Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Kjerringstikk

#1

Fløyel sa for siden:

Jeg kom med dette ordet rundt middagen i dag og ingen hadde hørt om det og skjønte ikke hva jeg mente. Det er da et helt alminnelig norsk ord? Så googler jeg og det eneste stedet som kommer opp, brukt i gode setninger er :tadda: Foreldreportalen. Skriver jeg det feil eller er det et Foreldreportalsk ord?

Har vi andre ord som kun er Foreldreportalske?

Vi snakket om litt drama blant jentene på ungdomsskolen og hvordan enkelte oppfører seg forresten. Jeg tenker ikke på en knute man lærere på speideren altså. Hva legger dere i ordet?


#2

Røverdatter sa for siden:

Jeg har aldri hørt det utenom her på FP.


#3

Inagh sa for siden:

Jeg har hørt ordet også utenom FP, men det er ikke et ord som dukker opp ofte.


#4

Fløyel sa for siden:

Men det er et godt og dekkende ord syntes jeg. :nemlig:
For det er folk som sender kjerringstikk utenom FP også.


#5

Input sa for siden:

Jeg har ikke hørt det på FP engang. Om det betyr det jeg gjetter er jeg overrasket om det er et gangbart ord her.


#6

Note sa for siden:

Jeg har hørt det langt oftere (og tidligere) på andre forum enn FP. Men de kan man vel ikke google.


#7

annemede sa for siden:

Også brukt på nybaktmamma. I tillegg til at det er en knute.


#8

Miromurr sa for siden:

Har ikke hørt det før.


#9

Tallulah sa for siden:

Jeg syns ikke det er gangbart. :knegg: Jeg syns det er diskriminerende.


#10

Retz sa for siden:

Hørt det (altfor) mye tidligere på et annet forum.


#11

Meissa sa for siden:

Hva betyr det? :blånn:


#12

Tallulah sa for siden:

Googling viser det i bruk på både nybakt mamma og et annet forum.


#13

Fløyel sa for siden:

Jeg er ikke medlem av Nybakt mamma, men andre hobbyforum er jeg medlem av og der har jeg heller ikke sett ordet.


#14

Fløyel sa for siden:

Kjerringstikk, ja kanskje det er diskriminerende, men jeg opplever at det forekommer hos begge kjønn. For meg betyr det at man ikke klarer å kalle en spade for en spade, men heller lager drama med en sutrete/småfrekk undertone.


#15

Tallulah sa for siden:

Hvorfor har man behov for å knytte det opp mot det kvinnelige kjønnet da?


#16

Fløyel sa for siden:

Aner ikke, men det blir litt det samme som bitch-blikke.


#17

Serafin sa for siden:

Samme her.


#18

Serafin sa for siden:

Word.

Jeg bruker det ekstremt sjelden selv. Jeg fikk litt overdose.


#19

Tallulah sa for siden:

Det er jo ikke noe mindre diskriminerende. Når man knytter en (negativ) oppførsel opp mot et spesielt kjønn som det ikke er noe det kjønnet beviselig bedriver spesielt, så er det jo diskriminerende.


#20

Input sa for siden:

Vet ikke hva bitch-blikke er, men hvorfor skal negative karakteristikker ang. krangling alltid gå på kvinnekjønnet?


#21

Fløyel sa for siden:

Finnes det kjønnsnøytrale ord for kjerringstikk og bitch-blinke? Jeg syntes det er mer schvong over ordene og tenker ikke på det som diskriminerende, siden de brukes til begge kjønn.


#22

Tallulah sa for siden:

Men det er jo et kvinnelig ord i begge! Ser du virkelig ikke at de er diskriminerende? Det man sier er jo at dette er noe som er spesielt for kvinner, og når man i tillegg sier det om en mann blir det en slags dobbel fornærmelse. Ikke bare bedriver han kjip oppførsel, han bedriver kjip kvinneoppførsel. Det handler jo ikke noe om hvem man sier dette om.


#23

Input sa for siden:

Jeg får aldri prikket deg når jeg trenger det. :tilber:


#24

Karamell sa for siden:

Jeg har bare hørt ordet her, og har aldri brukt det selv.


#25

Inagh sa for siden:

Prikket for deg, Input. :nemlig:

Helt på linje med hva Tallulah sier, kjenner jeg.


#26

Input sa for siden:

Takk! :riktig:


#27

Pøblis sa for siden:

Enig med tally. Jeg blir sur og lei meg av at folk bruker sånne begreper uten å tenke over det. Ville det være greit å si neger-stikk eller neger-blinke? Hvis svaret er nei, tenker jeg at det ikke er ok å bruke kjerring eller bitch heller.


#28

Fløyel sa for siden:

Jeg skal være ærlig nok å si at jeg ikke har ansett ordet som diskriminerende. Men jeg har tilsynelatende vært her såpass lenge og lært ordet her - for andre "mamma"-forum hvor ordet er oppbrukt har jeg ikke vært på.

Bitch-blikke anser jeg ikke som ubetinget negativt, det har jo mer med at man har nerver nok til å sende et overlegent blikk på mennesker som forsøker seg på hersketeknikker ovenfor deg.

Nei, jeg bruker ikke neger i denne type sammenhenger.


#29

Tallulah sa for siden:

Sorry, var ikke meningen å virke fordømmende, jeg ble bare så sjokkert. :knegg:

Men du ser vel det uheldige når man bruker et kvinnelig ord for å forsterke et negativt ett. Hva er forskjellen på et kjerringstikk og et stikk? Og hvorfor er det viktig å ha med kjerring? Slike ting syns jeg det er nyttig å spørre seg selv når man knytter en egenskap opp mot kjønn eller rase.


#30

Millen sa for siden:

Ikke hørt ordene, jeg er og enig med Tally her kjenner jeg.


#31

Fløyel sa for siden:

Kjerring forsterker ordet stikk - i negativ forstand. Og episodene som omhandler disse jentene på skolen syntes jeg var passende, for det er faktisk jentene det omhandler og enkelte av dem oppfører seg ihht beskrivelsen; som kjerringer og da i veldig negativ forstand. Jeg må finne et godt ord for menn som oppfører seg på den måten også skjønner jeg, for de finnes.


#32

Input sa for siden:

Som gifte kvinner? Koner? Gamle damer?


#33

Fløyel sa for siden:

Nei, mer som giftige kvinner, med giftige tunger. Jeg bor i den delen av landet hvor kjerring er et negativt ladet ord.


#34

Tallulah sa for siden:

Ja, nettopp. Der sier du det jo selv. Det kvinnelige er en ytterligere negativ forsterkning. Jeg skjønner ikke hvorfor man må knytte det opp mot kjønn, når det er irrelevant.


#35

Input sa for siden:

Det står i profilen din at du bor i Nedre Romerike. Mannen min er også derfra og mener at kjerring ikke er et negativt ord. Ordboka er enig med meg. Ikke at det betyr noe. Poenget er at det er virkelig, virkelig ufint å bruke ord som henspeiler på kjønn som kjellsord. På samme måte som du aldri ville funnet på å si negerstikk, burde det være like utenkelig for deg å si kjerringstikk. Eller gubbestikk, for den del.


#36

Tallulah sa for siden:

Kjerring kan være et negativt ladet ord over hele østlandet, tror jeg, selv om man også kan bruke det om kone. Men det er en avsporing.


#37

Retz sa for siden:

Med forbehold om at jeg er riktig informert angående opprinnelsen, så ble trolig ordet knyttet til kjønn fordi det - med et par unntak - bare var kvinner i det nettsamfunnet hvor ordet vissnok oppsto.

Ellers all honnør til Tallulah som bidrar til bevissgjøring rundt dette med negativt ladede ord knyttet til kjønn.


#38

Tallulah sa for siden:

Om det bare var kvinner der det oppsto er det jo enda mindre grunn til å knytte ordet til kjønn. Jeg oppfatter ordet som man mener at kvinner er skarpe og har en giftig tunge på en måte menn ikke har. Så når man da bruker det om menn også sier man ikke bare at han er kjip, han oppfører seg som ei kjerring (kjip dame) i tillegg. Man ser jo ofte at lik oppførsel fra menn og kvinner bedømmes ulikt.


#39

Esme sa for siden:

Snipete er et ord som betyr det samme.

Jeg prøver å unngå sånne ord. Det er nok gjennomgående hakking på jenter i samfunnet som det er.


#40

Mirasol sa for siden:

Jeg bruker ikke ordet, men mener dere at det ikke finnes oppførsel som er typisk for kvinner altså? Jeg ser da enkelte usympatiske trekk hos noen, som jeg så langt i mitt snart førtiårige liv kun har opplevd fra hunkjønn. Og jeg kunne da kanskje kunnet finne på å bruke et slik ord for å beskrive det. Det betyr ikke dermed at alle hunkjønn er slik, men for meg så betyr det at det er noe som jeg kun har observert hos kvinner. :vetikke:


#41

Pøblis sa for siden:

Nå ble jeg nysgjerrig, hva slags oppførsel?


#42

Mirasol sa for siden:

Synes det er vanskelig å forklare. "Blikking" er f.eks. noe jeg kun har opplevd fra kvinner. Jeg hadde også en kollega som alltid klarte å få de rundt seg til å føle seg små (en om gangen), men det var ingenting ved det hun sa man kunne "ta henne" på. Hun var på en måte helt uforstående til at folk rundt henne ble såret eller følte seg mobbet, for hun hadde jo ikke sagt eller gjort noe galt. Men jeg ser mens jeg skriver dette at det er umulig å beskrive den typen oppførsel eller kommentarer jeg mener. Det er lik som noe man kun opplever i det øyeblikket, som gjør at man føler seg som en dust kanskje? Sikkert mulig at det finnes mannfolk som også er slik, men jeg har altså aldri opplevd det. Menn jeg har vært borti er som regel mer direkte, mens kvinner kan komme med slike "stikk" som gjør vondt/sårer, men som knappest andre rundt merker på en måte.

Nei, som sagt, jeg klarer ikke å forklare hva jeg mener! :vetikke:


#43

Input sa for siden:

Hva er blikking?

Jeg hadde en gang en mannlig sjef som var helt ufattelig god på å få folk til å føle seg små, uten at man helt kunne sette fingeren på hvorfor og hva han gjorde galt.


#44

Fløyel sa for siden:

Det kan være bitch-blikking. Man sender nedlatende blikk til andre personer, se på deg som om du er en idiot. Ikke evil-eye, men rett og slett et nedlatende blikk.


#45

Tallulah sa for siden:

Høres ut som du har møtt for få menn, Mirasol.

Fløyel, kan du ikke bare kalle det blikking?


#46

Fløyel sa for siden:

Jo.


#47

Pappalille sa for siden:

Kjører som et kvinnfolk, kaster/løper som ei jente, alle disse uttrykkene der det som utgjør det negative er at det er knyttet opp mot det feminine. Det er uttrykk jeg skyr som pesten, og jeg slår nokså hardt ned på det om jeg hører andre bruke det.

I tillegg hadde jeg en samtale med en annen forelder i barnehagen her om dagen, der hun trakk frem at min datter er ei "guttejente", og det var underforstått at det er svært positivt. Jeg svarte med at hennes sønn var litt av en "jentegutt" og fikk litt av et blikk i retur skal jeg love dere. :knegg: Det endte opp i en veldig fin samtale altså, og vi ble skjønt enige om jenta mi ganske enkelt er Oline, med alle sine fasetter, og at det er mer enn god nok beskrivelse av henne. Denne moren innrømte å nok ha lært sin sønn en del uheldige uttrykk og bestemte seg for å luke dem ut av eget og hans ordforråd. Sånne uttrykk er unødvendige og usanne.


#48

Esme sa for siden:

Nei, vet du hva, dette er ikke typisk kvinneoppførsel nei. Jeg jobbee i et kirurgisk miljø og hos oss så er kvinnene de som er direkte, og mennene kommer med stikk og blikk.


#49

Fløyel sa for siden:

Samme opplever jeg i byggebransjen faktisk. Det er mye stikk og blikk fra gutta, jeg blir beskylt for å være for direkte, men heller direkte enn utydlig.


#50

Mirasol sa for siden:

Kanskje jeg må ut og treffe flere menn da, selv om jeg synes jeg har møtt mer enn nok av dem også i mitt liv. Men jeg jobber i et veldig kvinnedominert yrke, så klart, jeg er vel litt påvirket av det tross alt.


#51

Esme sa for siden:

Jeg skjønner det. Men likevel så blir jeg lei og lei meg av at både kvinner og menn så inderlig lett tenker nedrig om kvinner.

Menn er ikke bedre mennesker enn kvinner. På ingen som helst vis. De er ikke mer real. De er ikke mer rettferdig. De er ikke mer rasjonelle. De er ikke mer tolerante. De er ikke mer modig eller smarte.

Slutt å hause dem opp. Og slutt å dytte kvinner ned. Personlighet har mer å si enn kjønn.


#52

Java sa for siden:

Hurra, Esme! Det er noe av det beste jeg har lest på lenge.

Det er vondt å lese #jegharopplevd på twitter. Mange har opplevd mye man bør slippe å oppleve. Men tatt ut av trakkaseringsammenhengen var denne veldig sår å lese:

Dessverre tror jeg altfor mange, både kvinner og menn, tenker slik. Ord og uttrykk som kjerringstikk er med på å opprettholde dette.



#54

Gaia sa for siden:

Esme, jeg kunne ikke vært mer enig! Og jeg tenker at vi må gjøre noe med vår egen måte å tenke på. Hvis man møter kommentarer som "det er typisk jentete" eller tilsvarende med at det ikke handler om kjønn, men om miljø og personlighet, så vil det sakte med sikkert endres.


#55

Marla Singer sa for siden:

Ja, og jeg mener denne holdningen har mer sammenheng med holdningene alle er forferdet over i denne tråden, enn mange liker å innrømme.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.