Gitt at man har et rom på 10 kvadrat, hvor alt er i ubehandlet tre og skal males. Alt. Veggene, listverket, taket, vinduskarmene og døra.
Hvor lang tid trenger man på vaske, sperregrunne og male med to strøk? :blafre:
(Og dersom man ikke bare har ett sånt rom, men fem, pluss ei stue som er minst dobbelt så stor ... Altså minst 70 kvadrat med ubehandlet panel på tak og vegger, ubehandlet listverk, dører og vinduskarmer. Bør man legges inn dersom man tror man rekker male dette i ferien? :gruble:)
Det tror jeg dere rekker, men det spørs litt om alle ungene skal være hjemme og "hjelpe til" hele tiden. Om dere får noen dager med uforstyrret maling begge to så går det nok greit. Men kjedelig. Hvor har/skal dere flytte? Om det ikke er fullt av møbler og slikt dere må rydde bort så går det egentlig ganske fort når dere er i gang.
Og så spørs det litt om dere skal ha flere forskjellige farger. Vi malte listene i samme farge som veggen, men bare med annen glansgrad. Da slapp vi å maskere for det er noe herk.
Du må regne vasking, to strøk sperregrunn og to strøk maling. Helst bør du male med pensel også. I tillegg kommer sparkling og alt av maskeringsteiping, tildekking av møbler osv. og turer på butikken etter ting du har glemt.
(Skinner det gjennom at jeg er drita lei av å male panel? :humre:)
Vi malte ei diger stua + taket. Fire strøk ja, to med sperregrunn og to med maling. Husk at det tar tid å vaske og maskere også. Du får jo bare malt et strøk per dag, så det tar MINST 4 dager...
Det kommer litt an på panelen. På perlepanel er det såpass med kriker og kroker at vinninga går opp i spinninga. Men man blir jo ganske rå med pensel om man øver litt, da. (:gal:)
Jeg anbefaler forresten på det varmeste å male listene før de settes opp, og så bare sparkle og flekkmale etterpå, om dere likevel vil ha dem ned. Det sparer MYE av den #$£€^ maskeringsteipen, og gir mer behagelig arbeidsstilling.
Ta av listene og kjøp ferdigmalte lister.
Da jeg malte panel vasket jeg med salmiakkvann.
Sperregrunn. Så Sparklet jeg kvisthull/skader. Pusset lett. Grunnet igjen. To stk maling. Med rull og pensel.
Man kan veldig fint male to strøk på en dag.
Først grunning og sparkling en dag. Puss og grunning, og kanskje første strøk en dag. Og så siste strøk.
Men det er absolutt overkommelig. Det første strøket er verst. Jeg kjører ett lag sperregrunn, og 1-2 strøk farge. Ta gjerne av listene (forsiktig!) og mal disse i benk - skriv på baksiden hvor de hører til og nummerer på samme måte hver eneste gang. (!!)
Ta takene først. Deretter vegger. Dropp dekkeplast, ta heller med en litt kraftig papp-plate som du legger der du holder på.
Kjøp forresten stang til å montere rulle/pensel på når dere tar tak. Eller lei et rullestillas slik at man kan ligge på ryggen og male. Det er en skikkelig drittjobb å male tak. :nemlig:
Ferdigmalte lister trenger i alle fall bare et strøk maling og du ønsker dem hvitere.
Vi maler alt av lister og karmer i letthet.
Rull er veldig tidsbesparende altså. Jeg går over tre-fire mellomrom mellom panelene med pensel, deretter plankene med rull, og stryker over med en slik fiiiinbustet etterstrykepensel.
Jeg har akkurat malt panel i tak. Ble anbefalt to lag heftgrunn med kvistlakk. De skulle tørke 10 timer før de kunne overmales. Så var det panelmaling som også måtte vente noen timer før den var klar til neste strøk. Mitt råd er å male flere rom samtidig, men planlegge hvilke så det går opp.
Vi malte et 7 kvm rom med kun panel for noen år siden, og det tok et par dager. En malte mellom bordene med pensel, og den andre gikk etter med rull på bordene. Det var skikkelig gulnet panel og vi brukte ett lag med sperregrunn og to strøk maling.
Vi malte to soverom på 12 kvm, en loftstue på ca 25 kvm (inkl taket på badet i den etasjen) altså både vegger og tak, på ca 1 uke. Vasking tok en halv dag, sperregrunn to dager, og så rakk vi 2 strøk på alle flater pluss oppsetting av gipsplater på to vegger, maling av den ene og tapetsering av den andre innen uka var over. Det var riktignok tomme rom (Rev et par garderobeskap før vi vasket, og dekket alle gulv etterpå så første dagen gikk liksom med til klargjøring).
For mange år siden, da jeg var gift og uten barn, malte min eks og jeg stuen hans. Vi brukte et par dager i påskeferien (startet den dagen Nokas ranet var husker jeg). Tror vi malte to eller tre strøk.
Dette vil du ikke høre, men panel bør absolutt ikke males om sommeren. Da har treverket utvidet seg, og når kulda kommer trekker bordene seg sammen, malingen sprekker, og du får lekre, trehvite "sørgerenner" i trehvitt mellom alle bordene. Dere bør vente til vinteren med å male.
I forhold til ferdigmalte lister: vi har bare helhvite lister i huset, men sparer masse jobb på å kjøpe ferdigmalte lister og male dem ett strøk i riktig hvitfarge.
Personlig hadde jeg vurdert å legge rehabiliteringsplater gips over panelen. Hvis du ønsker å ha panel er dette selvfølgelig en dårlig løsning, men hvis du ønsker deg en "død" overflate (samme sommer og vinter) og som er lett å male er dette bra.
Ulempen med å måtte flikke til vinteren oppveies vel grundig av fordelen ved å kunne male i et tomt hus uten å måtte flytte ut møbler og dekke til gulv?
Det er sant, bortsett fra det faktum at man jo ikke kommer til å flikke til vinteren, men heller gå å irritere seg over sprekkene i noen år, til man slutter å legge merke til dem. :knegg:
Avhengig av hva slags maling du har. Jeg er veldig glad i oljemaling men det trenger jo goood tid på å tørke da
Ellers enig med Teofelia, male om vinteren...
Jeg liker å male med litt smal pensel i søkket/mønsteret mellom panelet først, og deretter over bredden av panelet med liten rulle, jeg har brukt den lille typen med veldig lite sånn flossy bust på, da blir det ikke mønster i malingen. Oljemaling vel å merke.
Man har litt bedre tid når man maler med oljemaling til å dille med slikt - med vannbasert maling kan det man har "malt foran" i søkkene fort tørke, også blir det kant når man maler over med rulle :gal: Nok en grunn til å like oljemaling spør du meg. Men moralen; hvis du bestemmer deg for å male sprekkene/søkkene/mønsteret mellom panelet først med pensel, ikke gjør veldig langt før du kommer etter med rulla.
Bomull og Egghvit er (nesten) til forveksling like da:
Bomull S0502-Y
Egghvit 0502-Y
"Mange fargekoder inneholder også en S i begynnelsen. S står for Second Edition og betyr at det dreier seg om en standardisert NCS-kode. I 1995 kom en ny kolleksjon med farger etter at det kom et forbud mot blyholdige pigmenter i malingen, og NCS måtte revidere fargeutvalget. Denne bokstaven har ingen annen praktisk betydning for kodeknekkingen, men er likevel viktig å få med om du skal male med en farge som har denne S-en i koden. Samme kode med og uten S kan nemlig bety at fargene er ulike. Et eksempel er Jotuns velkjente farger Egghvit og Bomull. Egghvit har kode 0502-Y mens Bomull har kode S 0502-Y. Setter man fargene opp mot hverandre vil man kunne se en liten nyanseforskjell."
Det er godt mulig, men i praksis er det kjempestor forskjell. Jeg er midt i et oppussingsprosjekt og har derfor både listverk malt i egghvit og ferdigmalt listverk i bomull. I tillegg har jeg byttet alle innedørene. De nye dørene er bomull, og der listverket fortsatt er i egghvit er forskjellen kjempestor. Egghvit gulner enormt i løpet av noen år, er min erfaring. Det ser ikke ut til at bomull gjør det på samme måte, for i forbindelse med lekkasje på badet ble ett sett listverk malt i bomull, og det har ikke gulnet noe på på over fem år.
Måtte sjekke nå jeg, men vi malte altså hele loftsetasjen første uka i oktober 2013, og det er ingen sprekker å se noen steder. Malte heller ikke med oljemaling, men Flüggers vannbaserte panelmaling.
Smal pensel i mellomrommene, rulle på flatene og fordriver.
Joda. Det vil du :nemlig:
Særlig om du vil bevare ekteskapet, god helse og alt det der :knegg:
Dessuten er det en fin mulighet til å motarbeide svartarbeid :uskyldig:
MalerMartin er polske, men alt i orden altså. Ikke svart arbeid om noen skulle komme til å tro det. :skummelt: Vi har brukt de et par ganger selv her på gården, og da må de ha papirene sine i orden om vi skal kunne utgiftsføre noe av det.
Jeg malte panel i mai 2004. Ingen sprekker som jeg har måttet flikke på, og siden det er gått 11 år regner jed med at de ikke dukker opp nå. Så det kan gå bra.
Panelet jeg malte uten problemer er fra 1995, altså ca 10 år gammelt da det ble malt. Sikkert litt bevegelse, som du sier, men ikke nok til at det har blitt sprekker.
Min vurdering er uansett at å sette opp gipsplater og male disse kan gå adskillig kjappere enn å male panelet, dersom dere bare er middels glade i panel uansett. Da anbefaler jeg å få folk til å sette opp og sparkel gipsplatene, og skal vedde på at de bruker mindre enn den dag per rom, og så male selv.
Min vurdering er at dette er galskap.:eek: Men så er jeg over middels glad i malt panel og når det allerede er panel i huset ville jeg aldri satt opp plater over.
Hvis man vil ha utseende til malt panel, må man ha malt panel. Men gips er raskere å arbeide med. Listene og det elektriske må ned da. Er man nøye slipper man det med panel (kan male rundt)
Ja, angående gulning, det er malingstypen og ikke fargen som avgjør det. Det er mer og mer vanlig å bruke vannmaling. Den blir aldri så bra som oljemalingen i kvalitet, men til gjengjeld gulner den altså ikke.
Jeg synes de nyere vannmalingene er vel så bra som den gamle oljemalingen. Nå går det jo an å oppholde seg der over tid.
Har du tenkt noe på glans? Det er nå veldig trendy med helmatt maling, også på panel. Jeg synes panel er penest med litt glans - men matt maling i tak og halvblank/helblank på lister.
Jeg liker best litt matt maling, og vil nok ha det på veggene. Men med ganske høy glansgrad på lister, vinduskarmer og dører. Litt usikker på dørene, egentlig.
Når malingsfilmen er tørr, er det ikke lenger skadelige avgasser.
Dessuten er det en helt annen påkjenning å male med white-spirit-baserte malinger enn med vanntynnede. Så hvis man ser hele "kjeden" så er vanntynnde malinger klart å foretrekke.
Når det gjelder Jotun Sens;
dette er en malingstype som krever at man jobber raskt, jevnt og ikke går tilbake for å flikke. Ikke så kjekt på panel, men greit på gips og plater. Den er laget slik for å tørke raskest mulig, for å nettopp redusere perioden man utsettes for løsemidler. (Den er imidlertid godkjent av allergiforbundet eller noe lignende, så den skal ikke være skadelig).
Enig. Jeg har malt med panelmaling fra Sens én gang, fordi jeg hadde det supertravelt og ville male flere strøk på samme dag. Den veggen ser altså ikke ut.
Det var vanskelig å påføre den skikkelig. Jeg syns den "klabbet" når jeg prøvde å stryke den ut. Og den tørket jo fortere enn jeg klarte å henge med. Jeg liker at malingen holder seg flytende på veggen lenge nok til at jeg kan dra over en siste gang med fordriverpenselen etter at jeg har malt en halvmeter vegg. Med denne malingen var det bare så vidt tid nok til å dra over etter at jeg var ferdig med å male en planke. Og dagen etter at jeg hadde malt, var det jammen blitt masse rennespor på veggen. (Og jeg lager aldri rennespor; jeg er flink til å male.) Møkkamaling! Anbefales ikke for den som er mer opptatt av sluttresultatet enn av tørketiden.
Jeg er heller ikke Sens-fan, den har holdt seg dårlig hos oss og var ikke god å jobbe med. Men vi har brukt av de andre svanemerkede malingene med hell.
Det blir uansett malingslukt/gasser av sperregrunnen.
Fordi man må bruke så himla mye energi på å få de til å gjøre jobben like bra som man selv ville gjort det og det blir ikke perfekt (noe jeg faktisk forventer når jeg leier inn profesjonelle til å gjøre en jobb for meg). Jeg vil mye heller så på noen små skjønnhetsfeil jeg selv har gjort, enn større feil som et malerfirma har gjort. Det kan godt hende det finnes flinke folk der ute altså, men vi har brukt to firma som vi har fått anbefalt av andre og vi var ikke fornøyd med noen av de. Derfor gjør vi heller jobben selv.
Jeg har nå malt et beskjedent antall allerede malte kvadratmeter, og har ringt mannen min og gitt beskjed om at vi skal leie inn maler i nyhuset. :sparke: