Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Tatt for gitt at alle eier/har tilgang på data? [lekser]

#1

Luvi sa for siden:

Er det tatt for gitt at alle familier enten eier eller har tilgang på data nå? At de som av en eller annen grunn ikke har dette må skaffe det seg? Tenker da i forhold til lekser hvor man må ha tilgang til data.


#2

Mex sa for siden:

Det ser sånn ut på leksene som 3. klassingen vår for ja. Det er stadig vekk oppgaver som krever datatilgang.


#3

Blå sa for siden:

Både på barne- og ungdomsskolen hos oss er det tilbud om at de som ønsker å gjøre "datalekser" på skolen kan gjøre det. De tilbyr også datamaskiner og hjelp til foreldre som trenger å organisere ting for barn som må gjøres på data.


#4

GydaG sa for siden:

Ja, det blir visst tatt for gitt.
Og også at ungen kan fotografere lekser og laste opp på Itslearning.


#5

oslo78 sa for siden:

Vi regner med at så godt som alle har data og internett (og det har de også), hvis de ikke har er det mulighet for å gjøre slike lekser på biblioteket på skolen.

Flere år siden sist noen ikke hadde internettilgang hjemme nå i skolekretsen vår faktisk.


#6

Neket sa for siden:

Ikke hos oss tror jeg. Nå har mine bare leselekser, men jeg vet det har blitt nevnt i forbindelse med at ukeplaner ikke lenger skrives ut at dersom man ikke har mulighet til å gå inn på It's learning kan man si fra så får man papirkopi fra skolen.

De bruker internett endel på skolen, men jeg kan ikke huske å ha sett noen oppgaver som krever nett hjemme.


#7

Røverdatter sa for siden:

På vår skole blir det alltid gitt alternative lekser eller tilbudt å gjøre oppgavene på skolen om det er datamaskin involvert. Altså at det er valgfritt å levere via PC.

I år (7. klasse) har alle elevene hatt hver sin iPad i skolens regi og da har det ikke vært noe behov for å gjøre lekser via PC.

Ukeplan leveres både på mail og på papir.


#8

Bille sa for siden:

Ja, det blir det. Vi får ikke lekseplan på andre måter enn på Fronter.


#9

Niobe sa for siden:

Det blir tatt for gitt at alle har tilgang til data, ja. Enten på skolen eller hjemme.


#10

Luvi sa for siden:

Takk. Greit med litt realitetsorientering.


#11

Ru sa for siden:

Denne uken sto det på lekseplanen at de som ikke hadde tilgang til pc/internett/It's Learning hjemme, måtte gjøre den delen av leksen som krevde det på leksegruppen. :værsågod:


#12

Tjorven sa for siden:

Jeg opplever også at dette forventes. Begge mine unger, som går i henholdsvis 2. og 4. klasse, får oppgaver av typen "Finn ut noe om .... ". Det er jo mulig å slå det opp i et leksikon, men det er langt lettere med internett.

Det er en forelder som jeg forholder meg til som "ikke tror på internett". Jeg vet ikke hvordan de løser denne typen oppgave hos h*n. Det er godt mulig at barnet får jobbe på biblioteket på skolen, men da må man i så fall gi beskjed om at det trengs.


#13

Apple sa for siden:

Sånn er det hos oss. Det som er irriterende er at det er lekser man ikke kan bruke iPad til. Jeg bruker så godt som aldri pc og pc- parken er dermed utdødd. Savner den så sjelden at de gangene jeg trenger, bruker jeg pc på jobben, eller mannens jobb- pc. Men dette kompliseres med at lekser må gjøres på pc. Det er såpass få pc- lekser at det føles veldig unødvendig å bruke tusenlapper på pc til det begrensede bruket.

Nå bruker han mannens jobb- pc, men da blir det ofte hastverk sent på kvelden.


#14

Niobe sa for siden:

Akkurat denne problemstillingen hadde ikke streifet meg et sekund, må jeg innrømme. Det er helt fjernt for meg at man ikke skulle ha en funksjonell datamaskin i hus. Både den iMac'en og MacBook'en er i daglig bruk.


#15

Bluen sa for siden:

Ja, hos oss har det kommet PC-avhengige lekser nå (1. klasse). (Påloggingen til det aktuelle nettstedet virket selvsagt ikke, da, og lærerne har to ganger gitt oss en adresse med .com i stedet for det riktige .no, så veldig bra går det ikke. :knegg: )


#16

Candy Darling sa for siden:

Ja, både ved datasøk og levering i PowerPoint eller Word. En av grunnene til at poden fikk egen PC til jul (vi bruker Mac).

Leksene skal ofte leveres via Fronter. De har også Kid's blog som skal oppdateres.


#17

emm sa for siden:

Ja, men det er synd at en del systemer ikke kan brukes på Mac. Vi har egentlig bare mac privat, og jobb-PC'en vil jeg helst ikke låne bort. Men jeg gjør det selvsagt så lekser kan bli gjort.
De bruker "It's Learning" hos oss.


#18

nokon sa for siden:

Det er vel omlag fem år sidan Hjelpemiddelsentralen slutta å gi stønad til PC for barn med dysleksi, fordi dette er noko som høyrer til eit husholdningsbudsjett. Så ja, det er i stor grad forventa.


#19

Apple sa for siden:

Jeg hadde jo pc før. Men brukte den aldri etter jeg fikk nettbrett. Vi har 4 ipader da. :humre:


#20

nokon sa for siden:

It's Learning fungerer godt i Chrome, men ikkje i Safari.


#21

emm sa for siden:

Aha, kanskje jeg burde engasjere meg mer? :knegg: Rart skolen ikke har sagt noe? Det skal jeg tipse om! Takk!


#22

allium sa for siden:

Jeg var i noe jeg oppfattet som et ganske absurd foreldremøte en gang tidlig på 2000-tallet, der vi brukte to timer på å diskutere om det var ok å betale 130 kroner for en blokkfløyte, for så bare å feie over temaet "alle må ha egen epost-adresse hjemme".


#23

veobra sa for siden:

På vår barneskole er de svært bevisst på at de ikke forutsetter at alle har pc og nettilgang hjemme. Det er helt klart ikke alle som har det. En sjelden gang er det innlevering i fronter og da er dette frivillig ekstralekse. Biblioteket ha også pc for de som trenger det til denne type lekse.

Ved påmelding som krever pc, feks til sommerskolen, stiller skolen med åpen kveld på pc for de som trenger det.

På ungsomsskolen foregår det meste av planer og mye innleveringer i fronter. De kan jeg ikke se at vi haddeklart oss uten. Det er mulig skolen har nok til de som trenger det, jeg har ikke undersøkt.

Vi har stort sett "bare" jobb-maskiner både mannen og meg. Skriver stort sett fordi mannen har privat datamaskin, men ikke snakk om at ungene får bruke dem. Hans forhold til pc er at de er hans og ingen annens. Vi løser det ved at jeg har beholdt en gammel laptop fra jobben som eldste bruker til skolearbeid.


#24

Neket sa for siden:

It's learning fungerer fint på Mac'en min. Bruker chrome.

Jeg har også office-pakken på Mac'en, har aldri hatt problemer med at noe ikke fungerer som det skal.


#25

Observatøren sa for siden:

Hittil (4.trinn på en stor Oslo-skole) har vi ikke hatt en eneste lekse på data, ei heller innleveringer på Fronter. Det hører med til saken at datautstyret på skolen er langt, langt under normen i Oslo-skolen.


#26

Myria sa for siden:

Hos oss gjør de visst det. To av ukas mattelekser (riktignok frivillige) for førsteklassingen er å gjøre matteoppgaver på Multi eller Salaby. Fra fjerde klasse får alle PC så da regner jeg med at det blir en kraftig økning i oppgaver som krever datamaskin.


#27

Teofelia sa for siden:

PC-støtte til barn med dysleksi ble gjeninnført høsten 2014. Det har endelig gått opp for myndighetene at "alle ha da en datamaskin hjemme" ikke er det samme som at "alle har da en datamaskin som ungene har tilgang på hele ettermiddagen og kan ta med seg på skolen". Det er NAV som administrerer ordningen nå, ikke hjelpemiddelsentralen.

#28

Albertine sa for siden:

Hos oss har det vært problemer med at elevene ikke har Office-pakken, så alle elever får laste ned denne på inntil fire enheter så lenge de er elever i grunnskolen. Elever som måtte mangle PC/nettilgang hjemme får jobbe med slike oppgaver på skolen.


#29

Teofelia sa for siden:

Det er altså helt ubegripelig for meg hvorfor skolene ikke kan ha OpenOffice som standard i stedet for Microsoft Office.

#30

celebelen sa for siden:

Vi har hittil (2.klasse) ikke hatt en eneste lekse som har krevd datatilgang. Det har vel bare vært foreldreundersøkelsen som har krevd elektronisk besvarelse, og da har det vært mulig å komme på skolen og låne pc for de som ikke har mulighet hjemme.


#31

Neket sa for siden:

Det var jo en fin løsning. Vi har office gjennom sånn home use-greie på jobb, så det kostet bare en hundrelapp. Usikker på om jeg hadde prioritert det ellers.


#32

Neket sa for siden:

Jeg mener de prøvde det i vår kommune en stund, og det var en grunn til at de ikke fortsatte med det. Men jeg husker selvfølgelig ikke hvorfor.

Edit: Her står det noe om det:
www.digi.no/jobb_og_utdanning/2011/05/12/asker-gir-opp-openoffice


#33

Luvi sa for siden:

De fikk slike lekser her denne uka også. Har ikke fått testet de enda. Er noe med rim og slikt som de vil at barna skal gjøre 2 ganger i uka. Vel, her får vi ta det som det kommer. Vi har data altså, men jeg har fått en del ukurante skift på jobb og må låne bort vesla hit og dit. Da blir ikke leksegjøringen på data like enkel, spesielt ikke når jeg må sette andre til å gjøre det sammen med henne Men, det er bare denne uka altså og var egentlig bare en avsporing. :knegg:

Jeg har de siste to årene bare brukt iPaden, der funker det ikke å gjøre leksene. I høst kjøpte jeg meg en laptop fordi jeg trenger noe å skrive søknader fra. Før det hadde jeg en utdatert en som ikke funket til noe som helst. Hadde jeg da ikke funnet økonomi til den i høst så måtte jeg ha funnet det nå. Jeg kan må en måte ikke se for meg at absolutt alle faktisk har tilgang på data hjemme, men om skolen kan tilrettelegge i de tilfellene er jo det flott. :jupp:


#34

zinatara sa for siden:

Her blir det tatt for gitt. Storesøster i 5 klasse har lekser på data et par ganger i uka. Enten ved å gå inn på nettstedene til lærebøkene for å gjøre oppgaver/spille spill der eller fordi de må søke etter fakta på Internett for å finne svar på leksene.

I tillegg føler jeg det er forventet at man også har muligheter til å laste opp bilder og å skrive ut på printer.


#35

Joika sa for siden:

Jeg tror det blir tatt for gitt. Uansett så bør barna lære seg å håndtere en datamaskin, det er tross alt en stor del av samfunnet som baseres på tjenester på nett.


#36

Lykken sa for siden:

Jeg tror det er særdeles få som ikke har tilgang til en pc i hjemmet.


#37

Teofelia sa for siden:

Det stemmer, men det er jo desto vanskeligere for de få som ikke har det (eller ikke får lov til å bruke foreldrenes utstyr).


#38

Hyacinth sa for siden:

En gedigen avsporing, men hvor spinnvilt er det å ikke ha en pc? Vår pc tok kvelden her i vinter. Både stasjonær og bærbar. Vi tenkte jo å kjøpe ny, men det har blitt utsatt av ulike årsaker. Mannen var den som var mest skeptisk til ikke å ha stasjonær pc, men nå er han blitt helt motsatt og sier at behovet for en pc nesten ikke er tilstede... Nesten alt kan gjøres på iPad, og hvis vi må gjøre noe annet, har begge ungene egen pc vi kan låne. Det har til nå ikke vært nødvendig.

Er det noe jeg har misset, holdt jeg på å si?


#39

Teflona sa for siden:

Regner med at de fleste har, men vi har også 4 t pr uke med leksegjøring etter skoletid, med lærer og Pc-tilgang for alle som vil/har behov.


#40

Høst sa for siden:

På Veslas forrige skole (byskole) ble det hele tiden sagt at de ikke kunne forvente at alle hadde pc, så evt lekser som medførte behov for det var ekstra eller kunne alternativt løses på papir.

På den nåværende skolen (mindre bygdeskole), er det helt klart forutsatt at alle har (tilgang) til pc. Samtidig er skolens datautstyr atskillig bedre enn på den tidligere byskolen, hvor lite fungerte eller var helt utdatert.

Vesla har egen (billig)pc, men kan i tillegg bruke den stasjonære "huspcen". Jeg har i tillegg jobbmaskin (som hun normalt ikke får låne), som kan brukes i ett nødsfall.

Jeg synes det er greit med pc-lekser, men er mer frustrert over at de ikke kan fikse et system som ikke fordrer at passordene ungene må ha er på sikkert 20 tegn og skal inneholde gud bedre hvert et pussig tegn man kan komme over....


#41

Pesten sa for siden:

Her er pc full i virus og vi klarer oss fint med nettbrett. Ungene her kommer på jobben min og gjør its learning leksen der (jobber på SFO) ;)


#42

Anne C sa for siden:

Jeg synes man kan forvente at en husstand har en eller annen form for dings som man kan komme på nett med.

Jeg har ikke ofte lekser som krever nett, men det hender. De som ikke har officepakka kan helt fint levere på feks Open Office. Det er jo ikke noe problem for meg å ha det på min PC slik at jeg får sett på det.


#43

Lyppa sa for siden:

Her blir det ikke gitt datalekser før i ungdomsskolen, men da brukes data til innleveringer.


#44

polarjenta sa for siden:

Det er selvsagt ikke spinnvilt å ikke ha pc, men det kommer jo an på hva man selv føler behov for. Jeg har ipad og bærbar pc, om den bærbare pcen tar kvelden så ønsker jeg å ha en ny fordi jeg foretrekker pcen foran ipaden når jeg er hjemme. Det hadde ikke vært aktuelt å basere seg på at ungene har egen pc. Men jeg har ikke behov for både stasjonær og bærbar.


#45

Tjorven sa for siden:

Jeg synes det høres snodig ut. Jeg synes stadig vekk det er ting jeg ikke får gjort på nettbrett.

Men særlig siden begge ungene jevnlig leverer inn skriftlige arbeider som de har gjort i enten Power point eller Word (minstemann foreløpig bare i Word).


#46

Katta sa for siden:

De får lekser på data. Det kan gjøres på skolen om man ikke har tilgang hjemme, men det gjelder veldig få og det må være veldig upraktisk. Det er både skriftlige innleveringer og søk som er aktuelt i tillegg til at det regnes med st man får kommet inn på its learning.


#47

Cauchy sa for siden:

Hva er tankegangen bak å gi lekser på data? Er det for at barna skal lære, eller går det mer på at det er praktisk for lærer?


#48

Chablis sa for siden:

Her begynner de med lekser på data allerede i 1.klasse, har man ikke pc hjemme kan de gjøres på skolen.
Fra 4.klasse har de egen pc på skolen som de jobber på.


#49

Teofelia sa for siden:

Når 7. klassingen har lekser på data, så er det vanligvis fordi de skal gjøre ett eller annet pedagogisk opplegg som bare er tilgjengelig på nett. Da er leksen typisk "gjør matteoppgavene 1–20 på www.xyz.no". Eller også skal de levere inn en PowerPoint-presentasjon som de skal holde for medlever neste dag, for eksempel. Det er sjelden de har lekser som involverer datamaskin uten at det er et poeng å bruke en datamaskin.

#50

Neket sa for siden:

Nå er det sjelden mine har lekser som ikke er lesing, bare hvis de ikke har blitt ferdige med det de skal på skolen, men de bruker data til f.eks. powerpoint-presentasjoner, lengre skriftlige arbeider, og å finne informasjon. På skolen bruker de det til mye mer, gjøre oppgaver på nett f.eks, de ser youtube-filmer i Engelsk og naturfag, finne informasjon om et gitt emne, prøver på It's Learning, osv.

Skolen vår er forholdsvis bra utstyrt på datafronten, med minst en maskin per elev i alle klasserom, pluss smartboards, så de bruker IKT mye i hverdagen.


#51

Fløyel sa for siden:

Nei, her har alle elever tilgang til å gjøre lekser som krever PC, på skolen. Disse er ikke av top-notch kvalitet, men gode nok til å kunne gjøre lekser, samt printer.

Man kan kanskje stusse over at ikke alle har PC og nett-tilgang, på lik linje som man kan stusse over at familier ikke har råd til å delta på en aktivitet som skolen holder hvor man krever betaling. typ kr 50,-. Det er lett å se sin egen situasjon og tenke at slik har alle andre det, men jeg vil anta at det på vår skole finnes familier som er i enn annen situasjon økonomisk, integrert og sosialt enn min familie. Så lenge Norge tilbyr gratis opplæring til alle barn og unge, så bør man ikke stille spørsmålstegn ved at alle skal ha PC og nett-tilgang hjemme, igjen ref. gratisprinsippet. :kjepphest:

Vi har tilgang til flere lap-toper, men 2 av disse får ikke ungene røre, what so ever, av arbeidsmessige hensyn, som et eksempel.


#52

Hyacinth sa for siden:

Ungene har hver sin pc. Hva er det du gjør som du ikke får gjort på nettbrett? Jeg tenkte nemlig som deg da pc-en tok kvelden, men nå har vi vært tre måneder uten og har til nå ikke savnet den.


#53

noen sa for siden:

Hvorfor synes du man må kunne forvente det? Det finnes ganske mange familier som ikke har råd til dette.

Så lenge skolen har et forsvarlig opplegg for de barna som ikke har PC e.l. og nettilgang hjemme, går det jo greit.


#54

Lykken sa for siden:

Vi vet vel ikke at det finnes ganske mange familier? Hva er ganske mange? Jeg synes ikke it-utviklingen i skolen skal sakke bak ift resten av samfunnet, da får heller skolen ha pc'er etc til låns for de forholdsvis få som ikke har, jeg vil tro det ikke er særlig mange i Norge i dag som ikke har noen form for nett.


#55

veobra sa for siden:

Det er sikkert ikke mange i dag med barn i skolealder som ikke har nett. Men de finnes. Vår skole har helt klart noen av disse. Disse barna bør ikke havne lenger bak fordi de har foreldre som ikke kan, evner eller prioriterer å ha denne type utstyr hjemme. Skolen vår har ingen lekser eller planer for de yngste på barneskolen som krever pc hjemme. De tilbyr også pc på skolen for de som skulle trenge det.


#56

Tjorven sa for siden:

Hvis ungene har hver sin pc, så er man jo dekket. Mannen og jeg har jobb-pc. Den er ikke alltid med hjem, men vi bruker den jo hver dag.


#57

noen sa for siden:

Nei, det er nok feil å si mange, men det finnes fortsatt de som ikke har råd til PC/nett. Og derfor mener jeg altså at skolen må at et godt opplegg som sikrer at de som ikke har tilgang hjemme ivaretas.


#58

Hyacinth sa for siden:

Ja, mannen og jeg har også jobb-pc. De er imidlertid sjelden med hjem.


#59

Candy Darling sa for siden:

Mine har i tillegg oppgaver som krever tilgang til datasøk - f.eks. nå er de med på 71 grader nord, et ganske morsomt, men krevende opplegg der de har nærmest et rebusløp i geografi.

Jeg tror det er færre som har oppdatert leksikon hjemme enn tilgang til google.


#60

Teofelia sa for siden:

Høyst sannsynlig, siden den siste utgaven av Store norske leksikon kom ut i 2007. :knegg:


#62

Teofelia sa for siden:

De aller fleste har tilgang til data og internett hjemme. Jeg husker ikke tallene fra SSB i hodet, men det er så mange at skolene trygt kan anta at det finnes en datamaskin hjemme, så lenge de sørger for å dekke opp for det bittelille mindretallet med tilgjengelige maskiner på skolen.

Det er selvsagt godt mulig at det finnes noen skoler, særlig i de større byene, der en betydelig andel av elevene ikke har tilgang på internett hjemme, men det er i så fall bare snakk om noen veldig få, og da vet nok skolene godt selv at de er en slik skole.


#63

Teofelia sa for siden:

Fra SSB "Bruk av IKT i husholdningen":

ssb.no/teknologi-og-innovasjon/statistikker/ikthus

I befolkningen generelt var det i 2014 93 prosent som hadde tilgang til internett hjemme, men dette er altså ikke jevnt fordelt i befolkningen, og SSB sier altså at nesten alle barn har tilgang på internett hjemme.

Og videre:


#64

veobra sa for siden:

Som min mann sa da jeg snuste på det en gang på 90-tallet: Informasjon på dødt treverk er ut. :nemlig:


#65

Hyacinth sa for siden:

Jeg tror jeg kjenner én person uten data og Internett, og det er min 93 år gamle bestemor. Jeg har ikke sjekket, men jeg antar hun ikke har. Kjenner jeg henne rett.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.