Jeg har vært for treg med å bestille til konfirmasjon og enden på visa er at jeg skal lage maten selv.
Skal lage mat til ca 35 gjester, tre av dem ekstremt kresne barn, så de teller knapt.
Hvordan skal jeg beregne, det er jo typisk at det blir alt for mye mat, men jeg er jo så klart livredd for å ha for lite også!
Og lykke til! Vi lagde selv for to år siden til konf., for første gang, og det gikk veldig greit. Det beste tipset jeg fikk, og som jeg prøvde å følge, var å gjøre klar så mye som mulig før selve dagen. Altså legge opp på fat osv dagen før. Det meste kan legges på fat dagen før, og så dekkes til med plastfolie og inn i kjøleskap.
Jeg tar utgangspunkt i 500-600 g totalvekt mat pr. voksen gjest og fordel det på det jeg planlegger å lage, samt ca 3 brødenheter (3 halve rundstykker, 3 skiver loff osv).
Om du trenger videre hjelp til fordeling er det bare å rope ut, dette gjør jeg masse av. :)
Vi er 4 stk som skal lage maten dagen i forveien. Noe skal jeg lage tidligere også. Vi legger klart på fat og kjører ut til lokalet hvor det er stort kjølerom.
Brød og loff kjøper jeg grytidlig på Meny på selve dagen.
Matønsket fra konfirmanten er som følger:
Lefse med snøfrisk,laks og ruccola
Lefse med snøfrisk,serrano og ruccola
Waldorf
Spekemat ass.
Eggerøre + laks
Potetsalat
Dadler med bacon
Grønn salat
Karbonader
Elgroastbeef +remulade (får klart av kollega)
Aspic
Røkt skinke
De kan ikke levere noe som helst her den dagen vi skal ha mat dessverre, helt sprengt kapasistet pga. god catering og gode priser. Stooort 2000 kull dessverre.
Vi lurer på å ta en Harrytur for å kjøpe kjøtt, brus,ramløsa osv.
Dette lagde vi til 35 voksne og 10 barn under 10 år. Det var MASSE igjen. Folk spiste veldig godt og satte pris på maten, men jeg hadde tatt veldig hardt i med mengdene skjønte jeg etterpå. En er jo alltid redd det skal bli snaut.
En hel kalkun (Jamie-variant med appelsin og sitronsmør under skinnet)
Parmesankylling (hver filet delt i tre) Ferdig: 1,5 kg
Kjøttboller av svin 105 stk
Kjøttboller av karbonadedeig 100 stk
Lammelår
Pastasalat
Grønn salat, 2 typer
Rømmedressing
Balsamicodressing
Potetsalat med oljedressing
Potetsalat med rømme
Waldorfsalat
Eggerøre
Spekemat
Røkelaks
En hel kokt laks
Reker
Krabber
Brød
Foccaccia
Smør
Kaker:
Frossen peanøttkake (langpanne)
Ostekake
Nøttebunn med gul krem og masse frukt (langpanne)
Marsipankake
Brownies
3 kransekaker
Pavlova
Frukt og bær
Det var ekstremt mye Filifjonka! Vi legger oss godt under det.
Jeg har fått hjelp på pm her, så nå ser jeg lyset i tunnelen og er i gang med handlelister for hver rett.
Tror det skal gå fint. :)
Når vi ikke rakk å bestille mat bestemte jeg meg i dag tidlig for å bestille en svær bløtkake i steden. Så slipper jeg å tenke på det.
Du regner 500 g mat, inkl alt pr pers, og så regner du 2-3 kakestykker pr. pers.
En vanlig bløtkake har 12 kakestykker en langpanne har 24.
De aller fleste lager alt alt alt for mye og er redd for at det skal være for lite. Mitt råd er å ha ikke så mange ulike ting og heller mer av hvert. Karbonader , reker, spekemat, eggerøre (beregn 1 egg pr. pers), røkelaks, potetsalat, grønnsalat og godt brød får deg langt på vei.
Og hvis du skal ha kyllingspyd eller noe så lag de heller små og flere enn store og bare akkurat i forhold til antall personer. Kyllingspyd er veldig populære blant både store og små, og du får noen fine i Sverige som er i passe størrelse som er ferdig marinerte og på passe små spyd som bare er til og varmes. De er geniale. Fås i både store og små spyd og i forskjellig type marinader. Ligger i frysedisken. De små ligger et annet sted enn de store, men de skal ha begge deler på Norbymat om dere handler der.
I dag har det rent inn med enda flere som vil hjelpe til ! Blir så rørt! Til og med lillegull sin bestekompis sin mamma, ei nydelig dame fra Thailand som er rå på mat, har tilbudt seg å lage mat for oss. Så nå dropper vi noe fra menyen og får vårruller og kyllingsnacks fra henne. Naboen vil lage potetsalat, noe jeg vet hun er god på. En mamma i klubben til gutta ringte og spurte om vi trengte kake. Mamma til min beste venninne ville gjerne lage aspic.
Er det mulig ! :rørt:
Drar opp igjen denne jeg. Vi skal ha konfirmasjon om litt over en uke og skal ha koldtbord. Vi blir 25 voksne og 10 barn under 10 år.
Har dette på planen til nå:
Karbonader: 1 pr. pers
Kyllinglår: 1 pr. pers.
Vårruller: 40 stk.
Fenalår: 1 pk. (300g)
Spekeskinke: 1 pk. (300g)
Røkt laks: En lakseside
Tacokjøttdeig: 4x400 g
Tacolefser: 1 lefse pr. pers
Revet ost
Tacosaus
Rømme
En stor grønn salat
Potetsalat
Eggerøre av ca. 30 egg
Smør
Dressing av noe slag, noen som har tips?
Ser dette greit ut eller er det for lite? Mulig vi kjøper to pakker av fenalår og spekeskinke.
Jeg har.ikkke peiling på mengde. Jeg beregner stort sett dobbelt så mye som nødvendig. Men jeg ble veldig inspirert for jeg tror vi ender opp med å lage vårt selv også. Det er så mange fine tips her.
Mamma har laget koldtbord i årevis, siden jeg ble konformert faktisk, og det året var det ol her i landet...
Hun lager karbonadene ikke så veldig store, men regner 3-4 pr person, særlig dersom der er en del unger, for de kan fint finne på å spise en del. Som min sønn på 7 som i dåpen til sin yngste søster spiste "hamburger". en karbonde mellom to skiver. Og gjenta. Og gjenta. Og han var ikke den eneste. De er små da altså, sånn at jeg og så gjerne tar minst to, liksom.
Jeg vet vi hadde tre kyllinger tror jeg det var. Eller var det fire? Vi var 8 unger og 16 voksne. Men da hadde vi ikke annen varmmat da. Hadde spekemat (en sånn stor pakke av spekeskinke og av fenalår, samt at vi på våre trakter kjøper mør i løsvekt) , roastbiff, laks og eggerøre, skinke... og noe salat og noe vegetarvarmmat
Rester nok til resteselskap dagen etter, da gikk det tomt av noe også hadde vi noe god mat i noen dager og vips var det borte. Det kommer veldig godt med å ha en som pleier skrive ned hvor mye som går med... og kjenner gjestene godt nok til å vite at "med denne gjengen må vi ha mye stekt løk til karbonadene" (og likevel gikk det tomt i dåpen så etterselskapet fikk ikke løk)
Matprat.no har en artikkel om beregning av koldtbord. Jeg hadde nok tatt mer av karbonader, regnet to til hver. Noen tar mer enn en... Vårruller hadde jeg nok regnet i alle fall 2-3 pr pers. Om noen tar 2 ved første servering er det fort tomt.. Mange går kanskje 2 g å forsyner seg også? Sjekl den artikkelen på matprat! :)
Jeg synes du har beregnet for lite mat, for lite spekemat, for få karbonader og for lite tacokjøttdeig. Jeg ville heller sjanset på litt rester. Rundstykker eller skiver bør du også ha.
Du må beregne 500 g mat pr. voksen. Det er det ikke her.
Jeg tror jeg ville hatt en type salat til/Pastasalat. Og kanskje et fat med grønt ved siden av evt godt med grønt på fatene.
Brød/rundstykker skal du helt sikkert ha i tillegg. Ville beregnet 3 enheter til hver minus litt fratrekk for barn.
Synes det var lite pålegg. Tenk at en påleggspakke er 150g. Da er det ikke mye til 20-30 personer. Det er greit å ha litt å velge i.
Ville kanskje hatt en sort pålegg til. Minst. Hva med roastbiff. Det kan du få ferdig oppskåret i store flotte stykker. Ville bestillt i en butikk.
Jeg ville hatt en varmrett til. Feks gryte/biffgryte/stroganoff/lasagne.
Jeg er preget av guttefamilien vår og her går det unna med mat i selskap. :)
Ser at du har tacobuffet og vårruller også. Det holder helt sikkert med det du har skrevet opp men vet at i vår familie ville det ikke ha vært noe som de voksne ville ha valgt på et koldtbord så hadde holdt det litt utenom. Det er meg da.
Det er greit å huske på at det skal være litt av alt til alle, ikke nok av alt til alle.
Jeg synes det er stas når det blir fritt på et fat, det er da nok av annet å velge mellom.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.