Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Focaccia: bake i kveld, sette deig i kveld og bake i morgen, eller stå opp i otta?

#1

Polyanna sa for siden:

Focaccia til frokostbordet, altså. Skal jeg bake den i kveld og lunke den litt i morgen tidlig, sette deig i kveld og bake og steke i morgen, halvsteke i kveld, eller altså, skrekk og gru, bake hele greia i morgen tidlig?


#2

Syrinx sa for siden:

Sette deig i kveld.


#3

Cuyahoga sa for siden:

Bak i kveld. :nemlig:

Jeg hadde ikke stått opp tidlig for å bake om det så var konge og regjering som kom på frokost.


#4

Harriet Vane sa for siden:

Sette deigen i kveld. Bruk veldig veldig lite gjær og kald væske.


#5

Polyanna sa for siden:

Og så bare la den stå på benken, eller?


#6

Polyanna sa for siden:

Og hvor mye mindre gjær? Halvparten?


#7

Harriet Vane sa for siden:

Sent svar, men 1/5 kanskje. Jeg setter deig i kjølebod.


#8

løve70 sa for siden:

Du lager selvsagt min supergode eltefrie focaccia:)

Eltefri Focaccia

Ingredienser

500 gram hvetemel
ca 1,5 ts grovt havsalt
1/4 ts tørrgjær
Litt flytende honning
4 dl vann
frisk rosmarin
maldonsalt
god olivenolje

Fremgangsmåte

Bland det tørre godt sammen og rør inn vannet, til du får en ganske fast deig. Ringle over litt olivenolje og pass på at oljen fordeler seg rundt hele deigen. Dekk bakebollen med lokk eller plast og la deigen heve i 8-20 timer (jo lengre, desto bedre).
Kle en liten langpanne med bakepapir (min form er ca 32 x 22 cm). Bruk en slikkepott eller lignende og hvelv deigen oppi formen. Stryk deigen noenlunde jevnt utover. Dersom du ønsker oliven i foccaciaen kan du dytte noen nedi deigen. Ringle over litt god olivenolje, stikk gjerne noen friske rosmarinkvister nedi og strø litt flaksalt over. La deigen etterheve 30-60 minutter under klede.
Stekes ved 225 grader i 30-35 minutter, til brødet har en fin brunfarge og er gjennomstekt. Jeg pleier å først steke brødet på nederste rille i ca 25 minutter og deretter 5-10 minutter på midterste rille. Avkjøl foccaciaen på rist.


#9

Dixie Diner sa for siden:

Jeg lager også eltefri focaccia slik som løven over her. Det er jo best av alt! Baker også nesten alltid brød på den måten. :nam:
Jeg liker å ha masse rå hvitløk, rødløk, oliven og soltørkede tomater utover deigen før jeg steker den. Ja og så har jeg gjerne litt hvitløk og urter i selve deigen når jeg lager den.


#10

Polyanna sa for siden:

Ja, men takk. :knegg:

Jeg hadde nok litt for mye gjær (halvparten av oppskriften) og så stod den på benken. Den var hevet opp til plasten og hadde så falt sammen igjen da jeg kom ned, og ville ikke etterleve noe særlig. Så den ble litt flat, men veldig god på smak, så jeg kom helt greit fra det. Men noterer for neste gang!


#11

Harriet Vane sa for siden:

Jeg lager også eltefri. Rører sammen med slikkepott, smører utover bakepapir når den er hevet.


#12

Tjorven sa for siden:

Dette hørtes spennende ut, men på hvilket tidspunkt tilsetter du honningen?


#13

Polyanna sa for siden:

Oppskriften over er ganske lik min, tror jeg, men jeg brukte altså mer gjær, dessverre.

Hva er poenget med eltefri, egentlig? :blond: Jeg hiver de i foodprocessoren og kjører den til det er jevn deig, det er veldig enkelt, syns jeg.


#14

Dixie Diner sa for siden:

Det er lettere og tar kortere tid. Jeg rører deigen sammen på 15 sekunder, og man kan gjøre det sent på kvelden uten at barna (for oss som har baby) våkner av maskinbråk, og deigen blir ja, rett og slett bedre. :)
Elsker eltefrie deiger. Kan jo godt hende jeg synes de blir bedre fordi de hever lenger, jeg har jo aldri prøvd å langheve vanlig ikke-eltefrie deiger, så det kan hende det blir like godt altså.


#15

Polyanna sa for siden:

Jeg syns jo det er lettere å bruke maskinen i 15 sekunder enn armen, jeg da. :knegg: Men det er jo smak og behag. Men ellers er forskjellen gjærmengden, altså, slik at den kan heve lenge? Så det handler ikke så mye om eltingen som om gjær/heving? Sorry, men jeg må ha litt teskje her. :knegg:


#16

Dixie Diner sa for siden:

Ja altså langtidsheving med lite gjær gir i hvert fall en utrolig luftig og "hullete" deig som bare er helt awesome! Kan ikke sammenlignes med vanlig hevet deig med mye gjær, synes jeg. Men ja, alt dette er nok smak og behag. :)


#17

Polyanna sa for siden:

Langtidsheving og lite gjær ser jeg poenget med, altså. Det var den eltebiten jeg ikke helt skjønte skulle være så mye enklere. :glad i Kitchen Aiden min:

Men må man også etterheve lengre med så lite gjær? Man bør kanskje det?


#18

Dixie Diner sa for siden:

Man må nok heve lenger med lite gjær ja. Tror jeg. Uansett er langtidsheving mye bedre.
Hehe, jeg har Kenwood men bruker den skammelig lite. Penger rett ut vinduet for min del, egentlig. Har vært litt flinkere til å bruke den i det siste da. Men jeg foretrekker å bare dra frem en bakebolle og røre kjapt for hånd. Skal jeg derimot elte kraftig (bolledeiger og kanskje pizzadeig) bruker jeg den.


#19

apan sa for siden:

Jeg hadde jo en tråd her inne om langtidshevet pizzadeig og fulgte tipsene jeg fikk der, og det var helt genialt. Jeg har ikke noe særlig erfaring med dette, men det var supert å komme hjem fra jobb og kunne lage 4 pizzaer på null komma niks. Fikk masse komplimenter for bunnen.
Skal prøve focaccia neste gang.


#20

Ruslebiffen sa for siden:

Langtidshevingen erstatter eltingen; elting utvikler glutenettet i melet/deigen, svært lang hevetid gjør det samme. Å utvikle glutennettet er viktig for å få luftig og spenstig gjærbakst.

Jeg baker bare eltefritt. Jeg synes det smaker bedre (smaken i melet får utviklet seg), og det er en del som tyder på at det er bedre mht. næringsopptak. Dessuten slipper jeg å planlegge nøyaktig når jeg skal bake ut brød; deigen kan stå og heve i 10-20 timer (mer går også bra) så man tar det litt når det passer. Etterhevingen tar litt mer tid, men ikke så mye.


#21

Polyanna sa for siden:

Se nå, NÅ forstår jeg! Matkjemi! :hjerter:

Takk!


#22

Ruslebiffen sa for siden:

Jeg setter ikke deigen i kjøleskapet for langtidsheving, forresten. Går fin-fint på kjøkkenbenken. Til tre store brød bruker jeg litt under en halv teskje tørrgjær.


#23

Ruslebiffen sa for siden:

Ja! :lykkelig:


#24

Magica sa for siden:

Samme her, bruker kaldt vann.


#25

Polyanna sa for siden:

Jeg tenker at matboden (rundt 15 grader, tror jeg?) vi være ganske passe?


#26

Ruslebiffen sa for siden:

Gjæren blir aktiv ved 22-23 grader (tror jeg), så da bør man ha en deig som holder litt høyere temperatur enn det før man setter den inn i matboden. Eller tenker jeg feil nå? :gruble:


#27

Polyanna sa for siden:

Ah! Kjøkkenbenk it is, da!



#29

løve70 sa for siden:

Sammen med alt det andre. Pleier gjerne å blande den ut i vannet.


#30

Polyanna sa for siden:

Hoho, rene vitenskapen, dette! (Jeg har for øvrig bakt boller med væske på 37 grader i alle år, og det har aldri endt i katastrofe, altså. :knegg: )


#31

Polyanna sa for siden:

Ha, jeg skulle inn her og lete etter info om eltefri focaccia, og finner altså denne tråden, som jeg helt hadde glemt. :knegg:

Tilleggsspørsmål: kan jeg hive den over i langpanna i kveld (når den har stått noen timer), slik at jeg slipper å etterheve i morgen tidlig?


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.