Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Noen som syr klær her?

#1

Nooria sa for siden:

Jeg har lyst til å begynne å sy klær men jeg har lite erfaring og kunnskap om tekstiler. Derfor lurer jeg på om noen her inne har erfaringer å dele.

Jeg har blant annet lyst til å sy jakker og kjoler av ull og lurer da på hvor jeg får kjøpt ullstoff som egner seg (og hva den typen stoff heter)?

Jeg kunne også tenkt meg tips om forum som omhandler denne hobbyen?

Anyone?


#2

Tallulah sa for siden:

Jeg syr endel klær. Jeg vet ikke hvor du bor, men i Oslo har man alle stoffbutikkene på Grønland til flotte kjolestoffer, og litt tykkere ullstoffer bl.a. finner du i en butikk som jeg mener ligger på hjørnet av øvre slottsgate og rådhusgata? Husker selvfølgelig ikke navnet på den. Skal prøve å finne ut.

Det finnes ullfleece, ullfilt, vevde ullstoffer, strikkede ullstoffer...

Ellers kan du både bestille og besøke stoffogstil.no.

Jakker, hvertfall med slag, for og formsydde ermer er noe av det vanskeligste man kan sy pent, syns hvertfall jeg.

Vil også anbefale et blad som heter Kreative Kvinner, de har ofte mange flotte mønstre til både voksenklær og barneklær. De anbefaler ofte hvilke typer stoff som passer til de forskjellige mønstrene, det finner du på andre mønstre også.

Har du symaskin? Tenk litt på hva slags klær du ønsker å sy, trenger du en som kan sy bra stretch f. eks?


#3

Mei sa for siden:

Dette er et ganske nyoppstartet syforum :)


#4

Nooria sa for siden:

Takk for masse bra råd og tips glitterchick! Mener du at de har ullstoffer på Grønland også? Den du nevner i sentrum har sikkert stive priser?

Jeg har symaskin allerede. Jeg har lyst til å sy fine ulljakker, bl.a til lillesøster... kanskje også til meg selv. Så kunne jeg tenkt meg til å prøve på kjoler også, gjerne av en kombinasjon av ull og blanke stoffer.


#5

Nooria sa for siden:

Takk skal du ha! Er dette mest et forum for folk som syr poser og bæresjal?


#6

Mei sa for siden:

Aner ikke. Jeg har ikke registrert meg (enda). Det er vel såpass nytt at det blir det man gjør det til?


#7

Tallulah sa for siden:

På Grønland er det nok noe ull, men mest blanke, fargerike og ganske tynne stoffer. Den som ligger i øvre slottsgate er ganske dyr, hvis du så på Designerspirene så var det den sjappa de var i.

Jeg kjøper mye stoff i en liten butikk som ligger på høyre side av Operapassasjen, sett fra Storgata. De har noe ullfilt, ullfleece og vevd ull. Det er nok det letteste å sy jakker og kjoler i.

Bestill katalogen fra Stoff og Stil også, da får du en bedre oversikt enn det du gjør på nett. Ved å google "wool fabric" så finner du frem til ganske mye på nett i utlandet også.


#8

Nooria sa for siden:

Da lurer jeg på to ting til... er prisnivået lavere i den lille butikken ved operapasasjen enn den oppe i sentrum... og har du sydd ullplagg?

Jeg har noen ideer til klær hvor man kombinerer grove tekstiler (feks ull) med blanke detaljer som silkeaktige stoffer og/eller glassperler. Har du gjort noe sånt?


#9

Tallulah sa for siden:

Ja, det er nok en forskjell, men den oppe i sentrum har enormt bra utvalg. Du må nesten ta deg en titt. Og evt. hamstre litt på salg. Hvis du skal sy til barn, trenger du ikke nødvendigvis så store stykker! Jeg har aldri sydd i ull, men kan tenke meg at både ullfilt, fleece og vevd ull er lett å sy i. Eneste "problemet" kan være er at de er forholdsvis tykke og "porøse", så sømmen blir veldig stram "nedi" stoffet. Men det er jo egentlig bare et problem hvis man må ta opp sømmen igjen. Filt og vevde stoffer er mindre elastiske enn fleece regner jeg med.

Nei, jeg har ikke sydd noe sånt, men tenker automatisk på nunofilting, har du hørt om det? Da filter/tover man ull fast på tynne stoffer, slik som silke og chiffon. Det arrangeres kurs i det litt rundt omkring. Man kan filte både ferdige plagg og store stykker man kan sy plagg av.

Ellers råder jeg deg til å ikke ta noen snarveier. ;) Når man syr i tynne, glatte stoffer, eller ett grovt og et tynt, er det lett at ting sklir, forskyver seg eller blir dratt forskjellig gjennom symaskinen. Så det lønner seg å tråkle sammen før du syr, ikke bare bruke nåler. På den måten ser du også raskt om du har satt fast noe på vranga, og slipper å ta opp all sømmen, bare tråklet.


#10

Nooria sa for siden:

Det skal jeg huske! Igjen, tusen takk for tips!


#11

Nooria sa for siden:

Nå har jeg kjøpt bladet. Takk for tipset! :)


#12

Tallulah sa for siden:

Syns du det var OK? Du må se bort fra den dårlige oversettelsen fra dansk.


#13

Nooria sa for siden:

Jada! Jeg tror jeg skal sy den frakken i pudderrosa babycord. Har du begynt på den?

I dag fikk jeg et annet blad av en kollega. Det har masse mønstre. Det heter Bura eller noe slikt :så lat at jeg ikke orker å gå bort til jobbsekken min og sjekke:.

Er du forresten medlem av noe syforum?


#14

Tallulah sa for siden:

Nei, jeg har bare svuppet innom det som det var linket til her inne, men der er det mest babystæsj. Jeg syr mest til meg selv og litt jakker og bukser til Lille B, men jeg er litt forbi vognposer og snugglyboots-stadiet.

Tenker du på Burda? Har aldri kjøpt det, men må sjekkes ut på nytt!

Jeg har ikke begynt på frakken ennå, men skal se hva jeg får gjort i løpet av helga. Kanskje sy et skjørt til også, det var jo dødslett, spesielt siden jeg bare trengte fire flak, og ikke åtte. Det tar jo evigheter. liker at det går fort


#15

Nooria sa for siden:

Jepp... Burda mener jeg.

Jeg skjønte ikke helt avslutningen din på forrige innlegg. Tar det lang tid eller ikke å sy de greiene?


#16

Tallulah sa for siden:

Neida, det tar egentlig ikke lang tid. Men jeg liker å bli ferdig på et par timer, og det tar så lang tid å klippe ut masse greier og sy dem sammen. Så jeg syntes egentlig ikek det gjorde noe at det var en feil på mønsteret til skjørtet, slik at jeg greide meg med fire stoff-flak i stedet for åtte. Da gikk jo alt mye fortere!

Frakken får jeg nok ikke ferdig på et par timer, og der må jeg være mye mer nøyaktig også.


#17

Nooria sa for siden:

Ja jeg liker også sånne prosjekter som bare tar et par timer.

I kveld har jeg forresten sittet og sydd fast perler på en kjole til lillesøster.


#18

DM sa for siden:

Og jeg sitter med en symaskin som bare lager krøll av overtråden på undersiden. :gaah: Så jeg har i kveld satt å lest gjennom hele bruksanvisningen (igjen), og justert opp og ned på trådspenninger både oppe og på spolehuset, og jeg har tredd om og jeg har justert og styrt, og det ble bare verre og verre. Til tross for at jeg satt alt tilbake der det var. :sukk:
Tror jeg må kjøpe en ny en.


#19

Nooria sa for siden:

Du får ønske deg en til 30-årsdagen :D. Det gjorde jeg.

Hva syr du på forresten?


#20

DM sa for siden:

Ja, det var planen, problemet er bare at det er en laaaang vinter i mellom. Testlapper. :sur: Kommer jo ikke lengre. Så lenge ikke sømmen fungerer, så nytter det jo ikke å sy noe som helst.

#21

Nooria sa for siden:

:klem:


#22

Tallulah sa for siden:

Usjda, DM. :klem: Jeg har ikke annet råd enn å tre om noen ganger og bare prøve igjen om noen dager. Som sagt hadde mamma samme problemet uten å finne ut hva det var som var galt. Men det gikk som regel bare over.

Husquarna var kjempebra maskiner intil en dag hvor de bestemte seg for å lage ikke-bra maskiner. Nå har de forresten kjøpt opp Pfaff og lager visstnok dårlige maskiner av dem. :sur: jeg har heldigvis en bra Pfaff fra før de kjøpte opp. Anbefaler Elna eller Bernina.


#23

DM sa for siden:

Jeg lurer på å kjøpe en sånn billig en til 1800 kr istedet. Tror dere det har noe for seg, eller bør jeg investere i noe dyrere?


#24

Tallulah sa for siden:

Det kommer jo helt an på hva du skal bruke den til. Men skal du kunne bruke den på dongeristoff f.eks., kunne sy stretchsøm (ikke nødvendigvis overlock) osv. så bør du opp i et par tusen. Fordelen med kjente merker er også at det er lett å få tak i deler eller sende dem på service.

Min Pfaff kostet rundt 5000,- for rundt 7 år siden, og prisene ligger på omtrent det samme. Men du får en god maskin fra 2000,- og oppover.

Siden Husquarna nå har kjøpt opp Pfaff anbefaler jeg Bernina og Elna.


#25

Nooria sa for siden:

Jeg har en Bernette og den er helt strålende. Tenker den kostet 2-3000.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.