? Når sist var jeg på kurs i hvilken vannsøyle har de ulike 40000 dressene på markedet våren 2015?
Jeg sørger for at minsten har et godt utvalg av yttertøy, og så lar jeg det være se ansattes ansvar å velge hva han skal ha på. Noen ganger velger de annerledes enn jeg ville gjort, men det er da slettes ingen krise. Alt yttertøyet hans er uansett behagelig og anvendelig, så det spiller liten rolle.
Det som blir litt dumt med slike tråder er at man svarer for hvor man bor. Jeg bor nok ikke så langt fra Blåklokke og skjønner godt at man må ha både tre og fire skift i barnehagen, og jeg ser godt at det kan bli frustrasjoner av en barnehage som ikke klarer balansegangen mellom klær og vær.
Her er det innmari mye vær og man må faktisk kle av og på ungene i løpet av en uteøkt. Når økta starter med snøkav og slutter med tørre veier og sol nytter det ikke å ha på den samme tjukkdressen med ull under, da må man kle av barna litt ellers blir de som kokte krabber.
Skiv en lappe og heng på plassen til ungene. Det gjorde jeg når jeg opplevde at minsten til stadig var kledd for varmt. "Jeg er veldig varm, ikke kle på meg for mye". Det hjalp. Da så også vikarer, folk fra andre avdelinger osv at denne gutten trengte de ikke å kle på så mye.
For selvsagt er det utfordriger med påkledning. I det samme været/temperaturen er det mange forskjellige preferanser for hvordan barna skal være kledd. Nå er jeg sågar så vill og gal at jeg som regel gir litt blaffen i hva foreldrene ønsker, men faktisk tar hensyn til hva barna tenker og til de erfaringen jeg har gjort for hvordan barna har det i utetiden.
Vi har barn som trenger ullundertøy og tykke ullklær under dressen i samme temperatur som andre barn kun bruker superundertøyet under dressen. Vi har barn som må skiftes sokker på i løpet av dagane fordi de blir klamme og dermed våte på føtterne, vi har barn som ikke kan fordra votter og som holder seg kokvarme på henderne uansett, vi har barn som når negelbitt bare av å tenke på å ta av seg vottene. Vi har barn som blir blaute uansett hva de har på seg, men der regnklær faktisk er hakket bedre en skallklær (uansett hva de som har skalltøy som religion mener), vi har barn som aldri blir våte. Vi har foreldre som ønsker at barna skal bruke spesifike plagg under dressen, at den dressen bare skal brukes på snø, at den lua skal brukes opp når temperaturen har krøpet under -5, at de støvlene skal brukes i slaps, og de andre skal brukes i regn.
Jeg vet jo dette om barna på min gruppe, men jeg forventer ikke at alle som er innom og hjelper til i garderoben skal ha den samme emnekunnskapen som meg om mine barn. Så lenge det ikke gir store ubehag så tenker jeg at det er greit at påkledningen noenganger blir litt "feil". Jeg synes nemlig det er langt viktigere ting jeg ønsker at de skal fokusere på.
Det hjelper litt lite når de møtes med "ALLE SKAL HA PÅ REGNTØY" og meldign til foreldrene at det mangler regntøy hvor "og den og den og den er vanntett" bare møtes med et skuldertrekk, det mangler regntøy!
Søsteren er fire, og helt i stand til å si at det er for VARMT med ull og fleece og vinterdress i mange plussgrader, men møtes med det samme som meg "den er så kald den vinden...."
Da hadde jeg rett og slett gitt beskjed om at det er barnet som kjenner seg selv best og at de skal lytte til henne. Iallefall om du stoler på at hun kjenner det selv. Det er unger som kan finne på å fryse og ikke si i fra selv om det, men man kjenner barnet sitt best selv. Jeg måtte gi beskjed til skolen at det å ta en kamp med storebror om at han skulle ha utebukse på i kortfriminuttene når han gikk i andre klasse skulle de ikke gjøre. Han fryser omtrent kun når han er syk.
Vi hadde et sånt tilfelle i eldstmanns barnehage, og da sa jeg at de først måtte vise meg at skalltøyet ikke holdt mål. Før jeg ville vurdere å kjøpe gummiregntøy. Etter en veldig våt og sur vestlandsdag, så fikk jeg beskjed om at poden hadde vært det eneste tørre barnet på avdelingen etter tur, så da hørte vi ikke mer om regntøy. Han er veldig varm av seg, og blir lett klam. Klær som ikke puster er ikke behagelig.
Jeg jobber i naturbarnehage og vi er mye ute. Det varierer voldsomt både hva slags klær barna har, og hvor mye de trenger å ha på avhengig av aktivitetsnivå og hvor varmblodige de er. Vi leverer ut liste til foreldre over hva vi mener barna trenger av tøy i sommerhalvåret og vinterhalvåret. På vår kant av landet er ullundertøy mot kroppen et must fra september til og med juni, så det forlanger vi at alle barn har. (De som ikke tåler ull mot kroppen slipper selvsagt, da pleier vi å anbefale bambus.) Ellers er det selvfølgelig helt opp til foreldrene hva slags klær de kjøper til sine barn, men vi pleier å komme med anbefalinger (ikke når det kommer til merker, men til hva slags funksjoner klærne bør ha. For eksempel er dresser/jakker med trange, svarte "snømansjetter" inni ermene helt forferdelig upraktiske både for de barna som kler på seg selv, og oss voksne som hjelper til). Det viktigste er faktisk at barna har nok skift og at klærne ikke er for trange.
Jeg er ikke ferdig utdannet eller jobber mye i barnehage ennå, men de gangene jeg gjør, prøver jeg på å:
-Se an vær og hva barnet har på plassen sin.
-Spørre personalet som kjenner barnet bedre om barnet er varm av seg, eller om det heller er den kalde typen.
-Kle på etter beste evne, justere underveis.
Jeg opplever veldig ofte at barna kanskje har litt dårlig utvalg på plassen sin. Ofte tykk vinterdress og regntøy. Ikke noen skallbukse el som kan brukes ved fuktig bakke og varmt vær. Bor forøvrig i et annet klima enn hovedinnlegger gjør, sjeldent store variasjoner i løpet av en dag.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.