På morgenen 17. mai, før fuglene har stått opp, forventes det at man leverer en FESTKAKE til skolens 17. mai-arrangement. :gal: Denne kaken skal altså være festlig pyntet, og skal være ferdig delt i passelige stykker så den kan selges i kiosken. Helst skal den smake godt også. :knegg:
I tillegg må den være helt eggefri og nøttefri, og bør helst kunne gjøres (nesten) ferdig på forhånd, så jeg kan konsentrere meg om å få korpsmusikanter og andre ut av døra, i stedet for å stå i bunadskjorta og legge på glasur mens jeg banner stille.
Så - hvilken kake kan dette være? Lettvint, supergod, eggefri, vakkert pyntet kake i en fei! Oppskrifter og/eller gode ideer mottas med stor takk! :neie:
Jeg bakte to kaker til korpset i fjor, 17. mai. Da fikk vi liste over hva de ville vi skulle bake. Det får vi nok i år også.
I år må jeg også bake en kake til skolen sitt arrangement, valgfritt hva. Jeg tenker å lage vaniljekake i langform og pynte med masse flagg, evt muffins. Festkake utgår, det som er viktig er at kaken ser god ut (= salg). Den skal leveres dagen før. De krever (samme gjør korpset) at kaken kan stå i romtemp et døgn). Jeg bruker oppskrift på vaniljekaken her inne, får den alltid til.
Jeg pleier ofte å levere ostekake siden den ikke krever steking og kan lages ferdig dagen før.Du kan f.eks lage lokk av blåbærgelé eller bringebærgelé, og putte oppi bær av samme sort fra frysedisken. Frosne bær gjør forøvrig at lokket stivner raskere.
Dropp å tenke festkake, for hva er det egentlig? 17. mai på skolen skal barn/voksne spise en kake som smaker godt og som er lett å håndtere. Bare pynt den fint med diverse så blir det bra.
Jeg var på kjøkkenet i fjor med korpset og kuttet opp kaker (vi ville ha de levert hele, vi ville dele stykkene selv for at de skulle bli ca. like store). Mange fine kaker men lettvint pynt. Det selger!
Ad eggefri kake - en venninne (atskillig mer bakeerfaren enn meg, så jeg vet ikke om den er vanskelig) lagde denne en gang - nydelig kake, og mangopureen kan kanskje erstattes med en annen smak om man heller vil?
Jeg lager glatt kakemonsens sjokoladekake basert på kefir dersom det bare skal være eggefritt, eller crazy chocolate cake dersom jeg må lage melkefritt også. FEST kake blir det ikke, det blir sjokoladeglaur og noe strø, rød/hvit/blå nonstop eller noe sånn.
Evt dropper jeg kakaoen i kakemonsen sin og har i vaniljesukker som en variasjon. Det blir veldige gode muffins, definitivt med kokeksjokoaldebiter i
Alle disse kan fint bakes dagen før, jeg baker slett ikke 17. mai, det gjør jeg 16. selv om jeg altså ikke har korpsbarn, bare mannen som skal heise flagget.
Hos oss er det inndelt klassevis, hvem som skal levere hva. En klasse skal levere langpannekake (sjokoladekake, vaniljekake, alt som kan lages i langpanne). En annen klasse skal levere festkake (bløtkake, ostekake osv), en tredje klasse må smøre baguetter/smørbrød. En klasse må levere to brukte leker som skal være premier. Alt til inntekt for årets 5.klassinger som står for 17.mai arrangementet på skolen.
Vi får ikke lov til å levere kremkaker eller andre "klissete" kaker annet enn at de kan enkelt spises bare i serviett. Festlig pynt kan de bare glemme fra meg. Alt må kunne gjøres klart dagen før og pyntes ferdig. Strø av noe slag blir da festlig nok for min del.
Vi må også levere kake (faktisk 2 stk) til 17. mai på skolen. Både i fjor og i år (foreldre i 5. og 6. klasse).
Ingenting må være melk- og eggefritt, men siden folk flest sjelden tenker på allergikere og siden vi aldri baker med egg og melk her i huset, er det jo en perfekt anledning til at også allergikere kan få seg noe å spise. Synes det er helt rart at allergikere så sjelden blir tatt hensyn til, faktisk! Hadde jeg ikke bakt disse to kakene, hadde 0 kaker på bordet vært uten egg og/eller melk. Vurderer å lage en av kakene glutenfrie også, så de også har et tilbud.
Anyway, i fjor laget jeg krydderkake med sjokoladeglasur, og sjokoladekake. I år blir det vaniljesauskake tror jeg (kan jo lage den med appelsin over her) og sjokoladekaken min, men med glutenfritt mel.
Ulempen med å merke kakene "uten egg, melk og gluten", er at de nesten ikke blir spist. I fjor ble de først merket, så ble de knapt rørt, og når lappen forsvant på den ene, føyk den ut. Men går jo an å gjøre det sånn igjen, altså merke kakene med allergimerking i noen timer, og så fjerne merkingen så kakene slipper å kastes.
Jeg pynter vanlig bløtekake med smågodt. DET vil barn kjøpe, skal jeg love deg. :jupp: Jeg legger smågodtet i en liten haug på bidten av kaken. Det ser veldig spennende ut. :riktig:
Hos oss ber de spesifikt om allergivennlige kaker til slike sammenkomster. Grunnen til at jeg ikke spiser kaker som er merket med at de er uten det ene eller det andre, er at jeg ikke vil ta kakene fra allergikerne som ikke kan spise annet enn de merkede kakene - jeg kan jo spise hva som helst.
Så det kan jo hende at folk ikke tar av de kakene for å være hyggelige, ikke fordi de tror at de ikke er gode. :ja:
Ja, det vet jeg (og det er jo hyggelig), men vet også at mange gjør det fordi de ikke tror det er "ekte kaker".
Sånn som min venninne opplevde da hun solgte melk- og eggefrie cupcakes (hun driver Norges største vegetariske matblogg og catering og cupcakesene hennes er lokalkjente og ser helt magiske ut!) på et arrangement; to gutter på rundt 7-8 år kom gående og ville kjøpe, de siklet omtrent. Så kom faren bak dem og ropte "nei æsj, det er jo sånne uten egg og melk, det LIKER dere ikke" så gikk de bort til kafeen og kjøpte noe annet. Jadda.
Snuppa var på sonekveld igår, fotball. Og da brukes det jo selges kaker, frukt etc. Denne gang var det ei kake, og den var ikke glutenfri. De hadde 3 typer sjokolade, men alle var med kjeks (ikke glutenfri), og det var ikke noe frukt som tilbud heller. :niks: Så hun fikk ikke kjøpt seg noen ting iløpet av de 2,5 timene hun var der. Da vår klubb hadde sonekveld, så var det både frukt og ei glutenfri/allergifri (melk, egg og nøtter) kake, og vi så jo at det var lurt. For med et såpass stort arrangement, så er det fort noen som er allergiske mot noe.
Ang 17.mai så er jeg usikker enda, for jeg har ikke fått noe informasjon om kaker. Men skal sjekke opp, og evt tilby meg å lage ei "allergifri" kake. :nikker:
Hvis man vil være helt sikker, og har andre ting å gjøre, er det flere allergivennlig kaker i frysedisken også. :rødme:
Hos oss er 17. maiarrangementet basert på "walk and talk", så hvis man vil de skal kjøpe lodd også, må kakene være lette å spise. Da utgår overdådig pynting. Kaker i farta, er stikkordet.
det er SÅ fort gjort å "ødelegge" en allergivennlig kake med kakepynt. NON-STOP INNEHOLDER NØTTER! Her er en godisliste fra allergiforeningen:
Toro Langpanne er jo veldig safe, da. Jeg skal også lage allergivennlig til skolen, oppdrag glutenfritt. Det jeg lurer på, er om langpanne er kjedelig for allergikere, fordi "alle" lager det? Eller er den en klassiker som er innenfor?
Man burde kanskje heller merke alle kaker om de viktigste allergenene?
Kanskje burde alle krysse av på en liste på en liten lapp når de leverer kakene, som man fester på en pinne eller nål på hver kake:
Denne kaken inneholder:
Egg
Melk (smør, rømme, fløte, ost, etc.)
Gluten
Hvetestivelse
Nøtter
:vetikke:
Da blir det ikke bare "allergikaker" og "vanlige kaker".
Jeg liker jo ikke å bake, og er lat, så jeg baker som oftest posekaker. De går unna som varmt hvetebrød de også, så jeg har ikke dårlig samvittighet for det. Og så er mye av det glutenfritt og av og til melkegritt også! Bonus!