Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Behandle ny terasse

#1

Stikka sa for siden:

Vi har byttet plank på terassen så den trenger da litt behandling. Hva bør jeg gjøre med den? Har fått tips om at lerkeolje er tingen. Stemmer det? Planket vi har er impregnert furu tror jeg.


#2

Albertine sa for siden:

Vi har også ny terrasse og har fått helt vanlig treolje til den.


#3

Veronal sa for siden:

Impregnert treverk bør du vente 1 år med før du behandler pga. høy fuktnivå (bør altså tørke 1 år).

Hvis du vil beise terrassen (mer pigmentert enn olje - bedre beskyttelse) så er dette en ganske fersk test: forbruker.no/hyttemagasinet/article1833917.ece


#4

cilen sa for siden:

Da blir den sikkert veldig fin...:nemlig:

Den bør behandles så fort overflaten er tørr.
(med det nye impregneringsmaterialet, så SKAL det behandles innen 3 mnd.)

Og så lenge du bruker olje, slipper du å få mere fukt inn i bordet, og evt. fukt i bordene slipper ut under, der det ikke er oljet. Og olje er også difusjonsåpen så evt. fukt kan også slippe ut igjennom oljen på solrike dager.

Om du alikevel venter, så blir gulvet stygt, skittent og det sprekker pga. mye bevegelse (fukt-tørke fukt-tørke). Dette gjelder også annen impregnert materiale som f.eks kledning og rekkverk. Her bør man da bruke oljebeis/oljegrunning f.eks Visir, da får kledningen/rekkverket sjans til å tørke. Det er da viktig å IKKE male eller bruke dekkbeis før man er sikker på at materialene er tørket skikkelig.

Om det ikke blir litt finere vær og bedre tørk, så bør man kanskje vente til over vinteren og male neste sommer?

Visir skal overmales/beises innen 3 mnd. Så jeg anbefaler å bruke oljebeis med ønsket farge. På glatte materialer/frittstående rekkverk som blir behandlet på alle sider viser det seg at en bør oljebeise minst 2 ganger, før man maler eller dekkbeiser.


#5

Veronal sa for siden:

Det nye impregneringsmaterialet til trykkimpregnering har ikke mindre inntrengingsgrad enn det gamle? Materialet må være tørt før man behandler det. Tørt betyr max 16 % fuktighet. Man får kjøpt enkle fuktmålere der man handler maling.

Mener du at man kan olje ved høyere fuktighet, Cilen?

Vi handlet nettopp impregnerte materialer og driver med terrassebygging og ble rådet til å vente til neste år med overflatebehandlingen.


#6

Stikka sa for siden:

Vi skal måle fuktigheten slik at materialet er tørt nok. Ca 15% er det jeg har lest. Det med å vente 1 år var før ja, så et par mnd så tenker jeg det er bra nok her. Så skal vi vaske planket for å få bort overflaterestene av impregneringen, men deretter er jeg usikker på hva vi skal gjøre. Vanlig treolje inneholder så mye whitespririt at det ikke er så bra har jeg hørt. Da trenger man dessuten veldig mange lag før det blir nok olje. Lerkeolje skal vist mette etter første strøk. Men hva med terrassebeis? Er det bedre enn å olje? Hva trenger minst vedlikehold framover?


#7

Albertine sa for siden:

Verandaen vår har allerede fått stygge, sorte flekker som ser ut som sopp. :nemlig:


#8

safran sa for siden:

Jeg har også hørt at man ikke lenger skal vente det ene året før man behandler. Jeg ville valgt en treolje/beis med farge. Den holder i noen år før du på nytt må beise.


#9

cilen sa for siden:

Impregnerte planker er så og si.. 100% fuktige ved kjøp, noe de egentlig ikke skal være ifølge Norsk Standar.

Hva med å beise med ønsket farge, og så olje etterpå? Pass på å tørke av den olja som ikke er tørket inn etter 15-20 min. (hvis ikke så blir det et blankt lag som kan flasse).

Båtlakk er er bra, men da må det være skikkelig tørt.

Poenget er å hindre at mer fuktighet kommer til. Man kan jo se det på plankene etterhvert som de tørker, da krymper de og sprekkene mellom bordene blir større. Da kan du ta på 1 strøk og så kan det tørke litt til...


#10

gullet sa for siden:

Terrassebeis gir fin farge og holder i flere år, i motsetning til olje som terrasseolje osm helst bør brukes to ganger hver sesong.
Fargepigmentene beskytter også treverket ekstra.

Vi beiset for tre år siden og gulvet er fremdeles ok, da vi bare brukte olje måtte vi gjøre det to ganger hver sommer for at det skulle være pent, og helt.


#11

safran sa for siden:

Jeg har samme erfaring som gullet. Det tok et par år før jeg oppdaget at det gikk an å bruke noe som holdt lenger OG var penere.


#12

Stikka sa for siden:

Takk for svar. Da skal jeg sjekke terassebeis. Kunne godt tenkt meg litt farge på gulvet.


#13

Stikka sa for siden:

Kan man beise først og så olje? Hvorfor gjøre det slik? Er det ikke like greit å olje med farge i da?


#14

gullet sa for siden:

Beisen gir bedre beskyttelse for treverket enn olje.
Oljen gir en blank overflate, men vaskes slites fort bort. Så det er lurt å gjøre som cilen sier.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.