Hiawata har blitt interessert i å fiske. Gudene vet hvordan, men han ser på skumle fiskeprogrammer på TV og gleder seg til å fiske med farfar. Han ønsker seg sin egen fiskestang. Jeg kan selvsagt spørre i vår lokale fiskestangbutikk (for det har vi faktisk!), men det er mye gøyere å spørre dere. Min erfaring strekker seg til snøre og garn i en vestlandsfjord.
Hvor mye har utstyret å si for fiskegleden?
Hva trenger han for bryggefisking og litt båtfisking i Oslofjorden?
Hva trenger en gutt på snart 160 cm som har fisket litt, men ikke så mye?
Og hvordan sløyer jeg fisk? Fiskeinteressen strekker seg ikke til å ta på fiskene han fisker. That's mamas job, apparently.
Det er joikke sikert fiskeinteressen varer for alltid, men siden han er omtrent like høy som meg så kan jo jeg bare arve den og utvikle meg til å bli Tallulah, fiskeprinsessen. :nemlig:
Vet ikke ang fiskestenger, men å sløye fisk er enkelt. Du kutter bare et dypt snitt langs magen og tar innvollene ut. Pass på å få med alt. Forresten kutter du på tvers over halsen først. Jeg kom ikke på å si det først, for det gjør jeg allerde i båten. Det er sånn jeg dreper fisken. Jeg synes det er altfor mange som ikke dreper fisken med en gang.
God snelle er viktig, både for at det ikke skal bli floker, men også slik at det er lettere å kaste og dra inn fisken. Snellen kan jo flyttes fra fiskestang til fiskestang. Vi har kjøpt noen barnesett tidligere, siden gutta har fisket fra de var små, men de settene er som regel ganske dårlige og snellene blir til slutt umulige å sveive inn... Vi fisker mest i vann i marka, men eldstemann har også fisket makrell og sei med fiskestang nordpå, og det er kjempegøy for de fiskene er litt kraftigeren enn en liten ørret eller abbor.
Sløying er lett, men husk å bløgge fisken først, dvs skjære over gjellene slik at blodet renner ut. Og så åpne fisken fra endetarmen og mot hodet og renske ut alle innvollene og blodet som ligger langs ryggen.
Skjære over gjellene? :blånn: Som i halsugge den og henge den opp ned, mener du? Og så skjære den opp fra rumpa og frem og ta ut alt inni helt inn til ryggraden?
God snelle, altså. Takk! Hva slags kroker trenger han til å fiske i Oslofjorden? Makrell og torsk er vel det han kan få der. Det er mange som fluefisker etter havabbor (?) der også, men vi er ikke så avanserte.
Gjellene er pusteorganet som er bak kinnet på fisken. :knegg: Kjempeforklaring! De er røde og hvite og man skjærer tvert over og da renner alt blodet ut, la gjerne fisken ligge i en bøtte med vann når du gjør dette.
Jeg tror vi bruker mest sluk, en slags sill eller noe slikt. Litt avh av om man fisker fra land eller fra en båt. Men hvis du er på land, så må du ha noe som du kan kaste ut, dvs at det må være litt vekt. Ellers så fiske der også med makk og krok og wobbler ( flytedings). Ta med Hiawata til en fiskeutstyrsbutikk, han vil nok synes det er veldig artig å se alle de forskjellige slukene og det står gjerne på de hva de passer til!
På sjøfisk og fisk av litt størrelse skjærer man gjerne bare over gjellene, og ikke hele hode/nakken. Og det er viktigst få ut blodet slik at holdbarheten forlenges, og det er jo mer delikat når man skal spise fisken. Dere skal vel spise det dere fanger? :knegg:
Ja, vi skal spise det. Eller, jeg skal spise det. :knegg: Hiawata vil ikke.
Men hvordan skjærer man over gjellene uten å skjære av hodet (nesten)? De er jo på hver side av hodet? Skjærer man inne gjellehakket? Jeg trenger tegn og forklar, tror jeg.
Jeg fisker stort sett fra brygga, så da kutter jeg av hodet med en gang. Småfisk rundrenser jeg, altså at jeg bare drar ut innvollene gjennom hullet der det ikke lenger er noe hode, og skrubber vekk blodranda langs ryggbeinet med fiskebørste, med sjøvann. Da kan du fylle i persille og denslags i den hele buken. Større fisk spretter jeg opp hele magen. Pass på at du ikke skjærer hull i galleblæra, da renner gallen ut og setter smak på fiskekjøttet, så la kniv/saks gå langs skinnet. (Galleblæra er stort sett liten og blågrønn). Også er det jo gøy å se på hjertet som fortsatt slår dersom du tar ut innvollene umiddelbart. Og sprette opp magesekken og se hva den har spist, småkrabber og sånt. :hyper:
Jeg er god på å filitere flyndre, ikke så god på rundfisk.
Ja, et er sant. Litt malapropos, men en gang dreit en torsk skikkelig på bergansbuksa mi mens jeg drepte den. Jeg tenkte det bare har å vaske den, men dengang ei. Både lukta og fiskeskjell og -dritt sitter fast i buksa den dag i dag.
Hehe, det er helt normalt og egentlig ikke ekkelt. De bæsjer rett som det er, særlig når du prøver å ta sluken ut av munnen på dem. Men jeg trodde det var enkelt å vaske bort. Vel, ikke på goretexbukser.
Møresilda og stingsilda er fine sluker til bruk både i saltvann og ferskvann. Vi har erfaring med både åpne og lukkede haspeler (sneller) og bruker åpne både til barn og voksne her. Jeg synes at de ikke floker seg så lett, og er bedre å bruke, men de krever at man får ei kortkort innføring i bruk dersom man ikke har prøvd slik før. Ei fiskeveske til kniv, sluker og denslags kan være en god investering. Ikke dyrt og så har man lett kontroll på utstyret.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.