En gjenganger i hagetråder på FP er motstanden mot tuja. Det er overraskende mange som er prinsipielt imot, uavhengig av hvor og hvordan og hvor mange.
Vi har to tujaer i hagen. Begge har antakeligvis holdt til der siden hagen ble opparbeidet på 70-tallet. De er veldig høye, jevne og uten brune flekker. Og jeg synes de ser helt fine ut sammen med gran, furu, lerk og bjørk. Det var en periode jeg begynt å kjenne en viss motvilje mot dem, men når jeg tenkte etter, hang det sammen med å ha lest litt for mye om hagetrender. Jeg var, syntes jeg selv, rett og slett i ferd med å bli en hagesnobb.
Jeg kan jo skjønne at man får et litt anstrengt forhold til tuja hvis naboen har en hekk som er fem meter høy med brune tujaer som tar all sol og luft på egen tomt. Eller hvis tuja er nesten det eneste man finner i nabolaget. Men hva er problemet med enkelte tujaer i en hage eller en passe stor tujahekk lurer jeg på i dag? :vetikke:
Jeg har lurt på det samme og bare konkludert med at siden så mange har det, så er folk lei.
Selv har jeg tujahekk. Ikke plantet den selv, men den funker fint til sitt formål. Den er grønn hele året og skjermer mot innsyn. Synes tuja er helt nøytralt, liksom.
Jeg tenker alltid at det har sammenheng med at det er billig og tilgjengelig og noe "alle har", og da blir det automatisk mindre stas. Godt gammeldags snobberi, altså! (En bekjent flyttet inn i nytt hus for noen år siden. Det var en klynge med funkishus og med naboer med over vanlig interesse for interiør og design. Hun fortalte at naboene hadde sagt til henne at de hadde spekulert på forhånd på om de var "sånne tujafolk" eller ikke. Hun hadde trukket et lettelsens sukk over at de ikke hadde plassert noe tuja i hagen og dermed var en av gjengen i det nye nabolaget. Jeg hadde plantet en tujahekk bare på trass.)
Jeg synes grønt er fint, uansett - og snobber kanskje på andre områder enn hagebeplantning.
Jeg liker ikke tuja fordi de ofte er eller blir stygge. Etter barfrostvinteren i Bergen for noen år siden døde store mengder av tujahekkene og det ser nakent, dødt og fryktelig ut i mange hager. Jeg har en sypress (som de fleste i nabolaget omtaler som tuja) og har saget ned to tuja. De var blitt store, kastet skygge og trakk vann fra bedene. De var ikke blitt stelt og de var for store til å kunne klippe pent.
Jeg synes hekkene blir for mørke, for store, kaster for mye skygge, de er lite kreative, og det er ikke en type hage jeg vil ha. det er for sterilt, på et vis. Grønn hekk bør være laget av buksbom eller barlind, det er mye lysere i fargen og formklippet blir det helt fantastisk.
Jeg synes også at bøkehekk er pent, også med brune blader gjennom vinteren.
I moderate mengder er de ok, men det er jo ikke en hekkeplante i utgangspunktet, men et tre, og dermed kan de bli digre beist om man ikke er flinke til å trimme hekken hvert år.
Naboen har en thujahekk som er uklippet og den har blitt et 4-5 m høyt monster. Ser mildt sagt stygg ut og nå er det antakeligvis for sent å kutte den ned i grei høyde fordi at stammen har blitt for tykk langt oppe. Kuttes den får thujaen ofte trøbbel med å overleve.
Vi har 11 m thujahekk mot naboen på nedsiden, den funker forsåvidt og de valgte de dyreste plantene, smaragd, da det ble plantet. De er mye tettere og grønnere enn brabant og mye finere. De holdes i en høyde på ca. 150 cm og har holdt seg fine i 5 år som vi har bodd her, jeg tipper hekken er fra 2006-2007.
Thujahekken mot naboen på nedsiden.
Vi har også en som har fått vokse helt fritt mellom oss og naboen og den er 4 m høy vil jeg tro. Den er grei nok fordi den er plassert bra.
Det går vel på at de hadde sin glanstid sent på 90-tallet sammen med rødmaltevegger, okergul sofa og møbler fra furuhelvete. Det har ikke gått lang nok tid ennå, men om noen år så er vi nok sikkert klare for thuja igjen.
Jeg syns det er kjedelig med sånne ting som "alle" skal ha, og når det gikk inflasjon i thujahekker en periode så ble man jo mektig lei av planten.
Jeg liker dog godt einer, furu og alt som vokser i skogen og syns egentlig vintergrønne planter er veldig fine.
Jeg liker ikke tuja hekker, selv om jeg skjønner at den er populær fordi den vokser raskt og er vintergrønn.
Grunnen til at jeg ikke liker de er flere:
-ikke lokal plante, denne er importert (en av brunsneglenes hovedveier inn til landet)
-Foretrekker gamle lokale planter i hagene
-Jeg foretrekker løv foran nål
-Den fysiske utformingen tiltaler meg ikke
-Mange er spesielt store og dominerende
Og jeg har selv en svær tujahekk i bakhagen min, som er ca 3 m høy, ikke plantet av meg selv.
Jeg synes ikke at den er pen med tanke på tekstur. Den blir for massiv og monumental selv som et tre alene. Fargen er heller ikke pen. Jeg liker best løvtrær og hekker, og da bøk dom favoritt. Gran og furu er i samme gate som tujah.
Jeg synes tuja er kjempefint. Jeg liker det litt stilrent og på rekke. Dessuten er den genial når det gjelder tetthet, vintergrønt når man ikke vil ha innsyn.
Jeg er ikke spesielt begeistret for tuja fordi de blir for voldsomme og så er det bare veldig mye med samme farge og det er lett kjedelig. Og, som HV sier, de blir veldig ofte ikke godt nok vedlikeholdt og vokser de seg for store så er de helt uregjerlige.
Nå er jeg ikke overbegeistret for hekker i det hele tatt. Jeg har riktignok hekk på det kort område av hage min og det er greit for det skjermer for den delen der jeg har kompostbinge og annet rot.
De peneste hekkene er bøk synes jeg. Og om jeg noensinne får tid og overskudd kunne jeg tenke meg å erstatte den hekken jeg har med det. Men vi får se.
Jeg undrer meg mer over "gammelmanns" hekker der det er plantet, for meg ser ut ut som helt tilfeldig, helt forskjellige trær og busker siden av hverandre, ser bare uordentlig og rotete ut.
Kul hekk, Harriet, men barlind? Det første jeg gjorde da jeg flyttet inn der jeg bor nå var å sage ned barlinden. Med småbarn i hus var ikke det en risiko jeg ville ta.
Jeg skulle vist frem naboen sin, så hadde du forstått (men det gjør jeg selvsagt ikke da). Jeg ville ikke valgt Thuja selv, men lever fint med hekken vi har og vi har fyllt på med noen til så hekken fortsetter bortover mot en annen nabo også. Ville ikke hatt thujahekk på alle kanter av hagen, det ville føltes klaustrofobisk tror jeg.
Jeg syns de skyhøye, gamle tujaene er fine når de står sånn enkeltvis, kokos. Vi hadde en som ble fjernet i fjor. Den var kjempeflott, men skygget dessverre for sola på slutten.
Eg misliker Tuja fordi den har ei lukt som minner meg om ein plass eg ikkje liker å bli minna om og det er hovudgrunnen til at eg irriterer meg over at naboen har planta tuja på tomtegrensa.
I tillegg er det dette som meisje nemner om importerte planter versus planter som lever naturleg i Norge. Vi bur i eit nabolag med enormt med tujahekker, som gjer at det ser veldig einsformig ut. Eg liker ikkje hekk av bar-tre i det heile tatt, bare så det er sagt og kjem ikkje til å plante det sjølv.
Vi reiv og barlind-hekk då vi flytta inn her. Vi vil ikkje ha giftige buskar i hagen. Og denne med giftige bær er særleg skummel, fordi bæra ser så fristande ut. Buksbom undersøkte vi då vi planta hekk, men den vil neppe overleve vinteren her, så vi landa på agnbøk, som veks seg ganske tett og som beholder bladene (brune) gjennom vinteren, og dermed skjermer for innsyn, sjølv om han ikkje er heilårsgrønn.
Jeg er en sånn som ofte liker det andre ikke liker eller synes er stygt eller harry, så jeg liker Tuja. :nemlig:
Vi har ikke noen hekk, men et par små som står ved trappen.
I fjor skulle jeg kjøpe to nye og rasket med meg et par stykker på Plantasjen, og til min store forskrekkelse oppdaget jeg at det var Sypress da jeg kom hjem. :knegg:
Jeg liker ikke tujahekker, de er massive og kjedelige. Jeg liker derimot tuja som enkeltstående trær. Vi har et i hagen som jeg ikke har tatt ned fordi det er pent. Blågrana som sto ved siden av forsvant fort.
Jeg synes tuja er greit nok. Vi har to stk som er satt opp ene og alene for å skjerme innsyn hele året. Jeg kunne sikkert hatt en tujahekk hvis jeg hadde behov for å stenge meg selv inne bak hekken.
Jeg har ikke barlind selv, men utfra et hagedesignperspektiv er det kjempeflott. Og ikke er jeg så nøye på giftighet i hagen heller, jeg har flere giftige greier, men mine unger - enda så gærne de er - spiser ikke noe uten å spørre. Jeg har revebjeller, konvall, oljeplante og sikkert noen flere giftigheter. Noen risiki får man løpe for skjønnheten.
Jeg synes tuja er helt ok, men jeg ser jo at veldig mange har det slik at det i enkelte strøk kan bli litt ensformig. Vår nabo har nylig plantet hekk mot oss, det er alperips. Fint med variasjon.
Nå måtte jeg av ren nysgjerrighet sjekke litt. Det ser ut til at tuja kom til Norge på 1800-tallet.
Å holde seg til opprinnelige planter er jo en god idé. Finnes det oversikter over hvilke busker, trær og blomster som er opprinnelige i Norge? Jeg vil tro at veldig mye av det vi finner i norske hager nå er importerte planter.
Eg har høyrd og lese fleire gonger at den iberiasneglen/brunsneglen følgjer bruken av tuja. Men det handler kanskje meir om utbredelse og masseproduksjon? Må sette meg litt meir inn i dette sjølv og.
Men at lukta vekker dårlege minner er hovudargumentet mitt og det kjem eg nok ikkje unna, uansett. :knegg:
Det er forskjell på tuja. Jeg liker ikke tuja Brabant, som er billigtujaen. Jeg liker ikke den rufsete formen på den. Tuja Smaragd, feks. har en mye mer strømlinjet vokseform, og jeg syns den er penere. Den koster mer. En annen grunn til at jeg ikke liker tuja, er at den ikke er så samarbeidsvillig ved klipping - den må klippes jevnlig, ellers blir den stygg med bl.a. "Hull" i hekken.
Jeg valgte barlind. Den dyre av de to vanligste, husker ikke hva den heter. Som for tuja har den dyreste barlinden den mest strømlinjeformete vokseformen, og krever dermed mindre klipp. Den er saktevoksende (yeah!!) og tåler at man klipper den i skippertak, grener vokser ut fra stammen igjen.
Som for mange andre ting, er det også for hekk slik at prisen på inngangsbilletten er omvendt proporsjonalt med hvor mye jobb du får senere.
Både tuja og barlind er giftige. Det er også feks. Rododendron. De røde bærene på barlind er ikke giftige for mennesker, men er giftige for hester. Pussig nok.
Mja ... Det har jo vært en del klimaendringer så hva man mener med "opprinnelig" blir jo litt diffust i mine øyne.
Helt off-topic driver jo nå Egge gård (kjent for produksjon av alkoholfri drikke) å produserer musserende vin etter champange metoden, og i intervjuet der påstår de at klimet (rundt Egge gård) er det samme i Norge nå, som i Champange da man startet med produskjon der.
Dette forklarer nok hvorfor jeg ofte synes at tuja er så stygt. Mange velger tuja fordi det er et "kjapt" og billig alternativ når man trenger en hekk, og så tenkte man ikke på at den trenger en del jobb for å holde seg fin. Tuja-hekk som er godt klippet kan være fint. Tuja sammen med andre busker som en samplanting kan også være fint. Og på kirkegårder er det finfint. (Men jeg skjønner ikke at man vil ha den kirkegård-looken i hagen, da).
Min motstand mot tuja har ingenting med snobberi å gjøre. Jeg synes bare det er ufattelig stygt og kjedelig, og spesielt trist at så mange velger å forsøple nabolaget sitt med den. Det er så klart smak og behag, men de der glisne, halv-visne utrimmede "hekkene" rundt omkring er virkelig ikke pent, ikke etter noens standard (hah! Der fikk du den, noen! :p ). Jeg sjønner ikke at folk murer inn hele hagen sin med det, virkelig ikke. Sypresser og barlind kan absolutt være veldig dekorativt.
Vi har ett stort tre, og har sagd ned ett fordi det ble veldig stort og skygget for mye etterhvert. Tror ihvertfall det er tuja, men nå er ikke jeg noen tujalog eller hageekspert. :sparke: Jeg syns ikke tuja er stygt i seg selv, men det er endel slaskete hekker rundt omkring som virkelig ikke ser fine ut.
Vi har en ligusterhekk, som jeg er fryktelig allergisk mot hver gang den blomstrer. Og en buksbomhekk som heldigvis bare er til dekorasjon på toppen av en mur, og ikke trenger å skjerme for noe. For den vokser skikkelig sakte.
Frøene inni bærene er giftige for mennesker, jo. Husker jeg googlet i panikk en gang for et par år siden og fant ut at de i verste fall kunne påvirke hjertet.
Vi plantet tuja-hekk i huj og hast da vi flyttet inn her for åtte år siden. Hvorfor? Den var på salg på Plantasjen, og naboen plantet tuja, så da hang det så fint i hop. :knegg: absolutt ikke hagesnobb Jeg må innrømme at jeg innimellom ønsker meg noe finere, men stort sett syns jeg den gjør jobben sin (skjermer for innsyn). Vi klipper toppskudd jevnlig, så den er tett, grønn, passe høy og fin (til tuja å være). Nå kvier jeg meg til jobben med å fjerne den, så den får stå i sommer også, gitt.
Jeg måtte faktisk Google Tuja-hekk nå, for så sjeldent er det her. Jeg tror jeg konkluderte med at hekk generelt er mindre pent, mens enslige Tuja kan være pent.
Jeg syns smaragd er helt ok, brukt med vett. Men man må holde dem med stram hånd, for de vokser fort! Brabant er rett og slett et stygg tre med veldig hufsete struktur og en vassen farge.
Vi har begge deler, og det er bare latskap (og litt tankeprosess rundt bygging av garasje og kabal rundt det) som gjør at brabanten har overlevd. Den ble plantet av samme grunn som mange gjør det: nyinnflyttet, litt akutt behov for skjerming, og hastverk for at det skulle vokse fort. Jeg har lært at tålmodighet er din venn når det gjelder hage.
Tuja er for store, og de vokser for fort. Vi har noen meter som tomtedeler. Våre er plantet før vi kjøpte. Amatører som oss forsto ikke hvor fort de vokste og hvor mye. Så nå er de forvokste, brune og må fjernes med anleggsmaskiner.
Vi har selv supplert med tuja smaragd som vi tidlig tok av toppene på, og som nå er pent grønne, tette og ikke forvokste.
Jeg skjønner at jeg bor i en landsdel der Tuja ikke har spesielt gode forhold, jeg har aldri sett en Tujahekk, og de største buskene jeg har sett er vel max. halvannen meter. :knegg:
Buksbom, derimot, det er for de med mer tålamot enn meg, altså. :knegg: Det er sånt man planter for de neste generasjonene.
Og barlind (tror jeg det var) funker ikke i min hage, tross vestlandssvigermors insistering på at det er den aller beste hekken. Etter 10 år er de noen 40 cm høye pjuskete greier som jeg lurer på om jeg skal la dø en barmhjertig død, snart. :p
Tuja er helt ok.
Skjønner veldig godt de som planter det mot veier der de ønsker lite innsyn. Selv skulle jeg gjerne fått fjerna en fryktelig høy grantrehekk som står mot et bittelite skogholt der en haug med naboer kaster hageavfall og shit, og jeg tar gjerne en tujahekk der. Dog ville jeg jo ikke sett stort til den, og ingen andre ville sett den heller. Men den ville skjerma for områder jeg gjerne kunne tenkt meg å slippe å forholde meg til.
Buksbomhekken ja, jeg håper noen kan kjøre meg opp for å se på den når jeg har vært på gamlehjem en ti års tid - kanskje den da har blitt sånn jeg så den for meg. :rørt:
Da borettslaget vårt ble bygget for 9 år siden, var den ene naboen i harnisk over å få oss som naboer, så han slengte opp en tuja-hekk for å skjerme utsikten sin (mer enn innsynet, tror jeg). Det gikk ikke lange tida før vårt borettslag svarte med å slenge opp et høyt gjerde for å skjule tujaen. :knegg: Nå har tujaen vunnet, og de tufsete, halvvisne toppene (i ulik høyde, ca 3 meter over bakken) er et sørgelig syn. :skuffet:
Barlind har god tid den og. Vi plantet hekk for å få mindre innsyn, men den har vel vokst ca 3 cm på 3 år. Jeg misunner naboen sin 1,5 meter høye Tuja. :knegg:
Thuja kan bli dritstygg om den ikke får riktig stell. Den må gjødsles og klippes og stelles pent med. Vår hekk skjermer oss fra innsyn fra naboen, og er vakker, formklippet og vintergrønn. Den har akkurat samme farge som plenen.
Jeg syns det er litt komisk at det er så mange som tydeligvis blir provosert over at noen kan ønske å plante thujahekk. :fnise: Feilslått snobberi.
Jeg syns tuja kan væe helt grei, jeg. Men det er kjedelig med tuja overalt. Som alt annet må den selvsagt vedlikeholdes. På Tåsen er det et helt fantastisk hus som ligger bak en tett, høy firkantklippet tujahekk. Det er en funkisvilla fra sekstitallet, og hekken er faktisk råstilig med sitt strenge, massive preg opp mot huset.
Enkeltstående tujaer som får vokse i fred syns jeg også er ganske fint.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.