Jeg er 26 uker gravid, og har hatt en voldsom vektøkning. Jeg føler meg generelt ikke i så god form, så jeg lurer nå på om jeg skal prøve meg på et annerledes kosthold en ukes tid, og se om det hjelper. (Det er selvfølgelig fordi jeg frykter svangerskapsdiabetes, men får ikke sjekket det før om en ukes tid.)
Jeg har forstått det slik at svangerskapsdiabetes reguleres best med lavkarbo. Hva spiser man på lavkarbo? Kan dere hjelpe meg, både med kunnskap og konkrete tips til hva jeg kan spise?
Jeg er forresten mer eller mindre sengeliggende, så mosjon kan jeg altså ikke drive med, som jeg vet er råd nr 1.
Jeg hadde svangerskapsdiabetes med yngste, og det som gjorde at jeg fikk blodsukkeret under kontroll var å bytte ut brødet med Wasa Fiber Plus. Salat til lunsj og ganske vanlig middag, bare mindre ris/potet/pasta.
Det enkleste og letteste er å begynne med å bytte ut karbohydratrike ting som brød, pasta, ris og poteter med andre ting.
Brød kan byttes ut med knekkebrød. Fiberrik knekkebrød med solsikke mener jeg blir sagt å ha færrest karbohydrater per knekkebrød. (Men det er små knekkebrød!) Jeg ville anbefalt deg å bakt dine egne knekkebrød. Det er overraskende lett, men krever lang tid i ovnen. Du kan få oppskrift om du trenger.
Pasta, ris og poteter kan byttes med grønnsaker. Det finnes massevis av gode og spennende grønnsaker bare man ser litt forbi brokkolien og blomkålen (som for all del også er godt!). Jeg har begynt å lage mos av sellerirot, og syns det smaker fortreffelig!
Kutt ut sukker, og brød- og bakevarer. Spis grovt knekkebrø (høy fiberandel), eller salat, omeletter og middagsrester. Dropp pasta, ris og poteter, og spis i stedet grønnsaker og ikke minst belgfrukter (linser og bønner). Nå skal jo ikke du ha noen ekstremvariant av lavkarbo,, så spis gjerne frukt, men kanskje ikke druer? Bland ut søt jus med farris. Pass på at alle måltider skal ha proteiner, det enkleste er i form av enten meieriprodukter, fisk, kjøtt, egg eller belgfrukter. Nøtter er kjekt å ha i veska når sulten gnager. Pass på å drikke nok. Noen trenger magnesiumtilskudd når de lavkarber, hvis du får leamus eller kramper er det et tegn på dette. Lykke til! :)
Jeg spiser den med cottage cheese, så proteinene er der altså. Men er det lavkarbo med havregrynene?
Og hva med bær? Blåbær og jordbær, det er ikke så mye sukker som frukt? Jeg leser at svangerskapsdiabetikere kan spise tre porsjoner frukt, men sier ikke noe om bær er inkludert da. (Jeg må visst ha dette med teskje.)
Havre er helt klart noe av det beste du kan spise av korn, så hvis du er raus med cc og unngår sukker, så er det et alternativ. Bær er bedre enn frukt, mens eple/pære/appelsin er bedre enn banan/druer/ananas. Har du sjekket lavkarbo.no, eller blir det for overveldende?
Det blir som potetmos, ja. Skjærer en sellerirot i terninger og koker mør sammen med litt hvitløk (mat uten hvitløk eksisterer ikke hjemme hos oss). Heller av vannet. Har i en skvett kremfløte for å gjøre det enklere å mose med stavmikser. Smak til med litt pepper og eventuelt litt flaksalt ved servering. :nam:
Jeg spiser havregrøt til frokost nesten hver dag - lager den med både gryn, havrekli og kuttet havre, og spiser en ganske liten porsjon blandet med ganske mye cc. Bruker aldri sukker på, men gjerne litt blåbær. (Bær har en god del mindre sukker enn frukt, ja. Frukt spiser jeg ikke i det hele tatt.) Noen ganger har jeg chiafrø i, de sveller veldig og gir fin konsistens. Jeg drikker ikke juice lenger, men lager ofte te til frokost i stedet.
Til lunsj spiser jeg vanligvis salat, alltid med noe protein i (kylling, egg, fisk), og aldri med brød til.
Til middag spiser jeg "vanlig" kjøtt og fisk, med mye grønnsaker og uten ris, pasta eller poteter. Sellerirotmos er godt, ja. :jupp:
Til mellommåltid spiser jeg bl.a. Skyr (uten sukker) og noen så å si karbofrie knekkebrød fra Glutenfritt bakeri (som jeg bare har funnet på Rema), med kjøtt- eller fiskepålegg på, dessuten grønnsaker og sånt. Som snacks spiser jeg litt nøtter og en del veldig mørk sjokolade. (Lindt sin 90% er veldig god, dessuten er det ingen andre i familien som spiser den. :knegg: )
Stabburet har et laksepålegg som er veldig godt syns jeg. Ellers har du jo sardiner og tunfisk. Tunfisk med cottage cheese og agurk er godt syns jeg. Peppermakrell/røkt makrell og røkelaks går jo og an.
Mest makrell i tomat, men også sardiner, eller lakserester fra middag. Eller fiskeburger/-kake. Og så finnes jo tunfisk, som er godt med litt majones og estragon.
Da jeg hadde svangerskapsdiabetes skulle jeg helst spise bær eller eple om jeg spiste frukt. Klementiner burde jeg begrense så mye jeg kunne.
De eneste gangene blodsukkeret kom over anbefalt grense var da jeg spiste risgrøt til middag.
Groveste mulig brød, rene pålegg som kalkun, skinke, kylling, fisk. Grønnsaker som vokser over bakken er bedre enn de som vokser under bakken når det kommer til blodsukkerstigning. feks brokkoli ,blomkål, asparges, kål, salat.
Jeg fikk kjempeskryt av dietten jeg laget til meg selv da jeg hadde svangerskapsdiabetes, så du kan jo teste om du orker å følge den.
En vanlig dag var:
Frokost: Havregrøt søtet med honning og kanel (du kan gjerne blande med CC)
Mellom: "Sukkerfri" yoghurt med korn eller en gulrot (jada, jada, jeg vet, gulrot)
Lunsj: to skiver grovt brød (Ingers Rug eller tilsvarende) med masse magert pålegg, agurk, tomat, salat og paprika
Mellom: en eller annen grønnsak
Middag: masse grønnsaker, en eller annen proteinkilde
Kvelds: en skive grovt brød med egg og tomat
Jeg spiste så og si ikke frukt, men forsøkte å spise "fem om dagen". Jeg drakk ikke noe annet enn vann og kaffe/te, og hvis jeg ble gal av sukkerbehov så tok jeg to ruter 70% om kvelden.
Hos meg er havregrøt ikke innenfor. Ikke veldig grovt brød heller eller "vanlige grove knekkebrød". Jeg merker godt på kroppen (og søtsuget) (og migrene og senebetennelser) at det er for mye karbohydrater i ett måltid. Å ha noen skjeer havregryn i kjøttkaker eller lage saus med en spiseskje hvetemel går som regel fint nå, men det gjorde det ikke det første året på lavkarbo.
Jeg holder meg unna alt av korn, ris, brød, pasta, poteter og mais. Jeg spiser svært begrenset med frukt men ellers veldig mye salat og grønnsaker. Jeg spiser lavkarbo-knekkebrød (bakt eller kjøpt), cottage cheese med bær og nøtter, salater med mye kjøtt og ost, omelett, lager fantastiske frokostmuffins/scones eller muffins som er greie å ha i fryseren. Jeg har etterhvert opparbeidet meg en base med mange oppskrifter på sukkerfrie og gluten/kornfrie kaker som smaker så godt at de også kan serveres til de som spiser vanlig mat.
Dersom du ønsker å spise mer grønnsaker så vil jeg tipse om de grønnsaksblandingene som finnes frosne, RockWok etc. Jeg freser de i en knøttliten oljedråpe og blander med litt sesamolje og salt som kveldsmat. Næringsinnholdet på de posene er ofte bedre enn grønnsaker som ligger i butikken.
Jeg synes det er skikkelig snadder og det tar godtesuget fint hos meg, varmmat er mer luksus enn brødskive liksom.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.