Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

[Roman] Tips til god dystopi?

#1

banana sa for siden:

Jeg har lest Oryx & Crake + et par til av Atwood, trilogien om Evv Lushon, The Road, ungdomsromanene Hunger games og Divergent. Jeg elsker sjangeren, men synes de beste bøkene er de som beskriver fremtidsscenariet så troverdige som mulig. Altså at vi ikke går over i sci-fi-/eventyrmodus.

Hvilken bok bør jeg gå for nå?


#2

Toffskij sa for siden:

Du mente roman og ikke Roma, ja? :knegg:


#3

Toffskij sa for siden:

Jeg synes Jack Womacks Random Acts of Senseless Violence er veldig bra og veldig realistisk-skremmende.


#4

Observatøren sa for siden:

Johan Harstad, Darlah?

Bing og Bringsværd: London 2084

Sofia Nordin, et sekund om gangen


#5

Toffskij sa for siden:

Ellers synes jeg David Mitchell er stor stas, og anbefaler både Cloud Atlas og The Bone Clocks, selv om de langt fra bare er dystopier. The Girl with All the Gifts (M.R. Carey) er også veldig bra, men synder kanskje litt mot noen av kriteriene dine. Jeg anbefaler den likevel, og særlig anbefaler jeg å vite minst mulig om den på forhånd.


#6

Luftslottet sa for siden:

Høsten av Jan Henrik Nielsen, den likte jeg godt. Den er ikke så veldig actionpreget, mer en roman.

Nå skal det sier at jeg får innmari vondt i den indre idealisten min av å lese dystopier, så det liker jeg ikke så godt. :knegg: Derfor kan det hende tipset mitt blir på sidelinja, selv om det er en god bok.


#7

Luftslottet sa for siden:

Miraklenes tid var også interessant lesning, selv om jeg ikke anbefaler den like uforbeholdent som Høsten. Tankevekkende scenario.


#8

banana sa for siden:

He he, ja. :knegg:

Den prøver jeg - den er ledig på biblioteket.

Darlah leste jeg nettopp, glemte å ta med den. Den var for urealistisk til å fascinere og hadde veldig enkelt språk, men så er den jo også en ungdomsroman

London 2084 setter jeg på lista. De andre som foreslåes også.


#9

banana sa for siden:

Luftslottet (eller andre) - jeg leste nettopp om en (ungdoms?)bok som var rød eller oransje utenpå, som fikk gode kritikker, som hadde en tittel bestående av ett ord, begynte kanskje på "L", og som jeg for mitt bare liv ikke kan komme på tittelen til. Noen forslag? Tror det var i denne sjangeren, men er usikker.


#10

Addison sa for siden:

Har du lest Children of Men av P.D. James? Jeg likte den godt, det samme gjorde 18-åringen min. Min fjortenåring digger dystopier, og likte veldig godt Red Rising (foreløpig kun lest første bok) av Pierce Brown. Jeg kan imidlertid ikke si om den møter kriteriene dine.


#11

Toffskij sa for siden:

Jeg leter ofte etter bøker om steder jeg skal, men jeg syntes det var litt sært å forlange en dystopi. «En bok der Roma ligger øde og kakerlakkene hersker over byen!» :knegg:


#12

banana sa for siden:

:humre: Men ja, det var sånn jeg fant Harstads Buzz Aldrin, hvor ble det av deg .... Noen av elementene der kunne jo vært hentet fra en dystopi også.


#13

slaraffen sa for siden:

The old man and the wasteland er kjempefin/trist/spennende. Ikke så lang, men vel verdt tiden.
Pure- triologien var god, verden etter atomkrig.
Wool av Hugh Howey tar for seg livet i en underjordisk silo
The passage av Justin Cronin, om man greier bøker med lange kapitler som bytter mellom flere hovedpersoner. Den bygger seg opp til en flott og episk historie der et eksperiment har skapt en vampyrrase som overtar verden og nesten utrydder menneskene.

Mest troverdig er nok the old man and the wasteland og Wool.


#14

banana sa for siden:

Denne var tøff, ja. Det er ikke ofte jeg ligger våken av en bok, men mens jeg leste denne hadde jeg faktisk en kveld der jeg ikke fikk tankene på hendelsene i boka ut av hodet og slet med å sovne. Takk for godt tips!

Etter den har jeg lest Enheten av Ninni Holmqvist. Den gjorde også inntrykk. Kanskje pga. den stille måten den beskriver et utrolig kynisk samfunn på.

Nå begynner jeg på 104:roman av Cristopher F. B. Grøndahl, og deretter blir det London 2084 og Høsten som er anbefalt i denne tråden, tror jeg.


#15

Divine sa for siden:

Jeg hadde også tenkt å foreslå Cloud Atlas. :jupp:


#16

Harriet Vane sa for siden:

The Bone Season av Samantha Shannon.

Kanskje ikke helt i sjangeren, men jeg leser for tiden Ben Aaronovitchs serie om Peter Grant. Anbefales varmt.


#17

nokon sa for siden:

Ett sekund om gangen av Sofia Nordin er ei fin, litt var bok om kva som skjer med ein 12-13-åring som er den einaste overlevende etter ein epidemi. Ho er marknadsført som ungdomsroman, men eg meiner ho er fin for voksne og. Det er ikkje ein typisk spenningsdystopi, men meir ein The Road-liknande dystopi.

Kan og tipse om ubok.no som hadde dystopi-månad i bloggmagasinet sitt i april i fjor. Her er redaktøren sine 10 anbefalingar: ubok.no/blogg/de-10-beste-og-mest-dystre-dystopiene-2


#18

Maverick sa for siden:

The Road har du sikkert lest?


#19

banana sa for siden:

Ja, både lest og sett som film. Jeg har litt å lese nå fremover, ser jeg, etter tipsene i denne tråden.


#20

Muskat sa for siden:

Jeg slenger meg på anbefalingen av alle de ovenstående, og i tillegg til The old man and the wasteland kan jeg anbefale The savage boy og The road is a river som også er en del av The wasteland saga.


#21

Candy Darling sa for siden:

Girlfriend in a coma av Douglas Coupland er også veldig lesverdig hvis den har gått under radaren.

(Helst med The Smiths på øret, så klart. :hjerter: )


#22

banana sa for siden:

Jeg måtte begynne på Silo av Hugh Howey først, fordi det er venteliste på den på biblioteket og den må leveres tilbake. Det er en dystopisk (ungdoms?)roman som har fått veldig gode kritikker, første i en trilogi.

Jeg er nettopp ferdig med 104 av Cristopher F. B. Grøndahl, den vil jeg under litt tvil anbefale for de som liker sjangeren. For min smak var litt for mye overlatt til fantasien eller ment å skulle kunne forståes implisitt. Men plottet var spennende og klaustrofobisk.


#23

nokon sa for siden:

Eg likte ikkje 104 spesielt godt. Men han har skrive nokre veldig gode hørespill som eg har høyrd på Radioteateret. :knirk:


#24

banana sa for siden:

Hva var det du ikke likte ved den?


#25

Pelle sa for siden:

Spennende tråd med mange gode tips!


#26

Pelle sa for siden:

Nå har jeg lest Et sekund av gangen, og sett The road på film, takket være denne tråden.

Boken synes jeg var veldig lettlest, ikke sånn kjempegod, synes jeg, men grei nok til at jeg leste den ferdig.
Filmen gjorde stort inntrykk, fy flate. Hører mange si at boken er mer mektig enn filmen, så da er den sikkert innmari god.

Har Enheten, Høsten og Random Acts of Senseless Violence (på norsk) liggende på vent. Gleder meg!


#27

Bobbelur sa for siden:

Jeg har hørt The Road som lydbok. Den gjorde større inntrykk en filmen, og jeg så filmen først. Veldig god bok.
Jeg har også sett Children of Men og hørt den som lydbok. Veldig god bok det også synes jeg.

Og jeg innser at jeg har lest nokså mange dystopier uten å egentlig tenke på dem som det. Bare på om det var en bok jeg likte eller ei.


#28

Darth sa for siden:

Hvis du skal ha det skikkelig mørkt og dystert, så er Fiolinane av Jan Roar Leikvoll en sikker vinner. Men det er stupmørkt, og det er brutalt, og det er grotesk. Denne boka satt lenge i magen, og jeg hatet den mens jeg leste, uten at det kunne klare å få meg til å la være å lese ferdig.


#29

Candy Darling sa for siden:

Jeg synes The Road er så fryktelig at jeg ikke orker å se filmen.


#30

banana sa for siden:

Da var Sofia Nordins Ett sekund om gangen unnagjort. Lettlest ungdomsbok, men for mange ubesvarte spørsmål for meg. Hva skjedde? Hvorfor overlevde disse få? Men helt sikkert super til ungdom med mange relevante tanker og følelser, denne delen er fint og troverdig beskrevet.

Skal avslutte Silo nå, også står Høsten for tur.


#31

Pelle sa for siden:

Ja, det lurte jeg også på. Og hvorfor ble strømmen borte så innmari fort? Holder på med Enheten nå, liker den godt.


#32

banana sa for siden:

Men nå ser jeg at det finnes to bøker til i fortsettelsen, i allefall på svensk. Vi får vente og se, kanskje avdekkes litt mer etterhvert. Jeg tror den neste er Spring så fort du kan, den kommer i september.


#33

nokon sa for siden:

Eg må jo innrømme at eg likte at eg som lesar aldri fekk innblikk i meir enn hovudpersonen. Så eg syntest dette var ei styrke, sjølv om eg og skulle likt å vite litt meir om kva som skjedde.


#34

Pelle sa for siden:

Skjønner hva du mener, nokon. I tillegg til at man (ihvertfall jeg) må ha i bakhodet at det opprinnelig er skrevet for ungdom. Likte godt det fokuset mobilen hadde, for eksempel.

Tusen takk for at denne tråden ble startet, har fått masse ny input til interessante opplevelser!


#35

banana sa for siden:

Jeg også! Glad for at jeg startet den.


#36

nokon sa for siden:

Ja, eg las ho jo som ei ungdomsroman, og blei veldig positivt overraska frå eit voksenperspektiv. Eg skulle skrive ei anmelding av boka for ungdom, då eg fekk ho. Kan hende eg hadde opplevd ho annleis dersom eg i utgangspunktet hadde lese ho som voksenbok?

Eg liker og veldig godt at mobilen har fått så stor plass, eg og. Og denne scena kor dei kan slå seg litt laus og går for sminke og godis. :knegg: Sjølv om dei blir bråvoksne, er dei framleis tenåringar.

Og så liker eg veldig godt kor forskjellig dei to jentene håndterer å vere overlatt til seg sjølv i det apokalyptiske universet. Nå er det så lenge sidan eg las boka at eg hugser ikkje namna, men ho eine stenger seg inne og fokuserer kun på det pratiske og ho andre er meir ein drømmar. Eg blei veldig fascinert over kor godt dei to ulike reaksjonsmåtane var skildra.

Boka blei nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris i 2014 og det meiner eg var vel fortent.


#37

nokon sa for siden:

Eg og. :nikker:


#38

Vind sa for siden:

Leste ut "Random acts of sencless violence" i helga, og jeg synes det var facinderendes hvordan språket utviklet seg i boka. Ja, i tillegg til at den var uhyggelig fordi det var såpass nært virkeligheten. Klarer ikke helt gi slipp på den enda.


#39

banana sa for siden:

Ferdig med Silo. Artig som underholdning, litt langtekkelig i perioder. Jeg savner oversikt over hvordan verden er "organisert", hvordan systemet fungerer. Jeg tror de bøkene jeg synes er best i denne sjangeren henger sammen, har et "verdenssystem" uten alt for store hull. Det savnet jeg litt her, kanskje det finnes, men det blir ikke forklart. Jeg kommer dog til å lese fortsettelsen om den kommer på norsk.

Jeg har begynt på Høsten.


#40

Pelle sa for siden:

Jeg begynte på Høsten i går! Liker den så langt, litt sånn creepy spenning så langt.


#41

banana sa for siden:

Jeg leste Bienes historie av Maja Lunde nå nettopp, og den har jo også helt klart en dystopisk del. Men den har mye annet også, og jeg likte den godt selv om slutten ble litt for forutsigbar.

Menneskebarnet kan jeg ikke se at noen her har nevnt, så tipset om den må ha kommet til meg på annet vis. Jeg har nettopp begynt på den, jeg får se om det stemmer at den er "mørkere og dystrere" enn Veien.

Girlfriend in a coma av Douglas Coupland må jeg sette på lista, Candy Darling.


#42

Toffskij sa for siden:

Det er The Girl With All the Gifts, ja? Den har vært oppe i flere andre tråder. Griseskummel, men veldig bra! Jeg synes den er så forskjellig fra The Road at de egentlig ikke kan sammenlignes.


#43

banana sa for siden:

Å ja - det er det jo. :klaskepanne: Den er jo nevnt i denne tråden tidligere også.


#44

banana sa for siden:

Jeg virkelig digger denne tråden. Jeg er stadig tilbake her og henter ut tips. Jeg har lest mange av bøkene dere har tipset om, og nå er jeg her igjen og lager bestillingsliste til biblioteket. Gleder meg til å begynne på et eller annet i kveld - drar til biblioteket etter jobb.

Det jeg ikke får tak i på biblioteket er The old man and the wasteland. Jeg lurer på om jeg skal være vill og gal og kjøpe den, rett og slett. :knegg: Jeg finner den bare på engelsk - er den oversatt til norsk i det hele tatt?

Hittil har jeg lest:

Silo
Menneskebarnet
Høsten
Et sekund om gangen
Darlah
(London 2084 begynte jeg på men likte den ikke noe særlig)
Miraklenes tid
Random acts of sencless violence (på norsk)
Bienes historie
Enheten
104


#45

Varta sa for siden:

Jeg er også veldig glad i dystopier, her er noen fra min bokhylle:

Kate Wilhelm: Where late the sweet birds sang, om apokalypsen og hvordan menneskeheten forsøker å overleve ved å klone seg selv.

The Stand av Stephen King, litt sånn roadmovie-aktig, jeg liker historien best før det som utgjør tredje akt begynner (Boulder vs Las Vegas).

Nesten alt av Octavia Butler er faktisk dystopisk, sånn når jeg tenker etter - både Patternist-serien, Xenogenesis-serien og Earthseed-serien. Det er vel Earthseed-bøkene som sånn objektivt sett er /best/, og ihvertfall kunstnerisk mest ambisiøse, men jeg liker Xenogenesis-bøkene bedre. De handler om hvordan jorda har gått under og menneskene må finne seg i å dele liv og DNA med oankaliene for å overleve. (Serien kalles også Lilith's Brood, og navnet på hovedpersonen er slett ikke tilfeldig. Er kanskje mer postapokalyptisk enn egentlig dystopi, ved nærmere ettertanke.)

Patternist-serien beskriver hvordan en infeksjon fra rommet ugjenkallelig forandrer menneskene, de eneste som holder stand er de med ulike former for psykiske krefter. Flere av bøkene i serien tar for seg disse menneskenes historie.

Og Earthseed-serien beskriver en ung kvinnes forsøk på å skape orden ut av kaos ved hjelp av sitt eget trossystem (Earthseed) etter at samfunnsstrukturene har kollapset.

Jeg synes alle disse bøkene er knallbra, forøvrig - Butler er en av mine absolutte favorittforfattere, en av dem jeg leser alt av uansett hva det er.

(Bare helt for sikkerhets skyld og fordi jeg ikke så dem nevnt tidligere: 1984 og Brave New World må jo tas med.)


#46

~TM~ sa for siden:

Jeg rakk ikke lese the Smiths-kommentaren din før jeg begynte å "nynne" tittelen i hodet.

(I know, I know, it's serious.)


#47

~TM~ sa for siden:

Om du liker lydbøker bør du forresten se om du får tak i NRK Radioteaterets innspilling av "I Trifidenes dager". Basert på John Wyndhams "The Day of the Trifids".


#48

Input sa for siden:

Denne tråden må jeg følge med på. Jeg likte The girl with all the gifts veldig, veldig godt. Spesielt slutten.

Har gått i gang med denne nå. Er hele boka i samme dagbokformatet?


#49

Pelle sa for siden:

Ja det er den.


#50

Kaija sa for siden:

Fin tråd. Her skal jeg hente tips når jeg er ferdig med Red rising-serien. Holder på med Morning Star nå, og koser meg, men den er nok mer sci-fi og action enn din bestilling her.

Jeg likte The girl With all the gifts veldig godt. Det pussige var at da jeg ville ha tenåringene mine til å lese den, mente de at de kjente handlingen fra et dataspill. Jeg er spent på om det blir noe av filmatiseringen av denne.


#51

banana sa for siden:

Nå har jeg også lest fortsettelsen av Et sekund av gangen, den heter Spring så fort du kan. Disse skal jeg absolutt anbefale 13-åringen å lese. Så er jeg i gang med Kjæreste i koma. Jeg likte første delen veldig godt. Men nå har folk begynt å sovne og jeg mistenker at resten blir med for stort innslag av overnaturlige ting. Jeg er spent.


#52

Kjøkkenskriveren sa for siden:

Leste den rundt den tiden jeg ble pappa for første gang, den traff meg litt for hardt. Beste boka jeg aldri har tenkt å lese om igjen. Cormac McCarthy er litt av en solstråle (har også lest Blood Meridian).


#53

Bobbelur sa for siden:

Den sliter jeg med. Seriøst. Den er tung å komme gjennom, så jeg har gitt den opp litt...


#54

banana sa for siden:

Ferdig med Kjæreste i koma. Uventet slutt som gjorde den mye bedre enn jeg så for meg. Så har jeg begynt på ungdoms-trilogien Matched av Ally Condie. Artig, denne er i min favorittsjanger under dystopier. At den er lettlest og "enkel" gjør den til en ungdomsbok men jeeg liker at den eskriver et samfunn som er litt realistisk, altså ikke over i scifi-sjanger.


#55

banana sa for siden:

Den var for ille. For min smak var det for mye groteske scener og for lite forklaring av omstendigheter. Hvordan er verden utenfor? Hva har skjedd? Hvorfor flytter de ikke på seg og prøver å finne noe annet? Hvordan kunne alle normer fra et normalt samfunn bare forsvinne - det høres ikke til at det er så lenge siden ting var mer normale? Matched-trilogien tapte seg fort utover etter den første boka. Den siste leste jeg bare for å ha lest den.

Nå holder jeg på med første bok i Solstorm-trilogien av May Grethe Lerum. Det blir kanskje med første boka der, klok av skade.


#56

Balanse sa for siden:

Jeg ser at ingen har tipset om Gone av
Michael Grant.

www.amazon.com/gp/aw/d/B0029PBVKM/ref=tmm_kin_title_0?ie=UTF8&qid=1459351193&sr=8-1

Jeg kjøpte den egentlig som påskelektyre til 12-åringen, men siden han var fordypet i Kattekrigerne leste jeg den selv. Ble så hekta at jeg måtte kjøpe resten av serien til Kindle.

Jeg vil tro den er midt i blinken i forhold til det du skriver, og siden du kan lese ungdomsromaner.


#57

Mjau sa for siden:

Tjenerinnens beretning av Margaret Atwood er en dystopi som provoserer og har en litt klaustrofobisk følelse med tanke på hovedkarakteren. Tipper flere her vil like den. Handler om kvinnens rolle i det samfunnet som beskrives i boka.

Likeså klassikeren 1984 av Orwell.

Begge disse er vel under sci-fi som sjanger, og sistnevnte er ikke en lettbeint bok å lese egentlig. Utgitt første gang i 1949, men veldig gøy å faktisk ha lest den.


#58

banana sa for siden:

Disse har jeg lest for noen år siden, og jeg likte begge godt. Det er jo glidende overganger mellom sci-fi og dystopi, og de er begge definitivt innafor mitt søksområde.


#59

Mjau sa for siden:

Ha, ja da var det litt sent å komme med de tipsene til deg. Men kanskje andre får lyst til å lese dem.
Salamanderkrigen, har du lest den? Helt klart sci-fi men som 1984 er det nok en bok det er gøy å ha lest.


#60

tink sa for siden:

Jeg fikk nettopp Fordi overlevelse ikke er nok av Emily St. John Mandel. Jeg liker egentlig ikke dystopier, eller trodde ikke jeg gjorde det, men denne var veldig fin å lese, og har kvernet rundt i hodet siden jeg ble ferdig for en måned siden.


#61

Mjau sa for siden:

I USA er de veldig gode på å finne bøker som gir samme leseropplevelser som en annen. Om man vet tittelen på amerikansk kan man google feks fahrenheit 451 read-alikes. Evt Books similar to....
Eller norsk tittel likner på.
Pinterest har en del redd-alikes på dystopier ser jeg. :nettopværtpåkurs:


#62

banana sa for siden:

Denne er jeg halvveis i nå. Jeg synes det tok tid før jeg kom inn i det, men nå er jeg grepet. Jeg tror kanskje jeg må lese starten en gang til når jeg er ferdig, for å sette ting i en sammenheng.



#64

banana sa for siden:

Hmm. Den skal jeg kanskje prøve etterhvert. Jeg vender stadig tilbake til denne tråden når jeg er tom for lesestoff.


#65

~TM~ sa for siden:

Jeg hadde virkelig sansen for den.



#67

Pelle sa for siden:

Jeg leser nå Svermen. Skikkelig spennende!!


#68

banana sa for siden:

Jeg ble skuffet etterhvert av den.



#70

Pelle sa for siden:

Jeg ble ikke skuffet, men synes første halvdel klart var bedre enn den andre.

Har forretsten lest Tjenerinnens beretning av Atwood. Likte den godt med USA og Trump som bakteppe (derfor jeg fanget den opp). det ligger så mye mellom linjene av små detaljer og nyanser.

Likte også Menneskebarnet, som er den norske oversettelsen sav The girl with all the gifts. Enig i at slutten var god.


#71

banana sa for siden:

Blå av Maja Lunde har klistret seg til hjernen. Her jeg er for øyeblikket, i et tørt, tørt Europa, gjør den enda mer inntrykk.


#72

banana sa for siden:

Noen som vet om The old man and the wasteland er oversatt til norsk?

Eller Flowertown?


#73

Kjøkkenskriveren sa for siden:

Frank Schatzing? Nuvel. Deler av boka foregår akkurat der jeg er vokst opp på kysten av Nordmøre. Forfatteren har åpenbart... snakket med noen som har vært på ferie der en gang, i beste fall.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.