Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Newtons pubertetsserie

#1

Pelle sa for siden:

Vi har applaudert at barna på 5 og 8 har sett på Newtons serie om pubertet, som egentlig er laget for barn i alderen 8-12 år. Dvs, egentlig kunne det drøyt litt lenger for Lille, siden hun nå er besatt av pubertet, og ser episodene om og om igjen på NRK Super-appen på nettbrettet sitt. Det kan bli for mye vagina og testikler i enhver sammenheng også... Og snakk om mensen og blod og tamponger osv. Men bevares, jeg svarer jo etter beste evne.

Vel, i dag har jeg lest at de skal vise (med plastikk modeller) hvordan et samleie foregår. Og det synes jeg i og for seg er helt ok. Men jeg gruer meg litt til Lille skal se det, så besatt som hun blir av slikt. (Hun er relativt ukritisk generelt, og kan fint løpe naken rundt for å få oppmerksomhet, kler av seg for å moone folk for morro skyld osv.)

Hun vet at man "tar tiss i tiss" for å lage barn (lært i barnehagen tror jeg), og selv lærte jeg hvordan man pulte omtrent i samme alder.

Så hva tenker andre: Bør Lille se, eller ikke. Og skal deres barn se på? Bør hun lære hva pule og knulle er akkurat i dag, når dette er ord hun ikke har et forhold til?

www.nrk.no/ytring/derfor-viser-vi-barn-hvordan-sex-foregar-1.12350917

www.nrk.no/trondelag/newton-laerer-barn-om-sex-og-forelskelse-1.12351397


#2

Filifjonka sa for siden:

Jeg har ikke sett serien, men syns sånn generelt at femåringer ikke har behov for detaljert informasjon om samleie og pubertet. Jeg ville ikke latt en femåring se det. Det står jo også at målgruppa er fra 8-12, ganske mye eldre altså.


#3

Teofelia sa for siden:

Jeg syns det er helt uproblematisk at femåringer får den slags info, hvis de er interessert selv. Mye, mye heller informasjon om samleie fra Newton når de er fem enn fra klassekamerater når de er åtte eller ti, takk.


#4

rine sa for siden:

Jeg ville heller ikke latt en femåring se det. :niks:


#5

Pelle sa for siden:

Jeg er enig. Men det er jo generelt litt vanskelig når 8-åringen pleier å se på og det begynner 18.30. Og hun har NRK Super-appen, som de reklamerer masse for på barne-tv kl 18. Men det er mulig det blir fotballkamp på tv istedenfor... Appen vet jeg ikke helt hva jeg skal gjøre med, var ikke helt forberedt på massiv kikking på kvinnelige kjønnsorganer da den ble innstallert (favorittprogrammet)...


#6

apan sa for siden:

Her vet lillesøster godt at det er Newton hver søndag så nytter ikke nekte henne å se det. Får se med henne.


#7

polarjenta sa for siden:

Jepp, helt enig,


#8

Teofelia sa for siden:

Jeg syns ikke forplantning eller sex er informasjon som små barn trenger skjermes mot; det er jo en veldig veldig naturlig del av voksnes liv. Dessuten tenker jeg at det er greit at de vet litt om hva det er og hvem som har lov til å gjøre det, i tilfelle de skulle komme opp i situasjoner der det ikke er greit og naturlig.


#9

Pelle sa for siden:

Jeg er i teorien enig i at det er fint at barn vet. Men det er noe med å forvalte informasjonen, og ikke løpe rundt og vise andre folk kjønnslepper på nettbrettet sitt, ustanselig snakke om vagina i butikken (jeg har sagt fra i barnehagen, forråsiresånn). Hun synes det er kjempegøy å se på pupper osv. Jeg tror vi venter til hun er mer moden.

Men det betyr også at appen må avinnstalleres. Det er jo litt kjipt.


#10

Pelle sa for siden:

Og hun har altså info om sex og hvordan man lager barn, vi har på ingen måte skjermet henne når hun har spurt om slikt frem til nå.


#11

polarjenta sa for siden:

Enig i dette også.:jupp:


#12

Teofelia sa for siden:

Jeg ville heller brukt energien på å forklare at man ikke viser frem kroppen sin på det viset i offentligheten enn på å hindre at hun ser programmet.

Ikke at jeg ikke har forståelse for problemstillingen altså. :hehehe:


#13

Pelle sa for siden:

..du tror ikke vi har forsøkt å lære henne det, altså..?


#14

Pelle sa for siden:

Neimen har du sett! Super-appen har innstilling som fjerner programmer som er +7 år. Nydelig!


#15

Meissa sa for siden:

Frøkna her på fire så det programmet om hva som skjer med jentekroppen i puberteten og er nå livredd for å få pupper. Hun har mareritt om melkesprut og må ha på to lys når hun skal legge seg og døra på vid gap. Helst må en av oss være i samme etasje og syssle med noe så hun hører oss.

Frøkna vår skal ikke se Newton i kveld. :niks:


#16

Filifjonka sa for siden:

Akkurat det jeg mente - jeg tror det kan bli for mye og for detaljert informasjon for så små barn. Det er noe helt annet enn når de spør om hvordan babyer kommer inn i magen og foreldrene forklarer det på en enkel måte - som regel er de fornøyd med det svaret, og mer detaljert informasjon kan komme etterhvert.


#17

apan sa for siden:

Puh, her var det mye detaljer :svett: .


#18

apan sa for siden:

Og nå fødsler... Høyaktuelt her i huset.
Har nå svart bekreftende på at pappa og jeg HAR hatt sex. Droppet detaljene rundt andre måter å lage barn på (IVF) i denne omgang.


#19

Pelle sa for siden:

Hehe, her kom en nabogutt i rette tid, så min er ute og leker.


#20

polarjenta sa for siden:

Jeg så sammen med 7åringen, han spurte litt, men ikke veldig mye.


#21

Malama sa for siden:

Jeg klarer ikke få mine interessert i newton jeg. Guttungen har sett noe på skolen, og det er greit. Lillesøster er så liten det er helt greit at hun ikke ser, men han er jo snart 7, og selv om de sier 8-12 så føler jeg at newton generelt sett også burde favne førsteklassinger? Men han har ikke fattet interessen for å se det, så vi er helt spart for dette i denne omgang.

Men før eller siden må de jo gjennom det. Altså, han fikk en relativt grei, men alderstilpasset forkalring på dette med hvordan babyer kommer inn, og ut, da jeg fikk hans søster. Men hun har egentlig aldri vist interesse for tema. Vi presser det ikke på, men svarer jo på alle spørsmål. Han hadde bare tusen flere enn henne, og han har i liten grad fulgt opp dette babygreiene i senere tid.


#22

Dixie Diner sa for siden:

Min syvåring ELSKER Newton og sitter og ser på det på pcen, tror faktisk han har slukt alle episodene nå. Alle! Han har sett alle pubertets-episodene også og sitter og fniser mens han samtidig synes det er kjempefascinerende. 11-åringen liker det også, men hun er ikke så opphengt i det som syvåringen. Det er favorittprogrammet hans.


#23

Filifjonka sa for siden:

Her er forresten et innlegg i debatten rundt et forsøksprosjekt med seksualundervisning i barnehagen, som jeg syns har gode argumenter for at dette ikke nødvendigvis er en god ide. Nå har ikke jeg sett Newton-programmene, men de er jo beregnet for barn over barnehagealder og forhåpentligvis lagt opp på en mindre puteflau måte enn"gladtiss"-opplegget her.

www.nrk.no/ytring/seksualundervisning-i-barnehagen-1.10975155



#25

Blåbær sa for siden:

Off. Jeg som akkurat har kommet meg til hektene igjen etter pubertet-episodene. :knegg:


#26

Bille sa for siden:

:knegg:

Husker jeg var mektig stolt den gangen mellombror dro ned buksa og viste frem hele stasen sin i avgangshallen på Miami Airport. :stolt:


#27

apan sa for siden:

Jeg så altså på med lillesøster, og forklarte henne at mye av det de snakket om kanskje var for litt eldre barn, men at hun bare måtte se på og spørre om hun lurte. Hun lurte mest på det med sex. Hun kommenterte ikke demoen ( :dåne: ). Det hadde antagelig vært verre om storebror hadde vært der, men han var på sykkeltur. Han er imidlertid svært interessert i programmet pga hoggormene som ble vist tidligere, så han skal nok se det i morgen. Blir spennende å se hva han synes.


#28

Blåbær sa for siden:

Gutta mine hadde visst sett den med engang den kom ut i kveld. Uten at jeg fikk det med meg. De lovet at jeg skulle få se den sammen med de en annen dag. :knegg:


#29

Che sa for siden:

Gutta så det - kommenterte ingenting uten at å føde barn måtte gjøre innmari vondt


#30

Olifant sa for siden:

Vi så den alle mann. Det var mer spørsmål om hoggormene her i huset.



#32

Tallulah sa for siden:

Kjære vene, snakk om å kryssklippe for å få det til å passe egen sak.


#33

Anne C sa for siden:

Begge mine har sett det meste av dette på skolen. Jeg og 9 åringen kom inn på dette temaet for et par uker siden. Han sa han visste hvordan barn ble laget osv. Men det han var virkelig sjokkert over var at noen gjorde det fordi de likte det. Jeg kommenterte ikke det han sa, og heldigvis ble det ikke noen spørsmål om hva jeg og faren hans gjorde.


#34

Malama sa for siden:

Jeg har sånn løselig nevnt at dette også er noe voskne folk som er glade i hverandre som kjærester gjør fordi de liker det. Temaet er ikke videre undersøkt.

Ettersom jeg siden sist jeg skrev i denne tråden har fortalt barna at mamma har en baby i magen har jo nemlig temaet om hvordan en slik kommer inn blitt aktualisert. For storebror, som har lært litt sånt på skolen (usikkert om det er fra lærer eller andre elever...) men lillesøster er stadig lite opptatt av dette, hun bare putter dukker og bamser under genseren. (og så.. se, så detter den ut, sånn som mamma sin gjør etter jul"... ehh, ikke helt, gitt....

Men newton har jeg stadig ikke fått dem opptatt av å se på, så dette har de ikke sett.


#35

Kaija sa for siden:

Ja, det var ikke måte på forskrekkeligheter.

Jeg for min del må vel betale dobbel lisens hvis antigruppa bestemmer seg for lisensaksjon. Newton-Puberteten sikret nemmelig poden min en velkommen sekser på naturfagsprøva si i emnet. :) En kveld med "Pubertet og pizza" var kjekt. Ellers har både minsta på snart tre, og nestminsten på 8,5 sett programmet, og de syntes det var både spennende og kult. Ingen negative reaksjoner og tilbakemeldinger.


#36

Harriet Vane sa for siden:

Oioioi!


#37

Pelle sa for siden:

Oj, det var jo meg, jo! Jeg har jo ingenting imot serien som sådann, det var bare Lille som ikke var helt i modus for å ha ubegrenset tilgang til programmene, mildt sagt. Og jeg var pokker meg ikke fortvilet!


#38

Input sa for siden:

Jeg er enig. Jeg er 100% for at 4,5-åringen min skal få se dette og det gjør han også.


#39

Pøblis sa for siden:

Du burde kontakte damen (snerpa) som har opprettet siden og be henne fjerne sitatet ditt fordi det er tatt helt ut av sammenheng. :nemlig:


#40

Pøblis sa for siden:

For øvrig synes jeg det er trist at unge voksne har slike holdninger. :(


#41

Einhyrningur sa for siden:

Hjelpes for en Facebook-side! :rolleyes:


#42

GinaK sa for siden:

Vi ser ofte på Newton på søndagskveldene. Fikk med oss dette, det ble mye knising blant gutta.:) Eldstemann har hatt om dette i to omganger på skolen pluss at klassen var på Penisutstilling på Ferner museet i våres. ..


#43

Gaia sa for siden:

For en tullete side. :himle: Som foreldre kan man jo styre hva barna ser (ref det Pelle sier om innstillinger på Super-appen). Og jeg syns dette er en nøktern og fin måte å introdusere de yngste skolebarna for sex, pubertet og seksualitet. Noe av det som har festet seg hos syvåringen er at den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år, og at det ikke er noen som helst grunn til å ha sex for tidlig. Begge mine har sett alle episodene og Mini har sett dem flere ganger. Strålende lærdom, spør du meg.



#45

Filifjonka sa for siden:

Jeg syns serien er bra, men syns ikke den passer for fire-femåringer og kan ikke helt skjønne at de er i målgruppen for så detaljert informasjon om pubertet og sex.


#46

Pelle sa for siden:

Gaia; det tåpelige er at denne ikke er underlagt aldersinndelingen, så selv om de sier fra 8 år, så er det tilgang for alle på akkyrat dette. Og det synes jeg er litt teit.


#47

apan sa for siden:

Jeg synes heller ikke dette er spesielt godt tilpasset 4-5 åringer, men at det er en god serie for litt eldre barn. Samtidig tenker jeg ikke at 4-5 åringene tar skade av å se det, og man bør jo uansett ha litt kontroll med hva de ser.

Jeg tenker uansett at reaksjonene på denne FB-siden var rimelig langt over the top :knegg: .


#48

Input sa for siden:

De er jo ikke i målgruppen, men det er jo ingen som noensinne har tatt skade av saklig og korrekt informasjon om noe som helst.


#49

isola sa for siden:

Jeg er ikke bekymret for at barna mine skal ta noen skade av serien. Jeg syns bare ikke de er modne nok til å forvalte informasjonen enda. Det er veldig mye som ikke er skadelig for barna mine, som de likevel ikke får eller har fri tilgang til. Jeg syns absolutt at NRK Super kunne merket denne med 7+, de sier jo selv at det er de som er målgruppen. Så kan jeg finne det fram den dagen de spør eller jeg syns det er tid for det. Serien i seg selv syns jeg er fantastisk!


#50

Filifjonka sa for siden:

Det er jeg overhodet ikke enig i. Jeg kan se for meg en rekke ting små barn kan ta skade av å få informasjon om, uansett hvor saklig og korrekt den er.


#51

Polyanna sa for siden:

Jeg syns det har vært veldig greit å følge barnas egne cues på hva de er interesserte i og hva de klarer å ta innover seg. Typisk har de i førskolealder ønsket ganske overfladisk informasjon om hvordan babyen kom inn, og ikke minst, hvordan den kommer ut og om det gjør vondt. Mer informasjon enn det, og de har fadet ut og begynt å snakke om noe annet. Og så, litt eldre, så har de villet ha mer detaljer, og sånn har vi bygget sten på sten, avhengig av modenhetsnivå og hva de har vært mottakelige for. Jeg har gitt dem ganske detaljert og bokstavelig informasjon, men når jeg selv har vurdert at de var klar for det.

Jeg syns det er greit at informasjon om noe så sensitive og personlig tilpasses modenhetsnivå og gis i en setting der det er rom for både spørsmål, digresjoner og at barnet avbryter samtalen. Og da er ikke en tv-sending beregnet for et eldre publikum nødvendigvis det best egnede.


#52

Teofelia sa for siden:

Absolutt. Da jeg var åtte så jeg en dokumentar om nordmenn som flyktet til Sverige under krigen. Jeg tror den het "På flukt over Kjølen", eller noe slikt. Flere av flyktningene frøs ihjel på veien, og jeg hadde mareritt om den filmen og bildene den plantet i hodet mitt i flere år etterpå. Helt uavhengig av at filmen var både god og saklig.

#53

Kanina sa for siden:

Newton er jo ikke et program for 4-5-åringer, det har det aldri vært. Det er et program for barn fra 8-årsalderen og oppover, er det ikke? At foreldre lar barna sine se Newton fordi det likevel står på, er jo ikke noe Newton kan lastes for. Jeg synes serien har vært bra, men veldig konkret og knapp. Dermed har den blitt beskyldt for også å ta med for lite. Kronikker har vært skrevet om alt som ikke har vært nevnt i episoden om sex, f.eks. om overgrep, og på andre siden om det å ikke få mulighet til å ha sex med noen i ungdomstida. Jeg tolker det mer som et tegn på at serien var long overdue, og at det er et stort informasjonsbehov.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.