Bunadskjorta mi vandrer snart heden, etter snart åtti år i tro tjeneste. Ny skjorte er skikkelig dyrt, det er en ting, en annen er at siden hele bunaden er sydd av en slektning som betød mye for meg, kunne jeg tenke meg å videreføre arven hennes ved å sy og brodere skjorta selv.
Problemet er at jeg ikke bor i nærheten av der skjorta er i fra, så jeg vet ikke hvordan det er med å få kjøpt utstyrspakker og evt. få veiledning underveis?
Jeg kan sy og brodere, men jeg har aldri tatt på meg et såpass stort prosjekt før, med hvitt broderi på hvit lin. :gal:
Før vet jeg at aftenskolen kjørte kurs i å sy bunadsskjorte. Kanskje det fins noe sånt fremdeles? Farfar broderte sin egen skjorte og farmor monterte den, han gjorde det uten kurs, så det bør jo være fullt mulig.
Hva med å ta kontakt med den som holder bunadskurs i Oslo og spørre om de kjenner til skjorten?
Jeg broderer bunad. Siden kursene Folkeuniversitetet /Husfliden holder her er for bunader i Bergen og omegn, tok jeg kontakt med kursleder på forhånd. Hun sjekket bunaden i leksikonet og så at den type broderier kunne hun lære bort. Monteringen og. Det samme gjelder broderier på skjorten. Måtte til Oslo for å kjøpe materialpakke da den kun selges hos Heimen.
Jeg hadde ikke klart det, men jeg kan heller ikke sy. Moren min har sydd flere, og selv om hun er flink til å sy, så er hun jo ingen profesjonell sydame. Hun har likevel brodert og montert flere bunader og sydd skjorter, så poenget mitt er at jeg tror det er noe helt vanlige folk kan klare.
:knegg: Jeg pleier å komme på slike ting en gang mellom 9. og 16. mai, også forsvinner det ut av hodet mitt rundt kl 22 på 17. mai. Jegg tenkte at om jeg lager en tråd så holder den kanskje saken i live et par dager til, slik at jeg kan sette i gang på denne siden av sommeren.
Gjerne det, Eowyn! Jeg har en sunnmørsbunad, men jeg syns det ser ut som skjorta mi er litt anderledes. Nå tittet jeg litt på resten av bunaden også og det kan se ut som skjørtet bør byttes også. Det har faktisk blitt litt hullete. :sukk:
Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, kassere hele bunaden og spare til en ny, eller bytte ut deler etterhvert som de bli gamle. Den har meget høy affeksjonsverdi for meg.
Så bra dere pepper meg! :hyper: Nå tror jeg at jeg kan det selv også. :knegg: Det er nok helst motivasjonen og tålmodigheten det står på etterhvert, ikke evnene.
Jeg kunne tenke meg å ta vare på de broderte delene fra skjorta på ett eller annet vis, på grunn av historien. Hva tenker dere jeg kan gjøre med den? Kan det rammes inn på noe vis? :gruble:
Klart du kan! Jeg driver å broderer til mannen nå. Materialpakker får du kjøpt på Heimen eller Norsk Flid. De koster fra 2.000,- alt inkl med god beskrivelse. Bestill den ferdig klippet.
Vi har kurs fra høsten av hver 2. uke. Gi et pip om du ønsker mer info om det. En ferdig skjorte koster mellom 7. og 9.000,-.
Du kan sprette av skulderbroderiene og montere de på ny skjorte. Det er gjerne halslinning og mansjettene som blir slitt, men det går an å restaurere de også hvis ikke linen er helt flisete.
Ja, kanskje jeg hvertfall kan ta vare på halslinningen? Mansjettene er muligens for slitt, og det blir vel ikke så pent å klippe av broderiene på halsen og sy dem på en ny skjorte?
Se prikk. Kommer du deg til Lillestrøm skal jeg ta deg videre derfra. Jeg kan evt ta med skjorta til hun jeg nevner i prikken og se hva som kan bevares av deler på skjorta. Jeg har hjulpet henne den siste uken med å sy om og ferdigstille bunader. Det er bunader fra før krigen hun har klart å redde, samt fine skjøre bunadsskjorter.
Du kan klippe av broderiene og få dem rammet inn. Det gjorde en tante med en utslitt duk som hadde høy affeksjonsverdi. Hvis du velger en virkelig dyktig rammemontør, kan du helt sikkert få det gjort på en stilig måte som passer interiøret ditt også.
I'll race you, Teo! :hyper: God ide med skjorta, om det ikke er noen vits i å gjenbruke delene. Vi har en veldig god rammemaker nedi gata som sikkert kan hjelpe meg med saken, slik at det ikke tipper over i bonderomantikk eller shabby chic. :humre:
Fløyel, takk for god hjelp og tips. Jeg har sendt en mail til mitt lokale husflidslag for å høre om de skal ha noen kurs også, men det hadde vært strålende om noen som kan det kan ta en titt på den først.
Klassisk skjorte til sunnmørsbunaden det der ser det ut til, helt lik min. Den er bordert i mange små deler og sydd sammen, så du kan sprette den opp og ta vare på det som er brukbart, men materialpakken er nå til hele da, så du får påtegnede deler til å brodere alle delene.
Mamma har brodert flere, hun har tatt bunaden min også, jeg lurer på om jeg snart skal gå i lære der og begynne på til lillesøster, det er da bare 11 år til hun skal konfirmeres....
Skjorta mi bør ha en liten "restaurering", men da snakker jeg bare om "tungene" på toppen av halsen og fremst på manskettene. Ellers er den nemlig gasnke så ny... vel, fra 1994 i alle fall. Jeg har ei til, som er fra ca 1980, den er slitt hull i der man fester sølja i halsen (den nye har broderte små knapphull til å stikke nåla i for å forebygge det.)
Så at ei 80 år gammle skjorte er i bruk er jo rent imponerende!
Så nydelig de broderiene er! :hjerter: Jeg har mammas linskjorte fra 1955, den er helt utslitt, kragen er løsnet og mansjettene likeså. Jeg har tenkt å ta den pent fra hverandre og sy en veske til bunadsmykkene til mamma slik at hun får den tilbake, på en måte.
Jeg har spurt om hvor mye arbeid det er med skjorten og tidsbruk. Vet ikke om du blir så mye klokere av svaret jeg har fått egentlig. Var vanskelig for henne å gi noe konkret svar når hun ikke kjenner ferdigheter eller hvor mye tid du har til rådighet.
Jeg tolker svaret hennes som at dette kommer til å gå bra.
Til sammeligning så er ikke jeg noe flink til å sy eller brodere og jeg har planer om å lage meg skjorte til Romeriksbunaden jeg holder på med.
Ser ut som du har bestemt deg, men uansett: Klart du kan! Nå har jeg ikke brodert bunadskjorte, men når jeg kan brodere bunad så kan selvsagt du brodere skjorte. Ingen grunn til at ikke du skal få det til når andre har fått det til før deg :jupp:
Nydelig mønster, forresten! Lykke til! Del gjerne bilder med oss underveis.
Takk for heiarop! Det kan nok trenges etterhvert også. Jeg har bestemt at jeg skal sy ny, enten på ene eller andre måten. Jeg kontaktet leder for husflidslaget her jeg bor og fikk en rekke tips og råd, og fikk også tips om en husflidsdame der bunaden kommer fra. HUn var av den litt mer nedpå realistiske sorten og svarte ganske kort at bunadskjorter ikke lever evig. :knegg: Jeg vet jo det, men hun første var litt mer på bølgelengde med meg og mente at jeg hadde en virkelig skatt av en skjorte.
Planen videre er å ta med skjorta på heimen her i Oslo, få deres innspill og melde meg på et kurs til høsten.
Hvis vi er flere i Oslo/Akershus området som skal sy skjorter eller bunader kan vi jo prøve å møtes til høsten for litt psykisk støtte og hjelpe hverandre? Veldig motiverende og være flere som syr.
In this day and age, anything is possible! Jeg har laget tråd i treff-forumet.
Jeg er litt usikker på om jeg trenger et kurs eller bare materiellpakke. :gruble: Jeg har aldri brodert slik som dette før, men jeg er jo ganske vant til håndarbeid og har sydd mye klær. Mitt problem er tålmod og nøyaktighet. :sparke.
Materialpake er ankommet. Check. Jeg har bestemt meg for at jeg greier meg uten spesialpensjonistlampe foreløpig. Check.
Men hva annet må jeg tenke på, annet enn å vaske meg godt på hendene før jeg broderer? Er det lurt med broderingsramme? Lin krøller jo noe innmari. Trenger jeg en liten, spiss saks?
Jeg syr ikke på broderi ramme, men det kommer an på hvilke sting du skal sy. Skal du klippe opp som på Hardangersøm bør du ha en liten spiss saks. Broderisaksene til Kai er gode. Du må uansett vaske den før bruk og den blir møkkete mens du broderer, men kaffe, blod er ikke ok, så når du stikker deg med nålen skikkelig godt så er dagens syprosjekt over, og normalt rene hender er lurt.
Du finner fort ut om du trenger pensjonistlampe og forstørrelsesglass når du begynner å sy.
Er mønsteret påregne eller er det telle-lin? Hvis du skal sy på telle-lin bør du sy inn guidelines (på godt norsk...) og den tråden bør være fargeekte så den ikke farger av på linen.
Ellers - godt med tålmodighet og arbeidsmot. :knegg:
Du fikk med skikkelige nåler? Gode nåler er faktisk alfa og omega. Skal du sy med flosslin kan det være greit å ha en klump voks, så ikke tråden fliser seg.