Vi har lagt en bursdagsfeiring til lunsj på søndag ( på grunn av fotballseriekamp klokka 17 :gal: ).
Vi blir 15 stk. Tenkte å lage en lunsjbuffet. Eggerøre bacon og minipølser til barna.
Og en reke/feta-pai i hvertfall. Men vil gjerne ha tips om hva du hadde likt å få til lunsj i selskap?
Jeg er glad i noe varmt/lunt. Vi hadde familielunsj til påske og serverte kyllinglår. Prior har noen pakker som bare skal rett i ovnen i 30 min, klipp opp posen og server. Vi hadde godt brød, salat, sushi og kjøttboller.
I tillegg hadde jeg laget Focaccia, Insalata Caprese (veldig enkelt å lage og bruker å gå unna) og en lunsjdessert (jeg blir vilt begeistret over lunsjdesserter).
Lunsjdessert - jordbær og et par typer melon i passe spisebiter, men vaniljekesam til å ha oppå om man vil. :nam:
Jeg hadde spist kyllinglår og salat, eggerøre og bacon, og gjerne noe annet kjøtt som ikke var pipp. Kjøttboller, kanskje. Pai høres godt ut, men jeg spiser ikke reker. Ellers er jeg erklært høykarbospiser og veldig glad i godt brød.
I minstens dåp i februar hadde vi eggerøre, spekeskinke, kokt skinke, salami, roastbiff, remulade, majones, ferdigkjøpte kjøttboller, kylling, salat, ost, rundstykker og horn med ost og skinke. Pluss masse garnityr, tomat og paprika, melon og jordbær og så videre. Vanlig skinke og salami lå igjen, resten blei mer eller mindre borte.
Jeg elsker skalldyr, og ville blitt kjempeglad om det var det der. Blåskjell, reker, eller kongekrabberklør som er klippet opp i biter. Jeg pleier også å klippe dem langs siden, så det er vedlig enkelt å bare dra ut kjøttet for hånd. Veldig kjekt å slippe redskap når det er buffet.
Også blir jeg også veldig glad for avocado fyllt med enten rekesalat eller tunfisksalat. :jupp:
Jeg lager en del koldtbord og tapasbord til venner og familie, og noe av det som alltis slår skikkelig godt an er en stor bolle med marinerte rå grønnsaker.
Jeg lager en marinade av god olje og eddik, salt, pepper, litt chili, og evt annet godt krydder som jeg blander i en stor bolle med rå grønnsaker og lar stå natta over og trekke.
Grønnsaker jeg bruker er tomater (miniplomme, dulcita e.l.) små blomkålbuketter, små brokkolibuketter eller broccolini, paprikastrimler, vårløk, rødløk, sukkererter, minigulrot og egentlig hva man liker best).
Nextlife, kan du komme med flere eksempler på grønskaker som egner seg godt, og hva som ikke gjør det? Visste for eksempel ikke at man kan spise pastinakk rå. Og asparges må da være godt, men bør den kokes opp først, eller er den ok fullstendig uten varmebehandling?
Er balsamico godt, eller blir det bare brunt og udelikat? Bør eddiken være lys?
Hvor mye dressing bruker du til den bollen der, er det snakk om desiliter?
Jeg tror nesten ikke jeg kommer på noen grønnsaker som ikke egner seg bortsett fra salatblader som blir vassne og udelikate og mais som jeg personlig ikke liker å blande i noe som helst på grunn av den smaken den setter på alt. Kanskje minimais kunne funket.
Kassava må ikke brukes rå, da den inneholder blåsyre (men den brytes ned under varmebehandling).
Aparges er knall, og jeg ville ikke kokt den først.
Syren i eddiken vil jo sette i gang en prosess som bryter enzymer og gjør grønnsakene litt myekere enn i fersk tilstand.
Rødbeter vil jo sette rosafarge på alt, så det ville jeg også styrt unna, men andre beter (polkabete eller gulbete) i tynne skiver hadde sikkert vært godt i, og det samme med andre rotgrønnsaker.
Andre grønnsaker jeg har brukt er reddik, fennikel i strimler, sopp av noe slag, spirer, den nederste delen av paksoi.
For stilig farge kan man bruke lilla, røde eller gule gulrøtter som skjæres i skiver.
Jeg bruker kun rå grønnsaker og forveller ikke noe, nettopp for å få en litt annerledes og knasende grønnsakrett, og noe annet enn en blandet salat.
Litt usikker på den mengden med marinade, men 1-1 1/2 dl vil jeg tro er sånn noenlunde korrekt.
Jeg tror du tenker rett ang. balsamico, det vil bli veldig karakteristisk på smak og muligens gi en udelikat farge.
Eddik,- der liker jeg å bruke en lys, god eddik med noe smak i. Nå har jeg brngebæreddik, men har også brukt epleedikk og en fransk eddik med noen krydderurter i.
Husker en eller annen kokk (Gordon?) sa en gang at det var crazy å spise rå blomkål, men mange gjør jo likevel det. Ser poenget med syren. Det er jo det samme som skjer med ceviche, for eksempel.
Det er to forskjellige ting, eplecidereddik lages ved at man bruker eplene til fermenteringen, mens epleeddik er en lys eddik av noe slag med smakstilsettning.
Bruk den eddiken du liker best, da er det lettest å finne den perfekte smaken. :)
Jeg synes brokkolisalat med bacon og rosiner er knallgodt! Dessuten er karamellisert løk det beste som finnes, sammen med gode hjemmelagde karbonader. Jeg ble så lykkelig da jeg lagde hjemmelagde pølser, de var jo rett og slett knallgode, så grove hjemmelagde pølser med salvie og timian kan anbefales på det varmeste.
Lun potetsalat med smilende egg, rødløk, kapers, olje og eddik, salt og pepper og finhakket flatbladpersille smaker godt med både røkt makrell og spekemat.
Jeg har prøvesmakt de marinerte grønnsakene nå, veldig gode. Jeg brukte bringebæreddik, og bl.a. sånne fine små tomater i mange farger og med mønster. Lurer på om jeg skal putte oppi litt krydder av noe slag.
Jeg vil gjerne slå et slag for estragonmajones.
Den der hersen aiolien som står på et hvert smårettbord er det ikke alle som spiser, og å bruke estragon i mayoen i stedet for hvitløk er kjempegodt.
Minipaier er også en schlager på mine bord. Lager små bunner i amerikanske muffinsformer, sandkakeformer e.l. forsteker litt (kan gjerne fryse bunner, eller oppbevare i dagesvis i tett boks) og fylle med noe snaskens og eggestand.
Hvilken bringebæreddik? Laget du selv?
Hvor små biter skar du grønnsakene i? Ser for meg mer effekt av mainaden hvis de er i ganske små biter? :undrer:
Nei, jeg brukte ferdigkjøpt bringebæreddik. Ikke så veldig små biter - de små tomatene er hele, og de andre tingene skåret omtrent på den størrelsen. Men det er første gang jeg lager dette, så jeg har ikke så mye erfaring med hva som funker best. :)
Denne oppskriften har jeg brukt på bringebæreddik, men jeg pleier å ha noen pepperkorn i (gjerne sånn blanding av ulike farger), og jeg lar trekke i 7-10 dager.
Da har jeg prøvd. For det første må jeg snart lære meg at selv litt av hver grønnsak blir enorme mengder bare man har mange nok. Jeg brukte to gulrøtter i litt større enn juliennebiter, et par neve gule tomater, to røde plommetomater, en bunt vårløk, en halv bunt asparges, en halv pakke aspargestopper, en halv blomkål i bittesmå buketter, en liten rød paprika, en gul paprika, en halv squash i tynne halvmåneskiver, en rødløk i ditto skiver, ja, jeg tror det var alt. Helt til slutt hadde jeg i noen nydelige soltørkede tomater jeg hadde glemt at jeg hadde i en boks. Dette ble mer enn det var plass til i min største glassbolle, så jeg måtte tømme det over i en diger tupperwaresak.
Dressingen slumpet jeg med. Et par dl god olivenolje, en god skvett eplecidereddik. Jeg var på Rimi, men de hadde ikke bringebæreddik, og jeg gadd bare ikke gå på Meny, selv om det ligger vegg i vegg. Da jeg smakte, var eddiken særdeles framtredende, så jeg har nok vært vel raus. Jeg hadde i en god dæsj av et godt, men veldig sterkt bruschettakrydder jeg kjøpte i Italia i sommer. Da trengtes verken salt eller pepper i tillegg. Men det river godt.
Tenkte på (da jeg ikke fant bringebæreddik) at lime og sitron vel må gjøre samme nytten? Hva tror vi om det?
Sikkert mye mye bedre med den hjemmelagde eddiken, men den rakk jeg ikke nå. :) Jeg hadde i litt akasiehonning for å få litt sødme og runde av smaken. Jeg puttet alt i en plastpose for å få fordelt marinaden uten å lage så masse at det dekket i en bolle.
Det var sikkert mye lurere, for jeg stod med to sånne store redskapsskjeer og vendte og snudde. Tenkte at det måtte være nok syre overalt for at det skulle "virke".
Tipper dette har ganske god holdbarhet, det blir antakelig bare bedre. Så den digre bollrn jeg har nå kan jo vare utover neste uke. :haha: Gjett hva alle får til middag i lang tid framover?
Det tror vi funker helt fint. :nemlig:
Jeg er i gjenopplæringsfasen med å bruke sitrus, etter mange år med sitrusforbud i heimen pga allergi, men jeg både glemmer at det nå er en mulighet,- og kjenner at jeg må lære meg på nytt hvordan man bruker citrus i mat. :knegg:
Ser under her at Filifjonka har rundet av med honning, og det tror jeg er en god idè, å ha noe slags søtt i marinaden.
Jeg stod med akasiehonningen i hånden og lurte da jeg laget dressingen. Er vant til å bruke honning i alle slags marinader. Men av en eller grunn droppet jeg det, sikkert fordi jeg tenkte jeg skulle gjøre akkurat som deg i dag. :knegg:
Men akasiehonning smaker jo ikke honning. Jeg kjøper ofte honning i Hellas eller Spania, det varierer hvordan de smaker, men de er ofte veldig lyse. Norsk lynghonning fikser jeg ikke. Smaker utrolig markant honning.
Har smakt! Godt, og rimelig sterkt. Det krydderet jeg kjøptei Italia inneholder aglio, peperoncino og prezzemolo, noe jeg fant ut var hhv hvitløk, chili og persille. Det lukter hvitløk over hele kjøkkenet.
Ringlet litt moltesirup over. Var lite honning igjen. Jeg tenkte at jeg håpet det ikke ville smake for mye molte, bare søtt, men på flaska stod det at det blant annet kan brukes til marinering av kjøtt, fisk og grønnsaker. :)
Er spent på morgendagen. Innholdet hadde sunket en hel del sammen i kjøleskapet. Jeg håper jeg greier å la være å spise opp alt selv. Det virker så sunt, men jeg får likevel i meg et par dl olje hvis jeg dytter inn alt alene...
Siden sist har jeg laget marinerte grønnsaker tre ganger. :knegg: Veldig godt. Og så har jeg jo funnet ut hva jeg foretrekker. Jeg synes det blir best med nokså lite olje, og bringebæreddik var defintivt å foretrekke. Jeg bruker en hel del av det.
Av grønnsaker synes jeg det gjør seg med en del rødløk. Jeg er veldig glad i løk. Fennikel var også veldig godt. Ellers var asparges en vinner, både slike tynne topper og hele asparges. Sukkererter. Paprika i ulike farger gjorde seg visuelt. Tomater også, men de ble nokså vasne, egentlig. Blomkål var det jeg likte minst, jeg vet ikke hvorfor, men det ble rart på smak. Squash var helt ok, litt vassent.
Jeg synes det er godt med noe mykt sammen med de sprø grønnsakene. Både myke, store soltørkede tomater og tørket aprikos klippet i strikker var utrolig godt i, søtsmaken gjorde seg også. Og så er jeg nesten helt sikker på at feta blir veldig godt, men det har jeg ikke hatt i det siste, så jeg har ikke forsøkt. Men det er klart, når man begynner å stappe i alt mulig annet, så er det plutselig ikke marinerte grønnsaker lenger...
Så morsomt å høre at den retten falt så godt i smak. Det er jo bare fantasien som setter grenser, og etter noen runder finner man fort ut hva som er den beste sammensetningen man liker.
Jeg er forresten enig i at rødløk er x-faktoren her, uten den tror jeg det ville smakt kjedelig.
Nå liker jo ikke jeg hvitløk, men kanskje det hadde vært noe, å f. eks gni bollen inn med litt hvitløk for de som liker denslags?
Jeg vil forresten tipse om disse rugkjeksene, de er fantastisk gode, og passer godt på et slikt bord. jeg bruker de mye til ost og spekemat også.
Noen ganger har jeg de naturell, noen ganger strør jeg timian før jeg tar siste runden med kjevlen, og/eller strør med flaksalt.