Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Harry Potter og alder

#1

Pelle sa for siden:

Junior (8 år) og jeg skal nå i gang med Hary Potter nr 3 (Azkaban). Veldig fengende. Normalt er han småpysete, men dette har gått fint og han henger bra med i historiene.

jeg har hørt flere sier at de tar en liten pause etter nr 3, pga bøkene blir stadig mer dystre. Jeg har ikke lest de selv (ingen spoiling!!). Kan noen si litt om dette? Når har andre lest bok 4-7?


#2

Eria sa for siden:

Så dyktig han er som leser de bøkene så tidlig! :jupp:

Det er vanskelig å svare på det, da det kommer helt an på barnet, men vil vel si at han har nok mer utbytte av bøkene om noen år. Det er flere lag i de siste bøkene, som nok kan gå han hus forbi.


#3

Skilpadda sa for siden:

Bok 4 er mye lengre og en god del "voksnere" i stilen og problematikken enn de tre foregående. (Og som voksen leser syntes jeg bok 3 var "skummel", til barnebok å være, fordi det er den første boken der de voksne ikke kan "fikse alt" på slutten.) Etter bok 3 var Poden (den gangen kanskje 8, han også?) helt uenig i at det skulle være noen særlig lang pause, men da vi var ferdige med bok 4, mener jeg å huske at han faktisk foreslo selv at vi ventet en stund med bok 5.

Handlingen blir dystrere (jeg skal ikke spoile deg, men bok 4 er adskillig dystrere og verre enn bok 3, i tillegg til å være nesten dobbelt så lang), men selve bøkene blir også noe voksnere etter hvert som hovedpersonene blir det. I bok 4 er de jo allerede fylt 14. Det er også en del mer "politikk og prat" i bok 4-5-6.

Jeg kjenner opptil flere 8-/9-åringer som har villet lese hele serien, for all del, det er jo ikke noen eksakt vitenskap, dette. :) Men for vår del ventet vi en god stund (halvannet år?) med bok 4, og så brukte vi veldig lang tid på bok 5 (fordi det er kanskje verdens lengste bok :knegg: ) og ganske lang på bok 6 også, så bok 7 har vi faktisk bare nettopp begynt på. (Vi har lest mye annet innimellom.)


#4

noen sa for siden:

Dette har jeg lurt på også. Jeg leser HP høyt for 8- og 10-åringen, og vi er kommet langt i bok 3. Jeg har veldig lyst til å fortsette lesingen , men det er kanskje lurt å vente litt med neste. Jeg får se litt hvordan de reagerer på slutten på den vi holder på med. :gruble:


#5

nokon sa for siden:

Det blir mørkare og mørkare og plottet blir meir og meir intrikat. 4 er dystrare og skumlare, og frå bok 5 krev det nok høgare grad av konsentrasjon enn kva eg ville forventa av ein åtteåring. Det er meir infløkte samanhengar, kor detaljar frå magi-historien blir viktige å hugse gjennom dei siste tre bøkene og dei er langt meir komplekse.

Eg las alle bøkene om igjen i fjor sommar, og ville nok og råda til ein pause mellom bok 4 eller 5 og dei siste bøkene.


#6

Pelle sa for siden:

Eia; jeg leser høyt, altså - å lese selv blir for tungt.
Ja, jeg vil jo gjerne at han skal få med seg ting. Men han er ganske smart også, tok tidlig hvor inngangen til Mysteriekammeret var, hvorfor Perry var litt ute av seg osv. Men særlig mer avansert vil nok gå ham over hodet.


#7

Esme sa for siden:

Sønnen min på 8 år har spilt gjennom Lego Harry Potter og kjenner til historien fra mildeste fortellermåte som går an. Han har fått sett film til og med nr 4, og holder på å lese nr 3. Jeg hadde tenkt at det var helt greit for han å lese bok nr 4 ja. Heller en pause mellom nr 4 og nr 5.


#8

noen sa for siden:

Jeg har leste bøkene på engelsk, og noen av dem flere ganger. Likevel synes jeg det er vanskelig å se når det blir for skummelt for barn.


#9

Toffskij sa for siden:

Vi begynte før eldste fylte seks og var nok ferdige med rubb og rake før åtteårsdagen. Jeg prøvde også å foreslå pauser, men det ble nedstemt. :knegg: Enda verre: lillesøster er to år yngre og hørte på alt hun også. :sparke: Mine er nok litt spesielt fryktløse, da, og de fikk nok ikke alltid med seg alt av den mer voksne (politiker- og journalist-)satiren, men de syntes alltid det var morsomt og spennende, de mistet aldri tråden i verken intriger eller persongalleri, og HP-universet er tatovert inn i hjernene deres for alltid.


#10

Teofelia sa for siden:

Frøkna trengte en pause i fireren, fordi den var skummel. Da var hun åtte år gammel. Vi leste fireren det året hun var ni, også måtte hun ha en lengre pause før vi leste bok fem.

Minsta absolutt insisterte på å lese alle bøkene fortløpende, og vi var ferdige med den syvende boken da hun nettopp hadde fylt åtte. Nå er hun og faren halvveis i Ringenes herre, så hun er tydeligvis gjort av tøffere stoff enn mange barn på samme alder. :humre:

Det er jo bare å prøve, ogs ta en pause hvis det blir for skummelt. Det kan være greit å snakke med barnet om det på forhånd og høre hva barnet selv syns.

Begge mine syns for øvrig at bok to var mye skumlere enn bok tre, som ingen a dem opplevde som skummel.


#11

Skilpadda sa for siden:

Det er ikke nødvendigvis for skummelt, men handlingen og tematikken blir såpass komplisert/voksen etter hvert at jeg tror de fleste barn vil få mer ut av dem hvis man venter til de er litt eldre enn åtte.

Og jeg merket veldig godt, da jeg leste bøkene høyt, hvor lange særlig nummer 4 og 5 føltes. Da jeg leste dem for egen del, kunne jeg i større grad lese litt fortere når noe ble langtekkelig.

Og så er jo unger forskjellige, som man vet - både når det gjelder hva de blir redde for, hvor mye de får med seg, og hvor viktig det er for dem å "skjønne" alt. :)


#12

Pelle sa for siden:

Hehe, herlige jenter Toffskij. Vi var ferdig med nr 2 i går, og jeg må sporenstreks på biblioteket i dag, Mio min Mio var helt utelukket.


#13

Teofelia sa for siden:

Minsta kan bøkene nærmest utenatt, og selv om hun nok gikk glipp av mye av det politiske og "voksentemaene" i de senere bøkene, har hun stålkontroll på handlingen, persongalleriet og temaene i bøkene.


#14

Vind sa for siden:

Vi har lest til og med bok seks høyt for jenta vår på ni, og sett filmene etterhvert. Hun har hengt bra med i historiene, og fått med seg det aller mest av detaljer osv. Hun har syntes det har vært skummelt og spennende, men mest spennende på en positiv måte. Pausen vi har nå før sjuern er det vi voksene som ønsker...


#15

Pelle sa for siden:

Vi gjør det slik at jeg leser, så hører han dem i filler på lydbok og så ser vi filmen. Da blir det ikke skummelt. Lille på 5 gikk rett på film og synes den var toppers, hehe.


#16

Toffskij sa for siden:

Det er helt sikkert sant, men så er det jo ikke sånn at toget er gått om de går glipp av litt i første runde. Begge mine har lest masse HP selv på egen hånd i etterkant – storesøster har lest alt på norsk og flere av bindene på engelsk i tillegg, og lillesøster har i hvert fall lest de første tre. Og plutselig finner de nye skatter.


#17

Skilpadda sa for siden:

Nei, for all del. Jeg har da opplevd tilsvarende ting såpass mange ganger for egen del at jeg vokter meg vel for å si at det nødvendigvis gjør noe å lese ting før man "skjønner" dem. :knegg: (Som sagt varierer det jo også hvor viktig unger (og andre) synes det er å "skjønne alt" i en bok.)


#18

noen sa for siden:

Jeg er enig i det altså. :nikker: Jeg synes bare det er vanskelig å se hvor det evt. kan være lurt med en pause.

Jeg tror kanskje jeg skal fortsette å lese til de selv sier stopp. Planen min er at de skal lese bøkene igjen senere på egenhånd. På både norsk og engelsk så klart. Og flere ganger på hvert språk. Og baklengs. :nemlig:


#19

Toffskij sa for siden:

Mine unger lærte seg glatt teksten på The Fox baklengs, så det er sikkert bare et spørsmål om tid før de baklengsleser HP også. :nemlig:


#20

Toffskij sa for siden:

Særlig min yngste har et stort talent for å være skråsikker på at hun skjønner alt av alt uansett. :knegg:


#21

oslo78 sa for siden:

Storesøster (snart 9 år) er straks ferdig med siste boka og har ikke vært redd eller bekymret i det hele tatt. Hun har sett filmene etter hvert som hun er ferdig med å lese bøkene. Hun er en meget god leser og har fått med seg rubb og rake av innhold - og reflekterer rundt mangt og meget i bøkene.


#22

IOA sa for siden:

Min eldste er en ganske moden jente, og vi begynte på Harry Potter høsten i andreklasse (tror jeg). Vi har lest dem fortløpende uten pauser, og hun har elsket det. Som de andre sier, hun har nok ikke fått med seg alt på alle nivåer, men hun har vært veldig opptatt av det. På skolen dannet det seg faktisk en slags Harry Potter-gjeng, og jeg opplevde det som positivt fordi det ble en kjønnsnøytral lek der alle fikk bli med. De er så heldige at de også har en lærer med Harry Potter-dilla. :-)

Jeg opplevde forresten at vi måtte ta en pause i filmene da de ikke lenger var dubbet, sånn at hun leste raskt nok til å få med seg alt av undertekstene.


#23

Addison sa for siden:

Min 06-er begynte på bok nummer fem i dag. Mitt forslag om en HP-pause for å lese noe annet innimellom falt dødt til jorden, her er det visst bare å kjøre på. Hun kjeder seg ganske lett om det er noe som er for komplisert, eller for lett å lese, dette er visst perfekt. Hun er typisk den fryktløse treeren i søskenflokken, som litt for tidlig har sett, lest og hørt litt for "voksne" ting, jeg spør jevnlig om noe er skummelt, og søsknene som har lest alle bøkene bidrar med litt mer kvalifiserte spørsmål, men foreløpig går det visst veldig fint. Leseglede trumfer det aller meste her! Men Fifty shades utgår nok en stund enda. :knegg:


#24

apan sa for siden:

Jeg tror storebror var ferdig med alle da han var 8 (den siste leste han selv. De andre hadde vi lest høyt for ham). Det opplevdes uproblematisk.


#25

Teofelia sa for siden:

You wish! :knegg:

#26

Filifjonka sa for siden:

Vi hadde også en pause. Jeg mener å huske det var omtrent som Skilpadda beskriver.


#27

Pelle sa for siden:

Jeg leste Uten en tråd i 5. klasse.:o


#28

Pappalille sa for siden:

Betyr dette at jeg kan lese HP for seksåringen min?


#29

Teofelia sa for siden:

Det er klart du kan, hvis han eller hun er moden for såpass avanserte bøker. Det er jo stor forskjell på det litterære nivået hos seksåringer; noen leser fortsatt Mamma Mø-bøker, mens andre er langt mer avanserte. Hvis din seksåring leser Astrid Lindgren, Roald Dahl eller tilsvarende nivå, er det bare å kjøre på med HP. :)

#30

Toffskij sa for siden:

Det er bare å prøve, vil jeg si.


#31

Linella sa for siden:

Her har vi lest 1-3 høyt/sammen og/eller de har hørt på lydbok. Fra og med nummer 4 må de lese på egenhånd. 8-åringen leser godt, men kvier seg for å ta fatt på en så lang bok, så der ble det en naturlig pause. Fra fireren synes ikke jeg at det er barnebøker lenger, da er det etter min mening ungdomsbøker. Eldste leste dem første gang på egenhånd da han var 9, tror jeg det var. Han får nok fortsatt ikke med seg alt, men det kommer vel med tiden.


#32

Pappalille sa for siden:

Da må jeg kjøpe norsk utgave så går vi i gang. Hun ble veldig interessert etter en prat om HP i går. Jeg gleder meg.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.